Friss kommentek

Londonban kezdik leszoktatni az embereket a metróról

3 órája Módosítva: 2016-08-30 12:49:51
107
9 hozzászólás

Új metrótérképet adott ki a Transport for London (TfL), vagyis a helyi közlekedésszervező vállalat. Első blikkre nincs semmi különös rajta. Na persze jóval több színes vonal jön-megy rajta, mint nálunk, de amúgy egy egyszerű metrótérkép. Aztán ahogy jobban megnézzük, láthatjuk, hogy a megállók között számok vannak.

Ezek a számok mutatják, hány lépésre van egymástól két megálló.

9 hozzászólás Tovább

A világ egyik legjobb játszóterét adták át Nyíregyházán

tegnap, 18:43 Módosítva: 2016-08-30 10:49:41
2862
8 hozzászólás

Jó, oké hatásvadász a cím, de ha jobban belegondoltok, teljesen megfelel a valóságnak. Egy játszótér ugyanis elég sok minden miatt lehet a legjobb a világon. Kő Boldizsár játszóterei például azért, mert sehol máshol, senki más nem alkot olyan szép tárgyakat, mint ő,  amik egyszerre szobrok, játékok és mesék. Vagy ott a bécsiek Duna-parti vízi parkja, amely szintén beférne a legjobbak közé, hiszen mennyire jó már egy fővárosban játszóterezni úgy, hogy közben egy folyóban pancsolsz.

Ha viszont ezekre a képekre nézünk akkor elsőre talán csak annyi jut eszünkbe, hogy klassz, klassz, szép újak az eszközök, rendezett a környezet, minden oké. Na de hogy ez lenne a világ egyik legjobbja?

Igen, meg is mondom miért!

8 hozzászólás Tovább

Hamarosan átadják a világ legmagasabb faházát

augusztus 27., 14:23 Módosítva: 2016-08-28 14:38:40
715
22 hozzászólás
TWR-16.08.24-UBC-Research-cam-1086x960
Fotó: Acton Ostry Architects Inc

Vannak szuper, fából készült kilátók, meg mindenféle klassz fainstallációk, de 17 emeletes komoly fa épületről még soha nem hallottam. Nem csoda, eddig nem is volt. Vancouverben azonban úgy döntöttek, hogy épít egy ilyen egyetemi kollégiumot a University of British Columbia, és pikk-pakk, 66 nap alatt fel is húzták a szerkezetet a legmagasabb pontjáig, vagyis 53 méterig. Szóval a napokban tarthattak bokrétaünnepet, már ha divat az ilyesmi Kanadában.

22 hozzászólás Tovább

Kis matatás az erkélyen, és máris jobb hely lesz Budapest

augusztus 26., 10:55 Módosítva: 2016-08-26 19:13:21
166
0 hozzászólás

Közösségi kertek, magbörze, kiskertpiacok, pop-up növényárusítás, Bálint Gazda weboldala és az elmúlt nyarak nagy slágere, az erkélyen termesztett paradicsom. Kezd bekúszni a balkonkultúra a pesti házfalak közé, de annyira még nem eresztett gyökeret, hogy kúszónövények takarjanak minden foszladozó házfalat. Ezután a metaforabokor után lássuk, hogyan igyekszik egy kis csoport rábírni a városlakókat, hogyan legyen még zöldebb Budapest.

Szólj hozzá! Tovább

Eltűnik a Bókay utca legszebb szecessziós épülete

augusztus 24., 08:29 Módosítva: 2016-08-24 15:56:30
1032
40 hozzászólás

Mostanában nemcsak a főváros fáira járnak nehéz idők, hanem százéves épületeink is fogyóban vannak. Józsefváros korábban is veszélyeztetett volt e téren, például a Klinikák környékén álló házak egy részét már a szocializmusban is bontásra ítélték, és meg is kezdődött Budapest egyik legvitatottabb városfejlesztési programja, a Szigony utcai lakótelep megépítése – melyet szerencsére nem fejeztek be. A mai napig megmaradt régi épületek sorsát azonban most a Corvin-Szigony projekt keretében gondolták újra – nem mindig a megfelelő gondossággal.

