Friss kommentek

Ramaty állapotban az egyedülálló lakótelepi kapu

8 órája Módosítva: 2017-06-24 08:53:03
238
4 hozzászólás

Budapest utolsó nagy lakótelepe sok mindenben különbözik a korábbiaktól. Az építészek, Heinrich Ferenc és Füzéressy Zoltán már jobban szabadjára engedhették a fantáziájukat, mint elődeik. Lettek különböző méretű, formájú és elrendezésű épületek, na persze azért a házgyári vasbeton panelekből nem engedtek a megrendelők. Ezzel együtt is izgalmas dolgok születtek: sorházak, sétányok, belső udvarok. A korábbi panel lakótelepeken elképzelhetetlen lett volna, ami itt történt: fakorlátot kaptak az erkélyek, cseréptetőt a házak, az épületeket nem csak szétszórták, vagy katonás rendbe tehették, hanem akár kanyaroghattak is az utcák.

lakkozo jav
Nézet 1
Fotó: Újpest Önkormányzata

A nagy kóskárolykodásban odáig mentek, hogy épült egy különös kapu is, mintha csak a Wekerletelep közepén járnánk. Két panelházat köt össze és valódi funkciója nincs, csak egyszerűen jól néz ki: még emberibbé teszi a környezetet. Viszont mára az állaga erősen megromlott, úgyhogy nagy kérdés, mi legyen vele. Három opció merül fel.

4 hozzászólás Tovább

Gyerekkönyv Budapestről, szuper metszeti rajzokkal

június 22., 08:10 Módosítva: 2017-06-23 09:52:12
809
30 hozzászólás
Bruno1

Tavaly nyáron három gyerekkönyvet ajánlottam a szünetre az Urbanistán, és gondoltam idén sem ártana valami tippet adni a szülőknek, mivel üssük el az időt a hosszú és unalmas vonatozás/autózás közben, vagy épp az esős napokon. Viszont idén nem nagyon halmoztak el a kiadók gyerekkönyvekkel (ha csak Búzás Aliz albumát nem vesszük annak, de hát miért is vennénk).

Az egyetlen, ami így a nyárelőn eljutott hozzám a témában, Bartos Erika Brúnó Budapesten című kiadványa. Vagyis kiadványsorozata. Vagyis kiadványsorozatának ajánlója - merthogy kézbe még nem vehettem. Viszont így is elég érdekes.

30 hozzászólás Tovább

Ferencvárosban új emeleteket építenének a panelekre

június 20., 08:47 Módosítva: 2017-06-20 14:25:22
484
33 hozzászólás

Budapestnek nem csak az egyik legnépszerűbb lakótelepe, de az egyik legnépszerűbb városnegyede is a ferencvárosi József Attila-lakótelep. 2012-ben a JALT lett a városnegyedbajnok az Urbanista városrészek közt zajló játékában, de 2014-ben is az elődöntőig jutott

Ami miatt izgalmas, az az, hogy nem egyszerre, egyetlen terv alapján húzták fel, hanem az 50-es, a 60-as, a 70-es, sőt még a 80-as években is épültek egyes részei. Voltak időszakok, amikor kísérleti telep volt: olyan technológiákat, beépítési formákat próbáltak itt ki, amik a maguk korában egyedülállók voltak. Nem homogén az épületállomány, ettől sokkal városszerűbb, mint a legtöbb lakótelep.

Ugyanilyen fontos, hogy nagy zöldfelületeket hagytak a házak között, ahol az évtizedek alatt értékes faállomány fejlődhetett ki, sok a parkosított rész - ami, mint láthattuk, nagyon fontos egy lakótelep esetében.

Ezzel együtt az épületállomány az elmúlt években erősen leromlott, úgyhogy Ferencváros önkormányzata pályázatot írt ki, amivel a következő problémákat szeretnék megoldani:

 • a műszakilag elöregedő típusépületek energetikai korszerűsítése,
 • a lift nélküli épületekbe felvonó szerelése,
 • a házak "megszépítése", 
 • az esetlegesen kialakult zöldterületek rendezése,
 • korszerű pavilonok kialakítása,
 • zajvédelem az Üllői út irányából,
 • parkolási gondok megoldása és
 • egy közösségi központ kialakítása.

