Ki maradt Angelina Jolie és Brad Pitt után?

GettyImages-495941732
2016.09.21. 16:23

Tegnap összetört egy álom: Angelina Jolie bejelentette, hogy elválik Brad Pitt-től, két év házasság és összesen tizenkét év együttlét után. Louis C.K.-t idézve a dolog nem szomorú, mert még nem volt olyan boldog házasság a világ történetében, aminek válással lett vége. De Pitt és Jolie talán az utolsó olyan házaspár volt, aminek mindkét tagja egyenrangúan híres, elismert és tehetséges. 

És sikeres is, habár az utóbbiban Brad Pitt felé dől jobban a mérleg, a szerepválasztásai kikezdhetetlenek (lásd a nálunk idén bemutatott A nagy dobás), producerként Oscart nyert (12 év rabszolgaság), miközben Jolie filmjei rendezőként viszonylag súlyos bukásoknak számítottak, akár kritikailag, akár bevétel szempontjából. De amit nem ért el a filmezésben, azt ellensúlyozni tudta az élet más területein: emlőeltávolító műtétei felhívták a világ figyelmét a mellrákszűrés fontosságára, továbbá ENSZ-nagykövetként is dolgozott. Nem maradt utánuk senki, aki megközelíthetőleg ennyire nagy hatással tudott lenni a közvéleményre.

Ha bárhol megjelentek, az hír volt. Ha Brad Pitt rossz házba csöngetett be Budapesten, hír volt. Ha Jolie úgy döntött, hogy megműtteti magát, hogy elkerülje a családjában gyakori betegségnek számító rákot, szintén hír volt. Amikor Jolie saját magukat rendezte egy filmben, ami mellesleg egy széteső házasságról szólt, szintén hír volt. Bár jegyet már nem vett rá senki. A válásukkal üres lett a hely, amin Amerika, sőt a világ legismertebb házaspárja ült. Ők lehetnek talán a trónkövetelők, de lássuk be, egyikőjük sem ér a közelükbe.

Harrison Ford és Calista Flockhart

A férj: Han Solo, Indiana Jones, a magyar vidéki turizmus nagy barátja

A feleség: az Ally McBeal című sorozat címszereplője, stabil tévészínész

Megmondom őszintén, én egészen 2016-ig úgy képzeltem el Harrison Fordot, mint egy zsémbes nagypapa, akit tessék békén hagyni a pipájával meg a kockás pokrócával a fotelban, mert ő most pihenni szeretne. Jó, némileg ellentmondott annak az, hogy nemrég kényszerleszállt egy kisrepülővel, és túlélte, de a magyarországi fotóiból az jön le, hogy egy energikus, kedves, szerethető ember. Flockhart pedig az Ally McBeal sikere óta habár folyamatosan dolgozik, nincs annyira a köztudatban, mint a kétezres évek elején. 2010 óta házasok, ez Ford harmadik házassága.

Kim Kardashian és Kanye West

A férj: megalomán, magát messiásnak képzelő popzenei géniusz

A feleség: a Kardashian klán legismertebb tagja, übercelebritás

Csak három éve házasok, de simán kimondhatjuk, hogy ők a következő amerikai álompár, már ha az álompár tagjai lehetnek egészen groteszk karikatúrák. Kim Kardashian a kicsúcsosodása annak a jelenségnek, amikor azzal lettek híresek az emberek, hogy híresek (lásd egy évtizede Paris Hilton), Kanye West pedig véleményem szerint tényleg egy zseni, viszont rendszeresen képes totálisan hülyét csinálni magából azzal, hogy divattervezőnek, filmkészítőnek vagy úgy általában egy fontos megmondóembernek hiszi magát. De végül is ők Amerika maga: a keményen dolgozó férfi és a magára sokat adó trófeafeleség.

Tom Hanks és Rita Wilson

A férj: Amerika legkedveltebb színésze

A feleség: mellékszerepekben feltűnő színésznő, producer

Oké, Tom Hanks messze ismertebb feleségénél, de azért Rita Wilson simán elmondhatja magáról, hogy a Bazi nagy görög lagzi és a Mamma mia! producereként szintén rengeteget letett az asztalra. 1988 óta házasok, Wilsonnál 2015-ben mellrákot diagnosztizáltak, az ő melleit is eltávolították. Két közös gyerekük van, a magát rappernek képzelő Chet Hanks és a nyilvánosságból teljesen kimaradó Truman. Ha szerethetőség és siker alapján kellene kiosztani a Jolie és Pitt utódjait, akkor ők nyernének.

Jennifer Connelly és Paul Bettany

A férj: az ezredforduló egyik legjobb színésze

A feleség: az ezredforduló egyik legjobb színésznője

Connelly és Bettany az Egy csodálatos elme forgatásán találkozott 2000-ben, 2002-ben pedig össze is házasodtak. Connelly azóta kevésbé aktív, és kevésbé van szem előtt filmekben. Ez nem azt jelenti, hogy nem kap munkát, sőt, de azért messze van már a Dark City és a Rekviem egy álomért korszaka. Legutóbb a magyar közönség a Noéban láthatta. Az amerikai pedig a Shelter című drámában, amit Bettany rendezett. Bettanynek egyébként sikerült egy zsíros állást összeszednie a Marvel-univerzumban, érzelemmentes brit beszédhangjával ő játszotta először a Vasember számítógépét, majd annak a megtestesített, megcombosodott változatát a Bosszúállók második és az Amerika kapitány harmadik részében. Három közös gyerekük van, Connelly aktivistaként is dolgozik, az Amnesty International a nagykövetének nevezte ki, harcol a gyerekjogokért és a környezetvédelemért is.

