Friss kommentek

Fagylaltozás a harmincas évek Budapestjén

tegnap, 08:41 Módosítva: 2016-08-23 17:18:17
164
1 hozzászólás

„Irodából jön két leány, irattáskát szorít az egyik a hóna alatt. Egy óra. Mind a két leány mélyen el van merülve az újmódi, csomagolt fagylalt nyalogatásába. A frissen kinyílt fagylalt-szalonok hozták divatba ezt a csomagolt fagylaltot, látták már, remélem? Kúpalakba sodort ostyaszeletbe kenik a kis fagylaltadagot, tíz fillér. Nagyon szeretik az iskolások. Látni tucat gyereket a járdán, némán élvezik együtt a szezongyönyört. Ebéd előtt van még ez a két irodista, nem félnek, hogy elveszi a fagylalt az étvágyukat, nem félnek szegény leányok. Olyan kedvesek, olyan gyerekek, akár a gyerekek.

Nagy cikk lesz a nyáron a csomagolt fagylalt, csak jó meleg legyen

– csodálkozott rá Szép Ernő 1932-ben a tölcséres vagyis „csomagolt” fagylaltra a Színházi Élet lapjain. Valóban csak a harmincas évek szenzációja lenne a tölcsérben adagolt fagylalt? Vagy Szép Ernő ébredt későn?

1 hozzászólás Tovább

Nagyot veszíthet a Várnegyed, ha kihúzzák az egyik fogát

augusztus 22., 08:49 Módosítva: 2016-08-23 06:40:53
214
51 hozzászólás

A szétbombázott Budai Vár 1945 utáni foghíjbeépítésének egyik megosztó épületéről, Virág Csaba Országos Villamos Teherelosztójáról a Hauszmann-terv keretében döntöttek. Le fogják bontani, méghozzá újabb tervek nélkül. Egy július eleji kormányhatározat alapján már biztos, hogy az Országos Levéltár tőszomszédságában álló, sokaknak kifejezetten furcsa, tiszta üveg és betontornyos házat már nem sokáig láthatja.

A kormány annak ellenére kiáll a bontás mellett, hogy mind a MÉSZ (Magyar Építőművészek Szövetsége), mind az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága kérte a kormányzati döntés felfüggesztését. De kinek van igaza? Tényleg olyan csúnya lenne a volt Magyar Villamos Művek Teherelosztója, hogy megérdemli a sorsát, és ha igen, mi kerül a helyére? Egyáltalán mit keres egy történelmi negyedben a ‘70-es évek ipari építészetének progresszív példája?

A 2015-ben elhunyt Virág Csaba stílusa egyszerre a funkcionalista és a high-tech, nála a szerkezet a díszítőelem. Virág itthon újszerű hozzáállását rengetegen támadták, egyike volt azoknak az építészeknek, akik egészen modern szemlélettel, néha sokkolóan nyersen nyúltak a második világháború utáni foghíjak beépítéséhez a Várban. Az 1979-ben elkészült Országos Teherelosztó mellett Virág tervezte a Szentháromság utca és Úri utca sarkán a Fehér Galamb-házat, aminek a földszintjén nemrég nyitott Jamie Oliver olasz étterme.

Ha pedig kicsit távolabb megyünk, neki köszönhetjük az MTI futurisztikus tornyát, vagy a Kálvin téri üvegpalotát. A szakma és nem szakma nem egyszer kritizálta a munkáit, de az biztos, hogy Virág hozzátett Budapest látképéhez. Nem véletlenül esik ennyi szó a Nándor utcai épületről, nem véletlenül javasolja több szervezet is a párbeszédet, és a döntés átértékelését, főleg úgy, hogy semmilyen elképzelés sincs, hogy mi kerüljön a volt MVM-központ helyére.

