Friss kommentek

Miért nem szereljük a konnektorokat a mennyezetre?

tegnap, 08:09 Módosítva: 2017-10-18 20:24
197
55 hozzászólás

Tegnap elnéztem egy előadás erejéig az Iparművészeti Múzeum amúgy bezárt épületébe a Talks inspired by HB Reavis nevű minikonferenciára, hogy meghallgassam a Gensler nevű irodatervező és -építő szupercég tótumfaktumát (egész pontosan "tanácsadó vezetőjét").

Philip Tidd előadásában vázolta, amit nagyjából mindenki tud: elmondta, hogyan alakultak ki a mai irodák, meg hogy nem vagyunk kreatívak az unalmas helyeken, bezzeg a jó ötletek a zuhany alatt és futás közben, single focus és amúgy is változik a társadalom, az internet átformálta a világot, bla-bla-bla. A végén megoldásként felvillantotta pár irodadizájnjukat, amelyek természetesen választ adnak a változó világ jelentette kihívásokra, kreatívak és alkalmazkodnak az emberi igényekhez, meg ilyenek. Vagyis tök ugyanúgy néznek, mint azok a helyek, amelyekkel tele vannak a dizájnoldalak, és amilyen irodák már évek óta nyernek (és nem nyernek) az Év irodája pályázaton. 

Szóval teljesen csalódott lettem volna, de volt egy slide és két mondat, ami tényleg felvillanyozott! 

55 hozzászólás Tovább

37 négyzetméteres építési telket árulnak Budán

október 16., 09:07 Módosítva: 2017-10-16 19:00
98
7 hozzászólás
Ide még simán fel lehet húzni egy kétszintes házat
Ide még simán fel lehet húzni egy kétszintes házat
Fotó: Google Street View
7 hozzászólás Tovább

Őrült székek lepik el a Nemzeti Múzeumot

október 12., 13:05 Módosítva: 2017-10-14 14:17
448
4 hozzászólás

Az alkotás mindig akkor a legnehezebb, ha már egy kész művet kell átalakítani valami egészen másmilyenné. Teljesen mindegy, hogy újságcikkről vagy pörköltről van szó. Meg van szabva, miből kell dolgoznod, és az is, hogy a végeredmény azért térjen el az eredetitől. Persze éppen ezért izgalmas kihívás, és éppen ezért születhetnek így izgalmas alkotások.

A MOME Építészeti Intézetének hallgatói az előző félévben azt a feladatot kapták, hogy székekkel játszanak el, azokból kiindulva hozzanak létre valami egészen újat, valami egészen mást. Olyat, ami azért persze szék marad.

<![CDATA[Index]]> http://index.hu/assets/images/rss_logo.gif <![CDATA[Index]]> http://index.hu/ 144 35 http://index.hu/urbanista// Index Urbanista legfrissebb cikkek, hírek hu-HU
4 hozzászólás Tovább

Komolyan vette a látványtervet, csalódott a BudaPartban

október 11., 08:20 Módosítva: 2017-10-13 08:56
144
60 hozzászólás

A múlt héten nagyot ment a sajtóban a Mol Campus, ami aztán felhívta a figyelmet a BudaPartra is. Ez az az épülő városnegyed a Lágymányosi-öböl partján, ahová a Fosterék tervezte új magasház is kerül, amit azután a következő évtizedben több lakóház, iroda és egy bevásárlóutca egészít majd ki a tervek szerint

Egy olvasónk most ezzel kapcsolatban küldött néhány kritikát. Neki alapvetően semmi baja az új mini felhőkarcoló tervével, sőt annyira tetszik neki az egész fejlesztés, hogy már le is foglalózott egy lakást az egyik épülő lakóházban. Ám most lehet, hogy visszatáncol.