Sarah Jessica Parker és Matthew Broderick

A férj: a nyolcvanas évek tinifilmjeinek szupersztárja, valamint Bigyó felügyelő

A feleség: Carrie Bradshaw

Vicces belegondolni, hogy amikor elkezdődött a Szex és New York forgatása – amiben Sarah Jessica Parker a világ talán legismertebb szinglijét játszotta –, akkor már legalább egy éve házas volt. Matthew Broderickkel egy közös színdarab próbáin találkozott, 1997-ben házasodtak össze. Első gyerekük 2002-ben született, majd hét évvel később pótanyával jött világra még egy ikerpárjuk. Házasságukat nem kísérték botrányok, maximum azzal kerülnek be a sajtóba, hogy Sarah Jessica Parker visszatért idén az HBO-ra a Divorce című drámasorozattal.

Beyoncé és Jay-Z

A férj: a keleti parti rap egy személyben, üzletember

A feleség: Queen Bey

Ha volt egyetlen pár, ami képes volt megszorongatni Jolie és Pitt népszerűségét akkor is, amikor még házaspárnak számítottak, az Beyoncé és Jay-Z volt. Most komolyan: az egyikőjük a világ első számú női előadója, a második pedig egyrészt a New York-i rap atyaúristene, van saját vodkája, van saját zenehallgató oldala, van saját fülhallgatómárkája, közben meg simán megteheti azt, hogy évekig várnak az emberek az új albumára, de ő úgy dönt, hogy nem elég jó, és elzárja örökre. Annyira tökéletesek együtt, hogy az már pofátlan, sőt, már összeesküvés-elméleteket is szül arról, hogy valójában hány éves lehet igazából Beyoncé, és hogy hogyan lehetett olyan tökéletes kondiban röviddel lányuk, Blue Ivy Carter születése után. Sajnos a csúnya valóság előbukkant akkor, amikor biztonsági felvételeken látszott, ahogy Beyoncé húga teljes gőzzel nekimegy Jay-Z-nek, miközben testvére mozdulatlanul áll, de azóta az ügyet besöpörték a szőnyeg alá. 2008-ban házasodtak össze.

Will Smith és Jada Pinkett Smith

A férj: Kalifornia hercege, Amerika többszörös megmentője

A feleség: Amerika többszörös megmentőjének felesége

Nehéz helyzetben vagyok, mert míg a lista többi tagjai között egyértelműen lehet egyenlőségjelet tenni, a Smith házaspár esetében ez kicsit nehezebb. De persze azért, mert Will Smith még talán az utolsó élő sztár a világon, akinek van elég karizmája, hogy moziba csábítson embereket, és vele összehasonlítani bárkit baromság lenne. Főleg azért is, mert Jada Pinkett Smith is hasonlóan sikeres színésznő, aki olyan filmekben játszott, mint a Bölcsek kövére vagy a Mátrix-trilógia második és harmadik része. 1997-ben házasodtak össze, és ők az egyetlenek ebből a listából, akik aktívan nyomják a saját gyerekeiket a reflektorfénybe. Lányuk, Willow már évekkel ezelőtt kijött egy popszámmal, fiuk, Jaden pedig több filmben is játszott együtt apjával, miközben az interneten kultfigurává lépett elő a totálisan gyagya megszólalásaival.

Kirk Douglas és Anne Douglas

A férj: Spartacus, a legjobb állal rendelkező élő férfi

A feleség: egyszeri producer

Rágjuk meg ezt az információt jól: idén decemberben Kirk Douglas százéves lesz. És most jön a következő: 1954 óta házasságban él Anne Douglasszel. Több mint hatvan éve vannak együtt, és ez alatt a hat évtized alatt egy pillanatra sem tűnt úgy, hogy ennek máshogy kellene lennie. Kirk Douglas lezuhant egy helikopterrel 1991-ben, túlélt egy agyvérzést 1996-ban, és a házasságuk még mindig tart. És igazából nem ezt várjuk a híres házaspároktól? Hogy példát mutassanak abban, hogyan kell boldogan élni, hogy létezik olyan, hogy valaki az élete oroszlánrészét egy társsal éli le? Amikor azt olvassuk, hogy elválik Angelina Jolie, Brad Pitt, Ben Affleck, Jennifer Garner, Gwen Stefani, Gavin Rossdale, Gwyneth Paltrow és Chris Martin, akkor gondoljunk arra, hogy Kirk Douglasék már egy évszázad felét lenyomták boldogságban.

Kik vehetnék át Angelina Jolie és Brad Pitt helyét?