Friss kommentek

Helyreállították a budapesti Szent Jobb-kápolnát

március 12., 15:21 Módosítva: 2019.03.12 20:31
370
0 hozzászólás

Ha azt mondjuk, kápolna, akkor a legtöbbünknek egy kis templomocska ugrik be elsőre. Pedig vannak olyanok is, amelyek egy nagyobb templom részei. Egyesek keresztelésre, mások egy-egy szent tiszteletére, vagy ereklyéjének őrzésére szolgálnak. Ilyen volt a Szent István-bazilika Szent Jobb-kápolnája is, amit most gyönyörűen felújítottak.

Egy átlagos templom úgy néz ki, hogy belépünk és szemben van az oltár, az oltár felett pedig ablak vagy ablakok (ami a középkorban lehetőleg keletnek nézett). A nagyobb székesegyházaknál azonban gyakori, hogy az oltár mögött még van egy helyiség. Így van ez a Bazilikánál is. Ha a Bajcsy-Zsilinszky úton sétálunk és felnézünk a színes üvegablakokra, akkor talán nem is sejtjük, hogy közvetlenül mögötte nem egy impozáns tér van, hanem egy kis kápolna. Mely most így néz ki:

Ez a templom legöregebb helyisége, mely már akkor állt, amikor az épület többi része még sehol nem volt. A plébánia ideiglenes templomaként is használták. Igaz, eredetileg nem ilyen hátsó homlokzatot tervezett Hild a templomnak. Ám az olyan lassan épült, hogy mire évtizedekkel később átvette Ybl a tervezést, alaposan átalakult a város. Születőben volt az Andrássy út, és a Váci körút (vagyis a mai Bajcsy) szerepe is felértékelődött. Szóval ebbe az irányba is valami szépet és látványosat kellett alkotni.

Szólj hozzá! Tovább

A világon egyedülálló a földön járó toronyóra Zalaegerszegen

március 12., 05:12 Módosítva: 2019.03.13 09:06
2388
0 hozzászólás

Zalaegerszeg talán legszebb és legimpozánsabb épülete a Mária Magdolna-plébániatemplom. Belül gyönyörű freskók díszítik: a ragyogóan világos belső szerintem azokat sem hagyja hidegen, akik amúgy nem rajonganak a barokkért.

A házat több mint húsz éven keresztül építették a középkori kis templom helyére. Nem kellett sietniük, az elődje majdnem végig működött, amíg köré emelték a nagyobbat.  1747-ben kezdték, 1769-re készült el, de a  falfestés még csak ekkor kezdődött: végül 1803-ban szentelték fel . Az első óraszerkezete még az 1800-as éveke elején, egy pusztító tűzvészben megsemmisült, de ezt nem sokkal később pótolták.

Ez az, ami ma már nem csak az országban, de az egész világon egyedülállóvá teszi.  Mi Vidékünk  túra keretében ezt is felkerestük.

Szólj hozzá! Tovább

A világ legfurább szellőzőcsövével adták át Buda új irodaházát

március 8., 17:43 Módosítva: 2019.03.09 13:47
513
21 hozzászólás

Dübörög az ingatlanfejlesztés Budapesten, ami szerencsére nem csak lakóprojekteket, hanem új irodaházakat is jelent. Azért szerencsére, mert egy-két igényesebb kivételtől eltekintve, a lakóépületek többsége elég megúszósra sikeredik még az értékes építési területeken is. Az irodaház-fejlesztések átlagszínvonala azért jóval magasabban van. Oké, még azért itt is hiányoznak az igazán nagy durranások, bár tervek azok szerencsére már vannak rá

A Váci úti korridorban még rengeteg lehetőség van, épülnek is sorra az új házak, de azért a városban több helyen is zajlanak fejlesztések, a Corvin sétánytól a Soroksári útig. Na meg a MOM környékén. Ez utóbbi ugyan tömegközlekedésileg nem egy Váci út, ugyanakkor gyakorlatilag a recepcióig lehet autópályán jönni. Meg hát ugye a Budai-hegyek tövében járunk, egy park mellett, aminek azért elég nagy presztízse van. 

Ezen a helyen adták át ma a HillSide irodaházat. 

