Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Menekültes roadmovie, sci-fi és musical is lesz a Berlinálén

2016.01.29. 22:03 Módosítva: 2016-01-29 22:07:32

A migráció témája lesz a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, a Berlinale főtémája. A fesztiváligazgató, Dieter Kosslick  elmondta, hogy lesz menekültes roadmovie, sci-fi és musical is. Az utóbbi műfajba tartozik a Chi-raq című alkotás, Spike Lee amerikai rendező munkája, a Lüzisztraté című klasszikus görög dráma Chicagóban játszódó aktualizált feldolgozása.

A migráció következményeivel foglalkozik a Berlinale leghosszabb filmje is, Lav Diaz Fülöp-szigeteki független filmes A Lullaby to the Sorrowful Mystery (Altatódal a szomorú misztériumnak) című 8 órás alkotása, amely a rendező hazájának gyarmatosításáról szól.

A Berlinale a legaktuálisabb migrációs kérdéssel, az európai menekültválsággal egy dokumentumfilm révén foglalkozik versenyprogramjában. Gianfranco Rosi olasz rendező Fuocoammare (Tűz a tengeren) című munkája az Észak-Afrika felől a Földközi-tengeren keresztül az Európai Unióba igyekvő menekültek útvonalán fekvő Lampedusa szigetére viszi el a nézőt, megrázóan erős képekkel. (A menekültek sokkoló élményeiről riportot is írtunk a Mad Max világa létezik címmel.)

A fesztivál az Oscar-díjas Coen testvérek Ave, Cézár című új filmjével nyílik, amelyet versenyen kívül mutatnak be.

Menekültek lesznek a gyakornokok

A fesztivál a filmek mellett egy sor kezdeményezéssel is reagál a menekültválságra, például gyűjtenek pénzt szétszakadt családok egyesítésére, keresnek pártfogókat, akik fejenként négy menedékkérőt vezethetnek be a Berlinale világába, és nemcsak fesztiválvendégként, hanem munkatársként is befogadják a menedékkérőket, menekülteket egy gyakornoki program révén.

Boldogság

Az idei Berlinale másik fő témája a "boldogsághoz fűződő jog kiharcolása" - mondta az igazgató. Ezzel foglalkozik például a nagyjátékfilmes mezőny egyetlen német alkotása, Anne Zohra Nerrached 24 Wochen (24 hét) című drámája. A csak "stabil lelkiállapotú" nézőknek ajánlott alkotásban az a kiinduló helyzet, hogy egy házaspár a második gyermeket várja, és a magzatról a terhesség közepén kiderül, hogy Down-kóros.

A boldogságot keresik a Zjednoczone Stany Milosci (A szerelem egyesült állama) című, 1990-ben játszódó lengyel film alakjai is, akik a rendszerváltás megrázkódtatásával küzdenek. Tomasz Wasilewski rendezése ugyan "nem fog tetszeni az új varsói kormánynak", de az új lengyel filmes nemzedék kiválóságát mutatja - mondta Dieter Kosslick.

A további jellemző tendenciákról szólva kiemelte, hogy a nagyjátékfilmes versenyprogramban öt munkával megjelenő francia filmművészetben érződik egy "új újhullám", amely a mindennapi élet gondjairól mesél "könnyeden".

A filmek fő jellegzetessége, hogy a technológiai változás sebességének ellenhatásaként egyre inkább teret nyer egy ráérős elbeszélésmód.

A legjobb filmnek járó Arany Medvéért, valamint a főbb alkotói kategóriákban kiosztott Ezüst Medvékért az idén 18 alkotás versenyez, további ötöt pedig versenyen kívül mutatnak be a nagyjátékfilmes szekcióban, ahová 21 országból válogattak be filmeket. A 23 munka közül 19-nek a Berlinalén lesz a világpremierje.

Meryl Streep a zsűrielnök

A színésznő negyven éve tartó pályafutása során először zsűrizik filmfesztiválon. A háromszoros Oscar-díjas amerikai színésznő mellett filmcsillagok hosszú sora jelenik meg a Berlinalén:

  • George Clooney
  • Julianne Moore
  • Gérard Depardieu
  • Emma Thomson
  • Jude Law
  • Kirsten Dunst
  • Colin Firth
  • Isabelle Huppert.

A fesztiválra két magyar alkotást hívtak meg:

  1. Bucsi Réka LOVE című animációs filmje a rövidfilmes versenyprogramban debütál
  2. Fliegauf Bence Liliom ösvény című játékfilmjének világpremierjét pedig a Forum nevű szekcióban tartják, amelyben formabontó, kísérleti alkotásokat mutatnak be.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.