Friss kommentek

Családi várkastély Szentendrén, saját aquaparkkal

február 24., 09:33 Módosítva: 2017-02-25 09:37:04
607
12 hozzászólás
19?c=70426897 19&h=600
Fotó: Otthontérkép
12 hozzászólás Tovább

Idén benézhetsz egy csomó rakparti házba!

február 23., 17:11 Módosítva: 2017-02-24 07:59:07
1182
0 hozzászólás

A Budapest100 remek kezdeményezés volt rögtön az elején: az év századik napján megrendezni a száz éves házak nagy szülinapi zsúrját. Egy csomó lakóházba és közintézménybe be lehet menni ezen a hétvégén. Már körülnézni is izgalmas persze ezekben, de ami még jobb, hogy a legtöbb helyen programokkal is várják a látogatókat.

Mindez remek ötlet volt 2011-ben, de aztán jött a világháború, mármint a világháború századik születésnapja. Annak az utolsó éveiben már nem nagyon épült semmi, aztán ugye jött Trianon, a világválság: az építőipar, meg az ingatlanpiac eléggé megzuhant. Ha következetesen kitartottak volna a szervezők a jubileumi tematikánál, néhány év múlva már alig lenne kikkel ünnepelni.

Szóval változtattak!

Szólj hozzá! Tovább

Európa legnagyobb művészeti alkotását hoznák létre Olaszországban

február 22., 14:46 Módosítva: 2017-02-23 07:28:35
3083
5 hozzászólás
kelydtx5w2ms9jrqsnl7

Nagyon szeretem azokat a jeleket, amiket erdészeti műveléssel helyeztek el látványosan hegyek oldalán, vagy épp úgy, hogy csak repülőről értelmezhetők (többükről írtam is korábban). Ezeket azonban legtöbbször favágással, vagy jobb esetben más fafajok telepítésével alakították ki. Ez az olaszországi alkotás többek közt azért is lehet különleges, ha megvalósul, mert itt fák ültetésével készítenek valami újat.

5 hozzászólás Tovább

Így fogynak rohamosan a budapesti fák

február 21., 15:23 Módosítva: 2017-02-22 12:15:44
4060
47 hozzászólás

Lehet mondani, hogy á dehogy, meg hogy tulajdonképpen nem is fogy, hanem csak átalakul, meg mittomén, de hát azért ez a hat helyszín kicsit sok ahhoz, hogy ne vegyünk róluk tudomást. Ahogy a szerző, Airdace, a Városi metamorfózisok bloggere fogalmazott a Facebookon:

Nem szeretem a demagóg, klikkvadász, borúlátó cikkeket. Ez sem az akart lenni, csak húzgáltam az idővonalat a Google Earthben, csináltam pár animációt és ez lett az eredmény. Tények fákról Budapest belterületén.

Ahogy pedig a blogposztjában foglalta össze a hat kép lényegét: "hat eset, amelyből négy egyértelműen állami beruházás, de a maradék kettőnél is volt szerepe állami vagy önkormányzati szereplőnek abban, hogy mi történik a területtel."

47 hozzászólás Tovább

Makón felépítik Makovecz Imre utolsó tervét

február 21., 09:13 Módosítva: 2017-02-21 15:24:53
345
25 hozzászólás

A kormány 2,6 milliárd forint támogatást ad Makónak, hogy felépítsék a városi könyvtárat a 2011-ben elhunyt Makovecz Imre tervei alapján. Pár napja le is rakták az alapkövét. A döntés több érdekes kérdést is felvet, de lássuk csak a két legizgalmasabbat, hogy

  1. mennyire jó ötlet egy olyan, sok évvel ezelőtt készült tervet leporolni, amelynek már nem él az alkotója, illetve
  2. mennyire jó ez a terv.
25 hozzászólás Tovább