60 hozzászólás Tovább

Lakókocsiházat hirdetnek a Fóti úton

október 8., 11:28 Módosítva: 2017-10-09 10:03
184
4 hozzászólás
kagyló fürdőszoba
Fotó: Otthontérkép
4 hozzászólás Tovább

Tényleg hazavágja a budapesti látképet a Mol-székház?

október 5., 15:16 Módosítva: 2017-10-06 04:56
487
72 hozzászólás

Nincs mese, ez a hét a Mol-székházról szól a sajtóban, ami valahol elég komoly elismerés, nem is emlékszem, utoljára mikor váltott ki ekkora érdeklődést építészeti terv. Hétfőn mutatták be az első látványterveket a sajtónak, és azok alapján nekem egyértelműen tetszik a Mol Campus névre keresztelt minifelhőkarcoló. Ugyanakkor az Urbanista helyt adott az ellenvéleménynek is: Schneller István szerint nem lehet különválasztani a helyszínt és az épületet. Sőt, a kormány részéről is fejcsóválás érkezett, hogy túl magas az épület (ennek az időzítése egyébként kicsit érthetetlen, hiszen a beépítési tervek egy éve nyilvánosak voltak, pontosan lehetett tudni, mekkora épület kerül erre a pontra).

Ezekre az észrevételekre reagált most ismét a megrendelő egy csomó modellképpel, amelyek elsőként a Figyelőben jelentek meg.  Vagyis hogyan befolyásolja majd az új ház a budapesti látképet, honnan látszik majd és honnan nem.

72 hozzászólás Tovább

Volt főépítész: A Mol felhőkarcolója tönkreteszi a Kopaszi-gátat

október 4., 13:04 Módosítva: 2017-10-06 18:04
1707
87 hozzászólás

Hétfőn mutatták be a sajtónak a Mol Campust, a Lágymányosi-öböl partjára tervezett épületet, mely Budapest legmagasabb háza lesz. A Foster and Partners jegyezte tervekről részletesen leírtuk, miért tetszenek, korábban pedig mi is és mások is megfogalmazták, milyen problémák lehetnek az elhelyezkedéssel. Most Schneller István építész, Budapest volt főpolgármester-helyettese, majd főépítésze, a SZIE Tájépítészeti Kar Településépítészeti Tanszékének egyetemi tanára küldte el aggodalmait.  Szerinte ugyanis a két kérdést nem lehet külön kezelni.  (Őt már tavaly is szerettük volna megszólaltatni a BudaPart ügyében, de akkor még információhiányra hivatkozva nem kívánt írásban nyilatkozni.) Alábbiakban az ő írása olvasható - betűhíven:

87 hozzászólás Tovább

Lenyűgözően fog kinézni a MOL új székháza

október 2., 12:30 Módosítva: 2017-10-03 09:03
2022
65 hozzászólás

Azt, hogy magasház épül a BudaPart projektben a Lágymányosi-öböl partjára, már elég régóta lehetett tudni. Azt is, hogy 120 méter magas lesz, ami hazai léptékkel mérve nyugodtan nevezhető felhőkarcolónak, hiszen ez lesz a főváros legmagasabb épülete. Elhangzottak az érvek pró és kontra, hogy kell-e nekünk ekkora épület (ezeket most nem írnám le megint, de olvassátok újra, ha vitáznátok velük), ezen kívül viszont az égvilágon nem tudtunk róla semmit.

Egy ház magassága ugyan elég fontos paramétere (ahogy mondjuk egy autónál sem mindegy, hogy mekkora), de hogy a ház jó-e, az nem ettől függ (ahogy egy autónál sem). Nos, ma bejelentettek egy csomó konkrétumot, meg pár elég meglepő fordulatot. 

65 hozzászólás Tovább

Eladó a panellakás, ahol Jézus kétszer megtestesült

szeptember 29., 15:29 Módosítva: 2017-09-30 16:28
238
7 hozzászólás
Képünk természetesen csak illusztráció, hiszen a győri Krisztus-manifesztációkat nem szabad sokszorosítani a hirdetés szerint
Képünk természetesen csak illusztráció, hiszen a győri Krisztus-manifesztációkat nem szabad sokszorosítani a hirdetés szerint
Fotó: Wikipedia
7 hozzászólás Tovább