21 hozzászólás Tovább

Elképesztő dombházat árulnak Gyöngyöstarjánban

március 7., 10:13 Módosítva: 2019.03.08 15:41
505
9 hozzászólás
Impozáns dombház Gyöngyöstarjánon
Impozáns dombház Gyöngyöstarjánon
Fotó: Duna House
9 hozzászólás Tovább

Egy nagy tükröződő izé nyert a józsefvárosi szoborpályázaton

március 6., 08:04 Módosítva: 2019.03.06 13:47
1920
14 hozzászólás

A Corvin sétányon már felállítottak egy hatalmas térplasztikát, ami sokak számára absztraktnak tűnhet, valójában azonban ábrázol valamit: egy Gömböcöt. A Zoboki tervezte Nokia Skypark amúgy is az izgalmasabb és menőbb budapesti irodaházak közé tartozik, a szobor pedig kifejezetten ment hozzá. A látványterveken mondjuk eléggé felhúztam magam, mert azt hittem, hogy a fényes, ezüstös felület pompás görbe tükörszelfik készítésére lesz alkalmas, de kiderült, hogy a valóságban matt lesz. Nos, most egy újabb szobrot állítanak a sétányon, ami garantáltan tükröződni fog. Rákérdeztem.

14 hozzászólás Tovább

Majdnem megépült a futurisztikus képregényváros Amerikában

március 5., 13:32 Módosítva: 2019.03.05 19:03
57
0 hozzászólás

Tavaly fanyalogtam, hogy milyen borúsra sikeredett a  2018-as Budapesti Építészeti Filnapok  felhozatala, erre tessék! Az idei témája kifejezetten az apokalipszis lesz március 7. és 10. között, vagyis most csütörtöktől a Toldi moziban. Tehát a dübörgő ingatlanfejlesztések és az ezekkel párhuzamosan közeledő társadalmi és ökológiai összeomlás. Na jó, azért ne keseredjünk el. A filmes felhozatal egyáltalán nem olyan ijesztő, egy csomó könnyed, sőt vidám alkotás is akad a filmfesztiválon. Mivel idén kicsit belefolytam a katalógus összeállításába, majdnem az összes filmet láttam, szóval tiszta szívvel tudok nektek ajánlani ötöt, ami tuti jó lesz - a címre kattintva találjátok a vetítés pontos időpontját, a stábot és további képeket.

Szólj hozzá! Tovább

Amerikai stílusú gigászi Trianon-emlékmű Nagykanizsán

március 4., 08:20 Módosítva: 2019.03.04 17:44
554
2 hozzászólás

Nagykanizsán, az Eötvös téren áll az ország egyik legszebb art decós emlékműve, mely stílusában olyan friss volt a maga korában, hogy nyugodtan lehetne egy New York-i felhőkarcoló dísze is. Mondhatnánk, hogy biztos Kanizsa amerikai kertvárosa miatt ilyen, de aligha van összefüggés a kettő közt. Az art deco akkor már ott lógott a levegőben, és a legkülönbözőbb helyeken bukkant fel. Például ennél a Nagy-Magyarország-emlékműnél. Ha már Zalába kirándultunk a Mi Vidékünkkel, természetesen felkerestük ezt is.

2 hozzászólás Tovább

Fantasztikus üvegpalota épül Kőbányán a Közlekedési Múzeumnak

február 28., 20:13 Módosítva: 2019.03.03 17:43
2552
17 hozzászólás

Sztárépítészek tervei alapján épül fel az új Közlekedési Múzeum Kőbányán, a Könyves Kálmán körúton. A stílusa azonban egyáltalán nem sztárépítészes lesz. Vagyis senki se valami hatalmas buborékra, meghökkentő formára vagy gigantikus építészeti jelre számítson. Ez a ház nem ettől lesz jó. Aki ismeri a New York-i High Line-t – vagyis az egykori magasvasút pályájából kialakított parkot és közterület-rendszert –, az nagyjából sejtheti, mire számíthat. A Közlekedési Múzeum pályázatán ugyanis ma hirdettek eredményt, a nyertes pedig ennek az egyik tervezőcsapata, a Diller Scofidio + Renfro építésziroda lett.

A feladat tulajdonképpen itt is hasonló, mint New Yorkban volt. Elavult vasúti infrastruktúrát kell élettel megtölteni mindkét helyszínen, hiszen a Közlekedési Múzeum az Északi Járműjavító egyik emblematikus épületébe költözik. A MÁV 1958–1962 között épített, ún. Dieselcsarnokába. Hogy hogyan került oda, milyen irodák indultak a pályázaton, és kik döntöttek a tervekről, arról már korábban szó esett az Urbanistán. Vitézy Dáviddal, a múzeum főigazgatójával pedig arról váltottunk pár szót, miért emellett a terv mellett döntöttek, és milyen is lesz az új Közlekedési.

