Friss kommentek

 • KingCod: Azért érdekelne, hogy aki nyáltól fröcsögő szájjal követeli történelmi épületeink ,,ledózerozását'', minden beruházást lopásként könyvel el, és már évekkel előre kutyaürüléket, meg... 2018-05-27 16:01
  Elkezdték leszedni a Corvin Áruház alumíniumburkolatát
 • Alick: "Kunanbajev szoborig" Tényleg, Kunanbajev :) még jó, hogy ő legalább korának és vidékének felvilágosult szellemi embere volt és nem valami megosztó politikus. 2018-05-25 15:43
  Hogy áll most a Liget-projekt?
 • inuitdog: @Alick: Az Olof házat épp teljesen átépítik, valamiféle rendezvény központtá. 2018-05-25 15:35
  Hogy áll most a Liget-projekt?

Hogy áll most a Liget-projekt?

május 24., 19:14 Módosítva: 2018-05-25 14:04
277
28 hozzászólás

Mivel tudom, hogy egy csomó ember egyből azt szeretné tudni, ez most egy Liget-projekt melletti vagy elleni cikk, gyorsan tisztázzuk az elején: egy olyan összetett programról van szó, aminek nem lehet minden elemét utálni vagy szeretni. (Nem kezelünk semmit csomagban.) A magam részéről ellenzem például, hogy épületeket emeljünk a Városligetbe, ráadásul ezért fákat vágjunk ki (vagy telepítsünk át úgy, hogy nem tudni, túlélik-e), hogy jelentősen megnöveljük a park turistaforgalmát, és olyan nevetséges historizáló házutánzatokat húzzunk fel, mint az Innováció Háza. Ugyanakkor nagyon örülök a parkrekonstrukciónak, az autóforgalom kizárásának a Kós Károly sétányról, az aszfaltozott felületek csökkentésének, a betonromok eltakarításának, a megújuló Olof Palme Háznak, vagy annak, hogy ha már új épületek születnek, akkor azok között többségben lesznek a színvonalas kortárs alkotások. 

Utoljára négy éve volt egy kétrészes, nagy átfogó poszt az Urbanistán a Városligetről, amikor az egész tervről kifaggathattuk a Városliget Zrt.-t egy közösségi interjú formájában. Most ismét leültünk, hogy elmeséljék, hogyan is áll a fejlesztés. A beszélgetés egy hatalmas makett mellett zajlott, amely – függetlenül attól, hogy a tartalmának mely elemével tudok azonosulni – baromi jól néz ki. Elkértem a látványtervét, és bepöttyöztem azokat a helyszíneket, amelyeket fontosnak tartok (biztos lesz valami, ami kimaradt). Mivel rengeteg elemről van szó, csak egy rövid felsorolást teszek most közzé:

 • mi is ez,
 • hogy áll a fejlesztés,
 • mikorra készül el,
 • mi a véleményem róla.

Igyekeztem mindegyik pontnál a legrövidebbre szorítkozni, főleg azoknál, amelyekről már korábban bővebben írtam, szóval az alábbi írás nem tud minden részletre kiterjedni. Na, akkor lássuk őket szépen sorban, balra föntről, óramutató járásával megegyezően.

28 hozzászólás Tovább

Elkezdték leszedni a Corvin Áruház alumíniumburkolatát

május 23., 14:21 Módosítva: 2018-05-24 10:54
2675
29 hozzászólás

Ma végre megtörtént az, amire már nagyon sokan vártunk: elkezdték leszedni a Corvin Áruház burkolatát, hogy kivillanjon alóla a hófehér eredeti homlokzat. Na jó, persze valójában nem az tűnik elő, hiszen mint arról korábban is szó volt az Urbanistán eredetileg egy romos homlokzatot rejtettek a fémlemezek alá.

A Corvin Áruház 1926 és 1929 között épült, és átadásakor nagyon menő hely volt, amikor pedig beépítették Budapest első mozgólépcsőjét, akkor pláne. Aztán ugye jött egy világháború, meg 1956. Szóval egyes vélemények szerint a hatvanas évekre jellemző modern burkolatnak nem csak esztétikai funkciója volt újranyitásakor, hanem praktikus is: a lepotyogó épületelemektől is óvni akarták a járókelőket.