40 hozzászólás Tovább

Fagylaltozás a harmincas évek Budapestjén

augusztus 23., 08:41 Módosítva: 2016-08-24 08:15:04
220
5 hozzászólás

„Irodából jön két leány, irattáskát szorít az egyik a hóna alatt. Egy óra. Mind a két leány mélyen el van merülve az újmódi, csomagolt fagylalt nyalogatásába. A frissen kinyílt fagylalt-szalonok hozták divatba ezt a csomagolt fagylaltot, látták már, remélem? Kúpalakba sodort ostyaszeletbe kenik a kis fagylaltadagot, tíz fillér. Nagyon szeretik az iskolások. Látni tucat gyereket a járdán, némán élvezik együtt a szezongyönyört. Ebéd előtt van még ez a két irodista, nem félnek, hogy elveszi a fagylalt az étvágyukat, nem félnek szegény leányok. Olyan kedvesek, olyan gyerekek, akár a gyerekek.

Nagy cikk lesz a nyáron a csomagolt fagylalt, csak jó meleg legyen

– csodálkozott rá Szép Ernő 1932-ben a tölcséres vagyis „csomagolt” fagylaltra a Színházi Élet lapjain. Valóban csak a harmincas évek szenzációja lenne a tölcsérben adagolt fagylalt? Vagy Szép Ernő ébredt későn?

5 hozzászólás Tovább

Nagyot veszíthet a Várnegyed, ha kihúzzák az egyik fogát

augusztus 22., 08:49 Módosítva: 2016-08-23 06:40:53
227
57 hozzászólás

A szétbombázott Budai Vár 1945 utáni foghíjbeépítésének egyik megosztó épületéről, Virág Csaba Országos Villamos Teherelosztójáról a Hauszmann-terv keretében döntöttek. Le fogják bontani, méghozzá újabb tervek nélkül. Egy július eleji kormányhatározat alapján már biztos, hogy az Országos Levéltár tőszomszédságában álló, sokaknak kifejezetten furcsa, tiszta üveg és betontornyos házat már nem sokáig láthatja.

A kormány annak ellenére kiáll a bontás mellett, hogy mind a MÉSZ (Magyar Építőművészek Szövetsége), mind az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága kérte a kormányzati döntés felfüggesztését. De kinek van igaza? Tényleg olyan csúnya lenne a volt Magyar Villamos Művek Teherelosztója, hogy megérdemli a sorsát, és ha igen, mi kerül a helyére? Egyáltalán mit keres egy történelmi negyedben a ‘70-es évek ipari építészetének progresszív példája?

A 2015-ben elhunyt Virág Csaba stílusa egyszerre a funkcionalista és a high-tech, nála a szerkezet a díszítőelem. Virág itthon újszerű hozzáállását rengetegen támadták, egyike volt azoknak az építészeknek, akik egészen modern szemlélettel, néha sokkolóan nyersen nyúltak a második világháború utáni foghíjak beépítéséhez a Várban. Az 1979-ben elkészült Országos Teherelosztó mellett Virág tervezte a Szentháromság utca és Úri utca sarkán a Fehér Galamb-házat, aminek a földszintjén nemrég nyitott Jamie Oliver olasz étterme.

Ha pedig kicsit távolabb megyünk, neki köszönhetjük az MTI futurisztikus tornyát, vagy a Kálvin téri üvegpalotát. A szakma és nem szakma nem egyszer kritizálta a munkáit, de az biztos, hogy Virág hozzátett Budapest látképéhez. Nem véletlenül esik ennyi szó a Nándor utcai épületről, nem véletlenül javasolja több szervezet is a párbeszédet, és a döntés átértékelését, főleg úgy, hogy semmilyen elképzelés sincs, hogy mi kerüljön a volt MVM-központ helyére.

57 hozzászólás Tovább

Rengeteg fegyver és a szomszéd kerítésnek vezető hidacska

augusztus 21., 12:20 Módosítva: 2016-08-22 01:19:12
97
4 hozzászólás
saláta33.png
4 hozzászólás Tovább

Eladó egy régi vízimalom a Kinizsi vár tövében

augusztus 20., 12:46 Módosítva: 2016-08-21 07:31:53
407
5 hozzászólás
További fotókért kattints a képre
További fotókért kattints a képre

Az Urbanistán időről időre felbukkannak eladó malmok, egyik szebb, mint a másik. Amit most mutatok be, az talán első pillantásra nem olyan izgalmas, szerepelt is már évekkel ezelőtt a blogon egy link erejéig, de a története annál érdekesebb. Ráadásul most a belsejéről is felkerült pár fotó, így egyből érthető, miért is beszélünk malomról.

