Friss kommentek

Most már kinyomtatva is meg lehet venni a Fortepant

szeptember 15., 08:25 Módosítva: 2018-09-15 23:16
488
0 hozzászólás

Heti könyvajánló? Na persze!

Az Urbanista legjellegzetesebb műfaja az egyrészes sorozat. Amikor nagy csinnadrattával beharangozok valamit, aztán egy-két rész után kifullad a lelkesedés, összecsapnak a munka hullámai fejem felett, meg ilyesmi. A most induló heti könyvajánló sem fog hetente jelentkezni, ebben egész biztos vagyok, és nem fog örökké tartani, mert hát kinek van ideje ilyen tempóban könyveket olvasni, meg recenziókat írni. Viszont a nyáron rengeteg kötetet kaptam innen-onnan. Eredetileg egy nagy, átfogó ajánló cikket akartam belőlük csinálni, „Könyvek nyaralás mellé” vagy valami hasonló címmel, ahogy két éve a gyerekkiadványokból. Aztán kifutottam az időből természetesen. Viszont a fejemben megszületett egy csomó ajánló, amiket most sorra kiposztolok nektek hétvégéről hétvégére. Nem a kedvenceimről van szó, és nem is olyanokról, amiket a magam gyönyörűségére vettem meg ( időnként azért olyanról is írok persze), hanem amik szembe jöttek, amikkel megbombáztak a kiadók. Lássuk hát a sorban az elsőt!

Szólj hozzá! Tovább

Mit kezdjen magával az ember, ha érdekli az építészet?

szeptember 14., 12:53 Módosítva: 2018-09-14 13:19
40
3 hozzászólás

Már megint annyi programajánlót kaptam, hogy nem hogy elmenni nem győzök rájuk, de posztolni se tudok mindegyikről külön. Szóval akkor most tömbösítve kaptok egy nagy adagot a város, építészet, ingatlan, miegymás témában. Mától jövő csütörtökig.

3 hozzászólás Tovább

Majdnem összejött a magyar kézműves IKEA

szeptember 14., 08:03 Módosítva: 2018-09-14 14:04
329
2 hozzászólás

Vannak nagyszerű zenekarok, amelyek rövid útkeresés után megtalálják a saját hangjukat, azután kézzel-lábbal próbálják eltitkolni az első albumaikat, hogy valaha is játszottak mást, mint ami a védjegyükké vált. Ilyen mondjuk a Kraftwerk. Aztán vannak olyanok, amelyek a legkülönfélébb stílusokban próbálták ki magukat, de mindegyikben maradandót alkottak, és épp ettől kerek az életművük. Ilyen mondjuk a Beatles.

Kozma Lajos építész, grafikus, iparművész messziről nézve olyan mint a Kraftwerk, de valójában sokkal inkább a Beatleshez hasonlít. Mindenki a mostanában divatos, modern házairól ismeri, amiket a harmincas években tervezett, pedig a tízes években is egészen különleges dolgokat művelt. A hetven éve elhunyt művész emlékére nyílt most kiállítás a Műcsarnokban.

2 hozzászólás Tovább

Fantasztikus, tematikus kalózmedencét árulnak egy családi házzal

szeptember 14., 05:07 Módosítva: 2018-09-14 10:56
29
0 hozzászólás
kalózhajóorr
Fotó: Otthontérkép
Szólj hozzá! Tovább

Táncszínházat csinálnak az elhagyatott csepeli strand medencéjéből

szeptember 13., 08:53 Módosítva: 2018-09-13 16:39
312
7 hozzászólás

A PLACCC fesztivál egy igazán remek kezdeményezés, mely évről évre élettel tölt meg lakatlan helyeket, vagy éppen élettel telieket kezd el egészen másképp használni, mint ahogy azt megszoktuk. Bár maguk a művészeti produkciók se rosszak, nekem itt a blogon leginkább persze a helyszínek az izgalmasak. Az idei felhozatalból a legfurcsább, legeredetibb talán a Csepeli Papírgyár egykori strandja lesz.