Ami egészen érdekes húzás, hogy az épületek korszerűsítését helyenként emeletráépítéssel szeretnék megoldani, ez volt a szlogenje az év elején kiírt pályázatnak is: 

panelből penthouse.

Tulajdonképpen elég logikus eljárás, hiszen a belvárosi házakat is így szokták megújítani. Itt ráadásul a műemlékvédelem sem problémázhat, meg ugye a lapos tetővel egyszerűbb bánni, mint egy hagyományos padlástérrel.

Egészen mókás, hogy mire pár napja eredményt hirdetett az önkormányzat, állami szinten épp az ellenkezőjét kezdték felvázolni: a panelházak felső szintjeinek lebontását. Na de a politikai kommunikáció helyett nézzük inkább, mi is nyert a József Attila-lakótelep tervpályázatán.

33 hozzászólás Tovább

Egy budai társasház, ahol sikló köti össze a lakásokat

június 19., 08:59 Módosítva: 2017-06-19 23:40:09
142
10 hozzászólás
21459176 94682168 l
Fotó: ingatlan.com
10 hozzászólás Tovább

Budapest egyik legnagyobb parkja egy lakótelepen van

június 17., 17:55 Módosítva: 2017-06-19 07:45:20
2240
20 hozzászólás

A Semsey park nevével először tavaly találkoztam, amikor Budapest kültéri tornapályáit szedtük össze az Urbanistán. Bár az Árpád úton is, meg időnként a Görgey Artúron is szoktam közlekedni, sokáig nem nem gondoltam volna, hogy egy ekkora közpark van a panelházak között. A szigorúan vett Semsey park ugyan ennek csak egy része, de a köznyelv általában így hivatkozik az egész "belső udvarra", amit a tízemeletes panelek zárnak közre. 

Több mint tíz hektáros területről van szó, s bár ezen van jó pár kisebb épület is, a nagyja zöldfelület - vagy az lehetne. Ezzel a mérettel amúgy simán helyet kaphatna Budapest tíz legnagyobb parkja közt, hiszen alig valamivel kisebb mint a Vérmező vagy a Városmajor, persze azoknál azért jóval szerényebb a faállománya és a zöldfelület aránya. (Hasonló méretű, ráadásul jóval homogénebb kialakítású park a Bikás, amely szintén megérne egyszer egy önálló posztot.)

A tízemeletesek által közrezárt tízhektáros terület. A légi fotón még a száraz fűbe taposott ösvények is látszanak
A tízemeletesek által közrezárt tízhektáros terület. A légi fotón még a száraz fűbe taposott ösvények is látszanak
Fotó: Google Streetview

Valamikor apróházas környék volt ez is, aztán amikor lakást kellett teremteni a rengeteg munkásnak (Újpest már Budapesthez csatolása előtt is az ország egyik legkomolyabb iparvárosa volt), felhúztak egy hatalmas lakótelepet. 

Mai szemmel elég ijesztőek a méretei (az újpesti az ország legnagyobb lakótelepe), de ha összevetjük egy olyan 21. századi lakóteleppel, mint amilyen mondjuk a Marina-part, kifejezetten emberléptékű. Nem csak az számított, hogy a területből kihozzák a maximális beépíthető négyzetmétert, vagyis a házak között nem csak a kötelező minimális távolságot hagyták meg. Valahol a Fischer által megfogalmazott elveket követték, vagyis sokkal több embernek otthont adni, sokkal kisebb terület beépítésével. 

Na de minket most nem annyira a házak, hanem a köztük elterülő park érdekel. (A környéket amúgy még április végén jártam be, de akkor végül inkább az épülő piacról született egy nagyobb cikk. Most lássuk tehát a hatalmas lakótelepi parkot!)

20 hozzászólás Tovább

Mikor omlik össze a kelenföldi állomás?

június 16., 15:48 Módosítva: 2017-06-18 10:21:38
2438
47 hozzászólás

A kelenföldi vasútállomás épületére még nem tették ki a „megközelíteni szigorúan tilos és életveszélyes” táblát, de ránézésre nincs olyan messze ettől. A falak omladoznak, mintha úgy maradtak volna egy bombatalálat után, arra meg nincs semmi jel, hogy felújítanák az állomást.

