Friss kommentek

Ma élő emberek arcképei is fel vannak festve a Parlament falára

október 21., 08:02 Módosítva: 2016-10-21 21:34:44
459
13 hozzászólás

Az Országház épülete elképesztően sok titkot rejt. Az egyik legizgalmasabbról már régóta hallottam ezt-azt, aztán egyszer megnéztem a saját szememmel is, de mivel a kupolaterem mennyezetéről van szó, nem sokat láttam belőle. Végül néhány hete Wachsler Tamás, a Steindl Imre program vezetője, az épület legnagyobb ismerője kiposztolt róla egy közeli képet a Skyon. Erről van szó:

27895301214 9761a8da2b b
Fotó: Wachsler Tamás / flickr.com/eclipse_chaser

Nem kell művészettörténésznek lenni, hogy megállapítsuk, a két portré utólag került oda. Az a szóbeszéd járja, hogy a hetvenes években az épület falfestményeit restauráló csapat valamennyi tagjának, huszonegynéhány személynek az arcképét megörökítették a mennyezeten. Nagyon apró képekről van szó, és elég nagy belmagasságról, szóval nem csoda, hogy évtizedeken keresztül senkinek nem tűntek fel.

A fórumon persze egyből megindult a vita, hogy "barbár beavatkozásról", vagy "jópofa gegről" van-e szó. Én meg úgy gondoltam, a legjobb, ha az illetékest kérdezzük meg.  Na de kik voltak azok?

13 hozzászólás Tovább

Tényleg csak nyugdíjasoknak való a fitneszpark?

október 20., 11:59 Módosítva: 2016-10-20 20:56:26
102
13 hozzászólás

Egy hónapja állítottunk össze egy jókora térképet az Urbanistán a kültéri fitnesz- (vagy más néven kondi)parkokról, illetve a torna- (közkeletű nevükön street workout) pályákról. Nagyon büszkék voltunk, hogy ez a legteljesebb gyűjtemény Budapestről, de tudtuk jól, hogy egy csomó minden hiányzik róla, úgyhogy arra kértünk benneteket, hogy küldjetek további helyszíneket, fotókat, információkat. Ti pedig így is tettetek, nagyon szépen köszönjük!

Íme itt a bővített térkép, ami persze még mindig nem teljes, de azért egész pofás, összesen 135 helyszín van rajta, jelentős részük fotóval és néhány alapinfóval. Pótoltunk olyan fájó hiányosságokat is, mint például a Goldmann téri pálya, ami az egyik legfontosabb helyszín Budán. Persze a térkép a lényeg, de ha már szóba került a street workout, meg a kültéri kondizás, összeszedtük azt is, nektek mik a legfőbb problémáitok a helyekkel, illetve miket gondolnak róluk a profik. Na meg hogy miket tanácsolnak: hogyan használjuk ezeket az eszközöket.

13 hozzászólás Tovább

A Millenárison épül az új Nemzeti Táncszínház

október 18., 15:09 Módosítva: 2016-10-18 20:42:31
108
3 hozzászólás

Mindig nagy élmény olyan eseményre menni, ahol Zoboki Gábor is felszólal. Egyrészt imádom, ahogy öltözik (most egy keresztbe piros csíkos kék zakóban volt), másrészt pompás előadó, akit élmény hallgatni. Na és a mai sajtóeseményen ráadásul egy tök jó új épületét is bemutatta: a Nemzeti Táncszínházat, amelyet a Millenáris Teátrumból alakítanak ki. 

3 hozzászólás Tovább

Az utolsó klasszicista villa a Városliget szélén

október 18., 09:53 Módosítva: 2016-10-18 17:13:34
344
2 hozzászólás

A Dózsa György út városligeti szakaszának építészete igen változatos. Van ott társasház méretű szecessziós villa, múltszázadi modern, meg ezredfordulós kortárs irodaház, eklektikus bérházak és posztmodern hotel - hogy a másik oldalon a Szépművészetiről, a Műcsarnokról, meg a tervezett Néprajziról ne is beszéljünk.

A 3-4-5 emeletes házak alkotta falat a Peterdy utcánál egy kis nyaraló bontja meg. Mindössze egy emelete van, hagy maga körül helyet a kertnek, beljebb is áll, mint a többi ház. Olyan mint egy kisgyerek a sok felnőtt közt, pedig valójában öregebb szinte mindegyiknél. Ő a Káry- vagy más néven Csengery-villa.