A sporttelep és az egykori strand a Kis-Duna partján
A sporttelep és az egykori strand a Kis-Duna partján
Fotó: Google Earth

Tele vagyunk elnéptelenedett városi strandokkal. Nem is olyan rég szerepelt a blogon az inotai, melyet mindössze 3 millió forintért kínálnak eladásra, de hirdetik Szekszárd strandját is, igaz kicsivel drágábban. Budapesten talán az újpesti Tungsram a leghíresebb szellemstrand, de amerre én lakom, arra is van egy, a cinkotai.

Nos ebbe a sorba illeszkedik szépen a csepeli uszoda is, pedig azért ennél menőbb helyen nehéz elképzelni strandmedencét Budapesten. Méterekre a Duna-partról, ráadásul a Ráckevei-ágon, ahol közvetlenül a víznél sétálgathat az ember. 

7 hozzászólás Tovább

Budapest elfeledett zsidónegyede

szeptember 12., 05:22 Módosítva: 2018-09-12 15:29
293
0 hozzászólás
Teleki téri mesék
Fotó: Teleki téri mesék

A Teleki tér 22-ben működő lakászsinagógában akkor jártam először, amikor a Beyond Budapest (amúgy évekkel megelőzve a ma divatos városnéző sétákat) elindította a Nyócker csillagai nevű tematikus túráját a józsefvárosi zsidóságról. Józsefvárosról keveseknek jutnak eszükbe a zsidók, pedig ez is épp úgy zsidónegyed volt, mint mondjuk a VII. kerületi, úgy nevezett „Zsidónegyed”.  

Szólj hozzá! Tovább

Szerethető lett és szép a Turul-szoborhoz épült látogatóközpont

szeptember 10., 20:47 Módosítva: 2018-09-11 12:23
597
7 hozzászólás

Gyerekkoromban kifejezetten féltem a turulszobroktól, annyira csúnyán haragos volt valamennyi. Aztán évtizedekkel később rájöttem, hogy a hiba nem az én készülékemben van, a turul ugyanis nem egy morcos sas, pláne nem egy mérges keselyű, hanem a kifejezetten kecses és szép kerecsensólyom. Csak hát száz éve valamiért nem így ábrázolták őket, talán ez a „heroikusan összehúzott szemöldök” jobban illett a korszellemhez. A tatabányai turul – vagyis a fél ország számára „a” Turul – is ilyen volt, de amikor a múlt héten felsétáltam hozzá, csak mosolyogtam rajta, milyennek láttam harminc akárhány éve.

A látogatás oka az volt, hogy szobor környékét rendbe hozzák épp, és az új látogatóközpontot, a Dévényi Sándor tervezte épületet már meg is nyitották. Persze engem leginkább maga a ház érdekelt, de elmesélem azt is, milyen lett az egész környék. Bár még nincs teljesen kész minden, már most tökéletes egynapos program odaugrani a tágabb vonzáskörzetéből (amelybe egyébként simán beletartozik Budapest is: annyi vonattal elérni, mint HÉV-vel Szentendrét vagy Gödöllőt).

7 hozzászólás Tovább

Acél esküvői kápolnát épített magának az építészpár

szeptember 10., 10:18 Módosítva: 2018-09-10 22:07
337
13 hozzászólás

Nagyon izgalmas esküvői kápolna leírását kaptam meg a hétvégén, amit csak azért nem posztoltam egyből, mert magam is egy esküvőn voltam. Mészáros Orsolya és Gulyás Bálint fiatal építészek, akik két éve végeztek a Műegyetemen. Rövid spanyolországi kitérő után Budapesten kezdtek dolgozni, ahol megalkották saját cégüket a M Á S-t. Az elvevezés egyrészt kettejük családnevéből adódik össze, másrészt nem csak magyarul, de spanyolul is értelmes szó, azt jelenti: több.

