Friss kommentek

Tájépítészek, akik behozzák a természetet a városba

11 órája Módosítva: 2017-04-28 14:11:59
235
4 hozzászólás
Magánkert (2015), a gyümölcsös szegélye
Magánkert (2015), a gyümölcsös szegélye
Fotó: Pagony Tájépítész Iroda / pagonyiroda.hu

A héten adták át az Év tájépítésze díját. Ahogy arról már szó esett a blogon is, a döntőbe öt versenyző került, s mind az öt mellett egy-egy újságíró mondott amolyan védőbeszédet. Engem is felkértek egy ilyen laudáció megírására és előadására, a választásom pedig egyből a Pagony Tájépítész Irodára esett. Bár végül nem ők hozták el az első díjat (hanem a Lépték-Terv, akiknek ezúton is nagy gratula), azt hiszem talán másoknak is érdekes lehet, miért szeretem olyan nagyon a munkásságukat. Szóval íme az egész.

4 hozzászólás Tovább

A Széll Kálmán tér tervezőcsapata kapta az Év tájépítésze díjat

tegnap, 18:32 Módosítva: 2017-04-28 13:15:57
1125
9 hozzászólás

Tegnap adták át a tájépítészszakma legfontosabb éves díjait Fugában. Az év tájépítésze a Lépték-Terv iroda lett, a közönségszavazáson a Pagony végzett az élen, a junior díjat pedig Tóth Evelin Enikő kapta. 

9 hozzászólás Tovább

Pompás köztéri infrastruktúra épülhet Budapesten

április 24., 22:18 Módosítva: 2017-04-25 12:20:39
206
6 hozzászólás

A közösségi településfejlesztés általában olyan szexi dolgokra szokott koncentrálni, mint az építészet vagy a kertészet, pedig az egész mögött ott húzódik több láthatatlan – vagy nagyon is látható –, megkerülhetetlenül fontos hálózat, amelyekre kevesen gondolnak. Ezeket szoktuk legtöbbször az infrastruktúra kifejezés alá összesöpörni, és ide tartozik a vezetékes víztől a hulladékkezelésen és az elektromos áramon keresztül a tömegközlekedésig egy csomó minden. A Hello Wood csapata, akiket leginkább a nyári táborukról ismer mindenki, most erre az elhanyagolt terültre koncentrál néhány napig.

Az április 25-én, kedden kezdődő Városi Recycling rendezvénysorozat központi eleme a Flórián tér lesz, a műhelymunkák pedig a közelben, az óbudai Fő téren folynak majd a Zichy Kastély egyik szárnyában.

6 hozzászólás Tovább

Irodaház lesz a Róbert Károly körúti szellemplázából

április 24., 09:36 Módosítva: 2017-04-26 08:02:01
127
11 hozzászólás

Emlékeztek még a jó öreg Grand Fashion Outlet Plázára? Na ne kamuzzatok, nem is volt ilyen bevásárlóközpont. Igaz, tervezték megnyitni, négyszintes reklámhálókon hirdették, aztán nem lett belőle semmi.

A Hungária-gyűrűn, egész pontosan a Róbert Károly körúton, egy ugrásra kedvenc törpe felhőkarcolómtól épült fel a Material Center a 2000-es évek közepén, bútoráruházként.  A koncepció nem volt rossz, hiszen akkoriban amúgy is kialakult a körút és a Lehel utca sarkán egy bútorkereskedelmi csomópont (ott volt a Domus, a Kika, plusz a szemben levő oldalon és a Reitter Ferenc elején további versenyzők).

11 hozzászólás Tovább

Budapest legkülönösebb munkahelye

április 21., 09:16 Módosítva: 2017-04-24 08:26:34
6021
21 hozzászólás

Nincs még egy olyan hídja Budapestnek, amelyhez ennyi városi legenda kötődne. Van-e nyelve a hidat őrző oroszlánoknak? Öngyilkosságba kergették-e a rossznyelvű pestiek az oroszlánokat faragó szobrászt? A híd valóban az Alagútban éjszakázik vagy csak rossz időben tolja be a hídmester? Utánajártunk és megkérdeztük attól, aki ezer szállal kötődik a hídhoz: Fazekas János hídmestertől.