2 hozzászólás Tovább

Angolul beszélő, vicces bérlőt keresnek, aki nem főz

október 17., 10:08 Módosítva: 2016-10-18 09:17:56
83
4 hozzászólás
saláta1015.png
4 hozzászólás Tovább

Százesztendős budapesti mozaiklapok

október 15., 09:34 Módosítva: 2016-10-17 09:11:22
836
9 hozzászólás

Neked is vannak kedvenc mozaiklapos lépcsőházaid vagy körfolyosóid Budapesten? Megtörtént már, hogy rajtuk taposva elgondolkoztál, hogy fér el ennyi szín, minta, gyönyör és történet egy ilyen kis felületen? És dühöngtél már azon, hogy hova tűntek a gyártók és miért cserélik le őket a házfelújításkor még mindig nagyáruházi csempére? Ha mentettél meg már bontásból akár csak egy mozaiklapot is, imádni fogod ezt az anyagot. Ha még nem, akkor ma nézzél te is a lábad elé!

9 hozzászólás Tovább

Azbesztveszély a Kossuth téren?

október 13., 17:23 Módosítva: 2016-10-13 22:49:11
50
4 hozzászólás

Az Urbanista Facebook-oldalára érkezett a kérdés egy aggódó anyukától:

Kedves Szerkesztők! Egy sürgető kérdésem lenne, amiben remélem tudtok segíteni. Bontják a MTESZ-székházat, de az V. kerületi önkormányzat semmilyen tájékoztatást sem tud adni. A kérdés, hogy van-e azbeszt az épületben vagy nincs. Vagy van, és csak később derül ki, mint a Városligetnél? Minden nap a székháznál járunk és a szomszéd épületben egy óvoda van, ami pont a Kossuth térről szellőzik, így igen nagy gáz nemcsak a környező hivataloknak, de leginkább a közeli óvodásoknak a téli bontás, ha van azbeszt az épületben. Van valamilyen infótok erről? Nagyon para, de senki nem foglalkozik vele.... Nagyon köszönöm előre is válaszotok! B.

A linkeket már csak én pakoltam bele, hogy az is képben legyen, aki lemaradt az előzményekről. Wachsler Tamás, a Steindl Imre-program vezetője a következőket írta, amikor elküldtem nekik a levelet:

4 hozzászólás Tovább

Miért kell újratervezni a Múzeumkertet?

október 12., 00:34 Módosítva: 2016-10-13 16:04:34
297
47 hozzászólás

Ha azt hallja az átlag budapesti polgár, hogy valahol parkrekonstrukció lesz, és a történetben ráadásul egy múzeum is van, akkor egyből egy kiadós tarvágás ugrik be neki, egy kis ingatlanfejlesztéssel megspékelve. Pedig lehet területbeépítés nélkül is helyrerakni egy zöldfelületet: ha minden jól megy, ez fog történni hamarosan a Magyar Nemzeti Múzeum kertjével.

Nemrég eredményt hirdettek az ötletpályázaton, ahol tájépítészek mutathatták meg, mit is kezdenének a több mint százötven éves parkkal. A kiírásban egyszerre volt elvárás a rehabilitáció és a fejlesztés. A pályázatot a TÉR-TEAM csapata nyerte meg Szabó Gábor és Szende András vezetésével, velük ültünk le beszélgetni. Bár a főtéma persze a kertterv volt, érintettünk egy csomó olyan területet is, amely állandóan közszájon forog, ha nagyvárosi kertészetről van szó. 

47 hozzászólás Tovább

Eladó egy lakás, amit csak kívülről lehet megnézni

október 9., 09:54 Módosítva: 2016-10-10 13:16:08
47
21 hozzászólás
saláta-5.png
21 hozzászólás Tovább

Kétmillió dollárért árulják a leghíresebb magyar építész bungalóját

október 7., 10:53 Módosítva: 2016-10-07 23:11:42
1474
10 hozzászólás

Hogy ki volt a XX. század legfontosabb magyar építésze, azon lehet vitatkozni, de hogy a legismertebb Breuer Marcell volt, az elég nyilvánvaló. Bár Magyarországon leginkább legendás székét ismerjük, azért nem véletlen, hogy például bekerült egy háza az elmúlt 125 év 125 legfontosabb épülete közé.