13 hozzászólás Tovább

Kétgenerációs, földalatti családi házat árulnak Csömörön

szeptember 7., 05:07 Módosítva: 2018-09-08 16:10
260
27 hozzászólás
6?c=1536266734
Fotó: Otthontérkép
27 hozzászólás Tovább

Mitől is nagy szám a turai kastély felújítása?

szeptember 5., 10:55 Módosítva: 2018-09-07 07:20
355
16 hozzászólás

Ritkán kap akkora figyelmet egy műemlék épület felújítása, mint a turai Schossberger-kastélyé, melynek híre most bejárta a sajtót. Persze a nagy érdeklődés elsősorban a tulajdonosnak és a felújítást végző cégnek szól. A BDPST Zrt. viselt dolgairól itt írt az Index, de minket természetesen most sem ez, hanem maga az épület érdekel. Ha már ilyen sokat emlegetik, és valószínűleg emlegetni is fogják, nem árt rendbe tenni néhány fogalmat vele kapcsolatban, mert még a sajtóközleményben is írnak szamárságokat róla.

16 hozzászólás Tovább

Art decós bérgarázs a Víg utcában

szeptember 4., 11:28 Módosítva: 2018-09-12 12:43
203
4 hozzászólás

A Rákóczi téri csarnok mögött, a Víg utcában, a nyilvántartott lányok és józsefvárosi apacsok egykori vidékén, áll egy szürke, art decós motívumokkal díszített bérház, rajta „garage” felirat. Nem emlékszem már, hogy a rozsdától barnult gé, a kissé pöffeszkedő, majdnem spárgát csináló „a” vagy egyszerűen egyben az egész kopott, golyónyomokkal körbelőtt króm betűhalmaz miatt kezdődött minden – de valahogy az egész a harmincas évek lüktető Budapestjére dob vissza, a fekete-fehér Jávor-filmek és sofőrrel közlekedő méltóságos kisasszonyok világába.

Aztán amikor kicsit megkapargattuk a Víg utcai bérgarázs történetét, az is kiderült, hogy az intézmény valójában évszázados józsefvárosi hagyomány folytatója, az egyszervolt fuvarosvilág és bérkocsisdinasztiák nyomáből nőtt ki. A történet egyik pontján a „Der grosse Gott” is szerepet kapott.

4 hozzászólás Tovább

Gyönyörű modern lépcsők

szeptember 3., 13:19 Módosítva: 2018-09-03 19:09
18
3 hozzászólás

Egyértelmű, hogy a lépcső a leghálásabb téma az építészeti Insta-profilokon. Egy lépcsőház tengelyébe lőtt kép, az nagyjából olyan lájkmágnes nekik, mint a szép táj + fürdőruha kombó egy celeb instáján. 

Persze az igazán jó fotóhoz azért nagyon jó lépcső és nagyon jó fotós kell. Most a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) és a Cseh Centrum közös szervezésében egy olyan kiállítás nyílik Modern staircase címmel, ahol létrejön ez az együttállás.

3 hozzászólás Tovább

Meghökkentő szobrokat helyeznek ki a Duna-partra

augusztus 31., 14:06 Módosítva: 2018-09-01 08:31
261
3 hozzászólás

A Duna és a város kapcsolata, blablabla. Tényleg annyiszor leírtam már, hogy miért fontos mindez, hogy nem is kezdem ismételgetni. Mégis nagyon jó, hogy időről időre, újra és újra felbukkan a téma.

Egyrészt, mert mindig születnek új, eredeti ötletek a figyelemfelhívásra. Legutóbb például a WWF és a Valyo szervezésben egy kilométer hosszú festmény került ki a rakpartra, a MOME hallgatói pedig egy betonmelegedő tervével nyertek nemzetközi díjat.

Másrészt pedig nagyon fontos, hogy ne csak egyetlen kampány legyen, amiről pár napig sokan beszélnek, aztán mindenki elfelejti az egészet. Fontos, hogy folyton terítéken maradjon a téma, és minden fővárosi polgárban tudatosuljon: van egy páratlan természeti adottsága a városának, amit egyelőre nem használnak ki.

A legújabb ilyen kezdeményezés a Duna-Hack ezen a hétvégén – vagyis augusztus 31-től szeptember 2-ig. 

