Eljárás indult a Morning show és a TV2 ellen is

2016.03.05. 14:11

Ülésezett az NMHH Médiatanács nevű hivatala, akik eldöntik, hogy kit mennyire büntetnek meg az általuk vélt szabálytalanságokért. Ebben olyan nagyágyúk vannak, mint például maga az NMHH-elnök, a Magyar Nemzet volt jogi képviselője, Karas Mónika. Egyébként csak jogászok ülnek a tanácsban, kakukktojásként Kollarik Tamással, aki a történelem–igazgatásszervezői szak elvégzése után egyből Orbán főtanácsadója lett a miniszterelnökségen 1998-tól. Aztán a kormányváltás után ő is szerzett egy jogi diplomát.

Szóval most is döntöttek, az RTL Klubon túl hangosak voltak egyes reklámok, ezért 280 ezer forintra büntették őket, írta az MTI. Ez az iparágban szinte pontosan egyenlő a nullával. 

Megbüntették még a Halas Rádiót és a gyomendrődi Radio Sun-t, mert a kötelező közszolgáltatást nem teljesítették megfelelően. Ebbe olyasmik tartoznak, hogy fix mennyiségű magyar zenét kell játszani, sokszor kell híreket mondani  vagy közéleti műsort kell gyártani.

A büntetésük tízezer forint. Nem együtt, külön-külön tízezer.

De nyolc helyi közösségi rádió ellen eljárás indult, mert az NMHH-nak az a gyanúja, hogy nem játszottak elég mostani gyártású  magyar  számot. 

Kötelező tolni a magyar produkciókat?

Pontosan. A médiatörvény szerint a kvótakötelezett rádióknak az éves zenei műsoridejük legalább harmincöt százalékát magyar zenei művek bemutatására kell fordítaniuk, és a közzétett magyar zenének éves átlagban legalább a negyede öt évnél nem régebben nyilvánosságra került számnak kell lennie, figyelmeztetett az NMHH. 

Eljárást indítottak még Morning show nevű rádiós műsor ellen, amit 12-es kategóriával tettek közzé, holott inkább 16 éven aluliaknak nem ajánlottként kellett volna. Ugyanez volt a probléma a TV2 egyik sorozatrészével is.