Most a The Spaces építészeti magazin szúrta ki, hogy a piacon van az egyik erdei lak, amit Breuer tervezett, ráadásul Walter Gropiusszal együtt. Az különösen jól mutat, hogy a címben csak Breuer nevét emelik ki, pedig hát tervezőtársa mégis csak a Bauhaus alapítója volt.

10 hozzászólás Tovább

Mi történt az Üllői út kávéházaival?

október 6., 21:16 Módosítva: 2016-10-14 11:38:56
227
48 hozzászólás

Az Üllői úti fák egykori létezéséről minden iskoláskorú tud: ők voltak azok, akiket hiába kérdezett Kosztolányi Dezső:

Hova repül az ifjuság?
Feleljetek, bús lombu fák,
Üllői-úti fák.

Mivel a fák az úttest kiszélesítése miatt évtizedekkel ezelőtt áldozatul estek a városfejlesztésnek, arra sem tudnak felelni, hova lettek az Üllői út megkopott emlékű kávéházai, államosított családi vendéglői és hangulatos sörözői. Mi most térképre tettünk néhány legendás és elfeledett helyet, képpel és rövid szöveggel. A fotóknál nagy segítségünkre volt a Fortepan adatbázisa, ahová nemrég kerültek fel Budapest Főváros Levéltárának két évtizednyi Budapestet (1952-1972) bemutató városképei.

48 hozzászólás Tovább

Erről a budai természetvédelmi területről tutira nem hallott még

október 5., 19:31 Módosítva: 2016-10-06 19:43:27
3028
57 hozzászólás

Véletlenül akadt meg a szemem a Rózsadomb tetején egy utcára néző táblán, melyen az áll, hogy „Mihályfi Ernő kertje, természetvédelmi terület”. Gondoltam, micsoda különleges státusz, biztos pompás lehet egy ilyen kertben bolyongani, de sem az önkormányzat, sem a természetvédelmi államtitkárság nem tudta megmondani, ki viselik a kert gondját, ezért hetekkel később végső elkeseredésemben egy műanyagtasakos üzenetet tűztem a kerítésre. Két nap múlva egy hölgy hívott, aki megkérdezte, miért nem a klasszikus megoldást választottam és csöngettem be a kapun, mivel ők, Mihályfi-leszármazottak élnek a kertben és a hozzá tartozó házban. Újabb két hét múlva ott álltunk a kerítés túloldalán, a kertben.

57 hozzászólás Tovább

Menő budafoki piac és cuki kőbányai óvoda Budapest legnívósabb épülete

október 3., 20:28 Módosítva: 2016-10-04 14:22:16
954
7 hozzászólás

Ma* van az építészet világnapja, ebből az alkalomból adta át nívódíjait a Budapesti Építész Kamara. Elég sok építészeti elismerés van, de ez a szó legszorosabb értelmében hiánypótló: azért találták ki tavaly, hogy pótolják vele a 2010-ben megszűnt fővárosi nívódíjat. A célja, hogy reklámozza a budapesti kortárs építészetet, amire tényleg rá is fér a reklám. Mert vannak ám jó alkotások, csak nem nagyon kapnak túl nagy figyelmet. Na meg az igazat megvallva, azért túl sok nincs belőlük - legalábbis az alábbi számok erre utalnak.

A zsűri

Benczúr László (elnök), Balázs Mihály egyetemi tanár, Hőnich Richárd DLA, Lévai Tamás, Masznyik Csaba, Somogyi Krisztina és Winkler Barnabás DLA. Az előzsűri munkájában Vincze László DLA is részt vállalt. 

Tavaly összesen 49 pályaműből választhatott a zsűri, idén már csak 21-ből. Pedig nem is volt muszáj igazán friss házzal indulni, elég ha az elmúlt öt évben épült. Sőt. A pályaművek jó része nem is ház volt a szó szigorúan vett értelmében, több tájépítészeti alkotás is szerepelt a versenyben. 

Ezek közül választotta ki a zsűri "az előremutató izgalmas felvetéseket", a "városképet formáló épületek". Összesen öt munka kapta meg a nívódíjat – rangsorolás nélkül –, kettő pedig elismerésben részesült. Volt közöttük több éve átadott jól ismert létesítmény, és olyan is, ami egészen friss és egészen ismeretlen – természetesen az utóbbiaknak örültem legjobban.

