Friss kommentek

Belvárosi tűzfalfestés? Ef Zámbó egy évtizeddel megelőzte a divatot!

február 15., 13:04 Módosítva: 2018-02-16 11:10
221
9 hozzászólás
ef Zámbó István falfestménye a XV. Késmárk utcában
ef Zámbó István falfestménye a XV. Késmárk utcában
Fotó: Google Street View

Ha falfestményekről van szó, manapság leginkább a Színes Város vagy a Neopaint képei jutnak eszünkbe, meg hogy főleg a belső városrészek tűzfalain bukkannak fel ezek a muráliák. Pedig korábban vállalatok is készíttettek reklámfestményeket, a rendszerváltás utáni talán legelsőt - ami egy péket ábrázolt munka közben - a pékséggel együtt nemrég elbontották, de a 2000-es években az akkor még MATÁV névre hallgató Magyar Telekom is telibe festett néhány tűzfalat, hogy az épp abban az időszakban eltűnő, az 1970-es években készült, XVIII. kerületi Lakatos úti OTP-reklámról ne is beszéljünk

(Egyébként tudtátok, hogy a Budapest folyóirat 2004-ben fotópályázatot hirdetett a még fellelhető reklámfeliratokról? És hogy a pályázatra beküldött képek még ma is elérhetők a folyóirat honlapján?). Ja, és a Gazdagréti lakótelepre 2005-ben kikerült falfestményről most nem is ejtettünk szót (tényleg, vajon mi van vele?)

9 hozzászólás Tovább

Tudjuk, honnan kapta a nevét az Üveghegy, de vajon miért menjünk oda?

február 14., 16:39 Módosítva: 2018-02-15 11:28
115
6 hozzászólás

„Európa egyik legérdekesebb történetű erdejében, volt királyi vadászterületen, a Salabasina- és a Holdvilág árkok ölelésében, elhagyott vegyianyag- és gyógyszerraktárak szomszédságában, az egykori pilisi légvédelmi rakétabázisok árnyékában, azoktól nem is nagyon messze bújik meg az Üveghegy.”

Nem valami kortárs mese kezdődik így, hanem egy egyetemi kurzus leírása. A hegyet valóban így hívják egy ideje. Az itt dolgozó régészek nevezeték el, mert a mai Pomáz-Nagykovácsi-puszta (nem keverendő össze a jó pár kilométerrel odébb fekvő Nagykovácsival) környékén élő ciszterciek a középkorban az imádkozás mellett üveget is gyártottak itt.

A MOME Építészeti Intézetének hallgatói pedig azt a feladatot kapták tanáraiktól, Kovács Csabától és Barcza Gergelytől, hogy tervezzenek egy oktatási, kutatási, nevelési, kulturális vagy akár meditatív központot, amely bemutatja, hogyan hatott egymásra az Üveghegyen az ember és a természet.

Ja és közben legyen az egész turisztikai attrakció is.

6 hozzászólás Tovább

Elbúcsúztunk az Olimpia Szállótól

február 13., 17:07 Módosítva: 2018-02-14 10:55
1037
46 hozzászólás

Heteken belül megkezdődik az Olimpia Szálló bontása a Normafán, ami egyfelől nagyon szomorú, másfelől meg nagyon klassz dolog. Szomorú, mert egy nagyon jó építész egyik legfontosabb házáról van szó, ugyanakkor lassan másfél évtizede kihasználatlanul pusztult a Normafán, és semmi esélye nem volt az ésszerű hasznosításnak. Közvetlenül a bontás előtt, februári havazásban jártuk végig a szebb napokat látott házat. Lássuk, mitől is volt olyan klassz, és miért természetes mégis a bontása.

46 hozzászólás Tovább

Eltűnt az ikonikus pékség az Árpád útról

február 13., 08:06 Módosítva: 2018-02-14 04:24
1451
60 hozzászólás

Újpest mostanság feltűnően gyakran kerül be bontásokról szóló hírekbe, pedig a kerületre általában a példás értékőrzés jellemző (az 1920-as években például egy várostörténeti könyv megírására  egyedülálló módon "monográfia-alapot" szervezett a képviselőtestület, vagyis közel száz éves hagyomány a múlt értékeinek számontartása).