A Lánchíd őrzőjével hamarosan a Budapest100 látogatói is találkozhatnak az apró, 160 éve hídmesteri irodaként működő helyiségben április 22-én délelőtt. 

21 hozzászólás Tovább

Lelátó? Nem, innen bámulták a pesti nőket

április 15., 17:25 Módosítva: 2017-04-16 12:31:51
399
14 hozzászólás

 

A Duna-korzó időtlen idők óta szerepel a bédekkerek kötelező budapesti látnivalói között, sokaknak a sétányról nyíló panoráma jelenti a fővárost. De az ősbudapestiek közül is csak kevesen tudják, hogy száz éve még milyen veszélyes hely volt. Andalgás a Duna mellett, kilátás a hidakra, a Gellérthegyre, a Várhegyre – csak a látszat. Megannyi szemvillanás, flört és kokettálás pedig a veszélyes valóság. Vajon az okos mamák joggal féltették serdült leányaikat a korzózástól és a Buchwald-székeken eltöltött percektől?

Hogy mi változott az eltelt száz évben, kiderül az idei Budapest100-on, melynek a rakpartok Árpád és Rákóczi híd közötti szakaszai lesznek a helyszínei. A bérházak és középületek kapui április 22-23-án megnyílnak és mutatják meg titkaikat a pincétől a padlásig.

14 hozzászólás Tovább

Egy csomó szuper terv érkezett a sétálós Szabadság híd reklámozására

április 12., 18:14 Módosítva: 2017-04-13 08:17:11
234
7 hozzászólás

A Szabadság híd igazi sikersztori volt tavaly, ahogy azt már sokszor leírtuk: az építési munkák miatt kitiltott gépkocsiforgalom miatt megtelt élettel. A Valyo – Város és Folyó Egyesület kampányt indított Szabihíd néven, hogy idén nyáron is zárják le az autós forgalom elől a hidat, és nyissák meg azt köztérként. Természetesen csak hétvégenként, amikor nem okozna akkor a fennakadást. Biztató, hogy maga a főpolgármester sem zárkózott el az ötlettől.  

Az egész akció reklámozására egy grafikai pályázatot is hirdettek: plakátokkal, matricákkal nevezhetett mindenki, aki szerette volna kicsit feldobni az egész pörgést. Összesen 37 pályamunka érkezett, a zsűri már ki is választotta a kedvenceit, de nem tudni melyek azok.

7 hozzászólás Tovább

A Photoshop-művésznő minden lakáshirdetést feldob!

április 10., 11:18 Módosítva: 2017-04-11 09:26:36
756
14 hozzászólás
azonosító-23125268
Fotó: ingatlan.com
14 hozzászólás Tovább

Megújul egy rakás köztér Budapesten

április 9., 19:32 Módosítva: 2017-04-10 12:06:43
925
34 hozzászólás

A fővárosi közgyűlés a héten megszavazta a 2016-os TÉR_KÖZ pályázatok eredményét, ahol budapesti kerületek pályázhattak városrehabilitációs beavatkozásokra. A pályázat célja, hogy olyan közterületek és középületek jöjjenek létre, amelyek bárki számára nyitva állnak és erősítik a közösségi életet. A közterületek esetén fontos a gyalogos- és kerékpárosbarát kialakítás és az akadálymentesség. A 42 projektből 32 kapott támogatást. A projektekről itt, a megítélt összegekről pedig itt lehet olvasni.

  • A legjobban Óbuda, Rákosmente és Csepel járt: mindhárom kerület nagyjából félmilliárd forint támogatást kap.
  • A legkevesebbet Erzsébetváros és Soroksár kapja (60 millió körül). 
  • Projektek közül a legtöbb pénz az óbudai Holdudvar park revitalizációjára jut, 449 millió forint.
  • A legrosszabbul Kispest járt, amelynek négy beadott javaslatából csak egyet támogatott a pályázat, azt is csökkentett összeggel.

Nézzük tehát részletesebben, mit terveznek a támogatásokból a kerületek.