3 hozzászólás Tovább

Csodálatos Photoshop-sövény Ráckevéről

augusztus 22., 14:04 Módosítva: 2018-08-22 23:52
220
3 hozzászólás
fba512b5-4af1-4508-9731-0b1eb6181f8c 1024x768b
Fotó: ingatlanbazar.hu
3 hozzászólás Tovább

Apróhirdetésben árulják a városi strandot és a fedett uszodát Szekszárdon

augusztus 12., 07:59 Módosítva: 2018-09-12 15:53
101
5 hozzászólás
Szekszard  kozpont kozeli   Elado fejlesztesi telek 645531159031
Fotó: Jófogás
5 hozzászólás Tovább

A pénzes nyugalom szigete Józsefvárosban

augusztus 10., 00:20 Módosítva: 2018-08-14 08:49
133
6 hozzászólás

Ami az arisztokráciának és a nagypolgárságnak a Városligeti fasor elegáns villanegyede, az volt a középosztálynak a József főherceg telep Rákosszentmihályon, a mátyásföldi telep vagy a bírák és ügyészek telepe a Svábhegyen. Mind közül az egyik első, az 1880-as évek elején a Házépítő Tisztviselők Egyesülete által indított kezdeményezés – ahogy ma ismerjük: a józsefvárosi Tisztviselőtelep.

Az 1880-as években keletkező telepről a tízes évekre kiszorultak a tisztviselők, Babits tanárként már „úri elvonult családok és pénzes nyugalom között tanyázott és írta verseit pár évig. Bár a Tisztviselőtelep magán viseli a második világháború után a kitelepítés és a régi lakások kényszerátalakításainak nyomait, az itt élő sokgenerációs telepi családok ma is őrzik az elmúlt idők emlékét.

Az Elnök utca elnevezéséről múltkor írtunk, most jöjjön a keletkezéstörténet.

6 hozzászólás Tovább

Világhírű építészirodák is indulnak a Közlekedési Múzeum pályázatán

augusztus 9., 18:11 Módosítva: 2018-08-10 12:18
387
20 hozzászólás

Úgy tűnik, vége a Közlekedési Múzeum épülete körüli hercehurcának, és végre egyenesbe kerül a projekt sorsa. Eredetileg csak arról volt szó, hogy a jól ismert városligeti épületet felújítják, visszaállítva eredeti szépségét, aztán később úgy döntöttek, lebontják és kicsivel arrébb építik fel újra. Miután menet közben kiderült, hogy az új ház nem alkalmas az tervezett funkció betöltésére, a Közlekedési Múzeumnak új helyszínt jelöltek ki Kőbányán, az egykori Északi Járműjavítóban. (A helyszín amúgy korábban, itt az Urbanistán is felmerült.)

Persze érthetetlen, minek kellett megfutni ezt a fölös kört (és miért kell most Innováció Háza néven egy elég erőltetett funkciót találni az újjáépülő múzeumnak), de ezzel mostantól ne foglalkozzunk. Örüljünk az új fejlesztésnek, mert tényleg nagyon penge lesz. Vagy legalábbis lehet.

20 hozzászólás Tovább

Mint a rátótiak a népmesében

augusztus 7., 16:11 Módosítva: 2018-08-08 11:19
139
8 hozzászólás

Van egy magyar népmesetípus, a falucsúfoló. Ezek a mesék mindig arról szólnak, hogy egy faluban (általában persze a rivális szomszédnál) micsoda butaságokat csinálnak: csikótojásnak vélik a tököt, elvetik a sót, hogy több teremjen, és ha felveri a gaz a környékét, megpróbálják arrébb húzni a templomot, ahelyett, hogy körbekaszálnák.

A Tarcal határában húzódó mandulási álpincesor épp olyan, mintha egy ilyen népmesében szerepelne. A történetét az idei Hello Wood Építész Mustráján hallottam, ugyanis a Szent István Egyetem tájépítész-hallgatói, Valkai Csaba és Zelenák Fruzsina vezetésével épp ezen a helyen építettek egy kilátópontot.