60 hozzászólás Tovább

Kivágták a fákat az egykori Újpesti Szülőotthon kertjében

február 9., 11:54 Módosítva: 2018-02-12 11:09
896
11 hozzászólás

Kétségbeesett olvasói levelet kaptunk Újpestről, ahol az egykori szülőotthon kertjében egyik napról a másikra kivágták a fákat. A környék lakóit váratlanul érte a lépés, és mint utólag megtudták, a korábbi zöldfelület helyén hamarosan társasházat építenek. 

A favágás előtti állapot
A favágás előtti állapot
Fotó: Olvasónk / Urbanista
11 hozzászólás Tovább

Egy Zsolnay- és egy Herendi-díszkutat állítanak Pesten

február 7., 08:36 Módosítva: 2018-02-07 13:44
903
9 hozzászólás

A József nádor térről nem túl sok jót hallottunk az elmúlt években: a legtöbbet a fák kivágása, majd a fölösleges mélygarázsépítés miatt került a hírekbe (teljesen jogosan: minek növelni a parkolóhelyek számát egy nehezen megközelíthető, belvárosi területen, amikor ezen a környéken a cél épp a forgalom csillapítása lenne?). Most viszont kaptunk két látványtervet arról is, hogyan fog kinézni. Legalábbis két klassz szökőkútról, amelyek a térre kerülnek majd. Számomra igazi meglepetések, ráadásul kellemes meglepetések voltak.

9 hozzászólás Tovább

Luxus szórakozóhely 150 éve

február 3., 16:46 Módosítva: 2018-02-07 10:23
716
6 hozzászólás

Hogy egy városban nincs megfelelő bálterem, az ma körülbelül feleolyan komoly probléma, mint hogy nincs mondjuk elég nagy konferencia-központ. Pedig egy ilyen létesítmény kétszáz évvel ezelőtt elképesztően fontos volt. Egyrészt, mert a bálok társadalmi jelentősége óriási volt a 19. században. Nálunk, Mátyásföldön még a 20. század elején is jótékony bálokon gyűjtötték össze a pénzt szinte minden közcélú fejlesztésre.

Másrészt, mert ezek a helyek egyszerre voltak táncterek, koncerttermek, előadások helyszínei, sőt ha úgy vesszük, konferencia-központok is. Az, hogy Pestnek nem volt bálterme, finoman szólva is szimbolikus volt: a németek lakta, császárhű Budával szemben ez volt a rebellis, multikulti, ám romantikusan nemzeti érzelmű ellenpólus. Kulturális-közéleti központ nélkül.

Végül József nádornak köszönhetően, a városfal lebontása után, az egyik korábbi rondella helyén megszületik a mai Vörösmarty tér. Felépül a térre néző, fából épült színház (nagyjából a mai üvegkalicka helyén), és a hátának tapadva, a Dunára komponálva, a mai Vigadó elődje, az úgy nevezett Redoute. A Nemzeti Múzeum építésze, Pollack Mihály tervezte, ahhoz hasonlóan klasszicista stílusban, és a fennmaradt ábrázolások szerint hasonlóan magas színvonalon. A történetét bemutató kiállítás ezen a hétvégén még ingyenesen látogatható a Vigadóban. (Frissítve: a nagy érdeklődésre való tekintettel a nyitvatartást )

Az 1833-ban megnyílt épületben elég nagy pörgés volt, fellépett benne idősebb és ifjabb Johann Strauss, Erkel Ferenc, Liszt Ferenc, itt volt az Első Magyar Iparmű-kiállítás, sőt országgyűlést is tartottak benne. 1849-ben aztán Buda ostromakor a várvédő Hentzi porig lövette a pesti rakpart házaival együtt, hiába ígérte meg neki Görgey, hogy nem ágyúzunk a Dunán át. A romos épületet elbontották, de csodával határos módon a csillárja máig megmaradt: jelenleg a terézvárosi Szent Teréz templomban függ, melynek a belső kialakítását szintén Pollack Mihály tervezte.