34 hozzászólás Tovább

Vennél lakást 2,7 milliárdért Terézvárosban?

április 7., 20:06 Módosítva: 2017-04-08 11:58:06
356
11 hozzászólás
0?wm=0
Fotó: Otthontérkép

"A Kodály Körönd Budapest egyik leggyönyörűbb építészeti kerettel rendelkező útkereszteződése lehetne, ha nem lenne gyalázatos állapotban az ott álló négy ház közül három." - írta keseregve Kelecsényi Kristóf nem is olyan rég itt az Urbanistán  Budapest elveszett kupoláit siratva . Na de minket most az a bizonyos negyedik érdekel, ami makulátlan állapotban van.  

Az egykor Andrássy-udvarnak hívott palota leginkább arról nevezetes, hogy a földszintjén lakott Kodály Zoltán, akiről később az egész köröndöt elnevezték. De nem ám csak úgy, mint Petőfi, aki rövid élete alatt végiglakta az országot, és minden jelentősebb fa alatt megpihent, hogy minden valamirevaló településnek legyen emléke róla. Kodály ugyanis több mint negyven éven keresztül itt lakott, egészen a haláláig (aminek épp tegnap volt az ötvenedik évfordulója).

Állítólag néhány éve még lelkes japán, amerikai és ki tudja honnan érkezett kórusok adtak koncertet egykori ablaka alatt. És akkor arról nem is beszéltünk, hány más művész élt és alkotott még a házban Barcsay Jenőtől Zilahy Györgyig. Akit érdekel az épület története itt talál róla sok érdekességet, de nekünk most az eladó felső két szint izgalmas. 

Azt ugyanis árulják.

11 hozzászólás Tovább

Káprázatos poszterekről köszönnek vissza budapesti kerületek jelképei

április 6., 14:08 Módosítva: 2017-04-06 16:12:52
225
0 hozzászólás

Nemrég írtunk a Búzás Aliz-Kóbor Ádám szerzőpáros Köszöntjük Kedves Utasainkat könyvéről, ami a tömegközlekedés szerelmeseit, illetve az ő rokonaikat célozta meg. 

A káprázatos grafikákért felelős Búzás Aliz most egy bomba jó plakátsorozattal rukkolt elő, aminek darabjai Budapest kerületeit ábrázolják a grafikus  szemszögéből. A posztereken a kerületek jellegzetes épületei vannak belesűrítve az alkotó számára kedves és jellegzetes épületek, tárgyak képében úgy, hogy a plakát mintáját a kerület területének formája adja. A sorozat egyelőre 14 kerületből áll, Aliz szerint könnyen lehet, hogy további kerületekről is készít posztereket, a mostani sorozat visszajelzésétől függ, úgyhogy annyit üzenünk, hogy hajrá, és ha készül 18-ik kerületről egy, akkor arra ezennel le is adok ünnepélyes keretek között egy előrendelést. 

Szólj hozzá!

Hol keressük a New York-i építészetet Magyarországon? Debrecenben!

április 6., 08:45 Módosítva: 2017-04-06 09:04:41
674
3 hozzászólás

„Nyolcadikos koromban elhatároztam, hogy végigjárom Debrecen templomait, de tisztességesen ám. Úgy is lett. Így jutottam az elsők között a belvárosi, akkor Dimitrov, ma Miklós utcai evangélikus templomba. Az ottani lelkész mesélt róla, hogy a főépülethez hozzátoldottak volna egy karcsú tornyot a harmincas években. 

»Tudod, kisfiam, Sajó tervezte volna. Aki a stadiont meg a Hatvan utca 6. számot is… Ismered? Igen, az a nagy, hússzínű ház a legelején. Ahol a 31-es busz megáll. Bejárta Amerikát, felhőkarcolókat tervezett New Yorkban. Mindene olyan szokatlan. Legalábbis a debreceni szemnek. Érthető, most nem is nagyon tartják számon. Téged érdekel? Él az özvegye, van két lánya. Nézd meg a telefonkönyvben.«”  (Térey János, költő)

Sajó István műépítész Debrecenben, 1896 február 18-án született, asszimiláns zsidó polgárcsaládba, eredeti neve Schwartz volt. A helyi elitiskolában, a mai Fazekas Mihály Gimnáziumban érettségizett és ifjúsági vívóbajnok is volt. Az első világháborúban több kitüntetést szerzett, és fellépett a Tanácsköztársaság kommunista rendszere ellen is.