17 hozzászólás Tovább

Megszülettek az első tervek az Anna-réti misézőhelyre

február 26., 15:19 Módosítva: 2019.02.27 08:36
223
9 hozzászólás

Minden erdőbe építést ódzkodva fogadok, a budai Anna-réten kiváltképp. Az elmúlt években nagy visszhangot váltott ki az oda álmodott új templom, amelynek tervei azonban mára sokat szelídültek. Jelenleg már nem egy új épületet, csak egy miséző- és emlékhely kialakítását tervezi a katolikus egyház és a Hegyvidék önkormányzata. Sokkal inkább tájépítészeti beavatkozásról van tehát szó, amik akár jól is elsülhet, ha kellő alázattal és körültekintéssel nyúlnak a környezethez. Hogy pontosan mi kerekedik ki belőle, azt még senki sem tudja, egyelőre egy ötletpályázaton vagyunk túl, amelynek a pár napja hirdették ki az eredményét. Lássuk, milyen a környezet, miről is szólt a kiírás, és milyen pályaműveket díjaztak.

Az Anna-rét Normafán van, a Tündérhegyi és a Jánoshegyi út közt, leginkább a közeli játszótér miatt ismeri mindenki. Mondanám, hogy népszerű kirándulóhely, de valójában már annyira benn van a városban, hogy az idesétálást kirándulásnak csak nagy jóindulattal nevezhetjük. Az azonban biztos, hogy kedvelt játszós, piknikezős, szánkózós, kikapcsolódós terület. Viszont annak ellenére, hogy (vagy talán éppen azért, mert) a városban van, kiemelten fontos természeti érték is. Nem csak, hogy védett – a Budai Tájvédelmi Körzethez tartozik –, de Natura 2000-es terület, vagyis az európai ökológiai hálózat szempontjából is fontos. Szóval egyáltalán nem mindegy, mi kerül ide.  

9 hozzászólás Tovább

Vagány színház épült a Millenárison

február 15., 14:30 Módosítva: 2019.02.16 00:07
1165
4 hozzászólás

Ha valaki jól járt a Miniszterelnöki Hivatal Várba költözésével, akkor az a Nemzeti Táncszínház volt (meg persze a Miniszterelnöki Hivatal, mint arról már szó esett). Mert  pár év késéssel  ugyan, de kaptak egy tényleg nagyon frankó, új épületet a Millenárison. Az „új” szerencsére csak részben igaz, nem gyömöszöltek bele még egy fejlesztést az amúgy is túlterhelt (ex)parkba, hanem az egykori Teátrum csarnokát alakították át. A tervekről évekkel ezelőtt már írtam, most elkészült, megnéztem, milyen lett.

4 hozzászólás Tovább

Gorcsev Ivánról neveztek el utcát Gyálon

február 14., 15:38 Módosítva: 2019.02.14 18:44
3796
5 hozzászólás
rejtő tizennégy karátos autó

Nagyon megörültem, amikor egy Urbanista-olvasó felhívta a figyelmemet arra, hogy létezik egy Gorcsev Iván utca Gyálon. Igaz a Google Maps (még) nem ismeri, de vannak ide bejegyzett cégek, szóval úgy tűnt, nem viccről van szó.

Jó hír ez egyrészt, mert nagyon szeretem Rejtő Jenőt, másrészt meg mégis csak skandalum , hogy egy magyar Nobel-díjasról mindeddig semmit nem nevezett el a hálátlan nemzet. Pedig, ahogy azt A tizennégy karátos autó első bekezdésében olvashatjuk,

ilyen nagy jelentőségű tudományos jutalmat e poétikusan ifjú korban megszerezni példátlan nagyszerű teljesítmény, még akkor is, ha egyesek előtt talán szépséghibának tűnik majd, hogy Gorcsev Iván a fizikai Nobel-díjat a makao nevű kártyajátékon nyerte el, Noah Bertinus professzortól, akinek ezt a kitüntetést Stockholmban, néhány nappal előbb, a svéd király nyújtotta át, de végre is a kákán csomót keresők nem számítanak; a lényeg a fő: hogy Gorcsev Iván igenis huszonegy éves korában elnyerte a Nobel-díjat.”

