A Kárpát-medence legöregebb épülete

A kopcsányi templom több mint ezer éve áll

kopcsany2
2019.05.18. 06:52
13 hozzászólás

Néhány hónapja kaptam egy könyvet, az a címe, hogy A magyar építészet rövid története. Jó kis anyag, hamarosan bővebben is írok róla. Gondoltam a szokásos házakat veszi végig, a szokásos szöveggel, de rögtön az elején egy olyan izgalmas dologra hívta fel a figyelmemet, amiről nem is hallottam korábban. Ez pedig a kopcsányi templom.

A Mit találtak a magyarok a Kárpát-medencében? fejezete olyan épületekkel foglalkozik, amelyek már a 900-as években is álltak. Közülük nagy valószínűséggel ez az egyetlen, amely ma is megvan, ráadásul pont ugyanaz a funkciója, mint egy évezreddel ezelőtt: templom. Nem hittem volna, hogy valaha látni fogom, de mivel márciusban épp Brnóba utaztunk a csajommal (többek közt megnézni a híres Thugendhat-villát), eszembe jutott a házikó, ami csak egy egész rövid kitérő volt az autópályáról a cseh–szlovák határ előtt. Szóval odakanyarodtunk, és nem bántam meg, mindenkinek csak ajánlani tudom.

Kopcsány az egykori Magyar Királyság legeslegszélén fekszik. A templom meg a falu legeslegszélén. Földúton lehet eldöcögni hozzá (bár úgy tűnt, épp épül egy szilárd burkolatú is), de tulajdonképpen csak még varázslatosabbá teszi a házat, hogy egy nagy rét közepén áll, ahonnan szinte alig látszik más emberi alkotás. Oké, pár száz méterre onnan már befigyel pár panel lakótelepi ház, de ne rontsuk el az illúziót.

A templom sikertörténete kicsit olyan, mint amikor a múzeumban, az évtizedek óta egy eldugott sarokban porosodó műtárgyról kiderül, hogy egy szupersztár művész alkotása, és akkor egyből az érdeklődés középpontjába kerül.

Ezt a kápolnát sokáig barokk korinak tartották, aztán a 60-as években előkerült pár gótikus ablaka. Rekonstruálták őket és egyből "öregedett" pár száz évet. Aztán 2004-ben újabb régészeti kutatás jött, és feltártak pár sírt a fala mellett, a Morva Fejedelemség korából. Ez az államalakulat 900 körül bukott meg, amikor az egész Kárpát-medence magyar fennhatóság alá került. A sírokban építési törmelék is volt, amiből arra következtettek, hogy a templomot is ez idő tájt emelték. 

A Morva folyó túlpartján, a mai Csehországban volt a fejedelemség központja, amely körül több hasonló korú templom maradványait tárták fel. Némelyikük fölé (például Gímeskosztolányban) a későbbi századokban újabb épületeket emeltek. Szóval, valószínűvé vált, hogy ez is a kortársuk.

Néhány éve aztán újabb fordulat következett a kormeghatározásban. Ezúttal az építéshez felhasznált fákat vizsgálták meg, és megállapították, hogy azokat 951-ben döntötték ki. Tehát a templom nem sokkal később épülhetett fel. 

Persze jó kérdés, hogy kik építhettek keresztény kőtemplomot a Magyar Nagyfejedelemség területén, évtizedekkel Szent István előtt. Na de de ezt majd megválaszolják a történészek. Bármit is mondanak, aki arra autózik, tegyen egy kanyart Kopcsány felé. Mégis csak ez a Kárpát-medence legöregebb, ma is álló, eredeti funkciójában használt épülete. Ráadásul nagyon szép, főleg azoknak, akik szeretik az ilyen csöpp középkori templomokat.

Még több izgalmas épületért kövess Facebookon és Instagramon!

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!