A József nádor Műegyetem 1920-as elvégzése után, Csonka-Magyarországon munkát nem találva Németországban ment, ahol a dortmundi Hugo Steinbach alkalmazottja volt 3 évig. Itt a városi bank tervezésében működött közre, ami most a városi múzeumként üzemel. Gyakorlati ideje után egy éven át szabadúszó volt, ekkor egy duisburgi mulató teljes art deco berendezését tervezte meg. A németországi karriernek köszönhető, hogy beleszeretett a helyi art decóba, a téglaexpresszionista építészetbe.

De ennél többet akart, így 1924-ben New York felé vette az irányt, ahol a Sloan & Robertson felhőkarcoló-tervező irodának lett a munkatársa. Ez jó referencia volt, hogy helyi diplomát kapjon, és nemsokára önálló irodát nyitott. 1925-ben két emigráns magyar építészkollégájával, a budapesti Wank Loránddal (ő később jelentős karriert futott be, mint New Deal építész) és a debreceni Berzőffy Loránddal közös irodát nyitott Miamiban „Sajo, Wank & Berz” néven, ahol 1927-ig rengeteg nyaralót terveztek spanyol mediterrán stílusban és ezzel alapozta meg Sajó a későbbi jelentős vagyonát.

3 hozzászólás Tovább

Önkormányzati plázát építenek Angyalföldön

április 5., 08:33 Módosítva: 2017-04-05 15:54:59
308
18 hozzászólás
Klapka 5.png
Fotó: XIII. Kerületi Önkormányzat

A XIII. kerületben eléggé pörög az önkormányzati ingatlanfejlesztés: a hatalmas passzív lakóházuk, meg a menő óvodájuk után most egy plázát építenek. Persze nem annak hívják, hanem szolgáltatóháznak, de attól még az. Valamivel szerencsésebb projektnek tűnik, mint a legutóbbi önkoris bevásárlóközpont, a főváros amúgy nagyon klasszul kinéző Bálnája. Mindenek előtt azért, mert tiszta lappal vághattak bele: a beruházás kizárólag saját, XIII. kerületi önkormányzati forrásból valósul meg, hitelfelvétel nélkül, bruttó 4 milliárd 236 millió forintból.

Ez lesz a Klapka Szolgáltatóház, aminek kedden rakták le az alapkövét. A tervek szerint 2018 őszére kész is lesznek vele.

18 hozzászólás Tovább

Házaknál is nagyobb bokréták: virágzó liliomfák Mátyásföldön

április 2., 08:34 Módosítva: 2017-04-03 08:46:13
5104
10 hozzászólás

A héten virágba borultak a mátyásföldi magnóliák, magyarul liliomfák (amiket sokan tulipánfának hívnak, de ők tévednek, a tulipánfa ugyanis tök más). A botanikusok azért vannak oda értük, mert elképesztően ősi nemzetségről van szó van szó. Például azért nem méhek porozzák be őket, mert amikor kialakultak, még nem léteztek méhek. Minket viszont nem ezért érdekelnek, hanem mert elképesztően gyönyörűek. Mátyásföld egyik legnépszerűbb dísznövényei, amelyek miden évben lázba hoznak. Úgyhogy felpattantam a bringámra, végigtekertem a környéken, és telefonnal lőttem pár képet a kedvenceimről, hogy mások is megcsodálhassák őket.