47 hozzászólás Tovább

Hatalmas napórává alakították a siófoki könyvtárat

június 13., 15:58 Módosítva: 2017-06-13 20:10:48
1401
5 hozzászólás

Nagyon szeretem a napórákat, meg eleve minden apró fényjátékot, amelyek akár véletlenül képződnek a városban (mint amilyenek például ezek a fénymajmok a Külkernél). Ilyen spontán fényjáték volt az is, ami a siófoki könyvtár falán játszódott le nap mint nap, ahogy az épület egyik sarka árnyékot vetett oda. Aztán jött valaki, aki észrevette és addig dolgozott, míg napóra nem lett a természeti jelenségből. 

cf1406
Fotó: Építészfórum

Ez a valaki Molnár János, siófoki mérnök volt, a napórák nagy ismerője, aki  könyvet  is írt már a témában. Nem ez az első alkotása a városban, de alighanem ez a legkülönlegesebb: nagyon ritka, hogy egy épület egyik része egy másik falán kijelölt skálára vet árnyékot.  Az izgalmas napóráról az  Építészfórumon számolt be  az alkotó.

5 hozzászólás Tovább

Láttunk már fegyvereket hirdetésben, de ez azért kemény

június 11., 11:32 Módosítva: 2017-06-12 08:16:00
130
7 hozzászólás
0?c=73781074 0&h=600
7 hozzászólás Tovább

Soroksáron nyílik Magyarország legnagyobb IKEA-ja

június 8., 18:36 Módosítva: 2017-06-09 16:29:52
932
41 hozzászólás

Ha elhisszük a közhelyet, hogy a bevásárlóközpontok a fogyasztás templomai, akkor az IKEA egy katedrális, ahova minden hívőnek kötelező elzarándokolnia, sőt még az ateisták is benéznek időnként a nagyobb ünnepeken. A lakberendezés Caminóját járó igazi zarándokokat könnyű felismerni: általában párban sétálnak elmélyülten a hálószoba osztály környékén, a férfi már elgyötört, le-le marad, de a nő átszellemült arccal tör magának utat a Klippan, Vittsjö és Liatorp szavakat motyogva.

Eddig két szentélye volt a skandináv lakberendezésnek Magyarországon: az első, 26 ezer négyzetméteres egység még 1990-ben nyílt az Örs vezér terénél, egy kisebb, mindössze 19 ezer négyzetméteres kápolnát pedig 1999-ben húztak fel Budaörsön. A június 14-én nyíló harmadik, soroksári IKEA minden eddiginél hatalmasabb, közel 34 ezer négyzetméteren lehet majd hódolni az európai értelemben vett polgári dizájnnak és persze a préselt pozdorja bútoroknak. Hol máshol, mint a Bevásárló utcában!

41 hozzászólás Tovább

100 hely Budapesten, ahonnan látszik a Szabadság-szobor

június 8., 09:43 Módosítva: 2017-06-08 12:36:21
206
3 hozzászólás

Hogy épp mi Budapest legfontosabb jelképe, az folyton változik. Volt idő, amikor a Szabadság-szobor volt az egyik. Ott volt a tízforintoson, a kicsinyített mását meg felvitte Farkas Berci az űrbe. Ma már talán kevésbé van szem előtt - nem is olyan rég egy polgárpukkasztó húzással le is bontották volna fiatal építészek -, de azért mégis uralja a várost. Naná, hiszen rohadt nagy. Csak talán fel sem tűnik, annyira hozzászoktunk.

Épp erre hívja fel a figyelmet a thegirlwiththepalm Instagramja, ahol a város legkülönbözőbb pontjain készült fotókon tűnik fel a pálmát tartó nő.

3 hozzászólás Tovább

Hatalmas fejszobrot állítottak fel Óbuda főterén

június 7., 14:59 Módosítva: 2017-06-08 09:40:34
498
14 hozzászólás

Elég jó kis installációk vannak mostanában az óbudai Fő téren. Pár hónapja a mobilgát ellen tiltakozók a Római-partot mutatták meg a polgármesternek lángosostul, horgászostul, kajakostul, most pedig az önkormányzat állított fel egy hatalmas fejet ugyanitt. Vagyis egy fejdarabot.