5 hozzászólás Tovább

Elég menőn néz ki a CEU új épülete

augusztus 19., 10:02 Módosítva: 2016-08-20 06:27:32
730
16 hozzászólás

Amikor egy társaság kinövi a helyét a belvárosban, két dolgot tehet. Vagy épít magának egy új székházat valahol kijjebb, ahol van hely, vagy megpróbál a szomszédok felé terjeszkedni. Van jó példa az előbbire is (mondjuk a Pannon Ház) és az utóbbira is (ilyesmi az evangélikusok szigete a Deák téren, ahol egy egész háztömb az övék).

Az viszont kétségtelen, hogy a szomszéd épületek bekapcsolása mindig kockázatosabb vállalkozás, és nagyon könnyen elmehet az egész buherába. Főleg, ha egyetemről van szó. 

16 hozzászólás Tovább

Autóút a Balaton északi partján

augusztus 18., 14:25 Módosítva: 2016-08-19 09:11:42
310
12 hozzászólás

Miután az elmúlt hetekben többször is szó esett az Urbanistán a 20. század második felének balatoni építészetéről, megkeresett a Lechner Tudásközpont, hogy lenne pár anyaguk, ami érdekes lehet. Merthogy a témájuk épp a Balaton, az építészet és a 20. század második fele. 

Ez a szervezet őrzi és kezeli a háború után készült magyar tervek legnagyobb részét, legyen szó épületek, települések, vagy épp régiók terveiről. Jelen esetben az utóbbira hívták fel a figyelmemet: a balatoni regionális tervekre, melyekből több is készült az elmúlt hatvan évben, nem mellesleg azoknak a szakembereknek a közreműködésével, akik a Lechnerben máig területi tervezéssel foglalkoznak.

Az átfogó, alapos és óriási terjedelmű elemzésekből, illetve fejlesztési javaslatokból csak mazsoláztunk, de néhány nagyon érdekes térképet bemutatok, amelyek megvilágítanak pár részletet a Balatonnak ebből a korszakából. Na meg mindenek előtt arról, hogyan is gondolkodtak akkoriban a tervezők, hogyan oldották volna meg a régió problémáit.

12 hozzászólás Tovább

A titkos józsefvárosi alagútrendszer legendája

augusztus 18., 10:01 Módosítva: 2016-08-20 15:45:36
468
11 hozzászólás

Múltkor, amikor a gyönyörű Vasas Székházban jártunk, Buza Éva könyvtáros a kezembe adott egy érdekes könyvet: Gobbi Hilda Közben című visszaemlékezéseit.

„Egyszer a Vasas Székházba mentünk szavalni – a Magdolna utcában volt –, a Baross utcánál leszálltunk a villamosról, és gyalogszerrel ballagtunk tovább. Van ott egy templom. Hirtelen elénk ugrik egy fiatal srác, és azt mondja:

– Ne menjenek!
– Hogyhogy ne menjünk?
– Ne menjenek, mert az egész rész körül van véve hekusokkal.

Mi az ördög!

– Jöjjenek velem – mondta, és bevitt minket a templomba. Egy fiatal káplán jött elénk; nagyon csöndesen s nagyon kedvesen csak ennyit mondott: 'Parancsoljanak...'

Levezetett bennünket egy pinceszerű helyiségbe, átmentünk egy folyosón, s akkor így szólt: Itt nyugodtan fölmehetnek, kérem.

Felmentünk, s ott találtuk magunkat száz méterre a Vasas Székháztól. A rendőrkordonon belül voltunk!

De sajnálom, hogy nem láttam többé azt a papot. A nézőtér zsúfolt volt. Kimentünk a színpadra, s még mielőtt a taps fölcsattant volna, szájunkra tett ujjal csöndet intettünk. A közönség megértett minket. A rendőr- és detektívkordonon belül megtartottuk a magyar irodalom estjét, halotti csöndben. Felemelt öklök helyettesítették a tapsot, s ez még sokkal szebb volt.”