<![CDATA[Index]]> http://index.hu/assets/images/rss_logo.gif <![CDATA[Index]]> http://index.hu/ 144 35 http://index.hu/urbanista// Index Urbanista legfrissebb cikkek, hírek hu-HU
10 hozzászólás Tovább

36 négyzetméteres pesti lakás cuki búboskemencével

március 31., 17:19 Módosítva: 2017-04-01 11:43:36
45
2 hozzászólás
elado-lakas-1047-budapest-4ker-egyedulallo-hangulatu-fiatalos-ga
Fotó: Otthontérkép
2 hozzászólás Tovább

Az ötvenes években még focizni lehetett a budai alsórakparton

március 27., 14:31 Módosítva: 2017-03-27 20:37:36
601
6 hozzászólás

Élvezni fogjátok a tavaszi Budapest100-at, mi már kipróbáltuk! Az egész várost felrázó, bérházkapukat nyitogató fesztiválon mindig az ott élők történetei a legérdekesebbek. És amikor az Árpád híd és Rákóczi híd között fekvő egyik rakparti épület lakója éppen Saly Noémi, akkor számíthatunk rá, hogy minden kiderül a rakpart, a környékbeli „zsezsegő helyek” és a Tabán múltjáról. A kávéház-, Budapest- és irodalomtörténész Saly Noémi született rakparti lány. Most egyike a lelkes önkénteseknek, akik szeretnék, hogy április 22-23-án itt, a Tabánban is minél több ház engedje be a múltra, építészetre és történetekre éhes látogatókat. 

6 hozzászólás Tovább

Eladó egy templomos lovag kastélya Paloznakon

március 26., 10:23 Módosítva: 2017-03-27 09:02:44
3905
9 hozzászólás
17?c=72227873 17&amp;amp;amp;amp;amp;h=550
Fotó: Otthontérkép

Soha nem nevettem ki azokat a megszállottakat, akik megvalósítják gyermekkori álmukat, és várat építenek. Inkább irigyelem őket. Valószínűleg azért, mert a bennem élő gyermeknek nagyon is tetszenek ezek az építmények. Azok is, amelyeket a semmiből emeltek alkotóik, és az olyanok is, mint amilyen ez a most eladósorba került paloznaki várkastély. Vagy mi. 

9 hozzászólás Tovább

Hagyták lepusztulni a szoborjátszóteret, végül megsemmisítették

március 24., 16:50 Módosítva: 2017-03-25 11:19:35
467
14 hozzászólás

Nagyon szeretem Kő Boldizsár alkotásait, többször írtam is már róla, a játszótereiről és a könyvéről is. Ez utóbbi poszt alá érkezett most egy elkeseredett komment, hogy:

"A kelenvölgyi Kék-tó téren elbontották a Kő Boldizsár által tervezett és elkészített játszóteret, a játékokat pedig eltüzelték!!! A helyén épített új játszótér ékessége most egy „gyönyörű” vas kilátótorony lett!"

A Kéktó tér Kelenvölgy szívében fekszik Újbudán. Egy nagyon aranyos kis parkocska az egész, a közepén egy elkerített mesterséges tóval, amit a helyi horgászegyesület használ. Közkedvelt hely: vannak padok, meg tűzrakóhely és természetesen játszótér is. A Kő Boldizsár tervezte, fából készült szoborjátékok 2004-ben kerültek a helyükre, és 13 év alatt bizony alaposan elhasználódtak. Ahogy az önkormányzat fogalmazott hivatalos válaszlevelében: „használati értékük kedvezőtlenné vált”. A krokodilmászókát már két éve elbontották, és most a homokozóban levő nagy hajót is.

Április elejére az egész környéket alaposan felújítják: beljebb helyezik a kerítést, így több hely jut a játszótérnek, új gumiburkolatot tesznek le, lesznek szép új ülőhelyek és fákat is ültetnek. Szóval minden megújul, természetesen a játszó is. A mászható szobrok helyét azonban gyári játékok veszik át.

14 hozzászólás Tovább

Miért vágják vissza olyan durván a budapesti fákat?

március 23., 12:40 Módosítva: 2017-03-23 22:39:23
1373
31 hozzászólás

Évek óta rendszeresen bombáznak minket az olvasók, hogy valamelyik utcában irtják a fákat. Harminc-negyven centis ágakat vágnak le és hasogatnak fel, vagy épp szinte a törzsig csonkolnak vissza egész fasorokat. Mikor rákérdezünk az illetékeseknél, a legtöbbször az a válasz, hogy ezek szükséges és fontos faápolási munkák, fiatalítások. De vajon miért kell ilyen brutálisan beavatkozni a fák életébe? Biztos, hogy ezt így kell csinálni? És mi miért gondolunk egyből a legrosszabbra? Miért nem lehet tájékoztatni a lakókat arról, mi történik az utcájukban?