Bámulatos tetőteraszt árulnak az Erzsébet hídnál

szeptember 28., 11:16 Módosítva: 2017-09-29 11:46
1299
22 hozzászólás

Amikor bemutattam egy klassz eladó (időközben elkelt) tetőteraszt a pesti Belvárosban, többen is felhívtátok a figyelmemet egy másikra, amelyik annál is sokkal vagányabb fekvésű. Ez ugyanis közvetlenül a budai Duna-parton van, az Erzsébet híd lábánál (azon a környéken, amelyről nem is olyan rég Saly Noémi mesélt az Urbanistának). A látványterveken egy napfényes penthouse szerepel egy menő tetőkerttel, ami egyeseknek nagyon tetszett, mások viszont felháborodtak rajta, hogy mégis hogy lehet ilyen tetőtér-átalakítást csinálni Budapest legképeslaposabb, világörökségi területén. Nyugi, szerencsére semmiféle szétbarmolásról nincs szó, lássuk, mi is ez az épület! 

22 hozzászólás Tovább

Úgy tűnik, felújítják a Csendillát

szeptember 27., 11:14 Módosítva: 2017-09-27 18:48
546
4 hozzászólás

Klasszicista épületünk nincs olyan sok Budapesten, de ami van, az furamód leginkább budai villa. Ilyen például a híres, nem is olyan rég eladó sorba került  Óra-villa, vagy a közelmúltban gyönyörűen felújított Hild-villa. Na és ilyen a titokzatos Csendilla is. 

csendilla1
Fotó: Olvasónk, Gábor

Már a neve is igen különös, elsőre olyan, mintha a csend és a villa összeolvadásából kapta volna, de erről szó sincs. Mai szemmel elképesztő, micsoda birkózás indult az 1840-es évek sajtójában arról, hogy jó-e ez a név. Egyesek szerint azért rossz, mert a magyar csend szóhoz egy spanyol (!!!) gyököt ragasztottak, mások szerint meg azért rossz, mert az illa az illan szó rövidülése, és ahonnan a csend elillan, az a hely ugyezajos. 

Krúdy jó fél évszázaddal később teljesen máshogy látta a kérdést, szerinte márpedig ilyen szó van, még egy kis szösszenetet is írt a  jelentéséről .

4 hozzászólás Tovább

Hogy lett a gettóból az ingatlanfejlesztők paradicsoma?

szeptember 26., 09:20 Módosítva: 2017-09-27 09:10
466
33 hozzászólás

Felpörgött az ingatlanpiac, sorra indulnak be a bontások és az építések, egymás után tűnnek el a sok éves betoncsontvázak és gödrök. A megszokott helyszínek mellett, mint amilyen Angyalföld, új szereplők is beszállnak a versenybe, amelyekről mindenképp érdemes pár szót ejteni. Kezdjük a Magdolnanegyeddel, mely egészen különleges a budapesti fejlesztési területek közt. Itt nem egy szűz területre húznak fel lakónegyed mint a BudaParton, nem rombolták földig a fejlesztés előtt a régi utcákat, mint a szomszédos Corvinnegyedben, de még csak nem is olyan rehabilitáció zajlott, mint Ferencvárosban.

Hogy megértsük a helyet, kicsit vissza kell mennünk az időben.

33 hozzászólás Tovább

Nézzék csak, egy autó megy át a falon!

szeptember 25., 07:56 Módosítva: 2017-09-26 15:43
293
16 hozzászólás

Olvasónk figyelmeztetett minket, hogy a Pacsirtamező utcában álló Császárkert étterem falán gyanúsan nagy nyílások jelentek meg. Rákérdeztünk az önkormányzatnál, akik megerősítették: a pincefödémig bontják hamarosan az épületet, hogy mi lesz a helyén, azt nem tudják.

Helyi védettség alatt nem állt, és hát mi tagadás, nem is nagyon indokolta semmi, hogy védett legyen: a cirádák ellenére egy nem túl nívós épületről van szó. Azért persze egy könnycseppet elmorzsolhatunk, hiszen mégiscsak a régi Óbuda egyik emléke távozik azzal, hogy a Pacsirtamező utca utolsó előtti földszintes lakóháza is eltűnik. Igazi kisvárosi épület azokból az időkből, amikor itt még igazi kisváros volt.

Ennél többet azonban kár keseregni, inkább reménykedjünk, hogy a helyére emelt épület emeli majd az utca építészeti színvonalát.

