Friss kommentek

Idén is nagyon furcsa lett a magyar pavilon Lipcsében

tegnap, 14:12 Módosítva: 2018-03-19 20:15
373
5 hozzászólás

A négynapos szünet alatt landolt a postaládámban a sajtóközlemény a Lipcsei Könyvvásár magyar pavilonjáról, szóval mire megnyitottam a levelüket, hopp, már be is zártak. Azt hiszem, azért egy nap csúszással is érdemes bemutatni, mit építettünk fel Németországban. Egyrészt, mert nagyon jól nézett ki a végeredmény, másrészt a választási hajrában, másokat sem érdekelt a magyar sajtóban, mivel is képviseltette magát hazánk Európa egyik legnagyobb könyves show-ján.

Ahogy arról nem is olyan rég írtam, az elmúlt két évben Magyarország elkezdett feltörekvő építészeket bevonni a frankfurti és a lipcsei könyvvásáron a standok tervezésébe. Ez elég jó húzásnak bizonyult. Nem túl költséges módon sikerült felhívni magunkra és az irodalmunkra a figyelmet, ráadásul íróink mellett fiatal építészeink is megmutathatták magukat a világnak.

5 hozzászólás Tovább

Elkezdték lerombolni a Balaton legszebb történelmi villanegyedét

március 14., 15:33 Módosítva: 2018-03-15 16:19
5025
22 hozzászólás

Bár a Balaton partján a füredi nyaralók a legrégebbiek, alighanem Fonyód-Bélatelep villasora a legépebben megmaradt negyed. Legalábbis az volt egészen mostanáig. Bő két éve, Varga István helytörténeti kutató könyve apropóján mutattuk be, mi mindent árulnak ott. Ne legyenek illúzióink, azért ez a hely sem ért fel egy időutazással - legalábbis nem az előző századfordulóra -, de a rengeteg toldás-foldás és átalakítás ellenére még mindig csodálatos képet nyújtott, rengeteg szépen helyreállított vagy könnyen helyreállítható épülettel. Most épp Varga István blogjából derült ki, hogy a negyed egyik meghatározó épülete helyén egy hatalmas társasház fog épülni.

22 hozzászólás Tovább

Meglepő bontásokkal zajlik az Olof Palme Ház műemléki rekonstrukciója

március 12., 13:05 Módosítva: 2018-03-13 08:07
168
12 hozzászólás
Egy vágókép a helyreállítási munkákat bemutató videóból
Egy vágókép a helyreállítási munkákat bemutató videóból
Fotó: Végh Attila / youtube

Elég brutális, munkagépes, épületkibelezős videót kaptunk az Olof Palme Ház felújításáról, amin hivatalosan december óta "műemléki rekonstrukció zajlik". A vágóképek szerint sem a tetőt, sem a közfalakat nem nagyon kímélték a munkák során. Most akkor mi ez? Lerombolás és újraépítés, mint a Közlekedési Múzeumnál? Szerencsére egyáltalán nem erről van szó.

A ma Olof Palme Ház néven ismert épület eredetileg Műcsarnoknak épült a Városligetbe, az 1885-ös Országos Általános Kiállításra, amikor a Pecsa őse is. A Pfaff Ferenc tervezte ház csilivili, neoreneszánsz ékszerdoboz lett, tele Zsolnay-díszekkel, de nagyon hamar kiderült, hogy eredeti funkciójának nem igen felel meg. Egyrészt túl kicsi volt, másrészt nem volt könnyű megközelíteni. Pedig az első komolyabb átalakítás során átpakolták a főbejáratát az egyik oldalról a másikra, hogy a Stefánia felé nézzen, de ez sem segített. A huszadik század során elég sok funkciója volt, amelynek során rendszeresen alakítgatták, főleg a szocializmus éveiben. Az állapota nem volt valami fényes, az épületdíszeket keresztbeverő ereszcsatornákról és vezetékekről már az Urbanistán is volt egy adag fotó vagy hat éve. Szóval a helyreállítása már érett egy ideje, a kérdés csak az volt, hogy minek nyíljon újra.