5 hozzászólás Tovább

Így néznek ki most a Párisi udvarra épített új emeletrészek

február 11., 09:08 Módosítva: 2019.02.12 10:34
661
20 hozzászólás

A Párisi udvar hotellá alakításáról már esett szó az Urbanistán, ahol a ház történetét és az átépítés terveit is részletesen bemutattam. Akkoriban a legnagyobb vihart az kavarta, hogy vajon megmarad-e a passzázs, vagy egy zárt lobbivá alakítják. Most más miatt került a figyelem középpontjába: mint arra több olvasó is felhivta a figyelmemet, egy elég feltűnő emeletráépítést kapott a ház.

20 hozzászólás Tovább

Térképre vittek több mint 250 Bauhaus-épületet Budapesten

február 7., 12:13 Módosítva: 2019.02.08 09:28
9814
7 hozzászólás

A legklasszabb budapesti épületünnep a Budapest100 minden tavasszal, amikor az adott témához kapcsolódó házak megnyitják kapuikat. A lakók vendégül látják a látogatókat, a felkészülés közben pedig megismerik egymást és saját házuk történetét.

Idén száz éves a Bauhaus, a születésnapos német iskoláról már az Urbanistán is esett szó. Elég közismert, hogy több tanára és diákja is magyar volt, a hatása pedig igen erős volt Budapesten. A szó szinte stílussá vált, és tulajdonképpen így hívunk idehaza minden háború előtti, koramodern épületet, akárki is tervezte azokat. Így gondolták a Kortárs Építészeti Központban is, amikor összeállították a 2019-es Budapest100 potenciális résztvevőit. A központi téma ezúttal ugyanis a Bauhaus lesz.

7 hozzászólás Tovább

Végre nem eltüntettek egy neont, hanem helyreállították

február 4., 11:11 Módosítva: 2019.02.04 11:39
2073
3 hozzászólás

A fenti kép 1966-ban készült az angyalföldi Tomori közben. Már a bringázó rendőr miatt is csodálatos lenne, de ami miatt minket érdekel, az egy teljesen jelentéktelen apróság a háttérben.

Egy neonvilágítású Közért-felirat, ami néhány évtizede még a legközönségesebb dolog volt szerte az országban, de manapság igazi ritkasággá vált. A Közért (melynek neve eredetileg a Községi Élelmiszerkereskedelmi Rt. rövidítése volt) megszűnt a rendszerváltás után, üzleteit privatizálták - bár köznévként időnként mind a mai napig emlegetjük őket. A szóban forgó üzlet is így járt, sőt egy idő után már nem is élelmiszerbolt működött a helyén.

Amikor Catflower hét éve arra járt, és egy remek posztot írt róla a Kép-Tér blogba, már egy zongoraszalon működött a kedves szocreál lakóház aljában.

Néhány éve még zongoraszalon működött a Tomori közi Közért helyén
Néhány éve még zongoraszalon működött a Tomori közi Közért helyén
Fotó: Catflower / kep-ter.blogspot.com

Alighanem kinnfelejtették az akkor már rég nem világító neont, vagy csak egyszerűen nem tudták, kinek is hatáskörébe tartozik az üzemeltetése vagy épp a leszerelése.

3 hozzászólás Tovább

Bezártak a 2017-ben nyílt új pavilonok a Ligetben

február 1., 10:52 Módosítva: 2019.02.02 16:31
216
13 hozzászólás

A nagy csinadrattával beharangozott, több száz millió forintból megépült, új városligeti pavilonok, amelyek a hivatalos közlemény szerint "már előrevetítik, milyen is lesz a jövő városligeti vendéglátása a megújulás után", jó ideje zárva vannak az Állatkerti körúton.

Rákérdeztem a Városliget Zrt.-nél, miért és mikor működnek újra. (A válasz röviden: szerződést bontottak a korábbi üzemeltetővel, aki nem teljesítette a vállalásait, új pályázatot írnak ki, és tavasszal ismét megnyitnak). Meg ha már szóba jöttek, ejtek néhány szót a házakról  is.

13 hozzászólás Tovább

Mi is dolgozhatunk kolostorban

január 30., 08:16 Módosítva: 2019.01.30 16:45
1080
0 hozzászólás

A kolostorban dolgozásról mostanában mindenkinek a miniszterelnöki hivatal új irodája jut eszébe a Várban. Pedig nem kell se kormányfőnek, se szerzetesnek lennünk ahhoz, hogy mi is ezt tehessük. Mondjuk célszerű hozzá Szeged környékén élnünk. Itt működik ugyanis Európa egyetlen kolostor coworking irodája, amely nem csak az épület történelme miatt nevezhető rendháznak, hanem mert azért is, mert a nagy részét ma is ferencesek lakják.