16 hozzászólás Tovább

Lebontják a pártbizottság egykori székházát a volt Köztársaság téren

szeptember 23., 23:44 Módosítva: 2017-09-25 07:05
282
16 hozzászólás

Ha azt mondom, bontják a II. János Pál pápa téri Horizont Házat, nem sokan kapják fel a fejüket. De ha azt mondom, hamarosan eltűnik az egykori Köztársaság téri MSZP-székház hányattatott életű szomszédja? Ami ráadásul szintén szorosan kötődött a párthoz, bár előtte a mészárosok székháza is volt.

A kifosztott, bedeszkázott, évek óta csak romló állagú és a magyar történelemben többször tragikus szerepet betöltő épület bontására egy olvasói levél hívta fel a figyelmünket. Az egyik Luther utcai társasház lakóit arra kérték ugyanis, zárják le az üres Horizont Ház és a társasház között kialakított parkolóterületet az októberben kezdődő bontási munkálatok miatt.

A Józsefvárosi Önkormányzat kérdésünkre megerősítette, hogy a magántulajdonban lévő épület bontási engedélye a napokban emelkedett jogerőre, bár a bontás pontos időpontjáról nincs tudomásuk. Ahogy írták: „A bontási terv szerint a bontás kézi technológiával történik a földszinti szintig, a pince bontására a szomszédos épületek védelmében nem kerül sor. Az önkormányzat hatósági építési engedélyt a 27. szám alatti területre nem adott ki, ilyen kérelem sem került benyújtásra. [...] Az önkormányzat által kiadott engedély kizárólag a 27-es számra vonatkozik, nem érintik a 26-os szám alatti volt székház épületét.”

De miért is ikonikus a II. János Pál pápa tér 27. és 26.?

16 hozzászólás Tovább

Hét tökéletes ingatlanhirdetés hétvégére

szeptember 22., 14:01 Módosítva: 2017-09-23 15:44
39
1 hozzászólás
4?c=87969061 4&amp;amp;amp;w=1050
Fotó: Otthontérkép
1 hozzászólás Tovább

Egy egész pofás ingatlanfejlesztés Angyalföldön

szeptember 20., 12:54 Módosítva: 2017-09-21 05:04
1630
21 hozzászólás

Újra dübörög az ingatlanpiac, városszerte épülnek a társas- és irodaházak, sorra tűnnek el a válság előttről itt maradt építési gödrök és betoncsontvázak. Normális körülmények között boldogok lehetnénk, hiszen egy ilyen ingatlanboomnak köszönhetjük a mai Budapestet is a nagykörúti, meg a Rákóczi úti bérházakkal. 

Most egy kicsit persze más világ van, és nem azért, mert régen minden szebb volt, hanem mert manapság sokkal kevesebbel meg lehet úszni egy építést mint egykor. Igaz, vannak, akik a kockázatosabb utat választják, és megpróbálnak építészetileg is kitűnni a dömpingből, de elég ritka az ilyen eset.

Az Urbanista naponta kap új és új látványterveket ilyen-olyan lakóparkoknak nevezett új építésű lakótelepekről (bár mostanában leginkább a court és residence kifejezés hódít a piacon), én azonban nagyon ritkán írok róluk. Nem azért mert rosszak, hanem mert általában elképesztően unalmasak.

21 hozzászólás Tovább

Gyönyörű, mint egy templom, pedig csak egy megálló

szeptember 15., 11:00 Módosítva: 2017-09-15 16:27
8413
14 hozzászólás

Az Urbanista közel egy évtizedes történetében elég sok jobb sorsra érdemes házat mutattunk be. Ezek többsége még ma is várja jobb sorsát, vagy rosszabb esetben azóta el is tűntek, szóval nagyon jó érzés olyan kivételekről beszámolni, mint amilyen a lóvasút-végállomás a Zugligeti úton. Évekkel ezelőtt még reménytelenül lepusztult állapotban próbáltak új gazdát keresni neki egy ingatlanhirdetésben, tegnap viszont az elsők között járhattuk be a csodálatosan megújult épületet. Nézzétek meg velünk, milyen klassz lett! 