Gyönyörű képeskönyv a legendás pesti járművekről

február 19., 10:11 Módosítva: 2017-02-20 09:02:40
1579
5 hozzászólás

Nem vagyok közlekedésfanatikus, de pontosan el tudom képzelni, milyen lehet annak lenni, mert madármegszállott például voltam. A szüleim nem értették, hogy miért kell egy sokadik album, határozó, kis színes izé ugyanazokról a madarakról, amelyek amúgy benne vannak mind az Európa madaraiban. Szerencséjükre a 80-as években még elképesztően kevés magyar nyelvű könyv volt, a külföldi kincsekhez meg elég nehéz volt hozzájutni, de persze beszereztem mindent, amit csak lehetett. Első blikkre úgy tűnik, a nem olyan rég megjelent Köszöntjük kedves utasainkat! épp a közlekedés­fanatikusokat célozza meg, sőt, elsősorban inkább azok kedves rokonait és ismerőseit, akiktől majd megkapják ajándékba.

Olyan műfaj ez, mint a gyermekzene: a cédének elsősorban a szülőnek kell tetszenie, merthogy ő veszi meg a gyereknek.

5 hozzászólás Tovább

Csodálatos meseházat árulnak Kecskemét mellett

február 17., 08:15 Módosítva: 2017-02-17 19:16:24
1079
5 hozzászólás
Még több kép a hirdetés galériájában
Még több kép a hirdetés galériájában
Fotó: Otthontérkép

Egy csodálatos hirdetés linkjét küldte el Zsuzsa az Urbanistának, melyről már első pillanatban a Pécs melletti mesebeli dombházacska jutott eszembe. Igaz ennek a Kecskemét melletti házikónak azért más a stílusa. Sőt, ha jobban megnézzük, különbözik a stílusa minden más házétól, akár a népi, akár az organikus építészetben keressük a rokonait: egészen egyedi alkotás. Nem tartott sokáig rájönni, hogy Géró György fafaragó helvéciai otthonáról van szó.

5 hozzászólás Tovább

Mesebeli kiskastélyt vehetünk Somogyban 75 millióért

február 15., 10:58 Módosítva: 2017-02-17 05:38:08
391
7 hozzászólás
pongrácz-kúria.png
Fotó: Ingatlantájoló

A csombrádi Pongrácz-kúria igazi szeretni való süteménykastély. Olyan, mintha a Ludas Matyi díszlete lenne rajzfilmen, annyira merészen kanyarog a tető íve, a két végén meg olyan furcsán van lecsapva az épület, mintha csak két angyalszárnya lenne. Látszik, hogy sokat alakítgatták amióta 1780 körül megépítették, az aszimmetrikus bejárata például biztosan nem ilyen volt a középrizaliton. Ezzel együtt gyönyörűen helyre van rakva az egész, soha rosszabb sorsot nem kívánok magyar kúriának. Na persze az jobb lenne, ha gazdája is lenne, mert mint egy kedves olvasónk, Pék Ádám Balázs felhívta rá a figyelmemet, jó ideje eladó.

7 hozzászólás Tovább

Végre egy utcaképbe simuló kortárs épület Kőbányán

február 14., 17:32 Módosítva: 2017-02-15 07:55:14
742
49 hozzászólás

Volt egyszer egy remek sorozat az Urbanistán, az illik-e? Nem nehéz kitalálni: az volt a lényege, hogy egy új épület illik-e az olvasók szerint a környezetébe vagy sem. Nem nevezném nagy sikerű sorozatnak, összesen egy részt élt meg, abban a hőskorban, amikor még Google Street View helyett a Norccal pásztáztuk a környékeket. Na de most itt az idő, hogy felelevenítsem.

Szóval jöjjön a sorozat legújabb darabja egyenesen Kőbányáról!