Na de, lássuk azt a szépséget, ami a helyére épült. Annál is inkább, mert ez áll annak a 111 házat felsoroló listának az élén, amit elkezdtünk végigjárni az Urbanistával.

6 hozzászólás Tovább

Nem készültek még ezekhez fogható fotók a belvárosi házakról

február 2., 09:41 Módosítva: 2018-02-03 10:37
950
15 hozzászólás

A pesti belváros lakóházai közt vannak jó arányúak és rosszak, szépek és csúnyák, gondosan helyreállítottak és összecsapottak. Ebből a legtöbbször nem sokat veszünk észre, ugyanis nem nagyon látunk rájuk: egyszerűen túl közel megyünk el mellettük ahhoz, hogy teljes képet kapjunk róluk. Főleg a szűk mellékutcákban. Hiába is keresnénk jó, szemből készült fotókat a legtöbb bérházról, nincs honnan lekapni őket. Kivételt mondjuk a Duna-part épületei jelentenek, ahol a túlsó oldalról fényképezve kellő távolságban vagyunk ahhoz, hogy egyben láthassuk az egész épületet „tetőtől talpig”.

Most viszont az Országgyűlés Hivatala drónnal fotóztatja végig a Kossuth tér környékének házait, ami nem csak kitűnő összeesküvés-elméletek gyártására alkalmas („besugarazzák az emberek agyát az ablakokon keresztül”), de arra is, hogy olyan képek készüljenek a szűk utcákban álló házakról, amilyenek még korábban nem.

15 hozzászólás Tovább

Bontják a káposztásmegyeri "székelykaput"

február 1., 13:15 Módosítva: 2018-02-02 13:17
154
19 hozzászólás
Káposztásmegyer székelykapu
Fotó: Újpest Önkormányzata

A káposztásmegyeri "székelykapu" nem székelykapu persze, csak a népnyelv hívja így. Némiképp joggal persze, hiszen Fekete Antal két panelházat összekapcsoló alkotása valóban erdélyi formákat és Kós Károly munkáit idézi meg. Tavaly nyáron írtunk róla először az Urbanistán, amikor szóba került, hogy vajon mi legyen a sorsa. 

A különösebb funkció nélküli díszkapu ugyanis igen rossz állapotba került, és úgy tűnt, három opció közül kell választania az önkormányzatnak:

19 hozzászólás Tovább

Máig nincs építési engedélye a Sagrada Famíliának

január 31., 20:52 Módosítva: 2018-02-05 09:51
472
3 hozzászólás

Nehéz úgy írni egy népszerű városról, turisztikai attrakcióról és egy zseniális építészről, hogy tudja az ember: bármelyik – Barcelona/Sagrada Família/Gaudí  kulcsszót írja be a Google keresőjébe, tíz- és százmillió találatot kap. Ezek után mit lehet még újat írni? Mégis teszek egy kísérletet, mert kicsit utánaolvasva, végül kerekké vált bennem a történet.

3 hozzászólás Tovább

Ahol Magyarország messze veri az átlagot

január 30., 10:13 Módosítva: 2018-01-31 11:23
676
1 hozzászólás

A Frankfurti Könyvvásárról már mindenki hallott, ez a világ legnagyobb könyves rendezvénye. Magyarország ezen éppúgy önálló standdal képviselteti magát, ahogy a második legnagyobb német könyvvásáron, a lipcsein is. Persze minden ország szeretne villantani ezeken az eseményeken. Hazánk természetesen pusztán erőből, mérettel nem tud kitűnni, ezért az elmúlt két évben magyar építészirodákat vontunk be a tervezésbe. Így ráadásul nem csak irodalmunkból, hanem egy kalap alatt az építőművészetünkből is meg tudunk mutatni valamit a világnak.