Noha egyrészt természetesnek éreztem, hogy egy ilyen épület, mint a Vasas Székház rengeteg titkot rejt (és joga is van hozzá!), másrészt viszont ez a szövegrészlet ébresztőt fújt a bennem lustálkodó Miss Marple-nek: alagútrendszer a Józsefvárosban?! Vagy Gobbi csak egy izgalmas filmmel keverte volna a józsefvárosi valóságot?

Akárhogy is, a városi legendáriumot növelni sem utolsó dolog. Úgyhogy, nézzük!

11 hozzászólás Tovább

Elhunyt Tiba János, építész

augusztus 17., 09:41 Módosítva: 2016-08-17 23:37:23
334
11 hozzászólás

Augusztus 12-én, 46 éves korában elhunyt Tiba János építész – adta hírül a Tiba Építész Stúdió, melynek alapítója és vezetője volt. 

Tiba János 1996-ban diplomázott a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán. Fiatal, tehetséges szakemberként neves nemzetközi irodákban szerezhetett gyakorlatot. 1999 és 2005 között ő vezette a világhírű holland építész, Erick van Egeraat budapesti képviseletét, akivel nem csak Magyarországon, de más európai országokban is együtt dolgozott.

2005-ben megalapította saját szakmai műhelyét, a Tiba Építész Stúdiót, ami azóta az ország egyik vezető és külföldön is mértékadó építészirodája lett.

Idehaza leginkább irodaépületei ismertek, melyek a meglehetősen sivár és ötlettelen hazai irodapiacon egytől-egyig üdítő színfoltnak hatnak.

11 hozzászólás Tovább

Siralmas állapotban az ország egyik legfontosabb mauzóleuma

augusztus 16., 09:41 Módosítva: 2016-08-17 00:54:28
525
36 hozzászólás

Csövesek elhagyott kacatjai, bandázó kamaszok szétdobált palackjai, részben eltüntetett, kezdetleges graffitik,  fémgyűjtők dézsmálásának jelei és egy ki tudja mikor ottfelejtett, eső áztatta Móricka humorlap az egyik lépcsőfokon. A keleti motívumokkal gazdagított, egykor pazar szecessziós épületen súlyos stigmákat ejtett a kommunizmus rombolása, amit a rendszerváltást követő tehetetlenség csupán néhány sebtapasszal tudott orvosolni. 

Budafokon, a Törley-mauzóleumot jártuk be. Kísérőnk egy fiatal pap és egy idős helytörténész volt.

36 hozzászólás Tovább

Milyennek kellene látnunk a Törley- mauzóleumot az egykori pompájában?

augusztus 16., 09:35 Módosítva: 2016-08-16 09:43:51
9
1 hozzászólás

Az Urbanistán megjelent riportban arról olvashattatok, hogyan is néz ki most a legendás Törley-mauzóleum, és hogy milyen kilátások vannak a helyreállítására. Az alábbiakban a gyönyörű szecessziós épület történetét foglaltuk össze.

1 hozzászólás Tovább

Art deco szentély Józsefvárosban

augusztus 10., 18:31 Módosítva: 2016-08-15 12:56:47
1419
6 hozzászólás

A vasmunkások temploma. A nagy gazdasági válság előtti magyar építőipar diadala, ahol a téglától a tetőgerendáig minden hazai. Itt volt Tito magyarországi kémbandájának pere. Hol járunk?

A Józsefváros szívében, a Horváth Mihály téren álló kéttornyú plébániatemplomot bizonyára sokan ismerik, ha máshonnan nem, hát legalább a kilences busz ablakából. Nem sokkal messzebb, a VIII. kerület belsejében áll egy másik templom, a „munka és a szépség temploma:” a Magyarországi Vas- és Fémmunkások Központi Szövetségének székháza a Magdolna utca elején.

6 hozzászólás Tovább

Eladó egy hatalmas kastély Szombathelyen

augusztus 10., 10:23 Módosítva: 2016-08-11 09:15:46
313
6 hozzászólás
Kattints a további képekért!
Kattints a további képekért!