49 hozzászólás Tovább

Hatalmas neogótikus palotát árulnak a belvárosban

február 14., 09:07 Módosítva: 2017-02-14 15:02:48
150
5 hozzászólás
kep-20170213
Fotó: ingatlan.com
5 hozzászólás Tovább

Tényleg sötét az új Széll Kálmán tér, vagy csak annak látszik?

február 9., 10:06 Módosítva: 2017-02-09 16:45:56
109
43 hozzászólás

"Megy most a beszéd a sajtóban a Széll Kálmán tér órájáról, ami fontos, nagyon fontos, de van itt egy másik, talán ugyanilyen lényeges dolog, főleg azoknak, akik este is használják a teret:

sötét van.

Ezzel kezdte levelét Ákos, majd felsorolta, hogy szerinte mi a probléma a tér világításával (alig van lámpa a gyalogos tereken, a fénycsíkok pedig nem adnak elég fényt, főleg, hogy a többségük nem is világít). 

Meg is indult a vita a szerkesztőségben, hogy most akkor

  • tényleg sötét van és ez baj,
  • tényleg sötét van, de ez nem baj ("barátságos, intim a hangulat a világítástól, nem az a nagy, reflektoros, tolakodó világosság van, mint a többi téren"),
  • nincs is sötét.

Felmerült, hogy posztoljuk ki Ákos képét, amit küldött és majd ti eldöntitek, sötét van-e vagy nem, de a fotórovat figyelmeztetett, hogy a fényképezőgép csalóka. Be is bizonyították. Íme egy alulexponált kép:

És egy túlexponált, ami ugyanonnan készült:

43 hozzászólás Tovább

Felújítják a tatabányai Tulipános-házat

február 3., 17:16 Módosítva: 2017-02-03 19:01:22
162
1 hozzászólás

1,4 milliárd forintos állami támogatással újul meg a tatabányai Tulipános Ház – adta hírül az MTI, ami nagyon jól hangzik, de aki nem ismeri a környéket, annak valószínűleg nem sokat mond a hír. Pedig egy Toroczkai Wigand Ede tervezte házról van szó, aki Kós Károly és Zrumeczky Dezső mellett az egyik legfontosabb képviselője volt annak a szecessziós vonalnak, amelyik az erdélyi népi építészet és az angliai Arts and Crafts stílusjegyeit gyúrta egybe.

A Tulipános Ház
A Tulipános Ház
Fotó: Kexpapy / Indafotó

Az 1920-as években Tatabányán épült bányatiszti kaszinó, a Tulipános Ház pedig egy egészen különleges kísérlet. Tulajdonképpen egy akkorra már teljesen elavult műfajt, a kastély külsejét ötvözte egy akkoriban is előszeretettel használt funkcióval, a tiszti kaszinóval. Valahogy úgy, ahogy kicsivel korábban a Stefánia-palota. Elsőre olyan mint egy igazi kastély, de ehhez hasonló "tornyok fölé magasodó", erdélyi stílusú tetőket nem igen találunk más huszadik századi kastélyon. A szecessziós kőcsipkekorláttal, és a műfaj elmaradhatatlan elemét jelentő, ablakok körüli virágmintákkal az egész olyan mint egy mesebeli tündérpalota.

1 hozzászólás Tovább

Diákok terveztek új fogadóépületet a Recski Történelmi Emlékhelynek

február 2., 16:02 Módosítva: 2017-02-02 18:48:42
488
1 hozzászólás

Egy kényszermunkatáborhoz látogatóközpontot tervezni baromi nehéz feladat. Nem csak a funkció kötött, de méretben, anyagban, színben, formában sem virgonckodhat az építész. Ráadásul, úgy kell egyensúlyoznia, hogy közben ne legyen a ház se giccses, szenvelgős, se túl feltűnő, hiszen ez mégis csak egy porta, nem egy emlékmű.

A lényeg, az a ház után következik.

Éppen ezért csodálkoztam, hogy a Recski Történelmi Emlékhely fogadóközpontjára csak egy hallgatói ötletpályázatot írt ki Nemzeti Örökség Intézete. Főleg, hogy ezen a helyen kiemelten fontos a fogadóépület, hiszen a táborból alig maradt meg valami.