29 hozzászólás Tovább

Pár plusz négyzetméterért ránőtt egy irodaház a Visegrádi utcára

május 22., 09:02 Módosítva: 2018-05-22 09:45
143
45 hozzászólás
A nagy üres építési terület helyén áll ma a Promenade Garden. Jobboldalán a Váci út, a balon a Visegrádi utca. A kép alján látható Dráva utcától végig előkertek határolják, még Capital Square (jobbra lenn) előtt is. Az új irodaház azonban addig nyúlik, ameddig az építési terület a fenti fotón
A nagy üres építési terület helyén áll ma a Promenade Garden. Jobboldalán a Váci út, a balon a Visegrádi utca. A kép alján látható Dráva utcától végig előkertek határolják, még Capital Square (jobbra lenn) előtt is. Az új irodaház azonban addig nyúlik, ameddig az építési terület a fenti fotón
Fotó: Google Earth

A Váci úti irodakorridor már elég régóta Budapest legpezsgőbben fejlődő területe, és még jókora potenciál van benne. A fővárosi átlaghoz képest általában nívósabb épületeket emelnek itt (és amúgy is úgy tűnik, hogy jelenleg az irodafejlesztések jellemzően igényesebbek a lakóprojektekhez képest az egész városban). Viszont abba kevesen gondolnak bele, hogy ezek az irodaházak gyakran egy háztömböt fognak át, vagyis ha a Váci úton egy új homlokzatsor épül, akkor az azt jelenti, hogy a párhuzamosan futó, általában jóval keskenyebb, közvetlen szomszédaiban is ugyanez történik. Persze nem feltétlenül ugyanennyire igényesen. 

45 hozzászólás Tovább

Ismét gyönyörű villa lesz a titkos ÁVH-börtön

május 21., 15:36 Módosítva: 2018-05-22 11:27
565
10 hozzászólás

Egy épületet sokféleképpen nevezhetnek el. Van, hogy egy tulajdonsága, van, hogy egy tulajdonosa, esetleg az építtetője vagy a tervezője nyomán. Azt a házat azonban, amit a köznyelv Rajk-villa néven emleget, az egyik foglya miatt hívnak így. A századfordulós nyaralót hamarosan teljesen felújítják, és egy kortárs épülettel kiegészülve ez lesz a Normafa új fogadóközpontja. Utoljára még körülnéztünk a házban, amely máig magán viseli az egykori ÁVH-központ nyomait.

Az elmúlt hetekben porig rombolt Olimpia Hotel közvetlen szomszédságában áll egy házikó. Nem nagyon tűnik fel senkinek: nagy bozótos veszi körbe, a valóban gyönyörű öreg fák közt jó pár gyomfa is felnőtt. Bár többszintes, sőt tornya is van, alighanem csak az szúrja ki, aki kifejezetten keresi. Ha valaki észre is vesz, nem szentel neki túl sok figyelmet, hiszen ütött-kopott épület, tele a szocializmus évtizedeire jellemző toldásokkal, foldásokkal.

10 hozzászólás Tovább

Luxuslakóhajókat hirdetnek a pesti Duna-parton

május 18., 09:16 Módosítva: 2018-05-18 19:00
48
6 hozzászólás
25661307 138052202 l
Fotó: ingatlan.com
6 hozzászólás Tovább

Budapest leghosszabb útja: 5 kerületen át a 871-es házszámig

május 17., 07:25 Módosítva: 2018-05-18 08:06
1108
21 hozzászólás

Az Üllői út mindenképpen izgalmas keresztmetszete a városnak: itt van az ország legmagasabb toronyháza, miközben a nagy része apró családi házak közt fut. Érint hatalmas stadiont, a körút legöregebb épületét, és olyan remekművek szegélyezik, mint Lechner Iparművészeti Múzeuma vagy Pollack Ludovikája. A bemutatására most három kerület helytörténeti gyűjteménye fogott össze:  a XVIII. kerületi Tomory Lajos Múzeum, a Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény, és a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény.

Tegnap egy olyan kiállítást nyílt meg az utóbbiban, amelyik a három intézmény anyagából válogatva mutatja meg, milyen volt az élet a Kálvin tér és a Béke tér között, az előző századfordulótól az 1980-as évek közepéig (amikor is a hármas metró átadásával gyökeresen megváltozott az út megjelenése). Ha úgy tetszik, egy képzeletbeli villamosutazásra hívják a látogatókat, akik végig zötykölődhetnek, az akkor még külön településként funkcionáló lőrinci, kispesti, vagy épp budapesti szakaszokon.