A szobor Hadrianus császárt ábrázolja, több mint három méter magas és közel fél tonnás. A Hello Wood alkotása, úgyhogy természetesen fából van és elég jól néz ki. Egy korabeli márványszobrot szkenneltek be 3D-ben, aztán CNC-vel kivágták az egészet rétegelt lemezből.

Nagyon szép, de persze jogos a kérdés, hogy mit keres éppen itt, és éppen most.

14 hozzászólás Tovább

Jó ez a szobor! Milyen szobor???

június 6., 08:49 Módosítva: 2017-06-23 09:01:23
120
4 hozzászólás

Vannak határesetek, amikről nehéz eldönteni, hogy akkor ez most építészet, vagy szobrászat, vagy festészet, vagy mi. Sőt azt is, hogy akkor ez most egy jópofa burkolat vagy egy műalkotás. Nem muszáj rajongani az absztrakt művészetért, de nem venni róla tudomást butaság: egyszerűen nagy lehetőséget szalaszt el az ember, ha úgy megy el egy térplasztika mellett nap mint nap, hogy észre sem veszi. 

Voltak idők, amikor a középületek építési költségének egy nem túl nagy, de kézzel fogható részét művészeti alkotásokra kellett költenie a fejlesztőnek. Ekkoriban születtek azok a mozaikok, szobrok, domborművek, amelyek sokunk gyerekkorát meghatározták:

minden iskolában, orvosi rendelőben, művházban és strandon találkoztunk ilyenekkel. 

A sok anya+gyermeke, éneklő pajtások és más figurális alkotás közt akadt jó pár, aminek semmi értelme nem volt, gyerekfejjel amolyan össze-vissza izék voltak. Na ezekről lesz most szó.

4 hozzászólás Tovább

A bajai luxusvilla, ahol a vécé az ágy mellett van

június 5., 07:40 Módosítva: 2017-06-09 07:09:13
273
7 hozzászólás
wc az ágy mellett bajai luxusvilla
Fotó: Otthontérkép
7 hozzászólás Tovább

25 ezres stadiont építenének egyetlen parkolóhely nélkül

május 29., 09:08 Módosítva: 2017-05-29 20:39:03
89
52 hozzászólás

Az Egyesült Államokban is stadionépítéssel lendítenék fel a labdarúgást, azonban két olyan húzás is van benne, ami Magyarországról nézve meglehetősen szokatlan. Sőt, hogy őszinték legyünk, az egyik fele mindenhonnan nézve az:

 1. A stadion építéséhez semmi közpénzt nem használnak fel. 
 2. A stadionhoz nem lesz egyetlen parkoló sem.

Az egész tervet a David Beckham vezette Miami Beckham United dolgozta ki és akarja megvalósítani. Elmondásuk szerint alapvetően szeretnék megváltoztatni az emberek szokásait, ahogy sporteseményekre járnak: használják a tömegközlekedést, a közösségi bringákat, vízi taxikat. Mint mondják, itt az idő, hogy újra gyalogos társadalom legyünk.

52 hozzászólás Tovább

Mi nyílik a konyhából? Drakula sírkamrája?

május 26., 07:48 Módosítva: 2017-05-26 18:03:44
276
4 hozzászólás
azonosító-22930973
Fotó: ingatlan.com
4 hozzászólás Tovább

Hotel épül a repülőtér szájába

május 25., 07:56 Módosítva: 2017-05-25 19:34:08
302
43 hozzászólás

Ennél közelebb valószínűleg nem is lehetne építkezni a kettes terminálhoz: az A-t és a B-t összekötő rámpa ölelésében, a parkolóval szemben épül szálloda Ferihegyen. Most volt a bokrétaünnep, aminek általában semmi jelentősége, viszont remek alkalom, hogy bemutassunk olyan fejlesztéseket, amikről még nem esett szó korábban a blogon. 

43 hozzászólás Tovább

Fantasztikus mesekertet adtak át Terézvárosban

május 23., 17:18 Módosítva: 2017-05-24 10:17:03
1878
10 hozzászólás

Soha életemben nem jártam még játszótérmegnyitón, de ha tudom, hogy ilyen jó móka, biztos gyakrabban mentem volna. Nem volt ugyan állófogadás, csak egy frissen átadott, enyhén spriccelő, de kifejezetten menőn kinéző csapból ittam két korty vizet, viszont remekül szórakoztam. A feszengő öltönyösök serege helyett egy csomó gyerek volt ott, akik a szülők és az óvónénik felügyelete mellett kifejezetten könnyen kezelhető tömeget alkottak. Volt lánctánc furulya- és dobszóra (tisztára, mint a középkorban), lufieregetés, meg mesehallgatás a Benczúr kertben, ahol ma adták át az újjáépített játszóteret.