Mint megtudtuk, "Lázár János kérése volt, hogy fiatalokat szólítsanak meg vele, hogy ők hogy látják, milyen a korszakhoz való viszonyuk". Szó se róla fontos téma, főleg manapság, amikor hajlamosak vagyunk elfeledkezni, milyen volt a szovjet megszállás. De azért egy ilyen jelentős feladat esetében kíváncsi lettem volna, hogyan oldják meg azt a valódi profik.

A pályaművek ezzel együtt nem lettek rosszak, sőt van köztük pár kifejezetten szellemes megoldás. Lássuk a díjazottakat (amiket két tucat, név nélküli pályaműből választott ki a zsűri).

1 hozzászólás Tovább

Neves építészek tiltakoznak a 120 méteres budai felhőkarcoló ellen

január 29., 17:45 Módosítva: 2017-01-30 10:31:58
946
41 hozzászólás

A Lágymányosi-öböl partján, szemben a Kopaszival BudapPart néven épül új városnegyed, melynek egyik legfontosabb eleme egy 120 méteres felhőkarcoló lesz. A tervekről korábban részletesen mesélt az Urbanistának a beruházó, és megkérdeztük a Magyar Építőművészek Szövetségét is a témáról. Ugyanakkor az építész/várostervező szakma egyelőre nem állt ki egységesen sem mellette, sem ellene – pedig időközben a Főváros áldását adta a magasházra, melyet a korábbi szabályozás tiltott volna. Most azonban néhány fontos személy tiltakozását fejezte ki.

41 hozzászólás Tovább

Fantasztikus felvonókincseket rejt egy üzemi raktár Pesten

január 29., 10:38 Módosítva: 2017-01-30 08:31:57
345
7 hozzászólás

Haverland Antal a századforduló magyar felvonógyártásának józsefvárosi atyja, a kerületi daloskör és a munkásgimnázium patrónusa volt. Gyártmányaival egykor tele volt az ország: fővárosi és vidéki paloták, középületek, gyárak és bérházak. Ma viszont múzeumi raktárakat kell felforgatni néhány gyárban készült belső szerkezetért. Walla József és Pick Ede története után ismét egy feledésbe merült nagy név és gyára következik.

7 hozzászólás Tovább

Szobrot állítottak A nagy ho-ho-horgász Főkukacának

január 25., 11:55 Módosítva: 2017-01-26 10:29:56
18733
23 hozzászólás
16266301 1143620682403740 8821244408641965990 n?oh=6add5e5196c00
Fotó: Pótó János / Köztérkép

Hogy ki követte el a gerillaakciót, nem tudni, azt sem, hogy pontosan mikor*, de néhány perce a Köztérkép posztolta a Facebook-oldalán Pótó János képét:

a Bem rakparton szobrot állítottak a Főkukacnak.

Nem túl tekintélyes méretű, nem csoportos, még csak nem is lovas, de az ábrázolt személyt ismerve, a maga 15 centiméterével igazán tekintélyesnek mondható.

A legszeretetreméltóbb magyar féreg először amúgy Ungváron, az Ung partján kapott szobrot. Kolodko Mihály – Sajdik Ferenc rajzfilmfiguráját ábrázoló – művét tavaly ősszel állították fel (vagy hogy mondják ezt egy ekkora szobor esetében), hogy szerencsét hozzon az ottani horgászoknak. Állítólag az orrát kell hozzá megdörzsölni.

A budapesti másolat a Halász utcai le- és feljáró északi részének közepén van. Remélem ott is marad jó sokáig, és nem szedik le onnan a városbéli puhányok, nyavalyások.

 Érdekel, mi történik Budapest közterein? Kövesd az Urbanistát a Facebookon!

