Friss kommentek

 • staropramen: Látványterv??? Röhögnöm kell! (uszoda,Városliget stb) 2017-05-25 11:06
  Hotel épül a repülőtér szájába
 • Csokis: @s3pooler: Meg aki nem akar fél háromkörkelni egy városi szállodában, vagy egész éjjel vezetni vidékről / külföldről, hogy a reggel ötös CKI-re kiérjen. 2017-05-25 10:40
  Hotel épül a repülőtér szájába
 • Csokis: @Zubreczki Dávid: A T1 betonját (forgalmi előterét), ahogy Roltii is írta, részben a GAT (kisgépes terminál), részben cargo (teher járatok) használja. 2017-05-25 10:38
  Hotel épül a repülőtér szájába

Hotel épül a repülőtér szájába

3 órája Módosítva: 2017-05-25 08:12:31
101
15 hozzászólás

Ennél közelebb valószínűleg nem is lehetne építkezni a kettes terminálhoz: az A-t és a B-t összekötő rámpa ölelésében, a parkolóval szemben épül szálloda Ferihegyen. Most volt a bokrétaünnep, aminek általában semmi jelentősége, viszont remek alkalom, hogy bemutassunk olyan fejlesztéseket, amikről még nem esett szó korábban a blogon. 

15 hozzászólás Tovább

Fantasztikus mesekertet adtak át Terézvárosban

május 23., 17:18 Módosítva: 2017-05-24 10:17:03
1470
8 hozzászólás

Soha életemben nem jártam még játszótérmegnyitón, de ha tudom, hogy ilyen jó móka, biztos gyakrabban mentem volna. Nem volt ugyan állófogadás, csak egy frissen átadott, enyhén spriccelő, de kifejezetten menőn kinéző csapból ittam két korty vizet, viszont remekül szórakoztam. A feszengő öltönyösök serege helyett egy csomó gyerek volt ott, akik a szülők és az óvónénik felügyelete mellett kifejezetten könnyen kezelhető tömeget alkottak. Volt lánctánc furulya- és dobszóra (tisztára, mint a középkorban), lufieregetés, meg mesehallgatás a Benczúr kertben, ahol ma adták át az újjáépített játszóteret.

Az egyetlen felszólaló politikus, Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere volt,  de ő sem beszédet mondott, hanem mesét. Kifejezetten jó ötlet volt az emberarcú politikus megvillantása, kár, hogy bár nagyon próbáltam figyelni, folyton elvesztem a hosszú, álmos mondatokban, amelyek olyan panelekkel voltak tele, hogy „cserfes fruskák”, „kacagó nyarak”, „kis gézengúzok”, sőt „süteményillatú nagymamák”. A végén elképzelésem sem volt, miről is szólt az egész. Megpróbáltam a mellettem álló egykori főnökömtől, Szily Lacitól segítséget kérni, de azt mondta, hogy pont ugyanezt akarta kérdezni tőlem. Hát jó.

Na de nem mesekritikát írni érkeztem a Benczúr kertbe, hanem megnézni és bemutatni az új játszóteret. Az alkotás két szempontból is érdekes. Egyrészt mert a nagyon hosszú huzavona volt a lakókkal, mire elkészült, másrészt, az egyik alkotója Kő Boldizsár, akit nagyon szeretek.

8 hozzászólás Tovább

Nézze meg, hogyan építik át a pesti rakpart egyes szakaszait

május 23., 08:34 Módosítva: 2017-05-23 16:28:02
420
44 hozzászólás

Mint arról korábban többször beszámoltunk, hosszú semmittevés után 2015-ben a főváros végre elkezdett érdemben foglalkozni a budapesti Duna-partok helyzetével, mindjárt több fronton. Ebben az évben írta ki ugyanis a tervpályázatot a pesti oldalon a Fővám tér és a Kossuth tér közötti szakaszra. Időközben viszont Budapest belecsöppent a 2017-es vizes világbajnokság házigazda szerepébe, melynek részeként elhatározták, hogy legyen egy sétány a Kossuth tér és a Dagály Strand mellett épülő uszoda között. 