Az egyetlen felszólaló politikus, Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere volt,  de ő sem beszédet mondott, hanem mesét. Kifejezetten jó ötlet volt az emberarcú politikus megvillantása, kár, hogy bár nagyon próbáltam figyelni, folyton elvesztem a hosszú, álmos mondatokban, amelyek olyan panelekkel voltak tele, hogy „cserfes fruskák”, „kacagó nyarak”, „kis gézengúzok”, sőt „süteményillatú nagymamák”. A végén elképzelésem sem volt, miről is szólt az egész. Megpróbáltam a mellettem álló egykori főnökömtől, Szily Lacitól segítséget kérni, de azt mondta, hogy pont ugyanezt akarta kérdezni tőlem. Hát jó.

Na de nem mesekritikát írni érkeztem a Benczúr kertbe, hanem megnézni és bemutatni az új játszóteret. Az alkotás két szempontból is érdekes. Egyrészt mert a nagyon hosszú huzavona volt a lakókkal, mire elkészült, másrészt, az egyik alkotója Kő Boldizsár, akit nagyon szeretek.

10 hozzászólás Tovább

Nézze meg, hogyan építik át a pesti rakpart egyes szakaszait

május 23., 08:34 Módosítva: 2017-05-23 16:28:02
454
45 hozzászólás

Mint arról korábban többször beszámoltunk, hosszú semmittevés után 2015-ben a főváros végre elkezdett érdemben foglalkozni a budapesti Duna-partok helyzetével, mindjárt több fronton. Ebben az évben írta ki ugyanis a tervpályázatot a pesti oldalon a Fővám tér és a Kossuth tér közötti szakaszra. Időközben viszont Budapest belecsöppent a 2017-es vizes világbajnokság házigazda szerepébe, melynek részeként elhatározták, hogy legyen egy sétány a Kossuth tér és a Dagály Strand mellett épülő uszoda között. 

Az elképzeléseket ebben a cikkben mutattuk be, és ahogy sejtettük is, utóbbi szakasz előbb lett kész, mint a belvárosi (pontosabban még készül, de júliusra nagy része kész lesz). Bár a tervpályázati szakasz hiánya itt sajnos meglátszik a tervek minőségén, az elkészült részek alkalmasak lesznek arra is, hogy a délebbre eső partszakaszok kihasználtságát, belakását elképzelhetővé tegyük azok fejében is, akik szerint nem olyan fontos, hogy gyalog is élvezhető legyen a közvetlen vízparti élmény a világ egyik legszebb fekvésű városának közepén.

45 hozzászólás Tovább

Bezárhatják a Budapest Parkot

május 21., 19:06 Módosítva: 2017-05-22 10:55:08
8646
81 hozzászólás

Amikor tíz év után nagy tiltakozások ellenére, de bezárták a Zöld Pardont, azt ígérték, hogy közpark lesz a helyén országzászlóval. Végül csak parkoló lett belőle. Akkor ugye a szomszédokra és a környékbeli cégek panaszaira hivatkoztak, most a Budapest Parknál ilyen panaszok nincsenek, mégis vége lehet a bulinak. Mondjuk legalább közparkot sem ígér senki, rögtön parkoló lehet a helyen.

Nincsenek a dübörgés miatt elégedetlen szomszédok, hiszen a szomszédban csak egy OBI meg egy Tesco van, a Budapest Parkot mégis bezárhatják. A ferencvárosi önkormányzat szocialista képviselője ugyanis azon dolgozik, hogy Budapest egyik legnagyobb szabadtéri szórakozóhelye végre az lehessen, aminek egy modern világvárosban minden rozsdaövezeti zöldterületnek lennie kell: igen, parkoló.

A fiatalság rovására?