8 hozzászólás Tovább

Lebontják a Dózsa György úti toronyházat

augusztus 3., 13:01 Módosítva: 2018-08-03 13:21
188
23 hozzászólás

A Vízművek eladta a Váci út 23-27 szám alatti irodáját, a "modern" toronyházat. A Hvg.hu azt írja a XIII. Kerületi Hírnök alapján, hogy az egykori székházban működő ügyfélszolgálatok augusztus 10-ével megszűnnek, itt volt a Főtáv és a DHK Hátralékkezelő és Pénzügyi Szolgáltató is. A lap szerint a bontási munkálatok miatt lesz erre szükség, és a Hvg-nek több helyről is megerősítették, hogy az "épületet elbontják".

Az egész ingatlan évek óta pusztult, a felújítás és korszerűsítés pedig többe kerülne, mint a bontás és egy új épület felhúzása, írja a lap, ami szerint a "Vízművek-iroda bontása egyébként nem engedélyköteles".Az új tulajdonos a Skanska, a svéd ingatlanfejlesztő cég, amelynek már több épülete is van Budapesten, a közelben például a Kassák Lajos és a Lőportár utca sarkán, egy másikat pedig a Váci út és a Süllő utca kereszteződésében.

Az épületet 1979-ben kezdték építeni  és két évvel később adták át, összesen 26 ezer négyzetméternyi területen voltak itt irodák.

23 hozzászólás Tovább

Emlékművet állítottak az ország legismertebb gólyájának

augusztus 3., 07:45 Módosítva: 2018-08-03 13:09
571
5 hozzászólás

Bodrogkeresztúr az utóbbi években leginkább azzal került a hírekbe, hogy ott él Fülöp, a gólya, aki télen sem hagyja el otthonát. Fülöpöt az egész település, sőt az egész ország szerette, még futóversenyt is elneveztek róla. Aztán idén júniusban jött a szomorú hír: a gólya, aki már 13 éve élt folyamatosan a környéken, nekirepült egy villanyvezetéknek és elpusztult.  

Fülöp
Fülöp
Fotó: Majercsák Bertalan / Aggteleki Nemzeti Park

A Hello Wood idei Építész Mustrájának - melyről részletesen írtam nem is olyan rég - épp Bodrogkeresztúr volt az egyik helyszíne. A Pécsi Tudományegyetem hallgatói, akik itt dolgoztak, eredetileg is gólyás témában gondolkodtak Fülöp (és a településben amúgy is szép számmal tanyázó faj) miatt. Amikor megtudták a szomorú hírt, elhatározták, hogy emlékmű lesz az építményükből.

5 hozzászólás Tovább

Melege van? Vegyen strandot!

augusztus 1., 15:22 Módosítva: 2018-09-12 15:54
246
8 hozzászólás
8 hozzászólás Tovább

Fából épült újra a Szerencsi Cukorgyár kéményfüstje

augusztus 1., 00:11 Módosítva: 2018-09-10 09:32
1460
6 hozzászólás

A Hello Wood mindenkinek mást jelent. Van, akinek egy tervező irodát, amelyik fával dolgozik, vagy annak egy műhelyét, másoknak egy tábort Kapolcs mellett, Csórompusztán, vagy egy rakás faizét a Balaton közelében, esetleg adomány-karácsonyfákat évről évre több helyen. Az egyik legösszetettebb és legizgalmasabb kezdeményezésük az Építész Mustra a Tokaji-borvidéken - kevés olyan kezdeményezést tudok, ahol tényleg minden szereplő nyertesen kerül ki az egészből. Tavaly csak egy rakás sajtófotó alapján számoltam be arról, hogy milyen is az egész, most egy napra leugrottam a táborba, és most elmesélem milyen. Röviden: baromi jó.

6 hozzászólás Tovább

Világbajnok magyar látványterv

július 31., 09:46 Módosítva: 2018-08-01 07:31
663
2 hozzászólás

A címben és az alcímben tulajdonképpen mindent leírtam, csak azt nem, hogy tökre örülök neki, gratula a Brick Visual csapatának!