Ha azt olvasom egy hirdetésben, hogy egy kastély eladó egy város szívében, akkor általában gyanakodni kezdek. Pedig nagyon úgy tűnik, itt most tényleg erről van szó: egy 175 éves, romantikus épület, amely ráadásul méretében is elég impozáns, 1200 négyzetméteres. Ráadásul nem valami lakatlan puszta közepén áll, hanem Szombathelyen - hogy mennyire a szívében, arról persze lehet vitatkozni.

Ez a Bagolyvár, amelynek a története is igen érdekes! 

6 hozzászólás Tovább

Székesfővárosi kutyaszéklethelyzet

augusztus 9., 08:51 Módosítva: 2016-08-10 10:06:57
206
43 hozzászólás

A régen minden jobb volt képlet azért nem mindig helytálló. Az idősebb, középkorú, sőt a fiatalabb budapesti olvasóink egy része is emlékezhet arra, hogy a fővárosi kutyapiszok-helyzet ezelőtt 15-20 évvel sokkal rosszabb volt a mainál.

Élénken él emlékeimben, hogy az utcánkban nap mint nap sétáltatta két üszőborjú méretű német dogját egy alacsony, sovány, télen-nyáron horgolt sapkát viselő elmebeteg-gyanús néni és rezzenéstelen arccal bandukolt tovább, amikor is a kutyái taposóakna méretű ürülékhalmokat pottyantottak a pesti aszfaltra. Mint ha csak a puszta kellős közepén ballagott volna háziállataival.

Még bizarrabb látvány volt, hogy

a szanaszét heverő, kérgesre száradt kutyapiszokba valaki rendszeresen fehér, műanyag kávéskanalat szúrt.

Nem tudtam rájönni a motivációra: vajon figyelemkeltésnek szánta az alkotó, vagy egy mentálisan sérült elme játszadozott az állati végtermékkel?

Mára azonban jelentősen javult a helyzet. Alig látni olyan kutyást, aki ne takarítaná össze házi kedvence székletét a flaszterről. Azonban rákérdeztünk a kerületi illetékeseknél, vajon ők hogyan látják a jelenlegi helyzetet kutyapiszok-fronton?

(A 23-ból 14 kerületi önkormányzattól, valamint a fővárostól kaptunk választ. Akadtak, ahol a nyári szabadságokra tekintettel több türelmet kértek. Ha kellő számú újabb válaszsort kapunk, nem kizárt, hogy egy újabb cikket szentelünk a témának.)

43 hozzászólás Tovább

Elegáns felhőkarcolót terveztek a Deák térre

augusztus 8., 13:57 Módosítva: 2016-08-08 23:36:51
857
43 hozzászólás

Budapestnek nincs főtere.

Budapestnek nincs impozáns városházája.

Budapestnek nincs felhőkarcolója.

Hogy melyikre mennyire van szükség, arról megoszlanak a vélemények, de az elmúlt száz évben számtalan terv született, amelyik egyben oldotta volna meg a három kérdést a Deák tér mellett, a Kiskörút végén.

Itt a legújabb elképzelés. Hogy megértsük, mitől is érdekes, nem árt előtte végigvenni a kiindulóhelyzetet. 

43 hozzászólás Tovább

Kiszorítanak minket a turisták Budapestről?

augusztus 7., 11:02 Módosítva: 2016-08-29 11:34:15
286
27 hozzászólás

Miközben a szakemberek egyetértenek abban, hogy a budapesti turizmusban bőven van még lehetőség, úgy tűnik, a hivatalos tervekben a helyi lakók életminősége háttérbe szorul a sokat költő prémiumturisták bevonzása mögött. Az adóbevételek növekedése jó a városnak és a kerületeknek is, ráadásul a többletbevétel olyan fejlesztésekre fordítható, amivel a helyi lakosok is kielégíthetők. Ugyanakkor jogosan merülhet fel a kérdés:

elkerülhető-e, hogy Budapest belvárosa múzeummá váljon, ahonnan kiszorulnak a helyiek?

Kell-e egyáltalán stratégia ennek megelőzésére, vagy a legjobb, ha hagyjuk, hogy a piaci folyamatok korlátlanul érvényesüljenek, a lakók pedig majd alkalmazkodnak hozzájuk?