Pál Tibor szocialista önkormányzati képviselő már több beadványt is intézett a ferencvárosi polgármesternek, pedig a terület valójában fővárosi tulajdonban van. Ennek ellenére a ferencvárosi önkormányzat támogatta Pál Tibor javaslatát, dr. Bácskai János, a Fidesz–KDNP színeiben megválasztott polgármester a jegyzőkönyvek szerint már 2015. október 15-én azt mondta a javaslat vitáján az önkormányzati ülésen, hogy

Azon leszek, hogy minél előbb parkolási övezet legyen a Budapest Park területén, még ha ez a fiatalság rovására is lenne.

A beadvány így, fideszes önkormányzati támogatással eljutott a fővároshoz is, ahol azonban tavaly még azzal dobták vissza, hogy az olimpiai létesítmények fejlesztésével összehangolva a Budapest Park területen villamos-végállomásokat terveznek, ezért a P+R parkoló létesítése akkor éppen nem volt aktuális. Most, hogy a 2024-es olimpia álma oda, Pál Tibor újból érdeklődött a ferencvárosi polgármesternél, hogy miért nincs parkoló a területen, amikor a Budapest Park mindössze évente négy hónapig üzemel, amúgy meg konténerraktár csak.

A szocialista képviselő szerint viszont pont amikor a park zárva tart, tehát ősztől tavaszig nő meg az ingázó forgalom, ezért olyankor nagy szükség lenne a P+R parkolóra.

A probléma csak az, hogy egy P+R parkoló nem azt jelenti, hogy a színpad helyére beállnak a Szigetszentmiklósról reggelente munkába járó autósok. Hanem aszfaltot jelent, fizetőkapukat meg infrastruktúrát, ami a Budapest Park szerint nem fér meg a szórakozóhely már kiépített megoldásaival.

81 hozzászólás Tovább

Megpimpelték a zebrát a Gellért téren

május 20., 14:15 Módosítva: 2017-05-21 08:15:07
661
27 hozzászólás

Egészen érdekesen dobtak föl egy zebrát a  Gellért téren, pontosabban a Valdemar és Nina Langlet rakparton (amelyet a tényleg szép szándék ellenére, valószínűleg soha nem fognak így hívni a budapestiek). Mintha konfettivel szórták volna meg az utat, vagy egy fagyit forgattak volna meg színes cukorkába.

Oké, hogy szabálytalan, de lássuk be, ártalmatlan és kedves. Nekem tetszik.

Az elkövetőkről semmit nem tudok, de ketten is elküldték nekem a fotóit. Az egyikük Tömör Miklós, a Valyo lelke, egy másik furcsa zebrajelenségre is felhívta a figyelmemet a közelben.

27 hozzászólás Tovább

Több tízmilliós kincset találtak a Párisi udvar felújítása során

május 19., 14:29 Módosítva: 2017-05-20 11:06:13
2544
29 hozzászólás

A Párisi udvar épülete eredetileg irodaház volt lakószintekkel, meg üzletekkel, az elődje pedig az ország első bevásárlóközpontja volt. Szóval minden volt már itt, csak hotel nem – egészen mostanáig. A jövő nyáron megnyíló szálloda fejlesztői ma megmutatták a sajtónak, hogy is áll az átalakítás. Elmentünk, megnéztük.

29 hozzászólás Tovább

Tíz ember, aki felépítette a mai Magyarországot

május 18., 13:41 Módosítva: 2017-05-19 09:31:41
1080
16 hozzászólás

A XX. század második felének építészetét mindenki ismeri. Vagy mondjuk úgy, mindannyian ismerünk ebből a korból származó házakat, nagy valószínűséggel ilyenben élünk, dolgozunk, vásárolunk, tanulunk, szórakozunk. Talán nem figyelünk oda rájuk, mert túlságosan is megszoktuk őket, s lehet hogy észre sem vesszük, hogy a sok átlagos, unalmas, ötlettelen építmény között jó pár izgalmas, és néhány egészen zseniális is akad.

Ezeknél a remekműveknél kevésbé talán csak azokat az embereket ismerjük, akik megalkották ezeket.

Zeneszerzőkről, írókról, költőkről tanulunk az iskolában, de az elmúlt ötven évben alkotó jelentős magyar építészből bajosan tudnák felsorolni akár egy tucatot is.