Az elképzeléseket ebben a cikkben mutattuk be, és ahogy sejtettük is, utóbbi szakasz előbb lett kész, mint a belvárosi (pontosabban még készül, de júliusra nagy része kész lesz). Bár a tervpályázati szakasz hiánya itt sajnos meglátszik a tervek minőségén, az elkészült részek alkalmasak lesznek arra is, hogy a délebbre eső partszakaszok kihasználtságát, belakását elképzelhetővé tegyük azok fejében is, akik szerint nem olyan fontos, hogy gyalog is élvezhető legyen a közvetlen vízparti élmény a világ egyik legszebb fekvésű városának közepén.

44 hozzászólás Tovább

Bezárhatják a Budapest Parkot

május 21., 19:06 Módosítva: 2017-05-22 10:55:08
8575
80 hozzászólás

Amikor tíz év után nagy tiltakozások ellenére, de bezárták a Zöld Pardont, azt ígérték, hogy közpark lesz a helyén országzászlóval. Végül csak parkoló lett belőle. Akkor ugye a szomszédokra és a környékbeli cégek panaszaira hivatkoztak, most a Budapest Parknál ilyen panaszok nincsenek, mégis vége lehet a bulinak. Mondjuk legalább közparkot sem ígér senki, rögtön parkoló lehet a helyen.

Nincsenek a dübörgés miatt elégedetlen szomszédok, hiszen a szomszédban csak egy OBI meg egy Tesco van, a Budapest Parkot mégis bezárhatják. A ferencvárosi önkormányzat szocialista képviselője ugyanis azon dolgozik, hogy Budapest egyik legnagyobb szabadtéri szórakozóhelye végre az lehessen, aminek egy modern világvárosban minden rozsdaövezeti zöldterületnek lennie kell: igen, parkoló.

A fiatalság rovására?

Pál Tibor szocialista önkormányzati képviselő már több beadványt is intézett a ferencvárosi polgármesternek, pedig a terület valójában fővárosi tulajdonban van. Ennek ellenére a ferencvárosi önkormányzat támogatta Pál Tibor javaslatát, dr. Bácskai János, a Fidesz–KDNP színeiben megválasztott polgármester a jegyzőkönyvek szerint már 2015. október 15-én azt mondta a javaslat vitáján az önkormányzati ülésen, hogy

Azon leszek, hogy minél előbb parkolási övezet legyen a Budapest Park területén, még ha ez a fiatalság rovására is lenne.

A beadvány így, fideszes önkormányzati támogatással eljutott a fővároshoz is, ahol azonban tavaly még azzal dobták vissza, hogy az olimpiai létesítmények fejlesztésével összehangolva a Budapest Park területen villamos-végállomásokat terveznek, ezért a P+R parkoló létesítése akkor éppen nem volt aktuális. Most, hogy a 2024-es olimpia álma oda, Pál Tibor újból érdeklődött a ferencvárosi polgármesternél, hogy miért nincs parkoló a területen, amikor a Budapest Park mindössze évente négy hónapig üzemel, amúgy meg konténerraktár csak.

A szocialista képviselő szerint viszont pont amikor a park zárva tart, tehát ősztől tavaszig nő meg az ingázó forgalom, ezért olyankor nagy szükség lenne a P+R parkolóra.

A probléma csak az, hogy egy P+R parkoló nem azt jelenti, hogy a színpad helyére beállnak a Szigetszentmiklósról reggelente munkába járó autósok. Hanem aszfaltot jelent, fizetőkapukat meg infrastruktúrát, ami a Budapest Park szerint nem fér meg a szórakozóhely már kiépített megoldásaival.

80 hozzászólás Tovább

Megpimpelték a zebrát a Gellért téren

május 20., 14:15 Módosítva: 2017-05-21 08:15:07
661
26 hozzászólás

Egészen érdekesen dobtak föl egy zebrát a  Gellért téren, pontosabban a Valdemar és Nina Langlet rakparton (amelyet a tényleg szép szándék ellenére, valószínűleg soha nem fognak így hívni a budapestiek). Mintha konfettivel szórták volna meg az utat, vagy egy fagyit forgattak volna meg színes cukorkába.

Oké, hogy szabálytalan, de lássuk be, ártalmatlan és kedves. Nekem tetszik.

Az elkövetőkről semmit nem tudok, de ketten is elküldték nekem a fotóit. Az egyikük Tömör Miklós, a Valyo lelke, egy másik furcsa zebrajelenségre is felhívta a figyelmemet a közelben.