27 hozzászólás Tovább

Miért ilyen reménytelenül ótvar hely az Örs vezér tere?

augusztus 1., 16:04 Módosítva: 2016-08-17 17:36:35
3423
85 hozzászólás

Biztos más is van vele úgy, hogy ebben a szekrényben már nem rakok rendet, mert amúgy is lejár az egyik ajtaja, meg a gyerekek matricáit is le kellene vakarni róla – sőt, lehet, hogy újat kéne venni, de egy kicsit várjunk még vele, amíg ki nem festetjük a lakást, már ha egyáltalán kifestetjük, mert egyébként is el kellene már költözni egy nagyobba, csak nincs rá pénz. Szóval a szekrényben marad a rendetlenség. Ideiglenesen, egy darabig, mondjuk néhány évig.

Hát, szegény Örs vezér tere is valami ilyesmi miatt van rémes állapotban már évtizedek óta.

Sőt, valójában soha nem is volt rendben. Tervek persze azért voltak mindig a megszépítésére. Úgyhogy most bemutatjuk őket, csak előtte kicsit végigszaladunk a tér történetén, és végigvesszük siralmas jelenét is.

85 hozzászólás Tovább

Üvegezett autólift a medencéhez és dubaji lebegőház

augusztus 1., 12:46 Módosítva: 2016-08-01 18:01:58
548
2 hozzászólás

A Rightmove Nagy Britannia legnagyobb ingatlanportálja, amelyik havonta kidob egy válogatást blogjára a legérdekesebb ingatlanokból. Olyasmi mint nálunk az ingatlansaláta, csak ők céges blogként kizárólag a saját hirdetéseikből szemezgethetnek, onnan is csak a szépet-jót. A ma megjelent augusztusi merítésben van pár érdekes találat.

2 hozzászólás Tovább

12 eladó történelmi villa a Hegyvidéken

július 29., 11:16 Módosítva: 2016-07-30 09:54:32
365
15 hozzászólás

Villanegyedeket bemutató sorozatunkban eddig csupa olyan helyen keresgéltünk eladó régi villákat, ahol valóban van értelme “negyedről” beszélni. Vagyis olyan településrészek kerültek szóba, amelyeket kifejezetten azért hoztak létre a XIX. század végén, hogy ott villák épüljenek, és ezek többé-kevésbé meg is őrizték ezt a szerkezetüket. Ilyen volt mondjuk Ómátyásföld, vagy a fonyódi Bélatelep.

A budai hegyekre nem így települtek a nyaralók eredetileg sem, hanem egy jóval korábban megindult folyamat során szétszórva, egyesével hintették be a lejtőket. Szellősen, jó nagy birtokokkal. Például így nézett ki egykor a Széchenyi-hegy:

Ám mára ebből nem sok maradt. A nagy telkeket felszabdalták kisebbekre, utakat húztak fel, lakótelepeket építettek, a néhány megmaradt villa ma már egymástól távol esik, teljesen körbeölelte őket a város.

Nem csak az olyan XIX. századi klasszicista kúriáknál feltűnő ez, mint amilyen mondjuk az Óra-villa, ahol fittyet hányva az épületre a ház előtt húztak keresztbe egy utcát a telken, de a két világ háború közt épült modern villáknál is. A város mellé épült egykori nyaralókat ma leginkább a kerület belsejében találjuk, újabb társaikat jóval kijjebb kell keresni. 

Hasonlóan sok más tematikus ingatlanválogatáshoz, most is végignéztem a nagyobb hirdetési oldalakat és a legszebbeket kimazsoláztam nektek, íme:

15 hozzászólás Tovább

A járdára telepíthetik a jelzőlámpákat a Pokemon Go miatt

július 28., 09:42 Módosítva: 2016-07-28 14:48:03
1186
16 hozzászólás

A mobiltelefon igazából nem alakította át a városainkat, pedig már jó ideje velünk van. Na jó, a telefonfülkék eltűntek, de például a többsávos járdából, ahol biztonságosan andaloghatnak a mobilozók, nem lett semmi.

Na, majd most!

Egy ausztrál dizájnercsoport, a North Büro kitalálta, hogy a mobiljukat bámuló embereket úgy mentik a balesetektől, hogy zebrák elején nemcsak egy szemben levő oszlopon fog világítani a piros, hanem a talpunk alatt is. (Aki siet nyugodtan tekerje át a videó első percét, abban nincs semmi.)