31 hozzászólás Tovább

A mocsári ciprus túlélte a fairtást

március 23., 07:07 Módosítva: 2017-03-23 15:22:39
156
22 hozzászólás

Tegnap számoltunk be az Urbanistán arról, hogy  komoly favágást rendeztek Frankel Leó úti Malomtónál  a Lukács fürdővel szemben. Olvasónk levele és fotói alapján azt hittük, hogy egy értékes mocsári ciprus is az áldozatok között van, de mint többen jeleztétek, szerencsére az még ma is áll. Sőt, a terület kezelői úgy nyilatkoztak, hogy kifejezetten védik a faritkaságot.

22 hozzászólás Tovább

Csodaszép harangtoronyt árulnak Nógrádban

március 23., 06:30 Módosítva: 2017-03-23 22:32:00
215
11 hozzászólás
azonosító-22472870-2
Fotó: ingatlan.com
11 hozzászólás Tovább

Szerette a fügefákat és a hatalmas ciprust a Lukács Fürdővel szemben? Akkor most nagyon szomorú lesz

március 22., 13:31 Módosítva: 2017-03-23 07:26:15
3049
40 hozzászólás

UPDATE: Bár a Malomtónál valóban rendesen nekimentek a romantikus ligetnek és több fát kivágtak, mint kiderült, a mocsári ciprus ügyében olvasónk - akarva vagy akaratlanul - eléggé átvert minket. Fotói és levele alapján úgy tűnt ugyanis, hogy az is áldozatul esett a láncfűrésznek, de mint kiderült, erről szó sincs. Nagyobb látószögű fotókon jól látszik, hogy kicsit magányosan, de megmaradt. Itt a kép és néhány további részlet, hamarosan a helyszínről is jelentkezünk egy beszámolóval.

Szerette a fügefákat és a hatalmas mocsári ciprust a Lukács fürdővel szemben? Akkor most nagyon szomorú lesz, merthogy kivágták őket. Több kisebb-nagyobb fával együtt. 

A világon egyedül álló Molnár József-barlang igazi kuriózum, a bejáratának környéke pedig a csöpp tavacskával, a mű-törökfürdőépülettel és a buja növényzettel valódi kis oázis Budapesten. A buja növényzet alatt nem derékig érő gazt és békalencsét értek, hanem egy szomorú füzet, egy Frankel Leó utcára kibuggyanó fügebokrot édes fügével, meg egy hatalmas mocsári ciprust.

Vagyis most már csak a szomorú füzet, ugyanis az elmúlt hetekben végzett fairtás után csak az maradt meg (pedig talán az a legkevésbé értékes, leggyorsabban regenerálódó a fentiek közül). Mint olvasónk, Tamás megírta, az ok annyi volt a helyben dolgozó barlangászok búvárok* szerint, hogy

a fák szemeteltek.

Ok volt. Engedély volt. Fák voltak.

40 hozzászólás Tovább

Nézegess klassz magyar víztornyokat!

március 21., 18:28 Módosítva: 2017-03-22 10:51:29
551
33 hozzászólás

A világnapokban az a jó, hogy az ember írhat olyan témákról, amilyenekről mindig is szeretett volna, csak semmi oka nem volt rá. Ilyen világnap lesz például holnap a vízé, és számomra ilyen téma a víztornyoké. Igaz, olykor-olykor felbukkannak itt az Urbanistán, kiváltképp ha eladósorba kerülnek (legutóbb például ez a lakássá alakított pécsi, vagy az évek óta eladhatatlan ferencvárosi gyönyörűség), de azokról, amelyek csak úgy vannak, nem nagyon szoktam posztolni.