51 hozzászólás Tovább

Rengeteg fegyver és a szomszéd kerítésnek vezető hidacska

augusztus 21., 12:20 Módosítva: 2016-08-22 01:19:12
94
3 hozzászólás
saláta33.png
3 hozzászólás Tovább

Eladó egy régi vízimalom a Kinizsi vár tövében

augusztus 20., 12:46 Módosítva: 2016-08-21 07:31:53
404
5 hozzászólás
További fotókért kattints a képre
További fotókért kattints a képre

Az Urbanistán időről időre felbukkannak eladó malmok, egyik szebb, mint a másik. Amit most mutatok be, az talán első pillantásra nem olyan izgalmas, szerepelt is már évekkel ezelőtt a blogon egy link erejéig, de a története annál érdekesebb. Ráadásul most a belsejéről is felkerült pár fotó, így egyből érthető, miért is beszélünk malomról.

5 hozzászólás Tovább

Elég menőn néz ki a CEU új épülete

augusztus 19., 10:02 Módosítva: 2016-08-20 06:27:32
721
16 hozzászólás

Amikor egy társaság kinövi a helyét a belvárosban, két dolgot tehet. Vagy épít magának egy új székházat valahol kijjebb, ahol van hely, vagy megpróbál a szomszédok felé terjeszkedni. Van jó példa az előbbire is (mondjuk a Pannon Ház) és az utóbbira is (ilyesmi az evangélikusok szigete a Deák téren, ahol egy egész háztömb az övék).

Az viszont kétségtelen, hogy a szomszéd épületek bekapcsolása mindig kockázatosabb vállalkozás, és nagyon könnyen elmehet az egész buherába. Főleg, ha egyetemről van szó. 

16 hozzászólás Tovább

Autóút a Balaton északi partján

augusztus 18., 14:25 Módosítva: 2016-08-19 09:11:42
308
12 hozzászólás

Miután az elmúlt hetekben többször is szó esett az Urbanistán a 20. század második felének balatoni építészetéről, megkeresett a Lechner Tudásközpont, hogy lenne pár anyaguk, ami érdekes lehet. Merthogy a témájuk épp a Balaton, az építészet és a 20. század második fele. 

Ez a szervezet őrzi és kezeli a háború után készült magyar tervek legnagyobb részét, legyen szó épületek, települések, vagy épp régiók terveiről. Jelen esetben az utóbbira hívták fel a figyelmemet: a balatoni regionális tervekre, melyekből több is készült az elmúlt hatvan évben, nem mellesleg azoknak a szakembereknek a közreműködésével, akik a Lechnerben máig területi tervezéssel foglalkoznak.

Az átfogó, alapos és óriási terjedelmű elemzésekből, illetve fejlesztési javaslatokból csak mazsoláztunk, de néhány nagyon érdekes térképet bemutatok, amelyek megvilágítanak pár részletet a Balatonnak ebből a korszakából. Na meg mindenek előtt arról, hogyan is gondolkodtak akkoriban a tervezők, hogyan oldották volna meg a régió problémáit.

12 hozzászólás Tovább

A titkos józsefvárosi alagútrendszer legendája

augusztus 18., 10:01 Módosítva: 2016-08-20 15:45:36
446
11 hozzászólás

Múltkor, amikor a gyönyörű Vasas Székházban jártunk, Buza Éva könyvtáros a kezembe adott egy érdekes könyvet: Gobbi Hilda Közben című visszaemlékezéseit.

„Egyszer a Vasas Székházba mentünk szavalni – a Magdolna utcában volt –, a Baross utcánál leszálltunk a villamosról, és gyalogszerrel ballagtunk tovább. Van ott egy templom. Hirtelen elénk ugrik egy fiatal srác, és azt mondja:

– Ne menjenek!
– Hogyhogy ne menjünk?
– Ne menjenek, mert az egész rész körül van véve hekusokkal.

Mi az ördög!

– Jöjjenek velem – mondta, és bevitt minket a templomba. Egy fiatal káplán jött elénk; nagyon csöndesen s nagyon kedvesen csak ennyit mondott: 'Parancsoljanak...'