1 hozzászólás Tovább

Mire jó a befelé néző homlokzati címer?

január 29., 10:20 Módosítva: 2018-01-29 17:01
27
6 hozzászólás
elado-csaladi-haz-erd-also-parkvaros-62781429-k0
Fotó: Ingatlantájoló
6 hozzászólás Tovább

Az ígértnél jóval sötétebb lesz a Clark téri hotel

január 25., 13:12 Módosítva: 2018-01-26 12:47
457
59 hozzászólás
8WFYHFr
Fotó: Qtya / skyscrapercity.com

Nagyon sokáig ment a huzavona, hogy mi is épüljön Budapest talán legértékesebb foghíjtelkére, a Clark Ádám térre. Az eredeti Ybl-palotát visszaépíteni nem lehet, az simán belógna a körforgalom közepébe. Készültek merészebbnél merészebb tervek (ezekről és a telek történetéről korábban is írtunk már az Urbanistán), aztán végül egy nem túl izgalmas külsejű elképzelést kezdtek megvalósítani. Igaz, azt meg kell hagyni, hogy ahogy néhány szinten a kőburkolat és az ablakok síkja más ívet követ a homlokzaton, kifejezetten szellemes.

Építésze, Anthony Gall nem csak tervezett pár jó házat, de történetesen a világ legnagyobb Kós Károly-szakértője, aki egy nagyszerű könyvet is írt a mesterről. Az épület állítólag a szigorú önkormányzati előírások miatt lett ilyen visszafogott, ugyanakkor belül kicsit kiélhette magát a tervező.

59 hozzászólás Tovább

Menő irodává alakították a villamosremízt

január 18., 23:56 Módosítva: 2018-01-19 13:49
1040
10 hozzászólás

Mostanában többször is szerepelt a blogon, mi minden történik a villamosközlekedés felhagyott infrastruktúrájával. Ha csak az elmúlt hónapokat nézem, ott van mindjárt a gyönyörűen helyreállított zugligeti villamosmegálló, mely eredetileg lóvasút-végállomás volt, vagy épp az Újpesti kocsiszín, amelyet már korábban átépítettek üzletté, és épp most esett át egy újabb ráncfelvarráson, hogy egy Lidl meg egy Rossmann költözzön bele.

Amire most hívták fel a figyelmemet, az épp a kettő ötvözete: az egykor lóvasúti telepet, már korábban irodaházzá alakították, egy tavaly év végén ideköltöző cég pedig egy egészen pompás irodát alakított ki benne. Az ACG Reklámügynökség új székhelyét csütörtökön mutatták be a sajtónak, de mivel nem tudtam elmenni, küldtek egy csomó képet, meg némi hátteret.

10 hozzászólás Tovább

Négy és fél milliárd forintért árulják a Svábhegyi Szanatóriumot

január 17., 10:32 Módosítva: 2018-01-17 10:33
297
0 hozzászólás
27 3 1354628426
Fotó: Lakatlan

Olyan hirdetést kaptunk, hogy elsőre azt hittem elütötték benne a számokat. Az eladó ház adatai:

  • 99 szoba és 51 félszoba, 
  • alapterülete 4430 m²,
  • a telekméret 35150 m²,
  • az ára pedig 4457,7 millió forint, 

vagyis durván 4,5 milliárd. A galéria képeit elnézve azonban nagyon úgy tűnik, hogy teljesen reális számokról van szó, ez ugyanis a Svábhegyi Szanatórium.

Szólj hozzá! Tovább

Kell-e egységes arculat a budai és a pesti rakpart házaira?

január 16., 17:14 Módosítva: 2018-01-16 23:34
102
12 hozzászólás

Az elvileg hetente (valójában hébe-hóba) megjelenő, különleges hirdetéseket gyűjtő Urbanista-válogatásba küldte eredetileg Klári ezt a hirdetést. Egy B kategóriás irodaház, mely egy belülről nagyon szépen felújított, évszázados palotában van kialakítva. Szeretem az ilyeneket, ment is volna a többi közé, de az a helyzet, hogy ez a ház több szempontból is érdekes, szóval kicsivel több figyelmet érdemel.