26 hozzászólás Tovább

Több tízmilliós kincset találtak a Párisi udvar felújítása során

május 19., 14:29 Módosítva: 2017-05-20 11:06:13
2540
29 hozzászólás

A Párisi udvar épülete eredetileg irodaház volt lakószintekkel, meg üzletekkel, az elődje pedig az ország első bevásárlóközpontja volt. Szóval minden volt már itt, csak hotel nem – egészen mostanáig. A jövő nyáron megnyíló szálloda fejlesztői ma megmutatták a sajtónak, hogy is áll az átalakítás. Elmentünk, megnéztük.

29 hozzászólás Tovább

Tíz ember, aki felépítette a mai Magyarországot

május 18., 13:41 Módosítva: 2017-05-19 09:31:41
1065
14 hozzászólás

A XX. század második felének építészetét mindenki ismeri. Vagy mondjuk úgy, mindannyian ismerünk ebből a korból származó házakat, nagy valószínűséggel ilyenben élünk, dolgozunk, vásárolunk, tanulunk, szórakozunk. Talán nem figyelünk oda rájuk, mert túlságosan is megszoktuk őket, s lehet hogy észre sem vesszük, hogy a sok átlagos, unalmas, ötlettelen építmény között jó pár izgalmas, és néhány egészen zseniális is akad.

Ezeknél a remekműveknél kevésbé talán csak azokat az embereket ismerjük, akik megalkották ezeket.

Zeneszerzőkről, írókról, költőkről tanulunk az iskolában, de az elmúlt ötven évben alkotó jelentős magyar építészből bajosan tudnák felsorolni akár egy tucatot is.

Pedig nem csak hogy voltak ilyenek szép számmal, de vannak is. A Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) karöltve a MOME Építészeti Intézetével Ház+Mesterek címmel videósorozatot készített, amelyben tíz olyan mestert interjúvoltak meg egyetemi hallgatók, akiknek a munkássága meghatározó volt a múlt században. Név szerint Arnóth Lajos, Callmeyer Ferenc, Csomay Zsófia, Finta József, Kévés György, Kuba Gellért, Sylvester Ádám, Török Ferenc, Vadász György és Vámossy Ferenc.

14 hozzászólás Tovább

A Kálvin teret, úgy ahogy van, meg lehet osztani a Facebookon

május 14., 13:30 Módosítva: 2017-05-15 10:59:44
894
2 hozzászólás

Tavaly ősszel írtam a reformáció 500. évfordulójára tervezett emlékjelekről, ahol részletesen összeszedtem, miért is tetszik (szemben sok más emlékművel). Szóval itt csak nagyon röviden lássuk, miről is van szó:

 • A Kálvin téren 95 díszkövet kicseréltek emléklapokra, utalva Luther 95 tézisére, amit 500 éve, 1517-ben tett közzé.
 • Ezeken a köveken egy-egy nagy reformátortól vett idézet, illetve egy-egy magyar szerző témához kapcsolódó gondolata van.
 • Az utóbbival arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a vallás reformja egyben a magyar nyelv reformja is volt: új fordítások, szavak, műfajok jelentek meg a nyelvünkben.
 • A köveket egy év után kiszedik, és az ország különböző településein kerülnek majd végleges helyükre. A Kálvin térre pedig visszateszik a klassz K-köveket.

Röviden ennyi az emlékmű lényege, mely már meg is tekinthető. Szóval meg is tekintettem.

2 hozzászólás Tovább

Új uszoda épül a Belvárosban

május 13., 12:56 Módosítva: 2017-05-17 14:56:12
611
29 hozzászólás

Tegnap mutatták be a sajtónak a Belvárosi Sportközpont tervét, mely tulajdonképpen egy tanuszoda megfejelve több szintnyi ráadással: fitneszteremmel, wellnesszel, kosárlabdapályával, tetőteraszos bárral és más csudákkal. Korábban a Molnár utca 9-ben működött egy ifjúsági központ, ahol tanuszoda is volt. Miután azt 2000-ben be kellett zárni, mert elavult, a közösségi funkciók az Aranytízben kaptak helyet, az úszásoktatást azonban mostanáig nem oldották meg a kerületben. Ezért döntöttek az új sportközpont építése mellett a Vadász utca 30-ban.