23 hozzászólás Tovább

Ma is tele az ország százéves Haidekker-kerítésekkel

január 25., 09:18 Módosítva: 2017-01-25 16:10:45
920
25 hozzászólás

Már többször írtunk Mátyásföldről és felvetődhet az olvasóban a kérdés, hogy valóban szép környék, de nem lesz ez már kicsit sok? Persze lehet, hogy csak mi vagyunk ennyire elfogultak és szerelmesek Mátyásföldbe, de úgy tűnik, hogy tényleg mindennek és mindenkinek van ide kötődése. Még az is lehet, hogy a ti kerítéseteknek is. Vendégszerzőnk, Molnár Gyöngy írása.

25 hozzászólás Tovább

Eladja egy gyönyörű műemlék villáját a Fővárosi Önkormányzat

január 23., 09:22 Módosítva: 2017-01-24 09:33:20
847
13 hozzászólás
22047023 100876807 l
Fotó: ingatlan.com
13 hozzászólás Tovább

2020-ra luxushotelként nyílik meg a Balettintézet

január 18., 14:41 Módosítva: 2017-01-20 08:27:17
872
4 hozzászólás

Mostanra az Andrássy úti Balettintézet – leánykori nevén Drechsler-palota – lett az a műemlék, ami néhány évvel ezelőtt a Várkert Bazár volt: neves építészünk gyönyörű épülete a város kellős közepén, világörökségi környezetben rohad szét a turisták által leginkább látogatott helyen. 

A Lechner Ödön és Pártos Gyula tervezte gyönyörű ház ráadásul teljesen indokolatlanul pusztul egy évtizede, amióta vérlázító áron elkótyavetyélte Terézváros az ingatlant. Azóta üresen áll, és csak időnként bukkannak fel hírek vele kapcsolatban. Mondjuk, hogy állagmegóvás címén leverték róla a díszeket, meg hogy miután Orbán belengette, hogy vissza akarja venni az üres épületet, hirtelen elkezdtek rajta némi látszatmunkát. Azóta a ház gazdát cserélt, és a mai sajtóbejelentés szerint (amit Portfolió szúrt ki) úgy tűnik, végre rendeződik a helyzete.

4 hozzászólás Tovább

Elkészültek a pesti Moszkva sétány látványtervei

január 18., 11:27 Módosítva: 2017-01-18 18:19:34
1938
32 hozzászólás
Ilyen lesz a pesti alsó rakpartról a Dráva utcánál
Ilyen lesz a pesti alsó rakpartról a Dráva utcánál
Fotó: Enviroduna / Budapest.hu

Másfél éve írtunk az Urbanistán arról, hogy

2-3 éven belül a Szabadság hídtól egészen a Dagály fürdőig, 6,5 km hosszan sétálhatunk a pesti oldalon.

Nos úgy néz ki, valóban így is lesz, legalábbis a főváros honlapjára feldobtak egy csomó részletet a fejlesztés egyik szakaszáról, időpontokkal és látványtervekkel. Lássuk, mik a konkrétumok.

32 hozzászólás Tovább

Tényleg ilyen a jó közvilágítás?

január 17., 11:21 Módosítva: 2017-01-17 17:02:00
116
17 hozzászólás

Tádádádám, átadták a megújult közvilágítást a budai alsó rakparton a Margit híd és a Lánchíd között. Bár biztos jelei voltak a közelgő változásnak (egy ideje kabátban melegedtek a lámpaoszlopok), a fővárosi fejlesztést ma jelentették be. A BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. összesen 88 oszlopot és lámpatestet cserélt ki 56 millió forintért. A közlemény szerint ezzel évente 15 ezer kWh energiát, vagyis félmillió forintot takarítunk meg.

Persze az átlag budapesti polgárt nem annyira a kilowattórák foglalkoztatják, ha közvilágításról van szó, hanem hogy milyen fényt adnak majd a lámpák, és hogy hogy néznek ki. Vagyis a következő négy szempont.