Levezetett bennünket egy pinceszerű helyiségbe, átmentünk egy folyosón, s akkor így szólt: Itt nyugodtan fölmehetnek, kérem.

Felmentünk, s ott találtuk magunkat száz méterre a Vasas Székháztól. A rendőrkordonon belül voltunk!

De sajnálom, hogy nem láttam többé azt a papot. A nézőtér zsúfolt volt. Kimentünk a színpadra, s még mielőtt a taps fölcsattant volna, szájunkra tett ujjal csöndet intettünk. A közönség megértett minket. A rendőr- és detektívkordonon belül megtartottuk a magyar irodalom estjét, halotti csöndben. Felemelt öklök helyettesítették a tapsot, s ez még sokkal szebb volt.”

Noha egyrészt természetesnek éreztem, hogy egy ilyen épület, mint a Vasas Székház rengeteg titkot rejt (és joga is van hozzá!), másrészt viszont ez a szövegrészlet ébresztőt fújt a bennem lustálkodó Miss Marple-nek: alagútrendszer a Józsefvárosban?! Vagy Gobbi csak egy izgalmas filmmel keverte volna a józsefvárosi valóságot?

Akárhogy is, a városi legendáriumot növelni sem utolsó dolog. Úgyhogy, nézzük!

11 hozzászólás Tovább

Elhunyt Tiba János, építész

augusztus 17., 09:41 Módosítva: 2016-08-17 23:37:23
333
11 hozzászólás

Augusztus 12-én, 46 éves korában elhunyt Tiba János építész – adta hírül a Tiba Építész Stúdió, melynek alapítója és vezetője volt. 

Tiba János 1996-ban diplomázott a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán. Fiatal, tehetséges szakemberként neves nemzetközi irodákban szerezhetett gyakorlatot. 1999 és 2005 között ő vezette a világhírű holland építész, Erick van Egeraat budapesti képviseletét, akivel nem csak Magyarországon, de más európai országokban is együtt dolgozott.

2005-ben megalapította saját szakmai műhelyét, a Tiba Építész Stúdiót, ami azóta az ország egyik vezető és külföldön is mértékadó építészirodája lett.

Idehaza leginkább irodaépületei ismertek, melyek a meglehetősen sivár és ötlettelen hazai irodapiacon egytől-egyig üdítő színfoltnak hatnak.

11 hozzászólás Tovább

Siralmas állapotban az ország egyik legfontosabb mauzóleuma

augusztus 16., 09:41 Módosítva: 2016-08-17 00:54:28
525
34 hozzászólás

Csövesek elhagyott kacatjai, bandázó kamaszok szétdobált palackjai, részben eltüntetett, kezdetleges graffitik,  fémgyűjtők dézsmálásának jelei és egy ki tudja mikor ottfelejtett, eső áztatta Móricka humorlap az egyik lépcsőfokon. A keleti motívumokkal gazdagított, egykor pazar szecessziós épületen súlyos stigmákat ejtett a kommunizmus rombolása, amit a rendszerváltást követő tehetetlenség csupán néhány sebtapasszal tudott orvosolni. 

Budafokon, a Törley-mauzóleumot jártuk be. Kísérőnk egy fiatal pap és egy idős helytörténész volt.

34 hozzászólás Tovább

Milyennek kellene látnunk a Törley- mauzóleumot az egykori pompájában?

augusztus 16., 09:35 Módosítva: 2016-08-16 09:43:51
9
1 hozzászólás

Az Urbanistán megjelent riportban arról olvashattatok, hogyan is néz ki most a legendás Törley-mauzóleum, és hogy milyen kilátások vannak a helyreállítására. Az alábbiakban a gyönyörű szecessziós épület történetét foglaltuk össze.

1 hozzászólás Tovább

Art deco szentély Józsefvárosban

augusztus 10., 18:31 Módosítva: 2016-08-15 12:56:47
1397
6 hozzászólás

A vasmunkások temploma. A nagy gazdasági válság előtti magyar építőipar diadala, ahol a téglától a tetőgerendáig minden hazai. Itt volt Tito magyarországi kémbandájának pere. Hol járunk?