Pedig olyan csodás dolgai ezek a XX. századnak, mint amilyenek a kastélyok voltak a korábbi koroknak. Már eleve milyen romantikusak a toronyformával (na jó, az állatkerti Nagyszikla, ami szintén víztorony volt egykor, nem toronyformájú, bár azért határozottan romantikus). És aztán hasonlítanak abban is, hogy itt vannak most a nyakunkon, nagyon szeretjük őket, de sok pénzbe kerül a helyreállításuk, és sokukkal nem nagyon tudunk mit kezdeni.

33 hozzászólás Tovább

Mi lenne, ha a Városligetben épülne fel a Puskás-stadion?

március 20., 08:36 Módosítva: 2017-03-21 14:17:13
280
6 hozzászólás

Elképesztően izgalmas tervet bányászott elő a Hungaricana adatbázisából Bardóczi Sándor, akit legutóbb a Közlekedési Múzeum költözése kapcsán emlegettünk itt az Urbanistán. Összeragasztgatta az egyes szelvényeket, majd zölddel szépen belerajzolta, mekkora is ma a Liget.

Ezen az 1872-es terven ugyanis vagy háromszor akkora, mint amekkora valójában lett. Bár első pillantásra kicsit zavaró, hogy nem északi, hanem keleti tájolású a térkép, de a Duna gyorsan segít eligazodni, mi hol is van. Itt egy kis segítség hozzá:

Az 1872-es terv a mai városra vetítve
Az 1872-es terv a mai városra vetítve
Fotó: Google Maps

A Liget északon a mai Váci út házsora mögött kezdődött volna, délen a mai Kerepesi út házainál ért volna véget. Vagyis most a József Attila Színház éppúgy a Városligethez tartozna, mint a Puskás Ferenc Stadion. Természetesen akkoriban még egyikről sem volt szó.

6 hozzászólás Tovább

Ebben a belvárosi házban lakott Kincsem

március 18., 12:24 Módosítva: 2017-03-19 14:21:56
1201
8 hozzászólás
A palota homlokzatterve
A palota homlokzatterve
Fotó: Építő Ipar (1878

Volt egyszer egy „pompás, úri magyar gentleman,” úgy hívták: Blaskovich Ernő. Amihez nyúlt, arannyá vált a kezében. Apjától óriási földbirtokot örökölt, majd csodaparipája, Kincsem zsebelte be neki a versenydíjakat. Amikor az 1870-es évek végén megépíttette kis belvárosi palotáját, a szívének két legkedvesebbet akarta maga mellett tudni: a szerelmét és a lovát. A Reáltanoda utcában ma is álló, de hosszú évek óta pusztuló, egykor fényűzően berendezett ékszerdoboz emeleti termeiben koronás fők és arisztokraták adták egymásnak a kilincset, és nem mulasztották el meglátogatni a „Hungarian wonder”-t a lófejjel díszített, márványetetős istállóban. A palota másik, titokzatos lakójával azonban nem találkozhattak: a „kékszemű lady” ilyenkor visszavonult aranykalitkájába.

8 hozzászólás Tovább

Elkelt London egyik legkisebb háza

március 16., 16:01 Módosítva: 2017-03-17 11:45:43
1076
33 hozzászólás
Default
Fotó: Douglas&Gordon / douglasandgordon.com

A londoni ingatlanpiacon vannak különösen apró házak, itt az Urbanistán is szerepelt például ez a 2,6 méter széles csöppség. Na de az legalább 50 négyzetméter volt, és 750 ezer fontért kínálták. Az az emeletes kulipintyó, amiről most a Daily Mail számolt be csak 27 négyzetméteres, és 600 ezerért hirdették. Ám akkor harc indult meg érte, hogy végül 713 823 fontért kelt el (a hazai piacról nézve elképesztő, mennyire nem kerek szám, átszámolva amúgy 255 millió forint).

Az igazi értéke az, ami egyből szembetűnik, hogy nem sorház. Márpedig egy önálló családi házat birtokolni London közepén, az hatalmas dolog, még akkor is, ha az ilyen pici. Nagyon kíváncsi vagyok, minek épült eredetileg, hogyan alakulhatott ki egy ennyire különleges ingatlan a templomkert mellett.