21 hozzászólás Tovább

Ennyire gyönyörűen fényképezhető ingatlant ritkán árulnak

május 16., 09:10 Módosítva: 2018-05-17 00:31
412
15 hozzászólás

Pedig csak egy kis kávézó egy felüljáró tövében. Hét remek ingatlanhirdetés.

15 hozzászólás Tovább

Kiszáradt a fű a most átadott Orczy-parkban

május 15., 10:21 Módosítva: 2018-05-15 20:13
921
22 hozzászólás

A hétvégén gurult méregbe Zsanett, hogy az alig egy hónapja átadott józsefvárosi Orczy-parkban kiszáradtak a növények. Mint írta:

"felháborító hogy itt van ez a gyönyörű park, másfél évre le volt zárva a lakosság elől, teleültették virágokkal, iszonyat sok pénzt beletoltak, és tényleg így kell kinéznie egy virágágyásnak? Egy csomó helyen a fű ki van égve"

Elmondása szerint a száraz részeken öntözőrendszer sincs, és nem is látta még, hogy öntöznék a parkot, padig naponta jár arra futni.

 

22 hozzászólás Tovább

Fillérekért lakott az USA legdrágább negyedében egy idős hölgy

május 14., 20:34 Módosítva: 2018-05-15 13:59
347
15 hozzászólás

A nyolcezer forintos havi bérleti díj elég álomszerűnek hangzik, még Budapest legszegényebb negyedében is. Egy idős hölgy azonban az USA legdrágább környékén lakott ennyiért, vagyis alig több mint 28 dollárért. Ott, ahol mások 3-5 ezer dollárt (vagyis olyan egymillió forint környékén) fizetnek havonta, vagy akár többet is. Egyszerűen így alakultak a dolgok.

Greenwich Village Manhattan bohém negyede volt, aztán mint sok más hasonló környék elindult a dzsentrifikáció útján. Ez olyan jól ment, hogy mára az egész USA egyik legdrágább környéke lett. Amikor rangsorba állították az Egyesült Államok irányítószámait, hogy melyikhez tartoznak a legmagasabb árú ingatlanok, a Village (ahogy a helyiek hívják a környéket)

mind a négy irányítószáma bekerült a top 10-be.

Na most, itt bérelt egészen a közelmúltig lakást magának egy Patricia O’Grady nevű hölgy, nevetségesen olcsón. 

15 hozzászólás Tovább

Ismeri ön a budapesti tereket?

május 5., 00:32 Módosítva: 2018-05-05 16:36
564
4 hozzászólás

A Budapest100 az egész várost megmozgató civil esemény, amely 2011-ben indult az OSA Archívum és a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) kezdeményezésére. Eredetileg a százéves házak ünnepe volt, de már nem az építés éve, hanem más szálak fűzik össze a megnyíló épületeket. Két éve a Nagykörút, tavaly a rakpartok, idén a terek, a terek övezte házak, a bennük élők és történeteik lesznek a főszereplők május első hétvégéjén. Idén 23 téren 45 házat nyitnak meg az önkéntesek és a lakók, a részletes programfüzet már letölthető.

A Fortepan kezdettől fogja a Budapest100 kezét, most egy ingyenes telefonos applikációval készült a Budapest100-ra. A ForteGo kísérleti változata pillanatnyilag 250 képpel működik, a hétvégén kaput táró házak és terek fotóival. Az app segít rátalálni az eredeti helyszínre, ráadásul ilyen volt – ilyen lett képpár is készíthető vele.

Az Urbanista most tizenöt Fortepan fotóval ad rövid tér- és programtörténeti áttekintést. Nyiss kaput, beszélgess lakókkal, hozd el a saját történetedet! Kezdődik a Budapest100.

4 hozzászólás Tovább

Duna-parti kifolyóra terveztek melegedőt

május 3., 08:18 Módosítva: 2018-05-03 15:59
713
19 hozzászólás

Hogy a Duna mennyire el van választva a várostól, és mennyire nem használjuk ki a lehetőségeit Budapesten, az akkora közhely, hogy már szinte ciki keseregni rajta. Mondjuk annyi jó van benne, hogy egy csomó gerillaakcióra sarkallja a kreatívabb elméket, tulajdonképpen ennek köszönhetjük a Valyót. (Tényleg, láttátok már az új Valyo Kikötőt az Összekötőnél? Baromi jó, tessék kipróbálni.) Különösen izgalmasak azok az elképzelések, amelyek a Dunába ömlő termálvízre épülnek, legyen szó bár egyszerű pancsikálásról, vagy a betonból épült Kifolyóról.