Semmi kétség, szükség van egy ilyen létesítményre. Már csak az a kérdés, hogy hova és minek a helyére kerül az új épület, na meg, hogy milyen lesz.

29 hozzászólás Tovább

A Photoshop Picassója újra akcióban!

május 12., 10:27 Módosítva: 2017-05-12 20:16:33
83
4 hozzászólás
1?c=73738032 1&h=600
Fotó: Otthontérkép
4 hozzászólás Tovább

Ismerje meg a hat budapesti építményt, amelyeket védetté nyilvánít a főváros

május 10., 22:24 Módosítva: 2017-05-12 08:15:38
258
9 hozzászólás

Tegnapi közleménye szerint hat objektumot helyezne védelem alá a főváros. Azért vagyok kénytelen ennyire hülyén fogalmazni, mert az öt ház mellett alighanem egy kőkereszt is műemléki védettséget kaphat, ami meg ugye nem épület. A hat helyszínből öt Újpesten van, többük amúgy kerületi szinten már védelem alatt áll. Na de lássuk inkább, mikről is van szó. 

9 hozzászólás Tovább

Milyen klassz lenne, ha filmvászonná alakíthatnánk egy dunai stéget

május 10., 11:50 Módosítva: 2017-05-15 10:27:54
585
8 hozzászólás

Volt nem is olyan rég egy fővárosi pályázat, amire Dunán lebegő óriásinstallációkkal lehetett nevezni. Remek ötlet volt, a győztes nem is lett rossz, de valahogy nem születtek annyira erős anyagok. Legalábbis a díjazottak közül egyiktől sem esett le az állam.

Aztán nem sokkal a poszt megjelenése után Nagy Péter elküldte a saját pályaművét, amely semmit sem nyert. Na ettől egyből csettintettem: ez igen, ez klassz! 

vízimozi.gif
Fotó: Nagy Péter

Persze meg sem fordult a fejemben, hogy a zsűri merő gonoszságból nem válogatta be a legjobbak közé. Sokkal valószínűbb, hogy a megvalósíthatóságával akadtak gondok. A kiírt 12 milliós keretből aligha lehet annyira egyszerűen elkészíteni, ráadásul egy ilyen többfunkciós, mozgó berendezésnek nagyon sok feltételnek kell megfelelnie, aminek a részleteit sokkal alaposabban ki kell dolgozni, mint egy vízen lebegő műanyag installációét. Vagyis az ötlet klassz, csak épp túl mutat a pályázat keretein.

8 hozzászólás Tovább

Egész Budapest egy szabadulószoba

május 9., 08:31 Módosítva: 2017-05-09 14:31:26
108
1 hozzászólás

Belépsz az előre megadott vendéglátóipari egység ajtaján, mondod a jelszót, mire kapsz egy sokatmondó pillantást a pincértől és egy helyre kis egységcsomagot UrbanGo felirattal. Ebben minden benne van, amire a következő nagyjából három órában szükséged lesz: térkép, pár egyszerű szabály, nem igazán lokalizálható fotórészletek, egy írószer és még pár olyan apró segítség, amivel most még úgysem tudsz mit kezdeni. A cél, hogy rábukkanj a városban egy helyre, amiről egyelőre nem tudsz semmit.

1 hozzászólás Tovább

A nap képe: a panoráma a Lánchíddal, 1936-ból

május 8., 07:30 Módosítva: 2017-05-08 16:30:47
381
10 hozzászólás
Nagy felbontásért kattints a képre!
Nagy felbontásért kattints a képre!
Fotó: FORTEPAN

Elképesztően klassz fényképet küldött nekem Tamási Miklós a Fortepantól. Egy 1936-ban készült panorámakép elég jó felbontásban (egy kicsit butítanom is kellett a méretén, hogy elbírja a rendszer, de a minősége szerencsére nem romlott észrevehetően). Ahogy írja, az Új nemzedék című képes lapban jelent meg a két fotóból összeragasztott illusztráció, amiben teljesen el lehet veszni.