17 hozzászólás Tovább

Gyönyörű, neoreneszánsz üzemépület a Duna partján

január 12., 14:54 Módosítva: 2017-01-30 23:37:42
402
4 hozzászólás

A Várkert Kioszknak rengeteg neve van. Hívják Várkert Palotának, Várkert Kaszinónak is, mostanában Ybl Vízházként emlegetik. Bárhogy is nevezzük, mindenki tudja, miről van szó: az a furcsa kis tornyos, villának látszó épület a Várkert Bazár előtt. Az Urbanistán rengetegszer felbukkant az elmúlt kilenc évben, úgyhogy nagyon örültem neki, hogy most bejárhatjuk – ráadásul Oláh Mihály Zoltán építésszel, aki az 1992-es átalakítást is tervezte. Na de lássuk először az épület történetét!

4 hozzászólás Tovább

Hat fürdőszobás családi kastélyt árulnak Piliscsabán

január 10., 11:09 Módosítva: 2017-01-11 08:12:40
287
6 hozzászólás
6 hozzászólás Tovább

Az újlipótvárosi felhőkarcoló

január 8., 08:56 Módosítva: 2017-01-09 09:20:22
1079
22 hozzászólás

Pár hónappal ezelőtt kaptunk egy olvasói levelet Danitól, akit megállított a Pannónia utcai Phönix-ház egyik rozsdás, rég lehúzott boltredőnyének érdekes cégjelzése. Küldött nekünk egy fotót Pick Ede utódainak gyártmányáról és leírta a poszt születését megalapozó mondatot:

persze maga a Phönix is megér egy mesét.

Rég jártunk már az Újlipótvárosban, redőnygyártókról meg talán még nem is írtunk az Urbanistán, úgyhogy jöjjön a kínzó hiányokat pótló írás.

22 hozzászólás Tovább

100 millióért árulják a Klapka Vámház körúti lakását

január 5., 15:00 Módosítva: 2017-01-06 12:36:04
66
17 hozzászólás

Tegnap, néhány nappal 88. születésnapja után meghalt Klapka György üzletember és koreográfus, akit az ország leginkább Vámház körút 9. szám alatti zálogháza (s annak reklámja) miatt ismert. Azt azonban kevesen tudták, hogy a bolt felett egy lakása is volt.

1?c=68427509 1&h=900
Fotó: Otthontérkép

Nagyon szeretem ezt a régi, középkorig visszanyúló városi hagyományt, hogy a mester vagy tulajdonos a műhelye, illetve az üzlete felett lakik. Egész máshogy viszonyul az ember a bolt vendégeihez, szomszédaihoz, zajához, környezetéhez, ha az egyben az otthona is. Na de kanyarodjunk vissza Klapkához!

Egy olvasónk hívta fel a figyelmet, hogy a szóban forgó Vámház körúti lakást árulják, mégpedig 100 millió forintért.

17 hozzászólás Tovább

Víztoronylakást árulnak Pécsett 47 millióért

január 5., 12:49 Módosítva: 2017-01-05 23:15:46
139
9 hozzászólás

Biztos sokan vannak úgy vele, hogy gyermekkorukban valami romantikus dolognak tartották a padlásszobát, aztán amikor beköltöztek életük első tetőtéri lakásába, rájöttek, hogy azért vannak annak hátulütői is. Egy víztoronylakással hasonló a helyzet, ha lehet még halmozottabban. 

Még több fotó a házról a Bama galériájában.
Még több fotó a házról a Bama galériájában.
Fotó: bama.hu

Elég csak abba belegondolni, milyen lehet egy " belső négyszintes ", pláne egy " belső hétszintes " lakásban  porszívózni.

Ez a most felbukkant pécsi víztoronylakás talán nem olyan romantikus első ránézésre, s nem is olyan magas, de éppen ezért sokkal élhetőbb tűnik sok ismert társánál. Na persze azért három szint is sok lehet annak, aki a földszinteshez van szokva.