A MOME Építészeti Intézetének három diákja – Hegyi Fanni, Dresch Anna, Suriny Balázs – éppen ez utóbbi kettőből merített ihletet, amikor megalkotta a Thermal point elnevezésű projektjüket, amellyel második helyet értek el az indonéz Architecture Festival építészeti versenyen.

19 hozzászólás Tovább

Helyreállított gyönyörű magyar kastélykertek

május 1., 14:05 Módosítva: 2018-05-02 17:55
570
3 hozzászólás

A múlt héten adták át a budapesti Katona József Színházban az Év tájépítésze díjat. Ahogy arról már szó esett, a döntőbe öt versenyző került, s mind az öt mellett egy-egy újságíró mondott amolyan védőbeszédet. Engem is felkértek egy ilyen laudáció megírására és előadására, és ahogy tavaly is, most is lehozom ezt a blogon.

Akkor a Pagony iroda munkásságát mutattam be, most Szabó Gábor három történeti-kertrekonstrukciója mellett érvelttem. Mint azt olvashattátok, végül ő hozta el a díjat, aminek nagyon örültem. Alább le is írom miért. Íme az egész beszéd – át is adom a szót magamnak.

3 hozzászólás Tovább

Azért ilyen kupolás családi ház nem eladó minden nap

április 30., 17:39 Módosítva: 2018-05-01 11:50
55
1 hozzászólás
Kupola
Fotó: Otthontérkép
1 hozzászólás Tovább

A Horváth Mihály téri madonnás ház

április 29., 12:24 Módosítva: 2018-04-30 14:07
568
14 hozzászólás

Budapesten, a Tavaszmező utca és a Horváth Mihály tér szegletén áll egy régi, klinkertéglás meseház, oldalfülkéjében Madonna-szoborral. A Szent József templom mögött még a vidéki Józsefvárosban járunk, ódon épületek, vadszőlő, az ablakokban muskátli. A vakolat pereg, az idő áll, vagy legalábbis évtizedekben mérik: a cukrászda ötven, a patika legalább száz éve működik. A sarokházban egy bolhapiacon vásárolt és a Fortepannak adományozott hagyaték miatt jártunk, évszázados család- és háztörténetet találtunk.

A Budapest100 valami ilyesmit keres és mutat be az idén is: a terek, a terek övezte házak, a bennük élők és történeteik lesznek a főszereplők május első hétvégéjén. A Horváth Mihály téren lesz épülettörténeti séta és intenzív helytörténet bárasztalok mellett. A programfüzet elkészült, lapozzattok bele.

14 hozzászólás Tovább

Terveznek-e majd jó társasházakat a jövő építészei?

április 29., 07:26 Módosítva: 2018-04-30 08:37
28
9 hozzászólás
Horváth Rebeka, hallgató terve egy foghíjbeépítésre
Horváth Rebeka, hallgató terve egy foghíjbeépítésre
Fotó: MOME Építészeti Intézet

Mindannyian tudjuk, hogy nem azért épül annyi unalmas, lélekölő társasház Budapesten, mert rosszak az építészeink. Leginkább a befektetőkön múlik, hogy mindenből a legnagyobb hasznot szeretnék kihozni, és a legolcsóbban szeretnék megúszni a tervezést. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem érdemes jó építészeket képezni, sőt. Nem csak azért, mert időnként lehetőséget kapnak arra, hogy valami jót alkossanak, de azért is, mert az sem mindegy, hogy a szerény adottságokkal hogyan gazdálkodik a tervező.

Nagy Tamás, Ybl-díjas építészt, a MOME Építészeti Intézetének egyetemi tanárát elsősorban templomtervezőként ismeri a nagyközönség: a dunaújvárosi evangélikus templom megérdemelten szerepel a 111 híres magyar ház listáján.  Ám gyakorlatilag minden területen alkotott már maradandót irodaháztól emlékművön át a lakóházakig, ráadásul munkásságát számtalan publikáció és oktatási tevékenysége teszi teljessé.