Persze már első ránézésre is feltűnik egy csomó izgalmas részlet: a balos közlekedés, a Lánchíd előtti díjszedő pavilonok, a régi Királyi-palota, a rakparton végigfutó házsor, na meg hogy mennyire zöld volt egykor a Várkert. Hiányzik a Buzogány-bástya, az erkély a karmelita kolostorról, az utóbbi mögül kikandikál viszont a Honvéd Főparancsnokság azóta lerombolt kupolája. Rákattintva és belezoommolva további fantasztikus részletek tárulnak fel: például az Est és az Unicum hirdetései, az 5-ös és a 3-as busz, vagy egy autóközlekedéssel dacoló konflis, a várakozó lóval. Ja és az megvan, hogy már akkor is folyton fel volt állványozva valami? Itt épp a Mátyás-templom és a Palota egyik szárnya.

Ha szeretsz elböngészgetni ilyen fotókon, akkor feltétlen nézd meg ezt a nagy felbontású képet is, ami 1955-ben készült a Vigadó tetejéről.

Érdekel, milyen volt a régi Budapest? Kövesd az Urbanistát a Facebookon!

10 hozzászólás Tovább

Az megvan, hogy milyen hatalmas piac épül Újpesten?

május 5., 22:26 Módosítva: 2017-05-10 15:27:16
2115
38 hozzászólás

A múlt héten volt az Újpesti Piac bokrétaünnepe, ami persze nem hangzik valami nagy dolognak, ilyen horderejű eseményekről nem is szoktam beszámolni az Urbanistán. Ám most nagyon kapóra jött, mert egyelőre egy sort sem írtam még a fejlesztésről, pedig a Szent István tér újragondolása budapesti szinten is nagyon izgalmas dolog.

 Arról nem is beszélve, hogy kilenc évvel ezelőtt itt lángosozva-sörözve beszéltünk először arról Szily Lacival és Szalai Balázzsal, hogy kellene csinálni egy blogot a közterekről, építészetről, meg ilyesmiről. Szóval valahol itt született meg az Urbanista.

38 hozzászólás Tovább

Térképen a magyarországi kutyafuttatók, kutyajátszóterek

május 4., 15:30 Módosítva: 2017-05-05 13:35:14
172
7 hozzászólás

A kutyafuttató, meg annak a továbbfejlesztett változata, a kutyajátszótér elég win-win dolog. Jó a kutyának, jó a gazdának, na meg azoknak az embereknek is, akiket zavarnának az utcán hancúrozó állatok. Szóval jó az egész városnak. Kicsit úgy vagyunk vele mint a kültéri tornapályákkal és fitneszparkokkal, hogy sokan használnák szívesen, ha tudnák hol vannak. Ezért is csináltunk az utóbbiakból egy klassz fővárosi térképet, és szívesen csináltunk volna egyet a kutyajátszóterekről is, de mint kiderült, azokról már van. Mégpedig a Felelős állattartás honlapon.

7 hozzászólás Tovább

Gigantikus installációk kerülnek a Dunára

május 3., 16:07 Módosítva: 2017-05-03 22:09:12
695
8 hozzászólás

A Duna partjára folyamatosan kerülnek ki szobrok. Alig pár napja volt szó a sokaknak tetsző és sokakat felháborító harckocsicskáról, néhány hónapja pedig a Nagy Ho-ho-horgász Főkukacáról, amiért egyértelműen mindenki odavolt. Hamarosan ennél jóval nagyobb alkotások jelennek majd meg a Műegyetem előtt, ráadásul nem is parton, hanem egyenesen a vízben. Bár Kecskeméti B. Zoltán kinetikus óriásbiciklistájánál semmi nem lesz jobb a Dunán, azért jött pár ötlet a Fővárosi Önkormányzat pályázatára is. Maradjunk abban, hogy nem volt könnyű dolga a zsűrinek. 

8 hozzászólás Tovább

Csodálatos műemlékegyüttes pusztul a budai hegyekben

április 30., 13:32 Módosítva: 2017-05-01 10:03:39
3307
9 hozzászólás

Elképesztően klassz hely lehetett Zugliget a XIX. században. Rengeteg szőlő és rengeteg vad volt erre, vagyis ideális kikapcsolódást jelentett a környék az úri közönségnek. Nem véletlen, hogy több legendás fogadó is nyílt akkoriban a hegyek oldalában. Közülük talán a legismertebb a Fácán Nagyvendéglő volt.

