Egy szebb és színesebb Németország 1900-ból

1900 már annyi régen volt, hogy úgy kell beszélnünk róla, hogy az előző századforduló. Egy másik világ volt: Németországban még császárság működött, világháborúkról szó sem volt, de egy prosperáló nagyhatalom építkezett. Mindez olyan régen volt, hogy elképzelni sem tudjuk, de meglepő módon van egy csomó színes kép erről az időszakról. Hogyan lehetséges ez? Ezek a képek ún. fotokróm eljárással készültek, ezzel lehetséges, hogy a fekete-fehér negatívból színes képeket hívjanak elő.  

Nem ez az első alkalom, hogy Marc Walter ilyen projektbe kezdett, az ő nevéhez fűződik az An American Odyssey is, amit nagyképben mutattunk be

Abban a cikkben is leírtuk, hogy a fotokróm eljárás alapja a fekete-fehér negatív, amit egy vékony aszfaltoldattal bevont, sűrű szemcsés litográfiai kő segítségével másoltak le. A színtónusokat a negatív eltérő fényerősségű területei adják, amiket az előhívás során különböző idővel exponáltak, így eltérő színeket kaptak. Valódi látványt nem lehet persze visszaadni ezzel a technikával, csak közelítő színeket lehetett a különböző fényerősségű árnyalatokhoz rendelni. De sokkal több részletet megőriztek, mint a kézzel színezett képeslapok vagy a festmények:

Az olajfestmények aprólékos részleteit, és a vízfesték gazdag árnyalatait ötvözik a fotók valódi igazával - szólt a korabeli hirdetés.

Az An American Odyssey-hez hasonlóan most a Germany around 1900 is a Taschen kiadónál jelent meg, itt lehet megrendelni. Galériánkban megnézhet néhányat a több mint 800 kép közül, képeinkért kattintson!