A világ egyik legfontosabb építészeti magazinjának, az Architizernek a díját egy Genfbe tervezett munkával, a Champ du Chateau Projecttel hozták el, renderelés és modellezés kategóriában. Ráadásul nem csak a közönségdíjat - amiben azért elég erősek tudunk lenni, mi magyarok -, hanem a zsűriét is.

A zsűri még júniusban döntött, a közönségszavazást pedig július 10-én zárták le, de az eredményt csak tegnap jelentették be. A többi döntős munkát, és a többi kategóriagyőztest itt nézhetitek meg, az előzményeket pedig itt találjátok.

Kövesd az Urbanistát Facebookon, Twitteren, vagy újabban akár Instagramon is:

Zubreczki Dávid / Urbanista (@zubreczkidavid) által megosztott bejegyzés,

2 hozzászólás Tovább

1,5 milliárdos villát árulnak a Stefánián

július 25., 09:37 Módosítva: 2018-07-25 22:24
74
5 hozzászólás
stefánia 77.PNG
Fotó: Google Earth
5 hozzászólás Tovább

Egy kilométeres olajfestményt állítottak ki a Duna-parton

július 24., 15:16 Módosítva: 2018-07-24 19:08
721
3 hozzászólás

Csak ma látható az a gigantikus festmény a Duna-parton, ami furcsa módon magát a Duna-partot ábrázolja. Aki megnézi délután, az estére még kényelmesen átér a kísérő rendezvényekre a Valyo kikötőbe. Aki nem, az még kényelmesebben. Ana Tudor festményét ma délben mutatták be a sajtó képviselőinek és a pogácsás néniknek.

3 hozzászólás Tovább

Hova lettek a Várnegyed palotái?

július 21., 18:02 Módosítva: 2018-07-22 11:06
440
19 hozzászólás

1944 karácsonyától 1945 februárjáig Budapest a második világháború egyik legsúlyosabb ostromának elszenvedője volt, melynek legfőbb építészeti kárvallottja a korabeli kormányzati és igazgatási központ, a Budai Vár volt. A negyed a főváros más részeihez képest döbbenetes mértékű károkat szenvedett el.

1944-ig a Királyi Palota főhercegi szárnyában volt a kormányzó, Horthy Miklós hivatala és rezidenciája is. Itt volt a miniszterelnökség és a Honvédelmi Főparancsnokság épülete is. A Várnegyedben és annak közvetlen környezetében pedig több minisztérium is működött. A falakon belül volt a Belügy-, a Külügy-, a Pénzügy-, és a Honvédelmi Minisztérium, míg a Lánchíd hídfőjénél működött az kereskedelemügyi és az iparügyi tárca is. A földrajzi tényezők és a Várban kiépült kormányzati védelmi központ természetszerűleg vezettek oda, hogy a fővárosért folyó küzdelmek itt csúcsosodtak ki.

A Budai Vár két jól elkülönülő részre volt osztható. A hegyplató déli harmadát a királyi rezidencia és a kormányzati épületek foglalták el, míg az északi kétharmad a minisztériumokkal és követségekkel tarkított lakónegyed volt. A két rész így eltérő fejlődési pályákon mozgott.

19 hozzászólás Tovább

Miben különbözik Budapest és Debrecen?

július 20., 17:43 Módosítva: 2018-07-21 14:16
347
18 hozzászólás

Nagyon izgalmas ábrákkal tarolta le az internetet nem is olyan rég Geoff Boeing, amerikai várostervező mérnök. Egyszerűen diagramokra vitte fel egy rakás amerikai nagyváros úthálózatának tájolását, majd a nép nyomásának engedve, csinált egy merítést a világ nagyvárosaiból is. (Ez utóbbiban Budapest is szerepel, mint azt Kolozsi Ádám ki is posztolta a múlt héten.)