A neve nem véletlenül Neuschloss Palota, ez a család építette befektetési céllal. A tervezője az egyik tulajdonos, Neuschloss Kornél volt, az állatkert elefántos kapujának és a Vastagbőrűek házának (népszerűbb nevén az Elefántház) tervezője. Ez utóbbi nem csak a 111 év, 111 híres ház listára került fel, de nekem is akkora kedvencem, hogy sokáig a kupola belső festménye volt az Urbanista logója a Twitteren.

12 hozzászólás Tovább

Amerikai kertváros a 40-es évek Kanizsáján

január 15., 15:28 Módosítva: 2018-01-16 10:18
2805
19 hozzászólás

A nagykanizsai MAORT-telep megmagyarázhatatlanul hasonlít az amerikai kertvárosokra. Sokan a mai napig azt hiszik, hogy amerikai családok laktak benne, illetve hogy amerikaiak építették. A MAORT-kemp – ahogy egykor hívták – maga volt az „amerikai álom”. A jólét és biztonság helyszíne. De vajon hogy került ide?  Zsoldos Anna írása.

19 hozzászólás Tovább

Milyen házat tervezett magának Makovecz?

január 7., 07:49 Módosítva: 2018-01-08 00:12
5193
49 hozzászólás

Hogy milyen házat tervez magának egy építész, az mindig nagyon beszédes. Nem mentegetőzhet, hogy „hát izé, ez most a megrendelő miatt lett ilyen, nagyon sajnálom”. Meg persze arról sem lehet szó, hogy a művész a nagy önmegvalósításban elfeledkezik a leendő lakókról, akik aztán azon morognak, hogy „költözzön csak bele, aztán meglátja milyen”. Szóval az építész saját háza a legőszintébb alkotás.

Nem is olyan rég esett szó a blogon Kós Károly sztánai Varjúváráról, amit magának tervezett, most pedig Makovecz Imre kútvölgyi családi házáról lesz szó. Merthogy január 8-án, hétfőn megnyílik a nagyközönség előtt is.

49 hozzászólás Tovább

Helyére került a világ legnagyobb Gömböc-szobra

2017. december 21., 13:27 Módosítva: 2017-12-22 00:13
442
11 hozzászólás
Corvin Gomboc 10
Fotó: Adrián Zoltán / Képszerkesztőség / Futureal

Helyére került az első kültéri Gömböc-szobor. Hogy mi a különbség egy Gömböc és egy Gömböc-szobor között? Nos, a szobor csak a formáját mutatja a Gömböcnek, de az anyaga nem homogén. Na de a lényeg az, hogy elég jól néz ki.

11 hozzászólás Tovább

Milyen lenne a sétálóssá alakított Erzsébet híd?

2017. december 20., 17:56 Módosítva: 2017-12-22 09:47
462
72 hozzászólás

Alighanem a dunai kompos lobbi állhat a háttérben

- gondolhatják azok, akiket kiakaszt az alábbi ötlet, amiért a Korzó Tervezési Stúdió elnyerte a Magyar Mérnöki Kamara Innovációs különdíját a napokban. A Járdafesztivál 2018 elképzelés nagyon szimpatikus, bár az igazat megvallva nagy innovációt nem látok benne, leginkább a Szabihíd ötletét vették át a Valyótól. A lényege, lezárni egész nyárra nem csak az Erzsébet hidat, de a Szabad sajtó - Kossuth - Rákóczi tengelyt is, egészen a Blaha Lujza térig. Az egészet nyárra mobil sétánnyá alakítani, mindössze kétszer egy sávot hagyni meg a közösségi és kerékpáros közlekedésnek. 