A hirdetésen már kinn van, hogy a ház elkelt, de egyelőre még fenn van Douglas&Gordon ingatlanos oldalon, szóval akit érdekel, végigpörgetheti a galériáját.

Érdekelnek a különleges ingatlanok? Kövesd az Urbanistát a Facebookon!

33 hozzászólás Tovább

Kitaláljátok, mi ez a furcsa csóva a Dunában az Árpád hídnál?

március 15., 11:16 Módosítva: 2017-03-28 10:34:09
504
16 hozzászólás

Na nézzük csak a fenti képet! Elsőre olyan, mintha valaki egy kisrepülővel átsuhant volna az Árpád híd alatt, füstöt húzva maga után. Oké, az azért gyanús, hogy közben keresztbe ment az egyik pilléren, és a csík elejéről hiányzik a repülő. Szóval amit látunk, az természetesen nem "füst a víz felett", hanem valami a vízben. De mi?

A Fentrol.hu oldalára felkerült 1971-es légi felvételhez szöveg is tartozik: "A meder aljzatáról feltörő hévíz folyásirányban egyre inkább elvegyül a Duna vizével, miközben hordalékával kirajzolja a hídpillér áramlásra gyakorolt hatását is."

Ez már önmagában is nagyon izgalmas dolog, de a Dunai szigetek blog azonban nem elégedett meg ennyivel, és legfrissebb posztjában nyomozni kezdett. Aztán kiderítette, hogy nem is az!

16 hozzászólás Tovább

Leaszfaltozták a virágágyások helyét a Margitszigeten

március 13., 13:50 Módosítva: 2017-03-14 08:45:37
1145
65 hozzászólás

A Margit hídról a szigetre bevezető út ilyen a Google Maps 2013-as képén:

Screenshot 2017-03-12 16.48.28.png
Fotó: Google Street View

És ilyen azon a fotón, amit Dani küldött az Urbanistának pár napja:

A különbség elég szembeötlő (és nem csak arról van szó, hogy kicserélték az egyik lámpaoszlopot). Eltűntek ugyanis a korábbi növénykazetták.

65 hozzászólás Tovább

Műemlékké nyilvánítottak több Makovecz-épületet

március 9., 18:13 Módosítva: 2017-03-10 07:45:15
302
7 hozzászólás

Néhány hete a makói könyvtár építése kapcsán vetettem fel, hogy a Makovecz-életmű megőrzésének nem az a legjobb módja, ha válogatás nélkül megvalósítjuk minden tervét, hanem ha a meglévő alkotásait igyekszünk megvédeni. Úgy tűnik ebbe az irányba is történtek lépések, még ha csak szimbolikusak is. Tegnap ugyanis rendeletet hoztak arról, hogy az építész több alkotását is műemlékké nyilvánítják. Mégpedig a következőket:

7 hozzászólás Tovább

A legjobb rakparti kukkolóhelyekért sokat fizettek

március 8., 08:43 Módosítva: 2017-03-08 17:01:46
206
2 hozzászólás
A dunai regattát figyeli a közönség a Gellért-hegyről, 1934 májusában
A dunai regattát figyeli a közönség a Gellért-hegyről, 1934 májusában

A budapesti Duna-part mindig is izgalmas hely volt, tele felfedezésre váró helyekkel, titkokkal. Elég csak az éjjelre az Alagútba tolt Lánchíd városi legendájára gondolni. Vagy arra, hogy a Duna-uszodák fürdőruha nélkül napozó úrhölgyeire kíváncsi pajzán öregurak miatt, milyen szépen jövedelmezett az ablakbérlet a Ferenc József (ma Belgrád) rakparton.

De nemcsak ezért pezsgett a vízi élet Budapesten. Csolnakász és hajós egyletek Széchenyi óta lovagolták a Duna hullámait és az egész partot megmozgató, látványos regattáknak évszázados hagyománya volt.

Mivel tavasszal nem csak Dunai Regatta lesz természetesen, de a Budapest100 témáját is rakpart adja, végigvettük, milyen volt egykor a sportélet a fővárosi folyóparton.

2 hozzászólás Tovább