Szólj hozzá! Tovább

Ilyen villa is van Magyarországon

január 29., 11:39 Módosítva: 2019.01.30 00:04
444
7 hozzászólás

Egészen ritka ház, és egészen ritka hirdetés bukkant fel az ingatlanpiacon. Egy adyligeti villáról van szó, amit Mónus János és Szőke Zsuzsa tervezett, jó húsz évvel ezelőtt. Igazából magáról a hirdetésről is hosszan tudnék mesélni, hogy miért tetszik, és miért üdítő a hazai piacon, de ami most igazán érdekes, az nem ez, hanem az épület. Merthogy az szintén egészen üdítő színfolt ma is, pedig az ezredfordulón épült.

A huszadik század második felének legmenőbb villái szinte mind arról szóltak, hogy a kinn és benn közt nincs éles határ: átriumok vannak, hatalmas teraszok és tetőteraszok, üvegfalon túl a kertben folytatódó nappalik, meg különösebb funkció nélküli tornácos izék. 

7 hozzászólás Tovább

Eladó az ország első kisállattemetője

január 28., 11:23 Módosítva: 2019.01.28 15:37
91
0 hozzászólás
kisállattemető.png
Fotó: koltozzbe.hu
Szólj hozzá! Tovább

Miért élnek emberek a világ legélhetetlenebb városában?

január 23., 08:52 Módosítva: 2019.01.29 16:33
1416
35 hozzászólás

Ha van a világnak legélhetőbb városa, akkor legélhetetlenebbnek is kell lennie. Hogy pontosan melyik az, nehéz eldönteni, de az oroszországi Norilszk jó eséllyel pályázna erre a címre. Százezresnél nagyobb település ennél északabbra már nincs a Földön: télen akár mínusz ötven fok is lehet. És a tél nem rövid erre. 

Évi 270 napig is boríthatja hó, és 130 napon lehet hóvihar. Másfél hónapon keresztül egyáltalán nem kel fel a nap.

És ha ez nem lenne elég, a megélhetés legfőbb forrása itt a bányászat és a kohászat. Ennek következtében olyan mérgező a levegő, a talaj és a víz, hogy ez az övezet egymagában a világ károsanyag-kibocsátásának egy százalékáért felel. Hogy milyen embertelen körülmények uralkodnak itt, azt nagyon erős fotókon mutatta be Jelena Csernyisova. Ám a szörnyű tényekből nem következik, hogy mégis miért él itt 170 ezer ember. Vagy, hogy mit csinálnak, amikor épp nem az elemekkel küzdenek. François-Xavier Destors Olvadó lelkek című filmje viszont pont ezt mutatja be.

35 hozzászólás Tovább

Most akkor jó vagy rossz Orbán új irodája?

január 20., 20:20 Módosítva: 2019.01.30 15:31
216
8 hozzászólás

Drága Olvasók, sőt, drága Hallgatók! Ez itt az Urbanista-podcast első, vagyis inkább nulladik adása. A hosszú távú terv az, hogy mivel egy csomó olyan téma van, amire nem jut idő a blogon, de elég fontosak, időről időre egy podcastben foglalnánk össze őket. Az első adás témája a miniszterelnöki iroda volt a Várban, amelyről Zsuppán Andrással, a kultrovat vezetőjével beszélgettem.

Mivel két cikkben nagyjából minden fontos dolgot leírtunk, most inkább a környezetre, az egész Vár fejlesztésére helyeztük a hangsúlyt. Elég sok mindenben különbözött a véleményünk, de talán ezért is lett érdekes az egész. Itt az adás, a hajtás alatt pedig kapcsolódó cikkeket találtok mindarról, amiről szót ejtünk.

A miniszterelnök irodája a Várban - Urbanista

00:00:00 / 00:00:00
8 hozzászólás Tovább

Eladó a világ egyik leghíresebb felhőkarcolója

január 20., 17:04 Módosítva: 2019.01.23 11:08
669
4 hozzászólás

Az Urbanista elmúlt tíz évében rengeteg eladó házat mutattam már be, köztük egy csomó nagyot és híreset. Ám ennyire nagy és ennyire híres egy sem volt közöttük. Eladó ugyanis a Chrysler Building, a világ egyik legismertebb épülete, New York Halászbástyája.