A Józsefváros szívében, a Horváth Mihály téren álló kéttornyú plébániatemplomot bizonyára sokan ismerik, ha máshonnan nem, hát legalább a kilences busz ablakából. Nem sokkal messzebb, a VIII. kerület belsejében áll egy másik templom, a „munka és a szépség temploma:” a Magyarországi Vas- és Fémmunkások Központi Szövetségének székháza a Magdolna utca elején.

6 hozzászólás Tovább

Eladó egy hatalmas kastély Szombathelyen

augusztus 10., 10:23 Módosítva: 2016-08-11 09:15:46
311
6 hozzászólás
Kattints a további képekért!
Kattints a további képekért!

Ha azt olvasom egy hirdetésben, hogy egy kastély eladó egy város szívében, akkor általában gyanakodni kezdek. Pedig nagyon úgy tűnik, itt most tényleg erről van szó: egy 175 éves, romantikus épület, amely ráadásul méretében is elég impozáns, 1200 négyzetméteres. Ráadásul nem valami lakatlan puszta közepén áll, hanem Szombathelyen - hogy mennyire a szívében, arról persze lehet vitatkozni.

Ez a Bagolyvár, amelynek a története is igen érdekes! 

6 hozzászólás Tovább

Székesfővárosi kutyaszéklethelyzet

augusztus 9., 08:51 Módosítva: 2016-08-10 10:06:57
206
43 hozzászólás

A régen minden jobb volt képlet azért nem mindig helytálló. Az idősebb, középkorú, sőt a fiatalabb budapesti olvasóink egy része is emlékezhet arra, hogy a fővárosi kutyapiszok-helyzet ezelőtt 15-20 évvel sokkal rosszabb volt a mainál.

Élénken él emlékeimben, hogy az utcánkban nap mint nap sétáltatta két üszőborjú méretű német dogját egy alacsony, sovány, télen-nyáron horgolt sapkát viselő elmebeteg-gyanús néni és rezzenéstelen arccal bandukolt tovább, amikor is a kutyái taposóakna méretű ürülékhalmokat pottyantottak a pesti aszfaltra. Mint ha csak a puszta kellős közepén ballagott volna háziállataival.

Még bizarrabb látvány volt, hogy

a szanaszét heverő, kérgesre száradt kutyapiszokba valaki rendszeresen fehér, műanyag kávéskanalat szúrt.

Nem tudtam rájönni a motivációra: vajon figyelemkeltésnek szánta az alkotó, vagy egy mentálisan sérült elme játszadozott az állati végtermékkel?

Mára azonban jelentősen javult a helyzet. Alig látni olyan kutyást, aki ne takarítaná össze házi kedvence székletét a flaszterről. Azonban rákérdeztünk a kerületi illetékeseknél, vajon ők hogyan látják a jelenlegi helyzetet kutyapiszok-fronton?

(A 23-ból 14 kerületi önkormányzattól, valamint a fővárostól kaptunk választ. Akadtak, ahol a nyári szabadságokra tekintettel több türelmet kértek. Ha kellő számú újabb válaszsort kapunk, nem kizárt, hogy egy újabb cikket szentelünk a témának.)

43 hozzászólás Tovább

Elegáns felhőkarcolót terveztek a Deák térre

augusztus 8., 13:57 Módosítva: 2016-08-08 23:36:51
853
43 hozzászólás

Budapestnek nincs főtere.

Budapestnek nincs impozáns városházája.

Budapestnek nincs felhőkarcolója.

Hogy melyikre mennyire van szükség, arról megoszlanak a vélemények, de az elmúlt száz évben számtalan terv született, amelyik egyben oldotta volna meg a három kérdést a Deák tér mellett, a Kiskörút végén.

Itt a legújabb elképzelés. Hogy megértsük, mitől is érdekes, nem árt előtte végigvenni a kiindulóhelyzetet. 