Az egykori majorság területére aztán később további épületek kerültek, így alakult ki a ma is ismert Fácános. Egy varázslatos hangulatú birtok, amit ma már családi és társasházak vesznek körbe a Zugligeti, a Béla király és a Csermely út között, de máig magán hordozza az elmúlt másfél évszázad legszebb és legrondább napjainak emlékét. Mondjuk, ahogy most kinéznek a Fácános házai, leginkább az utóbbiakra emlékeztetnek, de úgy néz ki, hogy a több évtizedes pusztulás után végre megkezdődhet a terület és az értékes műemlékek helyreállítása. 

A munkák megkezdése előtt járhattuk be és fotózhattuk végig az épületegyüttest. A Fácános múltjába pedig Balázs Attila, a (hamarosan a megújuló lóvasút-végállomásra költöző) Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria vezetője avatott be minket.

9 hozzászólás Tovább

A bűnös Budapest alatt él egy megbúvó szittya város is

április 30., 11:27 Módosítva: 2017-04-30 23:58:56
300
13 hozzászólás

Budapest, a kozmopolita elfajzottság nemzettesttől idegen, rákos daganatként burjánzó lokális áttéte, ahol egy rendes jobboldali kormánypárt soha nem fog annyi szavazatot kapni, amennyi vezetői szerint járna neki, nos, még ennek a bűnös városnak is megvannak a szent helyei, melyek egy másik, tisztább, igazibb és napkeletibb valóságot idéznek fel, mintha csak a szittya magyarság igazi fővárosa lenne. Ebbe a rejtőzködő városba, elfelejtett emléktáblák, ősmagyar motívumokat felvonultató sgrafittók és régi mulatságok bűzei közé száll alá, aki a Hosszúlépés új városi sétáján Ablonczy Balázs történésszel tart. Turáni underground a budai keresztény középosztály negyedében.

13 hozzászólás Tovább

Ruszkik haza! szobrot állítottak a Rakparton

április 30., 08:54 Módosítva: 2017-04-30 16:49:56
1320
13 hozzászólás

Újabb csöpp alkotás került ki a budai rakpart mellvédjére a napokban, a Kossuth hídnak emléket állító kő közelébe. Egy Ruszkik haza! feliratú, lövegormányát  szomorúan lógató harckocsi. Vagyis csak harckocsicska, annyira pici.

A képet Phermous lőtte (haha) két napja, és töltötte fel a Köztérkép fórumába.  A gerillaakcióról nem nagyon tudni semmit, de a stílus és a helyszín alapján alighanem ugyanaz lehet az alkotója, mint a Főkukac szobrának, vagyis Mihajlo Kolodko, azaz Kolodko Mihály ungvári művész.

Vannak dolgok, amiben minden jó érzésű magyar egyetért. Ilyen például a régi magyar rajzfilmek szeretete, vagy épp 1956 emlékének tiszteletben tartása - szóval bízom benne, hogy sokáig a helyén marad a kis alkotás.

Érdekel, mi történik Budapest közterein? Kövesd az Urbanistát a Facebookon!

13 hozzászólás

Tájépítészek, akik behozzák a természetet a városba

április 28., 12:57 Módosítva: 2017-05-02 10:53:09
670
4 hozzászólás
Magánkert (2015), a gyümölcsös szegélye
Magánkert (2015), a gyümölcsös szegélye
Fotó: Csoszó Gabriella / pagonyiroda.hu

A héten adták át az Év tájépítésze díját. Ahogy arról már szó esett a blogon is, a döntőbe öt versenyző került, s mind az öt mellett egy-egy újságíró mondott amolyan védőbeszédet. Engem is felkértek egy ilyen laudáció megírására és előadására, a választásom pedig egyből a Pagony Tájépítész Irodára esett. Bár végül nem ők hozták el az első díjat (hanem a Lépték-Terv, akiknek ezúton is nagy gratula), azt hiszem talán másoknak is érdekes lehet, miért szeretem olyan nagyon a munkásságukat. Szóval íme az egész.

4 hozzászólás Tovább

A Széll Kálmán tér tervezőcsapata kapta az Év tájépítésze díjat

április 27., 18:32 Módosítva: 2017-04-28 13:15:57
1375
11 hozzászólás

Tegnap adták át a tájépítészszakma legfontosabb éves díjait Fugában. Az év tájépítésze a Lépték-Terv iroda lett, a közönségszavazáson a Pagony végzett az élen, a junior díjat pedig Tóth Evelin Enikő kapta. 