A húszas években épült, akkor zajlott ugyanis minden idők legnagyobb magassági versenye, melyben amúgy egy magyar építész is kivette a részét. Ráadásul akkoriban nem országok, de még csak nem is városok versengtek, hiszen 1908 és 1973 között végig New Yorkban volt a világ legmagasabb épülete. (Jellemző, hogy 65 év után még csak Chicago nyerte el tőle a címet, ma viszont már csupán egyetlen amerikai épület fér a top 20-ba – az is 2014-ben épült.)

Nemcsak az ingatlanok piaca szárnyalt a húszas évek Amerikájában, hanem az autóké is. A Chrysler volt a harmadik legnagyobb gépkocsigyártó akkoriban Ford és a General Motors után. Kijárt neki egy székház, melyik megmutatja erejét. Még akkor is, ha a felhőkarcoló valójában soha nem volt a vállalaté, azt a tulajdonos, Walter Chlyser saját pénzből építtette.

Még a rajzasztalról vette meg a terveket egy ingatlanfejlesztőtől, aztán persze saját ízlése szerint alakítgatta. Így került egy csomó autóipari szimbólum az épületdíszek közé.

4 hozzászólás Tovább

Szegeden is vannak klassz loftirodák

január 14., 10:43 Módosítva: 2019.01.15 16:04
467
13 hozzászólás

Budapest egyik nagy elszalasztott lehetősége volt, hogy a régi szép ipari épületeinkből klassz loftokat alakítsunk ki. A legtöbbet elbontották, legfeljebb egy-két előlapot hagytak meg belőlük, a néhány elkészült pedig sajnos ottmaradt a fejlesztők nyakán, mert nem nagyon volt rájuk piac. Más magyar városból még ennél is kevesebb példát ismerek. 

Ezért is örültem meg először, amikor egy rakás képet kaptam Szegedről, az Antavo új székhelyéről - azzal, hogy vidéken is vannak loftok. Igaz, mikor alaposabban átnéztem az anyagot, kiderült, hogy sajnos nem valódi loftról, hanem egy belvárosi régi palota egybebontott szintjéről van szó. Persze attól még jól néz ki.

13 hozzászólás Tovább

8 m²-es panellakás a Zsókavár utcában

január 7., 10:32 Módosítva: 2019.01.08 10:56
273
9 hozzászólás
A Zsókavár utcai lakótelep. Vajon merre hirdették a csöpp lakást?
A Zsókavár utcai lakótelep. Vajon merre hirdették a csöpp lakást?
Fotó: Google Street View
9 hozzászólás Tovább

Bejutottunk Orbán Viktor új irodájába a Budai Várban

2018. december 25., 08:23 Módosítva: 2019.01.13 17:48
11314
82 hozzászólás

A Vár újjászületése körül alighanem a miniszterelnöki iroda karmelita kolostorba költözése kavarta a legnagyobb vihart. Nem csoda, hiszen az ország vezetése és a Budai-vár viszonya mindig is szimbolikus volt. Legalább ennyire fontos, hogy a Várkert Bazár óta az az első jelentős fejlesztés ott, amelyet befejeznek, ráadásul volt ugyebár a hatalmas vitákat kiváltó erkélyráépítés is.

Januárban már hivatalosan is ez lesz Orbán Viktor munkahelye. Két nappal ezelőttig úgy tűnt, nem nézheti meg senki, milyen is lett végeredmény, aztán egy erről szóló Index-cikk után végül meghívást kaptunk egy december 24-i bejárásra. Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője megmutatta, valóban olyan puritán lett-e ház, amilyennek ígérték, mi lett a színházként is funkcionáló egykori kápolnával, mit művelt Zoboki az új házban, na és hogy milyen a kilátás a sokat vitatott erkélyről. Ez itt az Urbanista, szóval az alábbiakban a blog szellemiségéhez híven magáról az épületről esik majd szó – amennyire lehet apolitikusan.

A bejárás során sajnos nem fényképezhettünk. Az indoklás szerint ugyanis az épületet már a NATO protokollja szerint őrzik, amelyik előírja, hogy csak belső készítésű fotókat lehet kiadni róla. 