Senkit ne tévesszenek meg elsőre az ábrák, ezekről nem lehet leolvasni, hogy mondjuk délre vagy északra vezetnek-e az utcák a város közepéből kiindulva. Csak azt, hogy milyen a tájolásuk. Vagyis egy keletre vagy nyugatra vezető út ugyanúgy kelet-nyugatinak számolódik - ennek megfelelően mindegyik körábra középpontosan szimmetrikus.

Viszont két dolgot le lehet olvasni azért mindegyikről:

  • mennyire tart egy irányba az utcahálózat (egy sima kereszt a legegyszerűbb, négyzethálós úthálózatot feltételezné, a teljesen kitöltött kör pedig azt, hogy minden irányra egyformán sok út van tájolva), és hogy
  • annak jellemzően milyen a tájolása.

Mindezt már hetek óta tudja minden netező, akit egy kicsit is érdekelnek a települések, de most egy kedves olvasónk igazi meglepetést küldött: megcsinálta ugyanezt magyar városokra

18 hozzászólás Tovább

Aquapark és kaszinó is épült volna a Nemzeti Színház mellé

július 19., 17:32 Módosítva: 2018-07-20 12:52
153
4 hozzászólás

A körönd nem valami gyakori közterületnév. Én sokáig azt sem tudtam, hogy a Kodályon kívül van még ilyen Budapesten. Pedig van. Például a Gregersen körönd, amiről szerintem elég kevesen hallottak, pedig simán lehet, hogy már át is mentek rajta, csak épp nem vették észre. Olyan épületek vannak mellette, mint a Müpa, meg a Nemzeti Színház. Rajzolt térképen, sőt még légi fotón is gyönyörűen kerekedik, de a helyszínre érve nyomát sem találjuk. Csak egy csonka körforgalmat. Valahogy így áll az egész Millenniumi Városközpont is.

Most, hogy pár napja bejelentették, épül a  Millennium Garden irodaház (mely amúgy szintén a csak papíron létező köröndre néz), itt az ideje kicsit végigszaladni a nagyjából harminc éve húzódó városközpont-fejlesztés történetén, melynek senki sem tudja, mikor lesz vége.

A kilencvenes években kezdődött, egy álomszerűen jó adottságú területtel. A Petőfi és a Rákóczi (akkoriban Lágymányosi) híd között volt az utolsó pesti Duna-part szakasz a Hungária-gyűrűn belül, ahol bontások, meg mindenféle kompromisszumok nélkül fejleszteni lehetett. Remek lehetőség lett volna arra, hogy végre valahol megteremtsük a kapcsolatot a víz és a város között, amiről mindenki áhítozik, vagy hogy az itteni fejlesztésekkel katalizáljuk az egykori külső-ferencvárosi ipari területek újrahasznosítását. Sajnos mindezekből nem lett semmi.

4 hozzászólás Tovább

Magyar látványtervek a világ legjobbjai között

július 18., 08:26 Módosítva: 2018-07-18 15:18
400
3 hozzászólás

Na persze, ez bezzeg megy! - mondhatná az epés olvasó, amikor meglátja, hogy milyen kategóriában jelöltek magyar céget a világ egyik legfontosabb építészeti díjára. A cég ugyanis a Brick Visual, az építészeti díj az Architizer A+ Awards, a kategória pedig a látványterveké (egész pontosan renderelés és modellezés). További hőzöngésre adhat okot, hogy legutóbb épp a budapesti olimpia látványtervei kapcsán találkozhattunk a Brick munkáival.

Na de félre a morgással. Egyrészt díjaztak már magyarokat ezen a versenyen a legkülönfélébb kategóriában - dizájntárgyaktól a tervező appokon és kilátókon át a metróállomásokig. Másrészt pedig nincs mese, látványtervezésben tényleg jók vagyunk. Elég csak a Zoa munkáira gondolni, akik amúgy arról is meséltek, hogyan lehet igazán ütős látványterveket készíteni.

3 hozzászólás Tovább

Még mindig eladó a mesebeli magánvár Ásotthalmon

július 17., 05:14 Módosítva: 2018-07-17 20:09
112
1 hozzászólás
15
Fotó: Otthontérkép
1 hozzászólás Tovább