12 hozzászólás Tovább

Településeknél is nagyobb kihalt hotelek

március 7., 10:31 Módosítva: 2018-03-08 07:33
65
0 hozzászólás

Lehet, hogy csak rossz kedvem van, de az az érzésem, hogy minden korábbinál borúsabb és nyomasztóbb lesz a Budapesti Építészeti Filmnapok, amit idén már tizedik alkalommal rendez meg a Kortárs Építészeti Központ. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne nézzük meg ezeket a filmeket, épp ellenkezőleg! Nem csak azért, hogy a „világon mindenhol elég rossz, akkor meg mit nyavalygunk itt” gondolat mentén erőt meríthessünk belőlük. Hanem azért is, mert a 33 film között, amit március 8. és 11. között mutatnak be, van jó pár nagyon jó és nagyon izgalmas, sőt néhány kifejezetten életigenlő, pozitív kicsengésű is. Egy adagot idén is sikerült megnéznem vetítés előtt, részint ezekből válogattam, részint azokból, amelyekre alighanem szívesen beülök majd én is a Toldiban.

Szólj hozzá! Tovább

Mitől sikeres egy agglomerációs település?

március 6., 09:30 Módosítva: 2018-03-06 19:09
118
27 hozzászólás

Vasárnap jelent meg az Urbanistán a Budapest környéki új parcellázásokat elemző cikkünk, amelyben elsősorban a közlekedési adottságok alapján vizsgáltuk, hogy melyik területnek milyenek a fejlesztési adottságai. A módszertanból adódóan csak néhányt települést érinthettünk, és azokat sem elemezhettük az összes szempont alapján. Ugyanakkor Erdős Zoltán, a Városi Metamorfózisok bloggerének anyaga tökéletes vitaindítónak bizonyult.  A cikk kapcsán Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője küldte el gondolatait. Hozzászólása annál is inkább aktuális, mert nem is olyan rég publikáltak egy elemzést, mely azt mutatta be, hogyan, hol és miért kapott lendületet ismét az agglomeráció terjeszkedése. De át is adjuk neki a szót.

27 hozzászólás Tovább

Budapesti agglomeráció: rossz irányba haladunk

március 4., 11:29 Módosítva: 2018-03-06 09:31
1566
157 hozzászólás

A Portfolio.hu egyik cikke hívta fel nemrég a figyelmet arra, hogy egyes agglomerációs településeken egy év alatt óriási ütemben nőtt a kiadott építési engedélyek száma, akár a többszörösére is (fizetős formában itt még elérhető az írás). Belenézve a KSH oldalán elérhető adatokba, valóban úgy tűnik, hogy – az alacsonyabb telekárak és a több üres telek miatt – ismét előtérbe kerül az agglomeráció, vagyis egy újabb szuburbanizációs hullám indulhat. Nézzük tehát, hogy hol várható új lakások, házak építése, és ez milyen hatással lehet az agglomeráció működésére.

Erdős Zoltán, a Városi Metamorfózisok bloggerének vendégposztja.

157 hozzászólás Tovább

Fürdőház az Országházzal szemben

március 1., 16:39 Módosítva: 2018-03-02 11:31
262
7 hozzászólás

Tavaly nyáron már felállítottak egy medencét a Batthyány téri Duna-parton, és nem omlott össze a világ. Pedig oda aztán 90 km/órás sebességgel csapódtak bele emberek egy 27 méter magas torony tetejéről. Ilyen szép volt:

Hát akkor miért ne lehetne ott máskor is medence, ahová az emberek nem élő ágyúgolyóként vágódnak, csak egyszerűen áztatják benne magukat és a partján sütkéreznek? Valamikor ugye teljesen normális volt, hogy lehetett fürdőzni a Dunában Budapesten, és hébe-hóba voltak próbálkozások arra is, hogy valamit visszaadjunk ennek legalább a hangulatából. Mondjuk a Plázzsal, az Uszálystranddal vagy épp a Sziget Beach-csel, hogy az illegális fürdőzőhelyekről, meg a Valyo Kifolyójáról  most ne is beszéljünk.