72 hozzászólás Tovább

32 millióért eladó Közép-Európa legnagyobb paprikamalma

2017. december 20., 10:05 Módosítva: 2017-12-21 08:10
193
7 hozzászólás
paprikamalom.png
Fotó: kiskuningatlan.hu
7 hozzászólás Tovább

Mennyivel szebb lehetne a Szabadság tér!

2017. december 19., 09:19 Módosítva: 2017-12-20 09:04
553
30 hozzászólás

Lechner Ödön egyik épületére már gyerekként felfigyeltem, amikor még nem is ismertem a nevét. A Szent László Gimnáziumba jártam ugyanis Kőbányára (I. László volt még, mikor elkezdtem), amit ő tervezett Vágó Józseffel. Jól hangzana, ha azt írnám, teljesen beleszerettem a gimnáziumba, de hát nem lenne igaz, valahogy nem az épület szépsége jutott az eszembe akkoriban, ha rá gondoltam. Viszont az ablakából pont a Szent László templom tornyára lehetett látni.

Az egész templom jellegtelenül szürke és koszos volt, ráadásul fel volt állványozva. Minden volt csak szép nem. Aztán az egyik nap kibukkant a csúcsán az arany kereszt. Utána csigalassúsággal, hétről hétre haladtak a restaurátorok lefelé, és bontották ki az újabb részleteket. Megjelent alatta a fekete toronysisakrész, ami szintén szép volt, gondoltam ilyen lesz az egész. Aztán egyszer csak teljesen váratlanul egy egészen tarkabarka szakasz következett. Napról napra figyeltük, mint valami adventi naptárat, hogyan áll össze a minta. Nem láttam ilyen tetőt korábban, és teljesen lenyűgözött.

Mindezt csak azért mondom el, mert a napokban jelent meg a Látóhatár kiadónál a Budavári séták című kötet, amiből nekem is küldtek egy példányt recenzióra. S csak úgy mellékesen hozzácsaptak egyet a nyáron kiadott Lechner összes albumból is. Naná, hogy inkább ez utóbbival kezdtem!

30 hozzászólás Tovább

Hogy kerülnek az Országház kéményei egy érdi családi házra?

2017. december 16., 14:57 Módosítva: 2017-12-17 16:38
693
6 hozzászólás

Szögezzük le gyorsan az elején, hogy fogalmunk sincs. Sőt! Egész biztos, hogy ezek nem is az országház kéményei, hiszen annak valójában nincsenek is kéményei. Csak egy. Persze ettől még a rejtély igazi rejtély. Na de lássuk, miről is van szó.

6 hozzászólás Tovább

Betemették a Millenáris egyik tavát

2017. december 15., 10:55 Módosítva: 2017-12-15 22:08
159
11 hozzászólás

Másfél éve borult ki végleg Györgyi azon, hogy mi van a Millenárison. Fuldokló halak, véres madártetemek, életveszélyes játszótér, kiégett fű és sártenger maradt csak azon a helyen, ahol egykor Magyarország legizgalmasabb parkja volt. Azóta több hír is felröppent a változásról. Leginkább a Széllkapura keresztelt, olykor Millenáris 2. néven emlegetett bővítésről  hallani, de a Teatrum átépítését is elkezdték, ebből lesz majd a Táncszínház. Ma pedig bemutatták a régi Millenáris újraparkosításának első ütemét. Megnéztük, mi változott, mi lett jobb, és mi az, ami régen volt jobb.

11 hozzászólás Tovább

Siralmas állapotban Makovecz remekműve Sevillában

2017. december 14., 08:38 Módosítva: 2017-12-14 17:08
452
32 hozzászólás

Amikor megígértem, hogy hamarosan bemutatjuk a 111 legfontosabb magyar házat, nem gondoltam volna, hogy ez első épület, amiről szó esik majd, nem budapesti lesz. De még csak nem is magyarországi. A cikk hatására ugyanis egy kedves olvasónk, Kolozs András elküldte nekünk azokat a képeket, amelyeket idén nyáron készített Sevillában.