Zugliget elég népszerű kirándulóhely volt már az 1800-as évek elejétől kezdve, nem véletlenül épült ide a legendás Fácán Nagyvendéglő. Viszont feljutni csak nagy nehezen lehetett a meredek hegyoldalon, így már nagyon korán elkezdték tervezgetni az idevezető vaspályát. Ahogy az lenni szokott, el kellett telnie pár évtizednek, míg a tervezgetésből lett is valami, na de 1868-ban tényleg megindult a lóvasút, amely a Lánchíd budai hídfőjétől hozta fel a látogatókat. Az évek alatt persze rengeteget fejlődött a közlekedés, a hálózat szép lassan benőtte egész Budapestet, a lovakat meg közben elektromos meghajtásra cserélték: 1896-tól már Zugligetbe is villamos járt fel. (Akit bővebben érdekel a zugligeti közlekedés és a lóvasutak története, annak érdemes elolvasnia az Örökségfigyelő erről szól cikkét, vagy ami még jobb, megnéznie a Lóvasút szerdán nyíló helytörténeti kiállítását.)

Történt azonban a villamosítás előtt még egy elég fontos fejlesztés a vonalon: a Budapesti Közúti Vaspálya Társaság (BKVT) 1886-ra a korábbi kis, favázas végállomás helyére megépítette azt az épületet, amiről most szó lesz.

<![CDATA[Index]]> http://index.hu/assets/images/rss_logo.gif <![CDATA[Index]]> http://index.hu/ 144 35 http://index.hu/urbanista// Index Urbanista legfrissebb cikkek, hírek hu-HU
14 hozzászólás Tovább

Mi okozta az öreg tölgy pusztulását az Anna-réten?

szeptember 13., 12:33 Módosítva: 2017-09-13 20:46
550
18 hozzászólás

Nem is olyan rég jelent meg egy kép a Facebookon, amin egy megcsonkolt tölgy látható a Normafánál, az Anna-réten. A fa a játszóhely központi eleme volt, amely árnyat adott az ott tartózkodóknak, ezért is érintett sokakat. Először azt hittem csak erősen visszavágták, bár az gyanús volt, hogy egy erdőben, még ha parkerdő is, miért ifjítanák így a fákat.

Aztán nem sokkal később egy egész képsorozat jelent meg egy másik helyi Facebook-oldalon, ahol látható, hogy a tölgy már tavasszal sem hajtott ki.

A rét látogatói természetesen a játszótér építését okolják, az önkormányzat szerint erről szó sincs. Vajon mi az igazság?

18 hozzászólás Tovább

Eladó az ország egyik legismertebb vízimalma

szeptember 12., 09:11 Módosítva: 2017-09-12 15:16
320
3 hozzászólás

Nincs túl sok, jó állapotban fennmaradt vízimalom az országban, s azok többségének is leginkább már csak az épülete áll. Márpedig a hétköznapi embernek a vízimalom attól vízimalom, hogy van kereke. A legszebbek (és legjobb fekvésűek) ma népszerű turisztikai célpontok. A legismertebb talán a túristvándi, de a csopakit és a velemit is sokan keresik fel. Gyerekkoromban ilyen volt még Tata legismertebb műemlékmalma, a Cifra is.

3 hozzászólás Tovább

Hihetetlen mesepalotát árulnak Miskolcon

szeptember 9., 10:35 Módosítva: 2017-10-05 11:30
160
8 hozzászólás
mesepalota miskolc organikus épület
Fotó: ingatlan.com
8 hozzászólás Tovább

Újabb nagy múltú házat bontanak le az 5. kerületben

szeptember 8., 07:38 Módosítva: 2017-09-08 14:06
358
15 hozzászólás

Áll egy ház a Szabadság tér közvetlen közelében, a Hold utcában. Nemrég még használták, a Magyar Záloghitel Ingatlan Kft. irodái voltak itt (a honlapjukon a mai napig ez a cím szerepel), ám nemrég kordon került a homlokzat elé és egy tábla: „Hold utca 17. sz. épület bontása”. Az épület egyébként nem túl feltűnő, ránézésre századfordulós, de ha voltak is díszei, azokat elvesztette. Legfeltűnőbb jellegzetessége, hogy hátrébb áll, mint az utca többi épülete. Ennek oka ismeretlen, ám a térképeken már 1870-től kezdve ugyanilyen hátrahúzott épület szerepel. Gyanakodhatunk rá tehát, hogy utcabéli társainál korábbiak a ház alapjai.