7 hozzászólás Tovább

Miért ilyen lepukkant Bel-Buda első számú körútja?

szeptember 29., 17:43 Módosítva: 2016-09-30 08:54:07
383
37 hozzászólás

Ha a Baross utca a kárpitosok utcája volt egykor, a Bajcsy meg brit átok sújtotta hely, akkor a Margit körút az ingatlanügynökségek Mekkája: rendkívüli sűrűséget mutat itt az ingatlanirodák aránya. A legendás presszók közül tartja magát (vagy legalábbis a nevét) a Rózsadomb és Mokka, próbál túlélni a Bem és az Átrium mozi, de többségben vannak a pár évente bérlőt cserélő üzletek. De ráfoghatjuk-e ezt is a közeli plázára?

37 hozzászólás Tovább

Budapest leggyönyörűbb irodaépülete a piacon

szeptember 29., 10:32 Módosítva: 2016-09-29 23:06:13
1377
8 hozzászólás

A Városligeti fasor elvileg két kerületet választ el, de valójában tökéletes egységet alkot a két oldala a Diplomatanegyednek nevezett villanegyed szélén. Egy időben úgy volt, hogy ez lesz majd a fő sugárút a Liget felé, ami aztán végül az Andrássy lett. Mindenesetre végigépült gyönyörű villákkal, mindenféle stílusban, a klasszicistától a romantikuson át leginkább a szecessziósig. Ez utóbbi stílusból egész bemutatót lehet tartani a környéken Árkay Aladár református templomától Vidor Emil villáin keresztül a nevezetes Révész-Kollár építészpáros egykori tervezőirodájáig. 

Ám a legszebb közülük   mai állapotában mindenképp   a Körössy-villa, amit Kőrössy Albert Kálmán tervezett saját magának. Ezt a házat hirdetik most irodaházként, ráadásul csomagban egy másik nagyon izgalmas épülettel.

8 hozzászólás Tovább

Egy pesti lakás áráért vehetünk egy nemesi birtokot kastéllyal

szeptember 28., 11:35 Módosítva: 2016-09-29 08:57:08
1019
10 hozzászólás
A kúria az I. világháború előtt. A jelenlegi állapot fotóiért kattints a képre!
A kúria az I. világháború előtt. A jelenlegi állapot fotóiért kattints a képre!
Fotó: Borovszky Samu / Arcanum

Akinek van 270 milliója, az egész helyre kastélyt vehet magának, ráadásul Szombathely belterületén, mint arról nem is olyan rég írtunk. Most pár kilométerre onnan, közvetlenül az osztrák határ mellett, a pár száz lelkes Bucsuban hirdetnek egy eladó kastélyt. Több mint 1000 négyzetméteres és tartozik hozzá 4,5 ezer négyzetméter kert (a hirdetés szerint természetesen ősfás, a képek szerint ha nem is matuzsálemek, de egész nagy fák azért vannak). A birtok azonban nem ér itt véget, még 9 ezer négyzetméter gyep, meg 2 ezernyi agyagbánya is jár mellé. Na meg egy kis tó, egy irodaépület, "raktárak, falazott árnyékszék, sertésólak, kutyaólak, szeméttároló". Az egész 34 millió forint, egy pesti lakás ára.

Igaz, nagyon ramaty állapotban van szegény kastélynak nevezett kúria, elkeserítő végigpörgeti a galéria képeit. Nem tudom, hogy megéri-e megvenni (másfél éve még 75 milliót kértek érte), de az épület nekünk nem is az ára miatt izgalmas. Hanem a története miatt.

10 hozzászólás Tovább

40-es években lakótelepet terveztek a mai bulinegyed helyére

szeptember 23., 11:46 Módosítva: 2016-09-23 20:39:43
127
31 hozzászólás
A tervezett szellős beépítés a Király utca felől nézve. Jobbra a Rumbach Sebestyén utca, hátul a négy emeletes ház a Wesselényi és a(z itt már nem igazán létező) Dob utca között húzódik. Balra fenn a két L alakú épület a Klauzál teret fogja közre
A tervezett szellős beépítés a Király utca felől nézve. Jobbra a Rumbach Sebestyén utca, hátul a négy emeletes ház a Wesselényi és a(z itt már nem igazán létező) Dob utca között húzódik. Balra fenn a két L alakú épület a Klauzál teret fogja közre
Fotó: Tér és Forma / Arcanum.hu