9 hozzászólás Tovább

Gyönyörű kastélykertekkel nyert az év tájépítésze

április 27., 17:05 Módosítva: 2018-05-02 17:55
980
1 hozzászólás

A budapesti Katona József Színházban adták át tegnap a tájépítészszakma egyik legfontosabb elismerését, az Év tájépítésze díjat Szabó Gábornak, a Tér-Team vezetőjének. A rangos címet három történelmi kert – a dégi és a keszthelyi Festetics-kastély parkja, valamint a pesti Múzeumkert – rekonstrukciójával nyerte el.

1 hozzászólás Tovább

Hogyan vigyünk életet egy régi budai villába?

április 23., 13:50 Módosítva: 2018-04-23 19:30
124
4 hozzászólás

A MOME Építészeti Intézete és az Urbanista közös sorozatát ott hagytuk abba, hogy Ferkai András kétrészes videóban mesélt nekünk arról, hogyan változott a lakásállomány Budapesten. Hogy milyen volt a század elején épült sötét bérházakban élni, és mit szóltak a magyar építészek, mikor megtudták, hogy a szovjet panel lesz a követendő példa. Mivel a sorozat célja, hogy bemutassuk mennyiféle területtel foglalkozik az intézet, egy látszólag teljesen más téma következik: a belsőépítészet. Valójában azonban szervesen kapcsolódunk az előzőhöz, ahogy az építészet és a várostervezés is elválaszthatatlanok.

Fülöp Krisztina, a MOME oktatója (kinek nevével a Manninger-villa felújítása kapcsán találkozhattunk) egyik munkáját mutatja be, ahol egy eredetileg 30-as években épült, azóta többször átépített, kibővített villa belső kialakítása volt a feladata. 

4 hozzászólás Tovább

Keresztény mágnásnegyed épült a szemétdombon

április 21., 12:53 Módosítva: 2018-04-22 07:18
497
2 hozzászólás

Józsefváros, a legszolidabb”– írta Babits a Mikszáth Kálmán térről és környékéről a harmincas években. Az arisztokratikus és konszolidált atmoszféra viszonylag újkeletű, az 1820-as években még egészen vadregényes volt itt az élet. A városi paloták és a „kis Vatikán” decens épületei mocsaras tó, rozzant viskók, vágóhíd és szemétdombok helyén nőttek. A Mágnásfertályt pedig – ahogy a mai Palotanegyedet becézték akkoriban leginkább botrányfészekként emlegették. Akkor is őrizte kissé vidékies hangulatát, amikor a közeli körutakon már régen villamos járt.

A mágnásfertály három tere nyit az idei Budapest100-ra. A Gutenberg térről és a legkorábban nyíló pesti pálinkásbolt boglyas, sűrű hajú, éjszemű kisasszonyairól írtunk korábban, most jöjjön két sokáig névtelen, de annál kedvesebb: a Mikszáth Kálmán és a Lőrinc pap tér.

2 hozzászólás Tovább

Társasház a lebontott villanyaraló helyén

április 16., 12:32 Módosítva: 2018-04-17 08:36
231
27 hozzászólás

Egy hónapja esett szó arról, hogy Fonyód századfordulós villanegyedének szélén lebontottak egy nyaralót, hogy a helyére 51 lakásos társasházat építsenek. Az önkormányzat azóta sem válaszolt a kérdéseimre (ahogy amúgy korábbi ingatlanügyekben is hallgat). A beruházó és a tervező viszont egyből megkeresett, és készségesen megígérték, hogy részletes információkat, illetve látványterveket küldenek a projektről. Így is történt.

Az Ybl-díjas Szendrő Péter, az új ház tervezője pontokba szedve foglalta össze az elmúlt évek történetét és a tervezés folyamatát. Rengeteg dokumentumot mellékelt, melyek bizonyítják, hogy minden törvényesen zajlik – ezt amúgy egy percig nem vontam kétségbe –, és kihangsúlyozta,  hogy nem csak egy nyaralót bontanak el, hanem "egy nagyobb vállalati üdülőt, rengeteg kiszolgáló épülettel", így az új beépítés kisebb lesz. (A magassága és a tömege természetesen nagyobb.)