Pedig nem csak hogy voltak ilyenek szép számmal, de vannak is. A Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) karöltve a MOME Építészeti Intézetével Ház+Mesterek címmel videósorozatot készített, amelyben tíz olyan mestert interjúvoltak meg egyetemi hallgatók, akiknek a munkássága meghatározó volt a múlt században. Név szerint Arnóth Lajos, Callmeyer Ferenc, Csomay Zsófia, Finta József, Kévés György, Kuba Gellért, Sylvester Ádám, Török Ferenc, Vadász György és Vámossy Ferenc.

16 hozzászólás Tovább

A Kálvin teret, úgy ahogy van, meg lehet osztani a Facebookon

május 14., 13:30 Módosítva: 2017-05-15 10:59:44
894
2 hozzászólás

Tavaly ősszel írtam a reformáció 500. évfordulójára tervezett emlékjelekről, ahol részletesen összeszedtem, miért is tetszik (szemben sok más emlékművel). Szóval itt csak nagyon röviden lássuk, miről is van szó:

 • A Kálvin téren 95 díszkövet kicseréltek emléklapokra, utalva Luther 95 tézisére, amit 500 éve, 1517-ben tett közzé.
 • Ezeken a köveken egy-egy nagy reformátortól vett idézet, illetve egy-egy magyar szerző témához kapcsolódó gondolata van.
 • Az utóbbival arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a vallás reformja egyben a magyar nyelv reformja is volt: új fordítások, szavak, műfajok jelentek meg a nyelvünkben.
 • A köveket egy év után kiszedik, és az ország különböző településein kerülnek majd végleges helyükre. A Kálvin térre pedig visszateszik a klassz K-köveket.

Röviden ennyi az emlékmű lényege, mely már meg is tekinthető. Szóval meg is tekintettem.

2 hozzászólás Tovább

Új uszoda épül a Belvárosban

május 13., 12:56 Módosítva: 2017-05-17 14:56:12
616
29 hozzászólás

Tegnap mutatták be a sajtónak a Belvárosi Sportközpont tervét, mely tulajdonképpen egy tanuszoda megfejelve több szintnyi ráadással: fitneszteremmel, wellnesszel, kosárlabdapályával, tetőteraszos bárral és más csudákkal. Korábban a Molnár utca 9-ben működött egy ifjúsági központ, ahol tanuszoda is volt. Miután azt 2000-ben be kellett zárni, mert elavult, a közösségi funkciók az Aranytízben kaptak helyet, az úszásoktatást azonban mostanáig nem oldották meg a kerületben. Ezért döntöttek az új sportközpont építése mellett a Vadász utca 30-ban.

Semmi kétség, szükség van egy ilyen létesítményre. Már csak az a kérdés, hogy hova és minek a helyére kerül az új épület, na meg, hogy milyen lesz.

29 hozzászólás Tovább

A Photoshop Picassója újra akcióban!

május 12., 10:27 Módosítva: 2017-05-12 20:16:33
83
4 hozzászólás
1?c=73738032 1&h=600
Fotó: Otthontérkép
4 hozzászólás Tovább

Ismerje meg a hat budapesti építményt, amelyeket védetté nyilvánít a főváros

május 10., 22:24 Módosítva: 2017-05-12 08:15:38
259
9 hozzászólás

Tegnapi közleménye szerint hat objektumot helyezne védelem alá a főváros. Azért vagyok kénytelen ennyire hülyén fogalmazni, mert az öt ház mellett alighanem egy kőkereszt is műemléki védettséget kaphat, ami meg ugye nem épület. A hat helyszínből öt Újpesten van, többük amúgy kerületi szinten már védelem alatt áll. Na de lássuk inkább, mikről is van szó. 

9 hozzászólás Tovább

Milyen klassz lenne, ha filmvászonná alakíthatnánk egy dunai stéget

május 10., 11:50 Módosítva: 2017-06-19 19:36:52
605
8 hozzászólás

Volt nem is olyan rég egy fővárosi pályázat, amire Dunán lebegő óriásinstallációkkal lehetett nevezni. Remek ötlet volt, a győztes nem is lett rossz, de valahogy nem születtek annyira erős anyagok. Legalábbis a díjazottak közül egyiktől sem esett le az állam.