Ha ránézünk a fenti képre, aligha jut eszünkbe róla a bulinegyed, Belső- Erzsébetvárosban. Pedig akár így is kinézhetne ma az egykori Zsidónegyed szíve, ha megvalósul az a rendezési terv, mely 1946-ban jelent meg a Tér és Forma folyóiratban. Ha belegondolunk, hogy a szocreál lakótelepek is csak egy évtizeddel később jelentek meg, a panelek meg negyed századdal később, akkor nagyon hipermodernnek tűnik az egész. Mintha ott folytatnák a futurisztikus terveket, ahol a háború előtt abbahagyták. Ezen nincs mit csodálkozni, hiszen a cikk szerzője az a Fischer József, aki már a harmincas években is ilyen menő épületeket tervezett.

Mielőtt mindenki a szívéhez kapna, szögezzük le: ez minden jó, amit elmondhatunk a tervről, mert amúgy áldhatjuk a sorsot, hogy nem lett belőle semmi és nem verték szét totálisan a városszövetet a főváros közepén. Igaz, az akkori viszonyokat figyelembe véve elég sok jogos érvet sorol fel a szerző az új terv mellett.

31 hozzászólás Tovább

Királyok parádéztak rajta egykor, ma tele van bezárt üzlettel

szeptember 22., 13:14 Módosítva: 2016-09-23 17:56:05
506
20 hozzászólás

Nemrég a józsefvárosi csirkekorzó sorsát sirattuk, most márványasztalos nagykávéházak, vaspályán robogó villamosok, családi ezüst mellé dukáló legfinomabb porcelánkészletek nyomában jártunk. De dámák, zsurnaliszták és bankfiúk helyett kisebb-nagyobb ázsiai és magyar éttermek sorát, nagy forgalmú utat és üres üzleteket találtunk Terézváros és Lipótváros határán, a Bajcsy-Zsilinszky Endre úton. Lehet, hogy minden máshogy alakul, ha a walesi herceg annak idején betér Schön bácsihoz, és nem áll ellen a nemzeti hölgybanda bájainak?

20 hozzászólás Tovább

A szocreál él és virul a Hűvösvölgyi úton

szeptember 17., 10:03 Módosítva: 2016-09-17 18:20:07
494
5 hozzászólás

Az 50-es években, amikor a Hűvösvölgyi út még Vöröshadsereg út volt, akkor épült a Pannónia Filmstúdió Szinkronműterme, de a szinkronizálás története jóval korábbra nyúlik vissza. Nem járt egyből II. kerületi épület a szakmának, lassanként került a közönség elé egyre több és több magyarul beszélő idegennyelvű film, és született meg egy nagyobb stúdió iránti igény. 1935 júliusában fogadták el a szinkronizálásról szóló törvényjavaslatot, nem volt akadálya, hogy beinduljon a magyar szinkron aranykora. Az 1936-os Filmművészeti évkönyv a következőképpen írt a témáról: "A törvényhozás mindkét háza hosszas vita után egyhangúlag fogadta el a szinkronizálásról szóló törvényjavaslatot, és ennek eredményeképpen az ősz folyamán teljesen kiépült nálunk a szinkronizálás lehetősége. [...]

Íme, a magyar szónak nemcsak a hazai filmgyártás lett a terjesztője, és az egyik legjobb művelője,

hanem olasz mintára – hacsak kis százalékban is  a szinkronizálás is, amelynek segítségével talán a következő esztendőben az idegennyelvű filmek is magyarul szólalnak majd meg a magyar mozgóképszínházak vásznain."

A szinkronizált filmek minőségéről, a nyelvhelyességről pedig 1936-tól az Országos Mozgóképvizsgáló Bizottság döntött. Mivel a filmgyártás a propaganda egyik legideálisabb  eszköze, érthető, hogy az állam alá tartozó szinkronstúdió építését sürgették. Egy jól felszerelt stúdióra volt szükség, ahol megfelelő minőségben lehetett a külföldi játékfilmeket  utószinkronizálni, vagy teljes rajzfilmek zenéjét felvenni.