43 hozzászólás Tovább

Kiszorítanak minket a turisták Budapestről?

augusztus 7., 11:02 Módosítva: 2016-08-07 23:51:56
284
26 hozzászólás

Miközben a szakemberek egyetértenek abban, hogy a budapesti turizmusban bőven van még lehetőség, úgy tűnik, a hivatalos tervekben a helyi lakók életminősége háttérbe szorul a sokat költő prémiumturisták bevonzása mögött. Az adóbevételek növekedése jó a városnak és a kerületeknek is, ráadásul a többletbevétel olyan fejlesztésekre fordítható, amivel a helyi lakosok is kielégíthetők. Ugyanakkor jogosan merülhet fel a kérdés:

elkerülhető-e, hogy Budapest belvárosa múzeummá váljon, ahonnan kiszorulnak a helyiek?

Kell-e egyáltalán stratégia ennek megelőzésére, vagy a legjobb, ha hagyjuk, hogy a piaci folyamatok korlátlanul érvényesüljenek, a lakók pedig majd alkalmazkodnak hozzájuk?

26 hozzászólás Tovább

Miért ilyen reménytelenül ótvar hely az Örs vezér tere?

augusztus 1., 16:04 Módosítva: 2016-08-17 17:36:35
3420
85 hozzászólás

Biztos más is van vele úgy, hogy ebben a szekrényben már nem rakok rendet, mert amúgy is lejár az egyik ajtaja, meg a gyerekek matricáit is le kellene vakarni róla – sőt, lehet, hogy újat kéne venni, de egy kicsit várjunk még vele, amíg ki nem festetjük a lakást, már ha egyáltalán kifestetjük, mert egyébként is el kellene már költözni egy nagyobba, csak nincs rá pénz. Szóval a szekrényben marad a rendetlenség. Ideiglenesen, egy darabig, mondjuk néhány évig.

Hát, szegény Örs vezér tere is valami ilyesmi miatt van rémes állapotban már évtizedek óta.

Sőt, valójában soha nem is volt rendben. Tervek persze azért voltak mindig a megszépítésére. Úgyhogy most bemutatjuk őket, csak előtte kicsit végigszaladunk a tér történetén, és végigvesszük siralmas jelenét is.

85 hozzászólás Tovább

Üvegezett autólift a medencéhez és dubaji lebegőház

augusztus 1., 12:46 Módosítva: 2016-08-01 18:01:58
546
2 hozzászólás

A Rightmove Nagy Britannia legnagyobb ingatlanportálja, amelyik havonta kidob egy válogatást blogjára a legérdekesebb ingatlanokból. Olyasmi mint nálunk az ingatlansaláta, csak ők céges blogként kizárólag a saját hirdetéseikből szemezgethetnek, onnan is csak a szépet-jót. A ma megjelent augusztusi merítésben van pár érdekes találat.

2 hozzászólás Tovább

12 eladó történelmi villa a Hegyvidéken

július 29., 11:16 Módosítva: 2016-07-30 09:54:32
364
15 hozzászólás

Villanegyedeket bemutató sorozatunkban eddig csupa olyan helyen keresgéltünk eladó régi villákat, ahol valóban van értelme “negyedről” beszélni. Vagyis olyan településrészek kerültek szóba, amelyeket kifejezetten azért hoztak létre a XIX. század végén, hogy ott villák épüljenek, és ezek többé-kevésbé meg is őrizték ezt a szerkezetüket. Ilyen volt mondjuk Ómátyásföld, vagy a fonyódi Bélatelep.

A budai hegyekre nem így települtek a nyaralók eredetileg sem, hanem egy jóval korábban megindult folyamat során szétszórva, egyesével hintették be a lejtőket. Szellősen, jó nagy birtokokkal. Például így nézett ki egykor a Széchenyi-hegy:

Ám mára ebből nem sok maradt. A nagy telkeket felszabdalták kisebbekre, utakat húztak fel, lakótelepeket építettek, a néhány megmaradt villa ma már egymástól távol esik, teljesen körbeölelte őket a város.