11 hozzászólás Tovább

Pompás köztéri infrastruktúra épülhet Budapesten

április 24., 22:18 Módosítva: 2017-04-25 12:20:39
228
9 hozzászólás

A közösségi településfejlesztés általában olyan szexi dolgokra szokott koncentrálni, mint az építészet vagy a kertészet, pedig az egész mögött ott húzódik több láthatatlan – vagy nagyon is látható –, megkerülhetetlenül fontos hálózat, amelyekre kevesen gondolnak. Ezeket szoktuk legtöbbször az infrastruktúra kifejezés alá összesöpörni, és ide tartozik a vezetékes víztől a hulladékkezelésen és az elektromos áramon keresztül a tömegközlekedésig egy csomó minden. A Hello Wood csapata, akiket leginkább a nyári táborukról ismer mindenki, most erre az elhanyagolt terültre koncentrál néhány napig.

Az április 25-én, kedden kezdődő Városi Recycling rendezvénysorozat központi eleme a Flórián tér lesz, a műhelymunkák pedig a közelben, az óbudai Fő téren folynak majd a Zichy Kastély egyik szárnyában.

9 hozzászólás Tovább

Irodaház lesz a Róbert Károly körúti szellemplázából

április 24., 09:36 Módosítva: 2017-04-26 08:02:01
127
12 hozzászólás

Emlékeztek még a jó öreg Grand Fashion Outlet Plázára? Na ne kamuzzatok, nem is volt ilyen bevásárlóközpont. Igaz, tervezték megnyitni, négyszintes reklámhálókon hirdették, aztán nem lett belőle semmi.

A Hungária-gyűrűn, egész pontosan a Róbert Károly körúton, egy ugrásra kedvenc törpe felhőkarcolómtól épült fel a Material Center a 2000-es évek közepén, bútoráruházként.  A koncepció nem volt rossz, hiszen akkoriban amúgy is kialakult a körút és a Lehel utca sarkán egy bútorkereskedelmi csomópont (ott volt a Domus, a Kika, plusz a szemben levő oldalon és a Reitter Ferenc elején további versenyzők).

12 hozzászólás Tovább

Budapest legkülönösebb munkahelye

április 21., 09:16 Módosítva: 2017-05-08 08:07:51
6028
22 hozzászólás

Nincs még egy olyan hídja Budapestnek, amelyhez ennyi városi legenda kötődne. Van-e nyelve a hidat őrző oroszlánoknak? Öngyilkosságba kergették-e a rossznyelvű pestiek az oroszlánokat faragó szobrászt? A híd valóban az Alagútban éjszakázik vagy csak rossz időben tolja be a hídmester? Utánajártunk és megkérdeztük attól, aki ezer szállal kötődik a hídhoz: Fazekas János hídmestertől.

A Lánchíd őrzőjével hamarosan a Budapest100 látogatói is találkozhatnak az apró, 160 éve hídmesteri irodaként működő helyiségben április 22-én délelőtt. 

22 hozzászólás Tovább

Lelátó? Nem, innen bámulták a pesti nőket

április 15., 17:25 Módosítva: 2017-04-16 12:31:51
399
14 hozzászólás

 

A Duna-korzó időtlen idők óta szerepel a bédekkerek kötelező budapesti látnivalói között, sokaknak a sétányról nyíló panoráma jelenti a fővárost. De az ősbudapestiek közül is csak kevesen tudják, hogy száz éve még milyen veszélyes hely volt. Andalgás a Duna mellett, kilátás a hidakra, a Gellérthegyre, a Várhegyre – csak a látszat. Megannyi szemvillanás, flört és kokettálás pedig a veszélyes valóság. Vajon az okos mamák joggal féltették serdült leányaikat a korzózástól és a Buchwald-székeken eltöltött percektől?

Hogy mi változott az eltelt száz évben, kiderül az idei Budapest100-on, melynek a rakpartok Árpád és Rákóczi híd közötti szakaszai lesznek a helyszínei. A bérházak és középületek kapui április 22-23-án megnyílnak és mutatják meg titkaikat a pincétől a padlásig.