Természetesen szocreál (mégiscsak az 50-es években járunk) épületet kapott az intézmény, amit Gádoros Lajos és Mühlbacher István tervezett. A stúdió 1954-re fel is épült, 2003-ban védetté nyilvánították, a 2010 -es évekre pedig lassan, de biztosan leépült, szétázott. Nem sok remény maradt, hogy a Hűvösvölgyi úti ház egyszer megmenekül.

5 hozzászólás Tovább

Semmi pánik, nem aszfaltozzák le a Gül Babát

szeptember 16., 08:41 Módosítva: 2016-09-16 14:55:11
324
14 hozzászólás

A Gül Baba türbe és környezetének a felújításáról nem is oylan rég  írtunk, ám időközben a Facebookon riadót fújtak: a környéken dolgozók elmondása szerint a kockakőburkolat el fog tűnni, az utcát leaszfaltozzák.  Megkérdeztük a polgármesteri hivataltól mi a helyzet, mint kiderült, szerencsére erről szó sincs.

14 hozzászólás Tovább

Budapest egyik élettel teli főutcája volt

szeptember 15., 07:36 Módosítva: 2016-09-16 10:55:24
762
34 hozzászólás

Az elmúlt hónapban többször esett szó Józsefváros Körúton túli vidékéről. Térképünkön kipipálhatunk egy art deco munkáspalotát,  egy streetfood-forradalmár cukrászdát és írtunk már egy titkos alagútrendszer legendájáról is. Most jöjjön maga a kerület egykori főütőere, a kárpitosok egykori utcája, a „csirkekorzó,” vagyis a Baross utca a Körúton túl.

34 hozzászólás Tovább

Folytatódik a harc a Fény utcai ücsörgők ellen, megint tilos a falon fagyizni

szeptember 12., 16:33 Módosítva: 2016-09-15 11:39:01
294
52 hozzászólás

Még a legszövevényesebb szappanoperánál is eljön az a pont, amikor az ember úgy érzi, hogy a történet lezárult, és nem lehet belőle újabb részeket kisajtolni. Ilyen volt a Fény utcai ücsörgés ügye is, amiről több részletben számoltunk be az Indexen, és aminek csodálatos módon ma reggelre virradóan újabb része kezdődött. A sztori röviden annyi volt, hogy:

52 hozzászólás Tovább

Elpusztulhat a világhírű telefonközpont-matuzsálem

szeptember 11., 09:22 Módosítva: 2016-09-12 09:30:08
2843
62 hozzászólás

A világ utolsó, 7a1 típusú forgógépes telefonközpontja eshet áldozatául a kormányzat Várba költöztetésének. Ez a kivételes technikatörténeti emlék ugyanis gyakorlatilag elköltöztethetetlen, ha szétszedik, később aligha tudják újra összeállítani úgy, hogy eredeti állapotának megfelelően ismét működjön.

62 hozzászólás Tovább

Elképesztően sok helyen gyúrhatsz ingyen Budapesten

szeptember 9., 12:51 Módosítva: 2016-10-20 18:44:15
1008
39 hozzászólás

A street workout első hallásra olyan, mint a street food: flancos új kifejezés valamire, ami már ezer éve létezik. Mert hát mi olyan nagy dolog az utcán tornázásban? A helyzet azonban egy kicsit más.

Amikor elhatároztuk, hogy végigvesszük az összes budapesti kültéri tornapályát és fitneszparkot, többszörösen is meglepődtünk. Először is, hogy milyen sok van belőlük, másodszor, hogy mennyire újak. A többségük alig egy-két éves, a Google Street View-n leginkább csak gazos telkek vagy lepukkant betonplaccok vannak a helyükön.

Aztán a közelmúltban elkezdtek szaporodni, és hirtelen rengeteg lett belőlük. De tulajdonképpen miből is lett rengeteg? Nos, felnőtt játszóterekből. Vagyis olyan kültéri helyszínekből, ahol tornázni, kondizni lehet. 

Hogy ez pontosan mit jelent, azt nehéz megfogni, hiszen ahány helyszín és ahány gyártó, annyiféle felszerelés. Az egyszerűség kedvéért két csoportra osztottuk őket.