Nem csak az olyan XIX. századi klasszicista kúriáknál feltűnő ez, mint amilyen mondjuk az Óra-villa, ahol fittyet hányva az épületre a ház előtt húztak keresztbe egy utcát a telken, de a két világ háború közt épült modern villáknál is. A város mellé épült egykori nyaralókat ma leginkább a kerület belsejében találjuk, újabb társaikat jóval kijjebb kell keresni. 

Hasonlóan sok más tematikus ingatlanválogatáshoz, most is végignéztem a nagyobb hirdetési oldalakat és a legszebbeket kimazsoláztam nektek, íme:

15 hozzászólás Tovább

A járdára telepíthetik a jelzőlámpákat a Pokemon Go miatt

július 28., 09:42 Módosítva: 2016-07-28 14:48:03
1186
16 hozzászólás

A mobiltelefon igazából nem alakította át a városainkat, pedig már jó ideje velünk van. Na jó, a telefonfülkék eltűntek, de például a többsávos járdából, ahol biztonságosan andaloghatnak a mobilozók, nem lett semmi.

Na, majd most!

Egy ausztrál dizájnercsoport, a North Büro kitalálta, hogy a mobiljukat bámuló embereket úgy mentik a balesetektől, hogy zebrák elején nemcsak egy szemben levő oszlopon fog világítani a piros, hanem a talpunk alatt is. (Aki siet nyugodtan tekerje át a videó első percét, abban nincs semmi.)

16 hozzászólás Tovább

35 négyzetméteres panellakás 4 személyes szaunával

július 27., 09:09 Módosítva: 2016-07-27 15:41:52
21
10 hozzászólás
saláta30.png
10 hozzászólás Tovább

A Park Club ahová a leggazdagabbak sem juthattak be könnyen

július 19., 14:38 Módosítva: 2016-07-19 19:30:44
234
2 hozzászólás
A Park Club, a mai Stefánia Palota homlokzata, 1890-1910
A Park Club, a mai Stefánia Palota homlokzata, 1890-1910
Fotó: Budapest Főváros Levéltára

Egy késő tavaszi napon gondoltam egyet, és belevetettem magam a kaszinók fergeteges világába. Bár nagyon sok szépet és jót hallottam korábban erről, igyekeztem óvatosan szemlélni a látottakat, nehogy túlzottan magával ragadjon, és beszippantson ez a titokzatos és sokszor törvénytelen szórakozás. Ám ezúttal nem a szerencsémet tettem próbára, hanem nehéz függönyök mögül lestem meg, milyen volt az élet ebben a fényűző pompában. Bevezetésként, álljon itt pár sor arról, hogy mit is jelentett régen ez a kaszinózás. Kovács Veronika / Vero, a Lásd Budapestet! bloggerének írása.

2 hozzászólás Tovább

Eladó egy menő budai CBA

július 18., 10:13 Módosítva: 2016-07-19 10:20:07
41
13 hozzászólás
saláta29.png
13 hozzászólás Tovább

Mit olvasson a gyerek nyáron?

július 16., 12:39 Módosítva: 2016-07-17 14:02:33
190
2 hozzászólás
1058535 orig.png
Fotó: nemessis.hu

A hébe-hóba jelentkező Urbanistás könyvajánló sorozatban most három gyerekkönyvet mutatunk be. Egyik sem hétköznapi olvasmány: az egyikhez kivágó jár, a másikhoz matricák, harmadikat pedig ki kell színezni. Ám ami összeköti őket: mindegyik több egyszerű időtöltésnél, mindháromból rengeteg lehet tanulni építészetről és Budapestről. Lássuk őket sorra!