9 hozzászólás Tovább

Lássuk, mi épül a lebontott Szuper8 helyére

január 3., 09:02 Módosítva: 2017-01-03 21:31:17
66
30 hozzászólás

Még a  nyáron  írtunk arról, milyen radikális változások várhatók a józsefvárosi Palotanegyedben, a Kőfaragó utcában. Azóta a három bontani tervezett ház közül kettő már a buldózerek martaléka is lett. A 13. számú ház helyén, melynek a Bródy Sándor utca felé is van homlokzata, meg is indult az építkezés, itt már árulják is a lakásokat. A másik lebontott ház a Kőfaragó utca 8., erről lesz most szó bővebben.

30 hozzászólás Tovább

Bontják a csodálatos zugligeti villamosmegállót

január 2., 11:09 Módosítva: 2017-01-03 09:05:54
1486
39 hozzászólás

A világ egyik legszebb villamosmegállója (mely eredetileg nem villamos, hanem lóvonat, és nem megálló, hanem végállomás volt) már nagyon rég óta pusztult. A korábbi favázas épületek helyére 1885-ben épült a ma ismert ház Kauser József tervei szerint. Aztán eljárt felette az idő, alakítgatták így-úgy, de a sorsát azt pecsételte meg, amikor megszűnt a villamosjárat. 

Pár éve még megpróbálta eladni az önkormányzat, de nem sikerült: mindenki visszarettent a műemlékvédelmi kötelezettségektől. Aztán végül a XII. kerület úgy döntött, maga rakatja rendbe a helytörténeti gyűjteményének.  Be is mutatták a látványterveket, milyen is lesz a felújítás után.

Olvasónk, István most ijedten küldött nekünk egy képet, amelyen az látszik, hogy a házat elkezdték bontani. Elsőre félelmetesnek tűnik, de tulajdonképp nincs rajta semmi meglepő: a Zoboki-Demeter iroda látványtervein is az szerepel, hogy egy jókora szakaszon üvegre cserélik a falat. Olvasónk megdöbbenve teszi fel a kérdést:

Hol itt "a műemléki védettséget élvező épület restaurálása"?

Nyugi, nincs semmi baj!

39 hozzászólás Tovább

Budapest tele van 56-os emlékművekkel

2016. december 31., 11:49 Módosítva: 2017-01-01 13:32:33
502
30 hozzászólás

Ma véget ér az 56-os emlékév. Az országban számtalan helyen állítottak emlékműveket, amelyek arra emlékeztetnek, hogy hatvan éve eleink bátran vették fel a harcot az orosz birodalommal. Ez nagyon szép dolog, még akkor is, ha néhol röhejesre sikeredett a megemlékezés, és az Urbanistán is visszatérő vitatéma, hogy milyen is a jó emlékmű. Amiről most lesz szó, az valószínűleg mindenkinek egyformán izgalmas és szívszorító, s alighanem a megindítóbb mint egy címeres kő hárommillióból. 

Vannak ugyanis 1956-nak olyan emlékművei, amelyek nem kerültek egy fillérbe sem. Sőt. Épp annak köszönhetik a létüket, hogy nem volt elég pénz az eltüntetésükre.

Ezek az 1956-os golyónyomok.

30 hozzászólás Tovább

Százhúsz éve a Monarchia legmodernebb börtöne volt

2016. december 29., 21:59 Módosítva: 2016-12-30 12:51:50
419
4 hozzászólás

Egy kosztümös Sherlock Holmes-epizódot vagy egy Hasfelmetsző Jackről szóló film valamelyik börtönös jelenetét is simán leforgathatnának a Gyűjtőfogházban, legalábbis a felújítás előtti bal csillagban. Ugyanis nagyjából abban a korban épült. A jobb csillag viszont meglepően korszerű: az első pillanatban olyan, mintha egy új építésű társasházba léptünk volna, csak sokkal nagyobb a rend és a tisztaság.

Bejártuk az idén százhúsz éves Budapesti Fegyház és Börtön, közismert nevén a Gyűjtő épületét. Lássuk, milyen is volt az épület új korában, milyen most, és mik is azok az emlegetett csillagok.

4 hozzászólás Tovább