Aztán nem sokkal a poszt megjelenése után Nagy Péter elküldte a saját pályaművét, amely semmit sem nyert. Na ettől egyből csettintettem: ez igen, ez klassz! 

vízimozi.gif
Fotó: Nagy Péter

Persze meg sem fordult a fejemben, hogy a zsűri merő gonoszságból nem válogatta be a legjobbak közé. Sokkal valószínűbb, hogy a megvalósíthatóságával akadtak gondok. A kiírt 12 milliós keretből aligha lehet annyira egyszerűen elkészíteni, ráadásul egy ilyen többfunkciós, mozgó berendezésnek nagyon sok feltételnek kell megfelelnie, aminek a részleteit sokkal alaposabban ki kell dolgozni, mint egy vízen lebegő műanyag installációét. Vagyis az ötlet klassz, csak épp túl mutat a pályázat keretein.

8 hozzászólás Tovább

Egész Budapest egy szabadulószoba

május 9., 08:31 Módosítva: 2017-05-09 14:31:26
108
1 hozzászólás

Belépsz az előre megadott vendéglátóipari egység ajtaján, mondod a jelszót, mire kapsz egy sokatmondó pillantást a pincértől és egy helyre kis egységcsomagot UrbanGo felirattal. Ebben minden benne van, amire a következő nagyjából három órában szükséged lesz: térkép, pár egyszerű szabály, nem igazán lokalizálható fotórészletek, egy írószer és még pár olyan apró segítség, amivel most még úgysem tudsz mit kezdeni. A cél, hogy rábukkanj a városban egy helyre, amiről egyelőre nem tudsz semmit.

1 hozzászólás Tovább

A nap képe: a panoráma a Lánchíddal, 1936-ból

május 8., 07:30 Módosítva: 2017-05-08 16:30:47
381
10 hozzászólás
Nagy felbontásért kattints a képre!
Nagy felbontásért kattints a képre!
Fotó: FORTEPAN

Elképesztően klassz fényképet küldött nekem Tamási Miklós a Fortepantól. Egy 1936-ban készült panorámakép elég jó felbontásban (egy kicsit butítanom is kellett a méretén, hogy elbírja a rendszer, de a minősége szerencsére nem romlott észrevehetően). Ahogy írja, az Új nemzedék című képes lapban jelent meg a két fotóból összeragasztott illusztráció, amiben teljesen el lehet veszni.

Persze már első ránézésre is feltűnik egy csomó izgalmas részlet: a balos közlekedés, a Lánchíd előtti díjszedő pavilonok, a régi Királyi-palota, a rakparton végigfutó házsor, na meg hogy mennyire zöld volt egykor a Várkert. Hiányzik a Buzogány-bástya, az erkély a karmelita kolostorról, az utóbbi mögül kikandikál viszont a Honvéd Főparancsnokság azóta lerombolt kupolája. Rákattintva és belezoommolva további fantasztikus részletek tárulnak fel: például az Est és az Unicum hirdetései, az 5-ös és a 3-as busz, vagy egy autóközlekedéssel dacoló konflis, a várakozó lóval. Ja és az megvan, hogy már akkor is folyton fel volt állványozva valami? Itt épp a Mátyás-templom és a Palota egyik szárnya.

Ha szeretsz elböngészgetni ilyen fotókon, akkor feltétlen nézd meg ezt a nagy felbontású képet is, ami 1955-ben készült a Vigadó tetejéről.

Érdekel, milyen volt a régi Budapest? Kövesd az Urbanistát a Facebookon!

10 hozzászólás Tovább

Az megvan, hogy milyen hatalmas piac épül Újpesten?

május 5., 22:26 Módosítva: 2017-06-18 18:29:41
2291
38 hozzászólás

A múlt héten volt az Újpesti Piac bokrétaünnepe, ami persze nem hangzik valami nagy dolognak, ilyen horderejű eseményekről nem is szoktam beszámolni az Urbanistán. Ám most nagyon kapóra jött, mert egyelőre egy sort sem írtam még a fejlesztésről, pedig a Szent István tér újragondolása budapesti szinten is nagyon izgalmas dolog.

 Arról nem is beszélve, hogy kilenc évvel ezelőtt itt lángosozva-sörözve beszéltünk először arról Szily Lacival és Szalai Balázzsal, hogy kellene csinálni egy blogot a közterekről, építészetről, meg ilyesmiről. Szóval valahol itt született meg az Urbanista.

38 hozzászólás Tovább