15 hozzászólás Tovább

Bontott faanyagként árulják a Jófogáson az Ybl-díjas épületet

szeptember 7., 08:32 Módosítva: 2017-09-07 22:48
1013
21 hozzászólás
jofogas.png
Fotó: Jófogás

A nyolcvanas években nem csak Makovecz Imre és tanítványai nyúltak szívesen a fához mint építőanyaghoz, de sokan mások is - igaz teljesen más technológiával. Az egyik legizgalmasabb épület Koris János Konsumex-áruháza volt 1983-ban, amelyért az építész el is nyerte az Ybl-díjat. A házat ma bontott faanyagként hirdetik a Jófogáson.

21 hozzászólás Tovább

20 m²-es telken álló házat árulnak Pomázon

augusztus 30., 11:28 Módosítva: 2017-08-31 10:36
75
10 hozzászólás
trafóház pomáz
Fotó: ingatlan.com
10 hozzászólás Tovább

Nem kell, hogy operettdíszlet legyen egy népies középület

augusztus 25., 09:51 Módosítva: 2017-08-25 13:57
403
1 hozzászólás

Ma van éppen negyven éve, hogy elhunyt az organikus magyar építészet egyik megteremtője, Kós Károly. Meglepő, mennyire nem volt rég, hiszen életének fő művei még az előző századfordulón születtek. Mivel Trianon után is szülőföldjén, Kalotaszegen maradt, ahol viszont a korábbiakhoz hasonlóan komoly megbízásokat már nem kapott, építészetileg termékeny korszaka nem volt túl hosszú. (Itt bemutatott fő alkotásai elképesztően rövid idő alatt, mind 1909 és 1912 között születtek!)

Azonban a pár igazán aktív éve alatt is annyi izgalmas és fontos épületet alkotott, hogy mindenképpen meg kell emlékeznünk róla, ahogy Schulekkel tettük nem is olyan rég: öt művének rövid bemutatásával.

1 hozzászólás Tovább

A Rákóczi téri metrómegálló építésze cseretervet ajánl fel a BKV-nak

augusztus 24., 18:08 Módosítva: 2017-08-25 10:18
293
27 hozzászólás
Hajléktalanakadályok a Rákóczi téri metrómegálló oldalában
Hajléktalanakadályok a Rákóczi téri metrómegálló oldalában
Fotó: 8ker blog

Bár a BKV nem kereste meg, cseretervet ajánl fel nekik a hajléktalanelhárító fémrudak helyett Dévényi Tamás, a Rákóczi téri metróállomás építésze. Mint azt megírtuk a 8ker posztja nyomán, az épület oldalába a hét elején helyeztek ki néhány nem igazán esztétikus, viszont feltűnően nagy és semmilyen más funkciót be nem töltő korlátot, hogy "felszámolják az állandósult higiéniai körülményeket".

27 hozzászólás Tovább

Műemlék vendéglőt rombolnak le Újpesten

augusztus 24., 07:20 Módosítva: 2017-08-24 18:43
2980
50 hozzászólás

Bontják a Brunovszkyt, hívta fel a figyelmet egy tegnapi Facebook-posztjában Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere:

Mint írja, a híres műemlékvillát, mely később vendéglőként lett ismert, engedély nélkül kezdte el bontani a tulajdonosa. Az önkormányzat értesítette az örökségvédelmet, de az, azon kívül, hogy figyelmeztette a munkát végzőket, hogy hagyják abba, amit csinálnak, nem sokat tett. 

Na de mi történik itt, és főleg mi az a Brunovszky?

50 hozzászólás Tovább

Mi a baj a Rákóczi téri hajléktalanelhárítókkal?

augusztus 23., 09:19 Módosítva: 2017-08-30 09:00
738
55 hozzászólás

Tegnap posztolt a 8ker blog egy fotót a Rákóczi téri metróállomásról: egy csomó alacsony korlátot szereltek fel az épület oldalában található fedett zugba, ahol korábban hajléktalanok tanyáztak. A megoldás annyira abszurdnak tűnt, hogy először el se hittük, hogy ez tényleg ellenük van, de miután megkérdeztem az illetékeseket, kiderült, hogy valóban erről van szó.