A MOME Építészeti intézetének hallgatói, akiknek egy másik helyszínre készült izgalmas terveivel nem is olyan rég foglalkoztunk, most ezt a funkciót és helyszínt gondolták újra. Merthogy az egyetemi félév kezdetén úgy volt, hogy világörökség ide vagy oda, a vizes vb után lebontott torony betonalapja a helyén marad, hogy a 2020-as Eb-n is hasznosíthassák. Aztán mégiscsak a bontás mellett döntöttek, novemberben nekiestek az építménynek.

Persze ettől függetlenül a tervek elkészültek, lássuk őket!

7 hozzászólás Tovább

Nagyobb is lesz az "új SZOT-szálló", meg nem is

február 28., 09:07 Módosítva: 2018-02-28 15:14
57
17 hozzászólás

Rég nem volt annyira megosztó cikk az Urbanistán, mint amilyen a múlt heti SZOT-szállós. Egyesek szerint, nem csak hogy túl pozitív volt a hangvétele, de azt is tudni vélték, hogy mennyivel növelte meg az írásom az ingatlan értékét:

Minden ilyen cikk +100.000,- /nm.

Hízelgő! Mások azonban épp ellenkezőleg, a kritikai élt nehezményezték az írásban, és ennek hangot is adtak, miszerint: 

Miért nem vetted meg te, bontottad le, és csináltál belőle közparkot, te alja szar proletár?

Jöttek azonban ennél izgalmasabb észrevételek is. Egyesek tudni vélik, miért nem lesznek a háznak erkélyei a Rózsadomb felé, mások azzal jöttek, tudják, ki vesz három gigalakást az egyik szinten, hogy gigamegalakássá nyissa majd egybe. Na persze mindez csak pletyka. A pletykák mellett viszont érkezett egy kifejezetten érdekes felvetés is, ez pedig a magasság kérdése. 

17 hozzászólás Tovább

Kampec doloresz a Kálvárián

február 27., 00:02 Módosítva: 2018-02-27 13:07
311
4 hozzászólás

Úgy tűnik, 1893-ban a józsefvárosi Kálvária téren volt a város legmenőbb játszótere. A Vasárnapi Ujság fotóján Pest-Buda első kálváriáját búcsúztatják egy kis mászással a kültelki kölykök, mielőtt átköltöztették volna mai helyére, a Bajza utcai Epreskertbe. A bűn azonban nem tűnt el a térről a kálváriával, amit egy dúsgazdag férjgyilkos asszony emeltetett egykor. A bűntörténész és  nyolcadik kerületi  lokálpatrióta Bezsenyi Tamás vezetett be minket a Kálvária tér és a környék történetébe. A tavasz legizgalmasabb programja, a Budapest100 idén Nyissunk a térre! címmel indul. Május első hétvégéjén Budapest terei, köztük a Kálvária tér és a terek körüli házak, a benne élők és történeteik jutnak főszerephez. 

4 hozzászólás Tovább

Jobb lesz a Clark tér az új hotellel, mint valaha

február 26., 11:00 Módosítva: 2018-02-27 08:25
176
22 hozzászólás

A Clark Ádám téri hotel nem tartozik a kedvenc épületeim közé. Ahogy pár hete is írtam, egy nem túl izgalmas házról van szó, amiből menet közben kivágták a legérdekesebb elemeket, majd megváltoztatták a színét indokolatlanul sötétbarnára, a kapuját pedig megmagyarázhatatlan okból egy óvodai kerítés oroszlános elemére cserélték. Szóval nem hittem volna, hogy egyszer nekem kell majd megvédeni a projektet. Pedig most ez történik.