2 hozzászólás Tovább

Miért van kinn Moszkva szimbóluma a Magyarok Világszövetsége székházán?

július 15., 09:11 Módosítva: 2016-07-15 12:26:00
96
9 hozzászólás

Egészen meglepő dolgot osztott meg velem egy kedves Urbanista-olvasó: a Magyarok Háznak tetején egy hatalmas Kreml-szobor díszeleg. Vajon mit keres Moszkva szimbóluma a Magyarok Házának homlokzatán? Ez nagyjából olyan, mintha egy lófarkas lobogó lenne kinn egy félholddal, vagy egy császári címer - ráadásul ez a jelkép ennél sokkal közelebbi múltra utal.

Nos konspirációk, meg bugyuta aktuálpolitizálás helyett elég a ház történetét megnézni és minden világossá válik.

9 hozzászólás Tovább

Újjáépülhetnek Budapest legendás kupolái

július 14., 09:54 Módosítva: 2016-07-20 16:36:30
261
18 hozzászólás

Megjelent tegnap egy kormányhatározat, majd abból egy MTI-hír, amit aztán át is vett néhány újság, anélkül, hogy a lényeget kiszúrták volna benne. A legtöbben ugyanis arra kapták fel a fejüket, hogy alagút köti majd össze a MTESZ-székház helyén épülő historizáló irodaházat az Országházzal, de hát ezt ugye már elég rég lehetett tudni.

Ennél sokkal izgalmasabb részlet, hogy publikussá vált: az alagút végén egy épp olyan üvegpadlóval fedett helyszínt alakítanak ki az Országház legdélebbi udvara alatt, mint amilyet északi csücskében hoztak létre, ahol a látogatóközpont van. Ám ami az igazán fontos, és ami gyakorlatilag senkinek nem szúrt szemet a hírben, azt nem a lábunk alatt, hanem épp ellenkezőleg, a tetők szintjén kell keresni.

18 hozzászólás Tovább

Lebontják a Palotanegyed egyik legöregebb épületét

július 13., 14:38 Módosítva: 2016-07-13 23:48:36
478
8 hozzászólás

A VIII. kerület Palotanegyed városrészét egyre inkább úgy ismerjük, mint ami Budapest belső városrészei közül a lehető legkulturáltabb módon veszi ki magát a város fejlődéséből, változásaiból. Nagyrészt elkerülték a bontások és botrányok (amelyekről pl. a zsidónegyed elhíresült), és emellett megújulóban vannak utcái és épületei is. A dzsentrifikáció természetesen itt is érvényesül, de jórészt pozitív értelemben, mivel a beköltözők egy jó része is nyitott arra, hogy élő lakóhelyként tekintsen erre a negyedre. Tény, hogy a kerületvezetés is sokat tesz a Palotanegyed fejlődéséért (a kerület más részeihez képest talán túl sokat is).

Most a Palotanegyed egy olyan utcájáról lesz szó, aminek nagy része már szintén megújult: díszburkolat, fasor, felújított homlokzatok, széles járdák. Egy másik része viszont várhatóan átalakulás előtt van, ami radikálisan változtathatja meg az utca képét. Egy-két éven belül ugyanis három egymáshoz viszonylag közel levő épület tűnhet el, és válthatják fel őket új építésű, egyelőre ismeretlen kinézetű lakóházak.

A három bontandó ház: az egykori Super8 (1.), a Vasas Művészegyüttes székháza (2.), valamint a Bródy és a Kőfaragó utcát összekötő épület (3.). Jól látszik, hogy mennyivel kisebb a léptékük a környék többi, szintén legfeljebb 100 éves házához képest. A kép közepén levő minden oldalról zárt gangos udvar (4.) pl. a Somogyi Béla utca 17. számú házhoz tartozik – ami egyszerűen csak azért alakult így, mert 2-300 évvel ezelőtt így sikerült felosztani a telkeket.
A három bontandó ház: az egykori Super8 (1.), a Vasas Művészegyüttes székháza (2.), valamint a Bródy és a Kőfaragó utcát összekötő épület (3.). Jól látszik, hogy mennyivel kisebb a léptékük a környék többi, szintén legfeljebb 100 éves házához képest. A kép közepén levő minden oldalról zárt gangos udvar (4.) pl. a Somogyi Béla utca 17. számú házhoz tartozik – ami egyszerűen csak azért alakult így, mert 2-300 évvel ezelőtt így sikerült felosztani a telkeket.
Fotó: Google Maps
8 hozzászólás Tovább