  • Egy részükben statikus eszközök (pad, korlát, rúd, függőleges és vízszintes létra, fekvőtámaszállvány, gerenda, gyűrű, kötél stb.) vannak. Ezek a hagyományos értelemben vett street workout parkok vagy tornapályák. Tulajdonképpen ide tartozik a speciális parkour pálya is, amilyen például a Városmajorban van.
  • A másik részükben dinamikus gépek vannak, mozgó alkatrészekkel (légbenjáró, elliptikus sétáló, evezőpad, derékmozgató, mellizom-erősítők stb.), olyasmik, mint egy konditeremben – csak jóval egyszerűbb és strapabíróbb kivitelben. Ezek a kültéri kondipályák vagy fitneszparkok.

A fogalmak persze elég önkényesek, mindenki mást ért alattuk, sokan szinonimaként használják őket, ráadásul a legtöbb helyen keverve vannak telepítve a különböző típusú eszközök. Bár a neten több adatbázis is kering a budapesti helyekről, elhatároztuk, hogy elkészítjük a minden eddiginél alaposabb gyűjteményt!

39 hozzászólás Tovább

Átvert az ingatlanos, de felelős-e érte az iroda?

szeptember 6., 07:56 Módosítva: 2016-09-07 11:06:13
214
79 hozzászólás

Néhány hete keresett meg egy barátom, hogy van egy sztorija. Akart venni a Tisztviselőtelepen egy házrészt, ami ugyan romos volt, de ő szerette volna eredeti szépségében visszaállítani (vannak ilyen emberek). Annyira beleszerettek az épületbe, hogy amikor kiderült, hogy van még egy érdeklődő is, simán fölé ígértek, hogy megszerezzék.

Bár az ingatlanos egy konkrét, írásbeli vételi ajánlatra hivatkozva verte fel az ingatlan árát, utólag kiderült, hogy semmiféle ilyen ajánlat nem volt.

Ilyen sztoriból persze rengeteg van, volt már nem egy, nem kettő az Urbanistán is, de úgy tűnik a helyzet egyre komolyabb. Néhány napja már maga Magyar Ingatlanközvetítők Országos Szövetsége is elismerte a Népszabadságnak, hogy sok a szélhámos, és egyre többen fordulnak hozzájuk panasszal.

Teljesen természetes, hogy ilyenkor mindenki egyből az irodával azonosítja az elkövetőt. A fenti esetből például alighanem hamarosan per lesz, amiben annak is szerepe van, hogy az érintett irodalánc széttárja kezeit: ő semmit nem tehet.  Pedig mennyivel egyszerűbb lenne rajtuk keresztül tisztázni a dolgot.

De vajon tényleg nem felelősek az ingatlanirodák azért, amit az ingatlanosaik művelnek? Tippelgetés helyett megkérdeztünk néhány nagy hazai céget, mi a helyzet náluk.

79 hozzászólás Tovább

A lakás, amelyik magasabb, mint amilyen széles

szeptember 1., 11:15 Módosítva: 2016-09-02 09:09:32
308
19 hozzászólás
3?c=0

Budapest tele van kisebbnél kisebb lakásokkal, amik rendszeresen fel-fel bukkannak az ingatlanpiacon, aztán – a viszonylag magas négyzetméteráruk ellenére – általában villámgyorsan el is kelnek. Ezt a többiekhez képest nevetségesen olcsó, piros-fekete csöppséget a Garay téren például olyan gyorsan elkapkodták, hogy mielőtt kiposztoltam volna, már ki is írták rá, hogy elkelt. Szerencsére Zsuzsi nem csak egy, hanem egyből három hirdetést is küldött, úgyhogy a másik kettőt gyorsan bemutatom, mielőtt eltűnnének.

19 hozzászólás Tovább

Átadták az angyalföldi sci-fi óvodát

augusztus 31., 18:05 Módosítva: 2016-09-01 13:03:25
8159
48 hozzászólás

Átadták Angyalföldön Magyarország legnagyobb és legkorszerűbb óvodáját elképesztő extrákkal, amik alighanem minden ovis szívét megdobogtatják. Kiváltképp azokét, akik szeretik az űrhajós játékokat, mert az egész olyan mint egy futurisztikus álom, időutazás a jövőbe, meg ilyesmi.

A Meséskert Óvoda az elmúlt években leginkább kétes hírekkel került be a médiába, hol azzal, hogy csak egy ingatlaneladás miatt kell bővíteni, hol azzal hogy rengeteget csúszik az átadása, miközben az ovisok egy általános iskolába kénytelenek járni.  