Úgy, hogy közben a véleményem nem változott róla egy cseppet sem, de olyan hülyeségek kezdtek megjelenni a neten, amelyekkel muszáj foglalkozni. Azzal kezdték ugyanis támadni az épületet, hogy „agyonnyomja a teret”, többen pedig azt hiányolták a cikkemből, hogy miért nem írtam arról, hogy mennyire „nem hagyja érvényesülni az Alagutat”, ami hatalmas sületlenség.

22 hozzászólás Tovább

Baromi hideg jön, sálat és sapkát vett fel a Főkukac is.

február 22., 08:51 Módosítva: 2018-02-22 18:45
3231
10 hozzászólás

Rendben, nem olyan nagy horderejű hír, mint a SZOT-szálló újraépítése, vagy az Olimpia Hotel bontása, de azért mégiscsak fontos.

A gerillakötésről is rengeteg szó esett már a blogon, meg Mihajlo Kolodko, azaz Kolodko Mihály ungvári művész szobrocskáiról is, szóval ezzel is foglalkozni kell. A Szabadság térre állított Breki már novemberben sálat kapott, sőt, mind időközben kiderült, több is van neki és rendszeresen váltogatja az outfitjét

10 hozzászólás Tovább

Gyakorlatilag újra felépül a lebontott SZOT-szálló

február 19., 13:32 Módosítva: 2018-02-21 13:57
413
25 hozzászólás

Ahogy az Index Budapest blogja bemutatta, elég szépen halad a Rózsadomb aljában, Felhévízen éktelenkedő SZOT-szálló csonkjának bontása. Az épület a korszak egyik igazi szégyenletes emléke lenne akkor is, ha teljesen befejezve pöffeszkedne bele a budai panorámába (érdemes összevetni, hogy ehhez képest mennyivel ügyesebben alkalmazkodott környezetéhez a nagyjából ugyanekkor épült Hotel Olimpia a Normafán). Viszont így, betontorzóként, még sokkal rondább.

Mivel sokáig arról volt szó, hogy nem lebontják, hanem csak átalakítják, kíváncsiak voltunk, mégis miért döntöttek másképp, és milyen lesz az új épület, ami a helyére kerül.

25 hozzászólás Tovább

Belvárosi tűzfalfestés? Ef Zámbó egy évtizeddel megelőzte a divatot!

február 15., 13:04 Módosítva: 2018-02-16 11:10
313
9 hozzászólás
ef Zámbó István falfestménye a XV. Késmárk utcában
ef Zámbó István falfestménye a XV. Késmárk utcában
Fotó: Google Street View

Ha falfestményekről van szó, manapság leginkább a Színes Város vagy a Neopaint képei jutnak eszünkbe, meg hogy főleg a belső városrészek tűzfalain bukkannak fel ezek a muráliák. Pedig korábban vállalatok is készíttettek reklámfestményeket, a rendszerváltás utáni talán legelsőt - ami egy péket ábrázolt munka közben - a pékséggel együtt nemrég elbontották, de a 2000-es években az akkor még MATÁV névre hallgató Magyar Telekom is telibe festett néhány tűzfalat, hogy az épp abban az időszakban eltűnő, az 1970-es években készült, XVIII. kerületi Lakatos úti OTP-reklámról ne is beszéljünk

(Egyébként tudtátok, hogy a Budapest folyóirat 2004-ben fotópályázatot hirdetett a még fellelhető reklámfeliratokról? És hogy a pályázatra beküldött képek még ma is elérhetők a folyóirat honlapján?). Ja, és a Gazdagréti lakótelepre 2005-ben kikerült falfestményről most nem is ejtettünk szót (tényleg, vajon mi van vele?)