Bár továbbra is sajnálom a nyaralót, a villanegyed erodálását elhibázott döntésnek, az új épületet pedig túlzó méretűnek tartom, természetesen bemutatom az ő véleményüket is, a friss látványtervekkel. Át is adom a szót Szendrő Péternek:

27 hozzászólás Tovább

Amikor a Móriczon még vurstli volt

április 14., 15:46 Módosítva: 2018-04-17 08:54
792
1 hozzászólás

Mit keres egy kötelező olvasmány vidéki írója Buda legfranciásabb kis terén? Karinthy Frigyest, a legnépszerűbb kortárs térfoglaló törzstagot is meglepte a bronzba öntött Gárdonyi Géza felbukkanása a sokáig névtelen, utcák találkozásánál kialakult zsebkendőnyi placcon. A Hadik kávéházat divatba hozó lágymányosi istennők legvadabb vörösrúzsos szája csókolta életre a teret, amelynek környékén írók párhuzamos életei kuszálódtak: egymás lábnyomába lépett Nemes Nagy Ágnes és Karinthy, Kosztolányi és Ottlik.

Ezek a történetek és más városi legendák is előkerülnek az idei Budapest100-on. A tavasz legizgalmasabb programja a terekre és környékbeli házakra nyitja rá a kaput május első hétvégéjén. Less be.

 

1 hozzászólás Tovább

Miért kellett ennyi lakótelepet építeni Budapesten?

április 12., 14:53 Módosítva: 2018-04-13 12:34
358
69 hozzászólás

A magyar építészek állítólag elszörnyülködtek, amikor a Szovjetunióban meglátták, hogy mostantól milyen primitív technológiával kell dolgozniuk – meséli Ferkai András, Ybl-díjas építésztörténész, a MOME Építészeti és Elméleti Intézetének oktatója az alábbi videóban.

69 hozzászólás Tovább

Csodálatos kifestőkönyv gyerekeknek a régi Budapestről

április 11., 08:55 Módosítva: 2018-04-19 11:57
416
1 hozzászólás

Más is van úgy, hogy imádja Budapestet, rajong a szecesszióért és a századfordulóért, és nagyon, de nagyon szeretné ezt valahogy átadni a gyerekeinek? Nos, nem könnyű feladat, és semmi sem garantálja a sikert, de az biztos, hogy Varga Viola és Nemes Anita ma megjelenő Barangolás a Kiscelli Múzeumban című könyve sokat segít majd ebben.

1 hozzászólás Tovább

Jakuzzi egy 50 m²-es terézvárosi lakás közepén

április 10., 16:10 Módosítva: 2018-04-11 12:48
12
7 hozzászólás
Jacuzzi a szoba közepén
Fotó: ingatlan.com
7 hozzászólás Tovább

Kár volt annyira örülni a felújított ferencvárosi sarokháznak

április 5., 14:01 Módosítva: 2018-04-05 19:21
126
15 hozzászólás

Pedig annyira jó volt végre valami örömteli dologról beszámolni Ferencvárosból. Két hete adták át ugyanis azt a házat, amelyben negyven szociális bérlakás van. Nem új építésről van szó, hanem egy 120 éves bérházról, amit egymilliárd forintból pofozott helyre az önkormányzat. Kapott egy tágas kertet a belső szárnyak elbontásával, emeletráépítést, új függőfolyosókat, lifteket.

Persze egy lakóháznál a lényeg az, hogy milyenek benne a lakások, ám nekünk, városlakóknak külön öröm volt, hogy kívülről is helyreállították eredeti szépségében. Kitűnően példázva, hogy egy nem túl kiemelkedő, átlagos századfordulós bérház is nagyon mutatós lehet, ha rendbe van rakva. Éppen ez az, ami elkeserítő.

15 hozzászólás Tovább

Oké, hogy szép vagy csúnya, de milyen lakni benne?

április 4., 11:38 Módosítva: 2018-04-05 00:31
347
11 hozzászólás

Itt az Urbanistán leginkább arról esik szó, hogy is néznek ki a házak kívülről, és sokkal kevesebb arról, milyenek bennük a lakások. Érthető, hiszen a legtöbb épületben nem fordulunk meg, de naponta több száz homlokzatát látjuk. Ám nem szabad elfeledkezni arról, hogy ha az építész lakóházat tervez, akkor a legfőbb feladata az, hogy abban jól lehessen élni. Ezért aztán a régi házakat sem szabad csupán a homlokzatuk alapján megítélni.

