Megdöbbent Tarlós István kirohanásán a The Times

2016.05.06. 22:04 Módosítva: 2016.05.06. 22:07

"A Budapesti Fesztiválzenekar több elismerést hozott Budapestnek, mint a város összes többi kulturális eseménye együtt" - vezeti fel témáját a The Times publicistája egy pénteki kolumnájában. Richard Morrison megjegyzi, hogy a zenekar költségvetését jelentősen meghúzták, ami még nem is lenne ismeretlen a szerző számára, hiszen a kulturális költéseket náluk is megfaragták.

A neves angol lap szerzője az indokon, és annak előadási módján hüledezik. (Bővebben Tarlós István háborújáról itt írtunk.)

"Fischer szókimondó kritikusa a magyar politikai elitnek, és Budapest főpolgármestere, Tarlós István az alábbi nyilatkozatot tette közzé: 

Fischer Iván karnagy úr kezdi elveszíteni az önkontrollját. Amennyiben nem képes befejezni a követelőző hisztériát, fenyegetőzést és zavarkeltést, úgy át kell gondoljuk a támogatását. Továbbra is elismerjük az ő kvalitásait, de fordíthatjuk ezt a pénzt más, szintén nemzetközi hírű magyar zenekarok bármelyikére, amelyik nem rúg bele a feléje nyújtott kézbe.

A megrökönyödött publicista megjegyzi, hogy hasonló hangvételű politikai megnyilvánulást legutóbb az 1930-as évek Pravdájából tud felidézni, amikor Sosztakovicsot támadták.

A szerző ezután néhány, a nyugati világ lakói számára sokkoló rendelkezésével vázolja fel Tarlós István karakterét. "Engedélyezte, hogy az ismert antiszemita Csurka István intendáns legyen egy neves budapesti színházban, miközben a melegfelvonulást természetellenesnek nevezte."

Richard Morrison szerint Fischer és zenekara ezek után hősöknek kijáró fogadtatásban részesül majd koncertjükön a Royal Festival Hallban.

Fischer Iván egyébként Budapesten is fellép. Szombaton ötkor lesz zenés tiltakozás a Vörösmarty téren.