16 hozzászólás Tovább

35 négyzetméteres panellakás 4 személyes szaunával

július 27., 09:09 Módosítva: 2016-07-27 15:41:52
21
10 hozzászólás
saláta30.png
10 hozzászólás Tovább

A Park Club ahová a leggazdagabbak sem juthattak be könnyen

július 19., 14:38 Módosítva: 2016-07-19 19:30:44
234
2 hozzászólás
A Park Club, a mai Stefánia Palota homlokzata, 1890-1910
A Park Club, a mai Stefánia Palota homlokzata, 1890-1910
Fotó: Budapest Főváros Levéltára

Egy késő tavaszi napon gondoltam egyet, és belevetettem magam a kaszinók fergeteges világába. Bár nagyon sok szépet és jót hallottam korábban erről, igyekeztem óvatosan szemlélni a látottakat, nehogy túlzottan magával ragadjon, és beszippantson ez a titokzatos és sokszor törvénytelen szórakozás. Ám ezúttal nem a szerencsémet tettem próbára, hanem nehéz függönyök mögül lestem meg, milyen volt az élet ebben a fényűző pompában. Bevezetésként, álljon itt pár sor arról, hogy mit is jelentett régen ez a kaszinózás. Kovács Veronika / Vero, a Lásd Budapestet! bloggerének írása.

2 hozzászólás Tovább

Eladó egy menő budai CBA

július 18., 10:13 Módosítva: 2016-07-19 10:20:07
41
13 hozzászólás
saláta29.png
13 hozzászólás Tovább

Mit olvasson a gyerek nyáron?

július 16., 12:39 Módosítva: 2016-07-17 14:02:33
190
2 hozzászólás
1058535 orig.png
Fotó: nemessis.hu

A hébe-hóba jelentkező Urbanistás könyvajánló sorozatban most három gyerekkönyvet mutatunk be. Egyik sem hétköznapi olvasmány: az egyikhez kivágó jár, a másikhoz matricák, harmadikat pedig ki kell színezni. Ám ami összeköti őket: mindegyik több egyszerű időtöltésnél, mindháromból rengeteg lehet tanulni építészetről és Budapestről. Lássuk őket sorra!

2 hozzászólás Tovább

Miért van kinn Moszkva szimbóluma a Magyarok Világszövetsége székházán?

július 15., 09:11 Módosítva: 2016-07-15 12:26:00
96
9 hozzászólás

Egészen meglepő dolgot osztott meg velem egy kedves Urbanista-olvasó: a Magyarok Háznak tetején egy hatalmas Kreml-szobor díszeleg. Vajon mit keres Moszkva szimbóluma a Magyarok Házának homlokzatán? Ez nagyjából olyan, mintha egy lófarkas lobogó lenne kinn egy félholddal, vagy egy császári címer - ráadásul ez a jelkép ennél sokkal közelebbi múltra utal.

Nos konspirációk, meg bugyuta aktuálpolitizálás helyett elég a ház történetét megnézni és minden világossá válik.

9 hozzászólás Tovább

Újjáépülhetnek Budapest legendás kupolái

július 14., 09:54 Módosítva: 2016-07-20 16:36:30
261
18 hozzászólás

Megjelent tegnap egy kormányhatározat, majd abból egy MTI-hír, amit aztán át is vett néhány újság, anélkül, hogy a lényeget kiszúrták volna benne. A legtöbben ugyanis arra kapták fel a fejüket, hogy alagút köti majd össze a MTESZ-székház helyén épülő historizáló irodaházat az Országházzal, de hát ezt ugye már elég rég lehetett tudni.

Ennél sokkal izgalmasabb részlet, hogy publikussá vált: az alagút végén egy épp olyan üvegpadlóval fedett helyszínt alakítanak ki az Országház legdélebbi udvara alatt, mint amilyet északi csücskében hoztak létre, ahol a látogatóközpont van. Ám ami az igazán fontos, és ami gyakorlatilag senkinek nem szúrt szemet a hírben, azt nem a lábunk alatt, hanem épp ellenkezőleg, a tetők szintjén kell keresni.

18 hozzászólás Tovább