Mária
-6 °C
-2 °C

Újraterveznék a szülinapos Nagykörutat

2016.01.05. 15:23

A 120 éves pesti Nagykörút lesz a 2016-os Budapest100 helyszíne, a népszerű civil szervezésű programsorozatot 2016. április 16-án és 17-én tartják meg.

Rákóczi út - Nagykörút kereszteződés 1894. április 1-én, Kossuth Lajos temetése alkalmával fellobogózva.
Rákóczi út - Nagykörút kereszteződés 1894. április 1-én, Kossuth Lajos temetése alkalmával fellobogózva.
Fotó: Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.04.019 / FORTEPAN

A 120 éves, több városrészen áthaladó útvonal mentén számos kulturális, történelmi, építészet- és várostörténeti emlék található. 2016-ban a Budapest100 nem csak ezeken vezeti végig az érdeklődőket, de megteremti a közös diskurzus lehetőségét is szakmabeliek és civilek között. Az építészek, tájépítészek, urbanisták, az örökségvédelem hívei által szervezett programok lehetőséget kínálnak annak megvitatására, ki milyennek szeretné látni a Nagykörutat. Ezekkel a találkozókkal a szervezők szeretnének hatást gyakorolni a döntéshozókra, elindítva a régi épületekről és az új szemléletű várostervezésről szóló párbeszédet, írja a Budapest100 közleménye.

Idén a szervezők bevetették a közönségi finanszírozást is, ezen a linken lehet adományozni a Budapest100-nak, hogy könnyebb legyen megszervezni az idei programokat. A cél 1 200 000 forintra lett belőve.

A hangsúlyos szakmai konzultáció és a civil programok mellett a Budapest100 továbbra is fontosnak tartja a házakban megbúvó „magántörténetek” feltárását. A program szeretné segíteni a Nagykörúton élők, a boltosok, a vállalkozók, a bérlők közösségének kialakítását. Ennek érdekében javaslatokat gyűjtenek a körúti üres, elhanyagolt üzlethelyiségek újrahasznosítására és a közlekedési alternatívák (parkolás, biciklis sávok) kérdésében is.

A Budapest100 a lehetőségekre hívja fel a figyelmet, a tiszta, okosan szervezett, barátságos városra, amely értékei ismeretében tudatosan alakítja jövőjét az ott élők bevonásával. Ezért a program jelszava 2016-ban:

Nagykörút – újratervezés.

Az eddigi Budapest100-ról készült anyagainkat itt tudja böngészni.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.