82 hozzászólás Tovább

Az ország legkülönösebb jégpályájára készítettek terveket egyetemisták

2018. december 22., 08:47 Módosítva: 2019.01.14 14:54
735
8 hozzászólás

A zugligeti villamosvonal egykori nyomát műemlékmegállók sora jelzi. A legismertebb a tavaly megújult, gyönyörű Lóvasút épülete, mely mai nevéhez híven még a villamosítás előtt, 1886-ban épült. Egykor ez volt a "lóvonat", majd 1896-tól  a villamos végállomása. Aztán 1903-ban meghosszabbították a vonalat a Tündér-szikla tövéig. Ide is épült egy jóval szerényebb kialakítású, de azért kifejezetten szép, hasonlós stílusú végállomás-épület. 1976-ban aztán megszűnt a vonal, és az új végállomás épülete feleslegessé vált (a régit már a háború előtt társasházzá alakították).

Szerencsére azonban nem ment veszendőbe a ház, a nyolcvanas évek közepén új funkciót találtak neki: felújították és kempinggé alakították. Az állomásépületből vendéglő lett, a bejárat mellé pedig két kiszuperált 58-as villamost állítottak, mint valami kőoroszlánokat. Ma is működik. Nyáron is elég népszerű hely (soha nem ettem ott még lángost, de állítólag igen jó), ám az igazi szezonja télen jön el, amikor korcsolyapályává alakítják az egykori vágányok helyét.

8 hozzászólás Tovább

Tizenvalahány könyv karácsonyra. De lehet, hogy húsz

2018. december 20., 13:59 Módosítva: 2018.12.21 08:35
289
0 hozzászólás
Feltámadó ember ábrázolása a bádoki templom középkori freskóján. A kép az Ideje az építésnek könyv egyik illusztrációja
Feltámadó ember ábrázolása a bádoki templom középkori freskóján. A kép az Ideje az építésnek könyv egyik illusztrációja
Fotó: Teleki László Alapítvány

Na drága olvasók, ez lesz az a gigantikus blogposzt, amit senki nem fog végigolvasni elejétől a végéig. Nem is kell!

Rengeteg építészeti és várostörténeti könyvet ajánlottatok nekem az elmúlt egy évben, automatából vásárolható térképtől a huszonezres építészeti albumig. Az alábbiakban rövid ismertetőket találtok mindről. Amelyekről még nem esett szó a blogon, azokról kicsit hosszabbakat is, a többieknél leginkább csak linket.

Szóval elég ha ezt az írást úgy kezelitek, mint egy könyvesbolti polcot: végigfuttatjátok a szemeteket a könyvcímeken, aztán amelyik megtetszik, abba kicsit beleolvastok. 

Nem mondom, hogy én mindet megvenném magamtól. Van, amelyiket meg se tudnám, hiszen a lista végére odacsaptam a kereskedelmi forgalomba nem kerülő kiadványokat is. Sőt, egy ingyen beszerezhető kakukktojás is belefért, meg egy Urbanistához csak igen lazán kapcsolódó kötet is - ezért sem tudom pontosan, hogy most akkor végül is hány könyvről van szó.

Még csak azt sem állítom, hogy mindet elolvastam, hiszen valamelyiket meg sem kaptam még, de ezt persze jelzem is a szövegben. Viszont mindegyikről leírtam, miért tetszenek és miért nem, szóval eldönthetitek, hogy adnátok vagy kérnétek-e karácsonyra valamelyiket. Az biztos, hogy minden téma iránt érdeklődő talál közte kedvére valót, jó böngészést!

Szólj hozzá! Tovább

Bűbájos popup könyv Székelyudvarhely nevezetes épületeiről

2018. december 19., 09:41 Módosítva: 2018.12.19 12:01
368
0 hozzászólás

Nagyon szeretem a popup könyveket, mutattam is párat itt a blogon (és még mindig nem emlékszem, hogy hívtuk őket gyerekkoromban, pedig akkoriban volt a fénykoruk). A Budapest legszebb fürdői Bihari Juliannától igen szép lett, de az sajnos csak egy diplomamunka. Aztán pár napja posztoltam egy elég klassz kiadványt gyönyörű modernista épületekről, de az leginkább csak egy neten keringő videó volt távoli tájak házairól. Ám amire most hívták fel a figyelmemet, az egy magyar város szépségeit mutatja be, meg is rendelhető, ráadásul a szerző egy jó nevet is kitalált hozzá: térbeli könyv.

Széles Ferenc alkotásáról van szó, aki Székelyudvarhely nevezetességeit formázta meg papírból.