9 hozzászólás Tovább

Tudjuk, honnan kapta a nevét az Üveghegy, de vajon miért menjünk oda?

február 14., 16:39 Módosítva: 2018-02-15 11:28
164
6 hozzászólás

„Európa egyik legérdekesebb történetű erdejében, volt királyi vadászterületen, a Salabasina- és a Holdvilág árkok ölelésében, elhagyott vegyianyag- és gyógyszerraktárak szomszédságában, az egykori pilisi légvédelmi rakétabázisok árnyékában, azoktól nem is nagyon messze bújik meg az Üveghegy.”

Nem valami kortárs mese kezdődik így, hanem egy egyetemi kurzus leírása. A hegyet valóban így hívják egy ideje. Az itt dolgozó régészek nevezeték el, mert a mai Pomáz-Nagykovácsi-puszta (nem keverendő össze a jó pár kilométerrel odébb fekvő Nagykovácsival) környékén élő ciszterciek a középkorban az imádkozás mellett üveget is gyártottak itt.

A MOME Építészeti Intézetének hallgatói pedig azt a feladatot kapták tanáraiktól, Kovács Csabától és Barcza Gergelytől, hogy tervezzenek egy oktatási, kutatási, nevelési, kulturális vagy akár meditatív központot, amely bemutatja, hogyan hatott egymásra az Üveghegyen az ember és a természet.

Ja és közben legyen az egész turisztikai attrakció is.

6 hozzászólás Tovább

Elbúcsúztunk az Olimpia Szállótól

február 13., 17:07 Módosítva: 2018-02-14 10:55
1191
49 hozzászólás

Heteken belül megkezdődik az Olimpia Szálló bontása a Normafán, ami egyfelől nagyon szomorú, másfelől meg nagyon klassz dolog. Szomorú, mert egy nagyon jó építész egyik legfontosabb házáról van szó, ugyanakkor lassan másfél évtizede kihasználatlanul pusztult a Normafán, és semmi esélye nem volt az ésszerű hasznosításnak. Közvetlenül a bontás előtt, februári havazásban jártuk végig a szebb napokat látott házat. Lássuk, mitől is volt olyan klassz, és miért természetes mégis a bontása.

49 hozzászólás Tovább

Eltűnt az ikonikus pékség az Árpád útról

február 13., 08:06 Módosítva: 2018-02-14 04:24
1475
60 hozzászólás

Újpest mostanság feltűnően gyakran kerül be bontásokról szóló hírekbe, pedig a kerületre általában a példás értékőrzés jellemző (az 1920-as években például egy várostörténeti könyv megírására  egyedülálló módon "monográfia-alapot" szervezett a képviselőtestület, vagyis közel száz éves hagyomány a múlt értékeinek számontartása).

60 hozzászólás Tovább

Kivágták a fákat az egykori Újpesti Szülőotthon kertjében

február 9., 11:54 Módosítva: 2018-02-12 11:09
966
11 hozzászólás

Kétségbeesett olvasói levelet kaptunk Újpestről, ahol az egykori szülőotthon kertjében egyik napról a másikra kivágták a fákat. A környék lakóit váratlanul érte a lépés, és mint utólag megtudták, a korábbi zöldfelület helyén hamarosan társasházat építenek. 

A favágás előtti állapot
A favágás előtti állapot
Fotó: Olvasónk / Urbanista
11 hozzászólás Tovább

Egy Zsolnay- és egy Herendi-díszkutat állítanak Pesten

február 7., 08:36 Módosítva: 2018-02-07 13:44
903
9 hozzászólás

A József nádor térről nem túl sok jót hallottunk az elmúlt években: a legtöbbet a fák kivágása, majd a fölösleges mélygarázsépítés miatt került a hírekbe (teljesen jogosan: minek növelni a parkolóhelyek számát egy nehezen megközelíthető, belvárosi területen, amikor ezen a környéken a cél épp a forgalom csillapítása lenne?). Most viszont kaptunk két látványtervet arról is, hogyan fog kinézni. Legalábbis két klassz szökőkútról, amelyek a térre kerülnek majd. Számomra igazi meglepetések, ráadásul kellemes meglepetések voltak.