Ferkai András, Ybl-díjas építésztörténész nem csak rengeteg könyvet írt Budapest huszadik századi építészetéről és lakásállományának kialakulásáról, de mint a MOME Építészeti és Elméleti Intézetének oktatója, tanítja is ezt. Az alábbi videón dióhéjban foglalja össze nekünk, hogyan is változtak a lakóház- és lakástípusok a huszadik század első felében, hogyan is alakult ki Budapestnek ez a sok színű lakásállománya.

11 hozzászólás Tovább

Egy szalvétán tervezték meg Káposztásmegyert

március 28., 19:45 Módosítva: 2018-03-29 20:16
809
32 hozzászólás

A fenti képen egy pecsétes szalvéta látható, rajta egy budapesti lakótelep később első díjat nyert tervpályázatának skiccével. A rajzot Tenke Tibor (1924-1984) építész vetette papírra, illetve szalvétára 1966-ban, a TTI (akkor: Típustervező Intézet) ebédlőjében, miközben a ma leginkább balatoni házairól ismert Callmeyer Ferenccel beszélgettek arról, hogy milyen tervvel indulnak a lakótelep tervezésére kiírt pályázaton. (A fotót Tenke fia, ifj. Tenke Tibor készítette és küldte el nekem, amit ezúton is köszönök.) 

A felvázolt lakótelep a káposztásmegyeri volt, ami végül nem így, és nem akkor épült meg. A különös dokumentumot azért most tesszük közzé, mert éppen 35 éve, 1983. március 28-án tették le az alapkövét. Vagyis 17 évvel a tervpályázat után.

32 hozzászólás Tovább

Fotósorozat a híres győri kémény felrobbantásáról

március 23., 14:07 Módosítva: 2018-03-24 12:52
307
29 hozzászólás

Másfél éve már majdnem a levegőbe röpítették a híres győri kéménycsodát, de azután végül megkegyelmeztek neki. Már fúrták a helyet a robbanóanyagnak, mert hogy, hogy nem, pont ez a néhány négyzetméter alapterületű építmény volt útjában egy ifjúsági olimpiának, amikor a város polgármestere bejelentette, hogy 

A kémény marad!

Úgy látszik azonban, hogy ez csak ideiglenes döntés volt, mert ma délelőtt felrobbantották a páratlan ipartörténeti értéket. 

29 hozzászólás Tovább

Hogyan írjunk kritikát?

március 23., 08:33 Módosítva: 2018-03-23 14:37
81
21 hozzászólás

A hét elején nagy vihart kavart egy lakóépület, a Danubio tervéről írt kritikám, több ismerősöm is elmondta, mi a baja a cikkel. Azt nem állította senki, hogy tévedések lennének benne, vagy hogy szerintük rosszul ítélem meg a házat. Leginkább az zavarta őket, hogy nem írtam le, az ismert oligarcha, Szivek Norbert érdekeltségi körébe tartozik az ingatlant fejlesztő projektcég. Nos ez nem hiányosság volt a részemről, egyszerűen fel sem merült bennem, hogy egy építészettel foglalkozó blogon, egy építészeti tervkritikában ki kellene térnem a megrendelőre, pláne nem annak viselt dolgaira. Viszont mivel nem ez volt az első eset, hogy ilyesmit a szememre vetnek, gondoltam megvalósítom régi, nagyképű tervemet, és leírom, szerintem hogyan kell kritikát írni.

21 hozzászólás Tovább

120 éves, romos lakóházat állítottak helyre Ferencvárosban

március 22., 14:45 Módosítva: 2018-04-05 14:07
799
17 hozzászólás

Mostanában kevés jót hallani a Ferencvárosban zajló ingatlanfejlesztésekről. Igaz, a József Attila lakótelep humanizálása országos szinten is izgalmas kezdeményezés, de kicsit túl sok minden áll vele szemben. A Csarnok téri trafóházhoz hozzábuherált hotel, a Közvágóhíd helyén épülő lakótelep, valamint értékes és kevésbé értékes védett épületek bontása volt az a néhány téma, amivel az elmúlt években a kerület szerepelt az Urbanistán. Az utóbbi kettőről amúgy a polgármester és a főépítész is elmondta a véleményét nekünk egy interjúban, érdemes elolvasni.

17 hozzászólás Tovább