Röviden a következőt tudtam meg: a kerületi önkormányzathoz sok panasz érkezett "a metróállomás környezetével kapcsolatos problémákról", amit továbbítottak a fővárosnak. A főváros cége, közelebbről a BKV pedig lépett, mint írták: "az utaspanaszok, valamint az állandósult higiéniai körülmények felszámolása indokolta" a korlátok telepítését. Oké.

Eszem ágában sincs belemenni az Urbanistán abba a vitába, hogy kinek, hol van joga feküdni, és kinek, hogyan van joga megvédeni a környezetét. Nézzük pusztán építészetileg, milyen problémák vannak ezzel a megoldással!

55 hozzászólás Tovább

90 kilométer pesti metró 2000-re

augusztus 20., 20:41 Módosítva: 2017-08-21 14:48
778
44 hozzászólás

A várost átszövő metróhálózat, gyorsforgalmi utak szisztematikus rendszere, földalatti gyorsvasút Óbudáról Pesten át Kelenföldre, egységes koncepcióra épülő utasbarát közlekedésfejlesztés: Budapest problémái mindig éppen 15-20 éven belül fognak teljesen megoldódni, csak aztán valahogy mégsem lesz pénz semmire, amit meg mégis sikerül kilobbizni, mint végül a négyes metrót, annak önmagában kevés az értelme. A Kádár-rendszer közlekedéspolitikai küszködéseinek máig ható örökségét vette számba egy új könyvben két történész.

44 hozzászólás Tovább

Eladásra hirdetik az Old Man's pubot

augusztus 20., 07:16 Módosítva: 2017-08-21 07:48
162
2 hozzászólás
17?c=84591595 17
Fotó: Otthontérkép
2 hozzászólás Tovább

Az Iparművészeti Múzeum titkai

augusztus 18., 07:58 Módosítva: 2017-08-18 23:07
446
1 hozzászólás

Első és hosszú ideig utolsó alkalommal járta be az Urbanista pincétől a padlásig a szeptember 3-án több évre bezáró Iparművészeti Múzeumot, amely 25 milliárd forintos műemléki rekonstrukció és egy új szárny építése után, legkorábban 2021-ben nyílik meg ismét. Az Üllői úti épület nemcsak a múzeumot, hanem a Kinizsi utca felől a MOME műhelyeit is rejti. Az Iparművészeti Múzeum és az Iparművészeti Iskola évtizedek óta létezett már, amikor az Andrássy úti Régi Műcsarnok (ma a Képzőművészeti Egyetem épülete) eldugott zugaiból a fényes és e célra épített palotába költözött.

Fazekasstílus? Magyaros stílus? Úttörő architektúra vagy az építészet megcsúfolása? A magyar díszítőművészet több százéves hímzéseken, kazettás mennyezeteken megőrzött emlékeit és keleti hatásokat is felvonultató Iparműpalota megítélése születésétől fogva nagy viharokat kavart. Az ikonikus épület Lechner Ödön (1845-1914) és Pártos Gyula (1845-1916) tervei szerint készült 1893és 1896 között. Kihagyhatatlan Zsolnay Vilmos neve is, hiszen ő és Lechner „olyanok, mint Cseh Tamás és Bereményi Géza. Mindketten dolgoztak másokkal is, de azért leginkább kettejüket együtt szeretjük.” A jellegzetes zománcos fényű pirogránittal, vagyis égetett agyaggal borított homlokzat és tető nemcsak a környező bérházak jellegzetes malter, kő, téglafalazat-kombójából ragyog ki.Gyertek velünk az Iparműpalotába, ahol tulipánból a legeldugottabb lépcsőházba és a madaraknak is jut!

<![CDATA[Index]]> http://index.hu/assets/images/rss_logo.gif <![CDATA[Index]]> http://index.hu/ 144 35 http://index.hu/urbanista// Index Urbanista legfrissebb cikkek, hírek hu-HU
1 hozzászólás Tovább