9 hozzászólás Tovább

Luxus szórakozóhely 150 éve

február 3., 16:46 Módosítva: 2018-02-07 10:23
724
6 hozzászólás

Hogy egy városban nincs megfelelő bálterem, az ma körülbelül feleolyan komoly probléma, mint hogy nincs mondjuk elég nagy konferencia-központ. Pedig egy ilyen létesítmény kétszáz évvel ezelőtt elképesztően fontos volt. Egyrészt, mert a bálok társadalmi jelentősége óriási volt a 19. században. Nálunk, Mátyásföldön még a 20. század elején is jótékony bálokon gyűjtötték össze a pénzt szinte minden közcélú fejlesztésre.

Másrészt, mert ezek a helyek egyszerre voltak táncterek, koncerttermek, előadások helyszínei, sőt ha úgy vesszük, konferencia-központok is. Az, hogy Pestnek nem volt bálterme, finoman szólva is szimbolikus volt: a németek lakta, császárhű Budával szemben ez volt a rebellis, multikulti, ám romantikusan nemzeti érzelmű ellenpólus. Kulturális-közéleti központ nélkül.

Végül József nádornak köszönhetően, a városfal lebontása után, az egyik korábbi rondella helyén megszületik a mai Vörösmarty tér. Felépül a térre néző, fából épült színház (nagyjából a mai üvegkalicka helyén), és a hátának tapadva, a Dunára komponálva, a mai Vigadó elődje, az úgy nevezett Redoute. A Nemzeti Múzeum építésze, Pollack Mihály tervezte, ahhoz hasonlóan klasszicista stílusban, és a fennmaradt ábrázolások szerint hasonlóan magas színvonalon. A történetét bemutató kiállítás ezen a hétvégén még ingyenesen látogatható a Vigadóban. (Frissítve: a nagy érdeklődésre való tekintettel a nyitvatartást )

Az 1833-ban megnyílt épületben elég nagy pörgés volt, fellépett benne idősebb és ifjabb Johann Strauss, Erkel Ferenc, Liszt Ferenc, itt volt az Első Magyar Iparmű-kiállítás, sőt országgyűlést is tartottak benne. 1849-ben aztán Buda ostromakor a várvédő Hentzi porig lövette a pesti rakpart házaival együtt, hiába ígérte meg neki Görgey, hogy nem ágyúzunk a Dunán át. A romos épületet elbontották, de csodával határos módon a csillárja máig megmaradt: jelenleg a terézvárosi Szent Teréz templomban függ, melynek a belső kialakítását szintén Pollack Mihály tervezte.

Na de, lássuk azt a szépséget, ami a helyére épült. Annál is inkább, mert ez áll annak a 111 házat felsoroló listának az élén, amit elkezdtünk végigjárni az Urbanistával.

6 hozzászólás Tovább

Nem készültek még ezekhez fogható fotók a belvárosi házakról

február 2., 09:41 Módosítva: 2018-02-03 10:37
950
15 hozzászólás

A pesti belváros lakóházai közt vannak jó arányúak és rosszak, szépek és csúnyák, gondosan helyreállítottak és összecsapottak. Ebből a legtöbbször nem sokat veszünk észre, ugyanis nem nagyon látunk rájuk: egyszerűen túl közel megyünk el mellettük ahhoz, hogy teljes képet kapjunk róluk. Főleg a szűk mellékutcákban. Hiába is keresnénk jó, szemből készült fotókat a legtöbb bérházról, nincs honnan lekapni őket. Kivételt mondjuk a Duna-part épületei jelentenek, ahol a túlsó oldalról fényképezve kellő távolságban vagyunk ahhoz, hogy egyben láthassuk az egész épületet „tetőtől talpig”.