Hétmilliárd forintért árulják az egykori köztársasági elnöki palotát

július 12., 08:36 Módosítva: 2016-07-12 14:17:29
210
4 hozzászólás
Screenshot 2016-07-12 08.13.52.png
Fotó: Google Street View

Nagyon különleges hirdetést kaptam Zsuzsitól (aki az eladó Ábrányi-villát is a figyelmembe ajánlotta). Aki szeretné megnézni, milyen most belülről az egykori elnöki palota az Andrássy út 96-ban, kattintson ide gyorsan, amíg el nem tűnik - ugyanis a hirdetés eurós változata a poszt írása közbe már inaktiválódott, de szerencsére most megint van egy éles változata.

4 hozzászólás Tovább

A rejtélyes szolnoki oszlopok titka

július 10., 18:00 Módosítva: 2016-07-11 11:36:47
291
13 hozzászólás
A titokzatos szolnoki oszlopok ma
A titokzatos szolnoki oszlopok ma
Fotó: Sütő Tamás / Szolnok a múltban Facebook-csoport

Pár napja dobtam egy posztot egy eladó szolnoki házról, amely több szempontból is érdekes volt. Egy különleges épülethez tapasztottak az idők során még különlegesebb kiegészítőket, furcsa kirakatablakokat, meg egy kiskocsmát, aztán az egész valahogy ottfelejtődött három út közében. Ami nekem is feltűnt egyből, azok a különös kapufélfák, amelyek magukban meredeznek kapu és kerítés nélkül, mint valami emlékoszlopok.

Szerencsére szolnoki olvasóink, Norbert és Zoltán küldtek háttéranyagot a házról, így kiderült, hogy nem csak egy izgalmas épületről, hanem egy különös helyi jelenségről van szó.

13 hozzászólás Tovább

Egymilliárd forintért árulják a csodaszép Ábrányi-villát

július 8., 09:33 Módosítva: 2016-07-08 22:18:57
250
8 hozzászólás

Egy igen drága ingatlanra hívta fel a figyelem Zsuzsi: 999 millióért kínálnak egy jókora családi házat Szentendrén. Bár a hirdetéshez számos képet is csatoltak, azok alapján talán nem látszik, mennyire izgalmas épületről van szó.

Ez ugyanis a híres szentendrei Ábrányi-villa.

Hatalmas mérete (mai formájában 1470 négyzetméteres!) miatt joggal nevezték gyakran kastélynak is a korabeli képeslapokon és újságokban. Ilyen volt újonnan:

abranyi.png
Fotó: Zempléni Múzeum / Hungaricana

Persze távolról csak addig lehetett ilyennek látni, amíg fel nem nőttek körülötte a fák. Utána már a régi képeslapok is csak ennyit mutatnak:

8 hozzászólás Tovább

A balatoni ufóépítészet gyöngyszemei

július 2., 10:58 Módosítva: 2016-07-06 21:11:52
2228
30 hozzászólás
hableany.png
Fotó: Kerekes Kata / Kishableány

Szeretem a Balaton építészetét. A több száz éves présházakat, meg a századfordulós nyaralókat. Az Árpád-kori templomokat a Balaton-felvidéken, vagy Kotsis Ivánét Bogláron és Makovecz Imréét Siófokon. És szeretem a 60-as, 70-es évek modern alkotásait is, amelyek színvonalukban simán felvették a versenyt nyugati kortársaikkal. 

A múlt héten Badacsonyban nyaraltunk, ahol egy olyan érdekes válogatásba botlottam, amely egészen megdobogtatta a szívemet.

30 hozzászólás Tovább