Szólj hozzá! Tovább

Jól megvadították a régi szállót az M7-es elején

2018. december 18., 13:22 Módosítva: 2018.12.19 12:21
1433
14 hozzászólás

A Hotel Wient egészen biztos minden budapesti látta már, hiszen elég frekventált helyen áll.

És persze alighanem alig emlékszik rá valaki, hiszen annyira jellegtelen volt.

Az M7-es elején, kifejezetten átutazó vendégekre gondolva építhették 1971-ben, aztán ahogy a legtöbb szocialista szálloda, ez is rohamos avulásnak indult a rendszerváltás után. Egy darabig ketyegett még pár csillaggal, de 2014-ben már mint fejlesztési területet hirdették az ingatlan.com-on. Aztán mégsem jutott teljesen az Olimpia Hotel sorsára, pedig azért annál sokkal alacsonyabb színvonalú épület volt.

Hogy milyen anyagi/szabályozási megfontolásból látott benne fantáziát az új tulaj, azt nem tudom. Mindenesetre nem bontotta le, csak szerkezetig lecsupaszították és felújították az épületet. Ez is kétmilliárd forintba került. A korábbi 92 helyett most 114 szoba van benne. Az üzemeltetést az Accor-csoport végzi majd, az egyik láncának nevét vette fel a ház: ibis Styles Budapest Citywest.

14 hozzászólás Tovább

A magyar zsidó építőművészek öröksége

2018. december 18., 05:01 Módosítva: 2018.12.18 13:48
324
7 hozzászólás
Lajtán innen és Lajtán túl

Ha azt mondom, hogy nagy érdeklődéssel vettem kézbe Gottdank Tibor könyvét – mely terjedelmében, alaposságában, részletekbe menő aprólékosságában és küllemében is leginkább egy enciklopédiára hasonlít –, akkor nem csak egy üres frázist pufogtatok. Egyszerűen kíváncsi voltam, vajon hogy fogja meg a témát.

Mert azt, hogy milyen a magyar zsidó konyha, vagy a magyar zsidó népzene, valamennyire körülírhatjuk. Viszont hiába vannak mondjuk zsidó úszók, zsidó úszásról elég nehezen beszélhetünk. Kicsit így álltam hozzá az építészethez is. Vajon mi értelme van akkor kigyűjteni ebből a szempontból az alkotókat?

Na persze voltak korok, amikor nagyon is tudni vélték, milyen a zsidó építészet. Épp ebből a könyvből tudtam meg, hogy milyen vita folyt a századfordulós sajtóban az épp divatos stílus „faji jellegéről”. Voltak, akik azt vetették fel ugyanis, hogy Lechner Ödön zsidó követői (elég csak a közelmúltban emlegetett Komor Marcellre és Jakab Dezsőre gondolni) miatt van annyi keleti motívum azokon a házakon, amiket ma furcsa módon kifejezetten a magyaros szecesszió legtipikusabb példáinak nevezünk. A felvetést minden irányból támadták, felhozva, hogy ha a származás dönt az építészeti stílusról, akkor ennyi erővel Lechnerét is nevezhetnénk németesnek. 

Hogy van-e ennek ellenére értelme a könyvnek? Nagyon is van!

7 hozzászólás Tovább

Különös budapesti bérházak tervezője

2018. december 14., 15:35 Módosítva: 2018.12.21 09:31
605
0 hozzászólás

Vannak az egész életükben ugyanazt a stílust tökéletesítő, meg a minden divatot gyorsan követő alkotók. De a legjobbak azok, akik minden aktuális hullámot a saját stílusukhoz tudnak igazítani. Mint mondjuk David Bowie vagy Málnai Béla. Most az utóbbiról lesz szó, ugyanis ma van 140 éve, hogy megszületett.

Málnai Béla és Haász Gyula tervezte bérház a Tátra u. 4. alatt (1911-1912). Egykor itt működött az irodájuk is
Málnai Béla és Haász Gyula tervezte bérház a Tátra u. 4. alatt (1911-1912). Egykor itt működött az irodájuk is
Fotó: Kiss Ádám / Lechner Tudásközpont

Az évfordulóra a Lechner Tudásközpont oldalán jelent meg egy tök jó cikk Pesti Mónikától, természetesen Kiss Ádám fotóival. A részletes sztori náluk olvasható, de  pár mondatot és néhány képet kölcsönvettem, hogy dióhéjban bemutassam a pályáját.

Szólj hozzá! Tovább