32 hozzászólás Tovább

Tulajdonképpen mi az, hogy alagsori luxuslakás?

2017. december 13., 07:18 Módosítva: 2017-12-13 15:24
2
13 hozzászólás
13 hozzászólás Tovább

Amerikában áll a kőbányai Lechner-templom mása

2017. december 11., 23:29 Módosítva: 2017-12-12 14:05
1270
13 hozzászólás

Arról van szó ugyanis, hogy aki Amerikába indul, s véletlenül South Norwalkba jut, ne lepődjön meg, ha egy vasárnap így kiált fel: mintha Pesten járnék, а X. kerületben, mi ez, álom, játék, valóság? Nem játék és nem álom...” – Pesti Napló, 1910. május 17., 10. oldal.

A Connecticut állambeli South Norwalk-i St. Ladislaus templom tervezője nem volt eltitkolva, mint az újlipótvárosi Mintakészítők Otthonáé, sokkal inkább elfeledve volt, mintegy 100 éven át. Ritkaságszámba megy, hogy egy amerikai templom egy nemzetközileg is elismert építész tervei alapján készüljön el. South Norwalk legmagasabb pontján, három kilométerre az Atlanti-óceántól felépült St. Ladislaus római katolikus templom ugyanis Lechner Ödön kéznyomát is magán viseli. 

Ugyan pár magyarországi építésztörténész ismeri az épületet, de a köztudatba sohasem került be ezen Lechner műveként számon tartott alkotás. Ezzel szemben a helyi amerikai magyar diaszpóra és egyházközség ismeri a templom történetét és Lechner Ödön angol nyelvű Wikipédia oldala is említi.

Az épület történetét Bolla Zoltán írta meg az Urbanistára, akinek néhány hete jelent meg a magyarországi art decót bemutató színes albumának második kötete.

13 hozzászólás Tovább

Évente csinálhatunk bútort ugyanabból a fából, anélkül hogy kivágnánk

2017. december 11., 07:42 Módosítva: 2017-12-11 16:26
360
9 hozzászólás

A Lépték-Terv iroda nyerte el idén az Év tájépítésze díjat. Bár pályaműveik közül a Széll Kálmán tér tájépítészeti kialakításáról esett a legtöbb szó, valójában koránt sem csak ezzel érdemelték ki az elismerést. Szakács Barnabás, ügyvezető igazgató a díjról, a nyertes tervekről és egy fejlesztésükről is beszélt az Urbanistának, ami szintén szerepet játszott a győzelemben, és amely reményeik szerint nagy jövő előtt áll. Az első részben erről, a következőben pedig a nagy vihart kavart térmegújításról lesz szó.

9 hozzászólás Tovább

A 20. század legfontosabb magyar házai

2017. december 9., 23:35 Módosítva: 2018-02-13 17:04
566
11 hozzászólás
111 év, 111 híres épület, 150 építész

Nagyon rég nem szerelmesedtem bele ennyire könyvbe. Szegő György építész-díszlettervező és Haba Péter művészettörténész 111 év, 111 híres ház című művéről ugyan hallottam már korábban, de az Építészfórumon is közzé tett tartalomjegyzékén kívül semmit nem tudtam róla: azt egyszer végigfutottam és megállapítottam, hogy érdekes. Aztán a kelenföldi Konsumex-áruház bontása kapcsán megint előkerült és elkezdett izgatni. A könyvet már csak antikváriumokban árulják, ami persze érthető: egy új, de ma is aktuális kiadáshoz alaposan át kellene gyúrni az egészet, beleértve a tartalmat és a címet is. Szóval elő kellett jegyezni, de amint fölbukkant egy példánya a Bookline-on, lecsaptam rá. Már akkor tudtam, hogy ennél jobb vezérfonalat nem találok, hogy bejárjunk és bemutassunk egy csomó klassz házat. Lássuk tehát először is magát a listát (belinkelve azokat a házakat és építészeket, amelyekről már esett szó a blogon).

11 hozzászólás Tovább