Ám minket most nem az előzmények érdekeltek. Ami miatt tegnap elmentem a sajtóbejárásra, az a vadonatúj épület volt, amely tényleg tökéletes megoldása a kitűzött feladatnak. Na de

mi volt tulajdonképpen a feladat?

Egy 8 csoportos, 200 férőhelyes óvoda helyére építeni egy 16 csoportos, 400 férőhelyeset.

Hát nem könnyű feladat, mert 400 gyerek az rengeteg! Az óvoda ugye az valami intim dolog, bensőséges, meghitt, szerethető kis kuckó vagy mi. Aki megfordult már oviban szülőként, az tudja, hogy ennyi gyerek nem szokott egyetlen helyre járni máshol - nem véletlenül ez az ország legnagyobb óvodája.

Hogy miért nem több kisebb intézményben oldották meg a gyerekek elhelyezését, az jó kérdés, de ez persze nem az építészek problémája. Az Archikon csapatának (Nagy Csaba és Pólus Károly vezető tervező, valamint Pásztor Ádám, Kiss Tamás, Tőrös Ágnes, Várhidi Bence építészek) az volt a feladata, hogy tervezzenek egy hatalmas óvodát, ami a mérete ellenére szerethető, izgalmas, játékos. Nos, úgy tűnik, sikerült!

48 hozzászólás Tovább

Hol nem érdemes metróra szállni Budapesten?

augusztus 30., 16:59 Módosítva: 2016-08-31 13:12:34
594
50 hozzászólás

A Transport for London legújabb hivatalos metrótérképét úgy alakították ki, hogy a gyaloglásra ösztönözzön: az egyes megállók közti távolságokat lépésben is megadták. Elég ránézni és egyből látszik, hogy vannak távok, amelyekre teljesen felesleges lemenni a föld alá a tömegbe, amikor bizonyos helyekre sokkal kényelmesebben eljuthatunk gyalog is.

Na de mi a helyzet Budapesttel?

Hernádi Levi és Szarvas a londoni térképen felbuzdulva pikk-pakk megrajzolta a hazai változatot. (Biztos, ami biztos, méterben, mert a lépésről erősen megoszlottak az olvasói vélemények. A térképen szereplő adatok nem a légvonalbeli távolságot jelölik, hanem azt, hogy milyen messze vannak egymástól gyalog. Ez leginkább a Kossuth tér és a Batthyány tér közti távolságon látszik meg: ott a metró tulajdonképpen olyan mint egy plusz híd.)

50 hozzászólás Tovább

Londonban kezdik leszoktatni az embereket a metróról

augusztus 30., 09:29 Módosítva: 2016-08-30 16:23:13
800
13 hozzászólás

Új metrótérképet adott ki a Transport for London (TfL), vagyis a helyi közlekedésszervező vállalat. Első blikkre nincs semmi különös rajta. Na persze jóval több színes vonal jön-megy rajta, mint nálunk, de amúgy egy egyszerű metrótérkép. Aztán ahogy jobban megnézzük, láthatjuk, hogy a megállók között számok vannak.

Ezek a számok mutatják, hány lépésre van egymástól két megálló.

13 hozzászólás Tovább

A világ egyik legjobb játszóterét adták át Nyíregyházán

augusztus 29., 18:43 Módosítva: 2016-08-30 10:49:41
4263
8 hozzászólás

Jó, oké hatásvadász a cím, de ha jobban belegondoltok, teljesen megfelel a valóságnak. Egy játszótér ugyanis elég sok minden miatt lehet a legjobb a világon. Kő Boldizsár játszóterei például azért, mert sehol máshol, senki más nem alkot olyan szép tárgyakat, mint ő,  amik egyszerre szobrok, játékok és mesék. Vagy ott a bécsiek Duna-parti vízi parkja, amely szintén beférne a legjobbak közé, hiszen mennyire jó már egy fővárosban játszóterezni úgy, hogy közben egy folyóban pancsolsz.

Ha viszont ezekre a képekre nézünk akkor elsőre talán csak annyi jut eszünkbe, hogy klassz, klassz, szép újak az eszközök, rendezett a környezet, minden oké. Na de hogy ez lenne a világ egyik legjobbja?

Igen, meg is mondom miért!

8 hozzászólás Tovább