Most viszont az Országgyűlés Hivatala drónnal fotóztatja végig a Kossuth tér környékének házait, ami nem csak kitűnő összeesküvés-elméletek gyártására alkalmas („besugarazzák az emberek agyát az ablakokon keresztül”), de arra is, hogy olyan képek készüljenek a szűk utcákban álló házakról, amilyenek még korábban nem.

15 hozzászólás Tovább

Bontják a káposztásmegyeri "székelykaput"

február 1., 13:15 Módosítva: 2018-02-02 13:17
154
19 hozzászólás
Káposztásmegyer székelykapu
Fotó: Újpest Önkormányzata

A káposztásmegyeri "székelykapu" nem székelykapu persze, csak a népnyelv hívja így. Némiképp joggal persze, hiszen Fekete Antal két panelházat összekapcsoló alkotása valóban erdélyi formákat és Kós Károly munkáit idézi meg. Tavaly nyáron írtunk róla először az Urbanistán, amikor szóba került, hogy vajon mi legyen a sorsa. 

A különösebb funkció nélküli díszkapu ugyanis igen rossz állapotba került, és úgy tűnt, három opció közül kell választania az önkormányzatnak:

19 hozzászólás Tovább

Máig nincs építési engedélye a Sagrada Famíliának

január 31., 20:52 Módosítva: 2018-02-05 09:51
472
3 hozzászólás

Nehéz úgy írni egy népszerű városról, turisztikai attrakcióról és egy zseniális építészről, hogy tudja az ember: bármelyik – Barcelona/Sagrada Família/Gaudí  kulcsszót írja be a Google keresőjébe, tíz- és százmillió találatot kap. Ezek után mit lehet még újat írni? Mégis teszek egy kísérletet, mert kicsit utánaolvasva, végül kerekké vált bennem a történet.

3 hozzászólás Tovább

Ahol Magyarország messze veri az átlagot

január 30., 10:13 Módosítva: 2018-01-31 11:23
687
1 hozzászólás

A Frankfurti Könyvvásárról már mindenki hallott, ez a világ legnagyobb könyves rendezvénye. Magyarország ezen éppúgy önálló standdal képviselteti magát, ahogy a második legnagyobb német könyvvásáron, a lipcsein is. Persze minden ország szeretne villantani ezeken az eseményeken. Hazánk természetesen pusztán erőből, mérettel nem tud kitűnni, ezért az elmúlt két évben magyar építészirodákat vontunk be a tervezésbe. Így ráadásul nem csak irodalmunkból, hanem egy kalap alatt az építőművészetünkből is meg tudunk mutatni valamit a világnak.

1 hozzászólás Tovább

Mire jó a befelé néző homlokzati címer?

január 29., 10:20 Módosítva: 2018-01-29 17:01
27
6 hozzászólás
elado-csaladi-haz-erd-also-parkvaros-62781429-k0
Fotó: Ingatlantájoló
6 hozzászólás Tovább

Az ígértnél jóval sötétebb lesz a Clark téri hotel

január 25., 13:12 Módosítva: 2018-01-26 12:47
468
59 hozzászólás
8WFYHFr
Fotó: Qtya / skyscrapercity.com

Nagyon sokáig ment a huzavona, hogy mi is épüljön Budapest talán legértékesebb foghíjtelkére, a Clark Ádám térre. Az eredeti Ybl-palotát visszaépíteni nem lehet, az simán belógna a körforgalom közepébe. Készültek merészebbnél merészebb tervek (ezekről és a telek történetéről korábban is írtunk már az Urbanistán), aztán végül egy nem túl izgalmas külsejű elképzelést kezdtek megvalósítani. Igaz, azt meg kell hagyni, hogy ahogy néhány szinten a kőburkolat és az ablakok síkja más ívet követ a homlokzaton, kifejezetten szellemes.