14 hozzászólás Tovább

Egy csomó szuper terv érkezett a sétálós Szabadság híd reklámozására

április 12., 18:14 Módosítva: 2017-04-13 08:17:11
238
8 hozzászólás

A Szabadság híd igazi sikersztori volt tavaly, ahogy azt már sokszor leírtuk: az építési munkák miatt kitiltott gépkocsiforgalom miatt megtelt élettel. A Valyo – Város és Folyó Egyesület kampányt indított Szabihíd néven, hogy idén nyáron is zárják le az autós forgalom elől a hidat, és nyissák meg azt köztérként. Természetesen csak hétvégenként, amikor nem okozna akkor a fennakadást. Biztató, hogy maga a főpolgármester sem zárkózott el az ötlettől.  

Az egész akció reklámozására egy grafikai pályázatot is hirdettek: plakátokkal, matricákkal nevezhetett mindenki, aki szerette volna kicsit feldobni az egész pörgést. Összesen 37 pályamunka érkezett, a zsűri már ki is választotta a kedvenceit, de nem tudni melyek azok.

8 hozzászólás Tovább

A Photoshop-művésznő minden lakáshirdetést feldob!

április 10., 11:18 Módosítva: 2017-04-11 09:26:36
756
14 hozzászólás
azonosító-23125268
Fotó: ingatlan.com
14 hozzászólás Tovább

Megújul egy rakás köztér Budapesten

április 9., 19:32 Módosítva: 2017-04-10 12:06:43
930
34 hozzászólás

A fővárosi közgyűlés a héten megszavazta a 2016-os TÉR_KÖZ pályázatok eredményét, ahol budapesti kerületek pályázhattak városrehabilitációs beavatkozásokra. A pályázat célja, hogy olyan közterületek és középületek jöjjenek létre, amelyek bárki számára nyitva állnak és erősítik a közösségi életet. A közterületek esetén fontos a gyalogos- és kerékpárosbarát kialakítás és az akadálymentesség. A 42 projektből 32 kapott támogatást. A projektekről itt, a megítélt összegekről pedig itt lehet olvasni.

 • A legjobban Óbuda, Rákosmente és Csepel járt: mindhárom kerület nagyjából félmilliárd forint támogatást kap.
 • A legkevesebbet Erzsébetváros és Soroksár kapja (60 millió körül). 
 • Projektek közül a legtöbb pénz az óbudai Holdudvar park revitalizációjára jut, 449 millió forint.
 • A legrosszabbul Kispest járt, amelynek négy beadott javaslatából csak egyet támogatott a pályázat, azt is csökkentett összeggel.

Nézzük tehát részletesebben, mit terveznek a támogatásokból a kerületek.

34 hozzászólás Tovább

Vennél lakást 2,7 milliárdért Terézvárosban?

április 7., 20:06 Módosítva: 2017-04-08 11:58:06
356
11 hozzászólás
0?wm=0
Fotó: Otthontérkép

"A Kodály Körönd Budapest egyik leggyönyörűbb építészeti kerettel rendelkező útkereszteződése lehetne, ha nem lenne gyalázatos állapotban az ott álló négy ház közül három." - írta keseregve Kelecsényi Kristóf nem is olyan rég itt az Urbanistán  Budapest elveszett kupoláit siratva . Na de minket most az a bizonyos negyedik érdekel, ami makulátlan állapotban van.  

Az egykor Andrássy-udvarnak hívott palota leginkább arról nevezetes, hogy a földszintjén lakott Kodály Zoltán, akiről később az egész köröndöt elnevezték. De nem ám csak úgy, mint Petőfi, aki rövid élete alatt végiglakta az országot, és minden jelentősebb fa alatt megpihent, hogy minden valamirevaló településnek legyen emléke róla. Kodály ugyanis több mint negyven éven keresztül itt lakott, egészen a haláláig (aminek épp tegnap volt az ötvenedik évfordulója).

Állítólag néhány éve még lelkes japán, amerikai és ki tudja honnan érkezett kórusok adtak koncertet egykori ablaka alatt. És akkor arról nem is beszéltünk, hány más művész élt és alkotott még a házban Barcsay Jenőtől Zilahy Györgyig. Akit érdekel az épület története itt talál róla sok érdekességet, de nekünk most az eladó felső két szint izgalmas. 

Azt ugyanis árulják.

11 hozzászólás Tovább