Építésze, Anthony Gall nem csak tervezett pár jó házat, de történetesen a világ legnagyobb Kós Károly-szakértője, aki egy nagyszerű könyvet is írt a mesterről. Az épület állítólag a szigorú önkormányzati előírások miatt lett ilyen visszafogott, ugyanakkor belül kicsit kiélhette magát a tervező.

59 hozzászólás Tovább

Menő irodává alakították a villamosremízt

január 18., 23:56 Módosítva: 2018-01-19 13:49
1040
10 hozzászólás

Mostanában többször is szerepelt a blogon, mi minden történik a villamosközlekedés felhagyott infrastruktúrájával. Ha csak az elmúlt hónapokat nézem, ott van mindjárt a gyönyörűen helyreállított zugligeti villamosmegálló, mely eredetileg lóvasút-végállomás volt, vagy épp az Újpesti kocsiszín, amelyet már korábban átépítettek üzletté, és épp most esett át egy újabb ráncfelvarráson, hogy egy Lidl meg egy Rossmann költözzön bele.

Amire most hívták fel a figyelmemet, az épp a kettő ötvözete: az egykor lóvasúti telepet, már korábban irodaházzá alakították, egy tavaly év végén ideköltöző cég pedig egy egészen pompás irodát alakított ki benne. Az ACG Reklámügynökség új székhelyét csütörtökön mutatták be a sajtónak, de mivel nem tudtam elmenni, küldtek egy csomó képet, meg némi hátteret.

10 hozzászólás Tovább

Négy és fél milliárd forintért árulják a Svábhegyi Szanatóriumot

január 17., 10:32 Módosítva: 2018-01-17 10:33
297
0 hozzászólás
27 3 1354628426
Fotó: Lakatlan

Olyan hirdetést kaptunk, hogy elsőre azt hittem elütötték benne a számokat. Az eladó ház adatai:

  • 99 szoba és 51 félszoba, 
  • alapterülete 4430 m²,
  • a telekméret 35150 m²,
  • az ára pedig 4457,7 millió forint, 

vagyis durván 4,5 milliárd. A galéria képeit elnézve azonban nagyon úgy tűnik, hogy teljesen reális számokról van szó, ez ugyanis a Svábhegyi Szanatórium.

Szólj hozzá! Tovább

Kell-e egységes arculat a budai és a pesti rakpart házaira?

január 16., 17:14 Módosítva: 2018-01-16 23:34
102
12 hozzászólás

Az elvileg hetente (valójában hébe-hóba) megjelenő, különleges hirdetéseket gyűjtő Urbanista-válogatásba küldte eredetileg Klári ezt a hirdetést. Egy B kategóriás irodaház, mely egy belülről nagyon szépen felújított, évszázados palotában van kialakítva. Szeretem az ilyeneket, ment is volna a többi közé, de az a helyzet, hogy ez a ház több szempontból is érdekes, szóval kicsivel több figyelmet érdemel.

A neve nem véletlenül Neuschloss Palota, ez a család építette befektetési céllal. A tervezője az egyik tulajdonos, Neuschloss Kornél volt, az állatkert elefántos kapujának és a Vastagbőrűek házának (népszerűbb nevén az Elefántház) tervezője. Ez utóbbi nem csak a 111 év, 111 híres ház listára került fel, de nekem is akkora kedvencem, hogy sokáig a kupola belső festménye volt az Urbanista logója a Twitteren.

12 hozzászólás Tovább

Amerikai kertváros a 40-es évek Kanizsáján

január 15., 15:28 Módosítva: 2018-01-16 10:18
2805
19 hozzászólás

A nagykanizsai MAORT-telep megmagyarázhatatlanul hasonlít az amerikai kertvárosokra. Sokan a mai napig azt hiszik, hogy amerikai családok laktak benne, illetve hogy amerikaiak építették. A MAORT-kemp – ahogy egykor hívták – maga volt az „amerikai álom”. A jólét és biztonság helyszíne. De vajon hogy került ide?  Zsoldos Anna írása.

19 hozzászólás Tovább