Bob Dylan senkivel nem hajlandó a Nobelről beszélni

2016.10.14. 17:33
Egyetlen szót sem ejtett világszerte nagy meglepetést okozó Nobel-díjáról csütörtök esti Las Vegas-i koncertjén Bob Dylan amerikai énekes-dalszerző, költő, akit a díjat odaítélő Svéd Akadémiának sem sikerült elérnie még egy nappal a bejelentés után sem.

A 75 éves zenész a Las Vegas-i Cosmpolitan szálloda és kaszinó Chelsea hangversenytermében adott koncertet mintegy 2000 rajongója előtt, de egyetlen szóval sem tett említést az elismerésről, nem reagált a közönség ovációjára, és a Nobel-díját emlegető bekiabálásokra (Nobel laureate!) sem – írja az MTI.

A The Washington Post úgy értesült a dalszerzőhöz közelálló személyektől, hogy Dylan egész nap nem reagált a díjra. A zenész közösségi oldalai órákig némák maradtak az ügyben, és később is csak magát a tényt közölték minden kommentár nélkül. 

Egyik barátja, Bob Neuwirth énekes azt mondta a The Washington Postnak, még az is előfordulhat, hogy Dylan soha nem fogja még csak megköszönni sem az elismerést. 

A Svéd Akadémia mindeddig hiába próbálta meg személyesen is elérni az énekest, csak ügynökével és koncertszervezőjével tudtak kapcsolatba lépni. Az akadémiánál így azt sem tudják, hogy Dylannek szándékában áll-e részt venni a december 10-i díjátadón.

Bob Dylan már számtalan elismerést kapott, köztük 12 Grammy-díjat, Oscar-díjat, amerikai elnöki szabadság-érdemrendet, a francia becsületrendet, sőt egy külön Pulitzer-díjat is, de nyilvánosan ezeket vagy egyáltalán nem, vagy csak a lehető legtömörebben köszönte meg.

Dylannek egyébként több rocksztár is gratulált: Mick Jagger a Facebookon fejezte ki elismerését egy szűkszavú posztban ("Gratulálok Bobnak, amiért elnyerte a Nobelt. Micsoda teljesítmény!"), Tom Waits a Twitteren írta azt, hogy "Nagy nap ez az irodalom számára, mert az eredeti formájának Mesterét ünneplik". Bruce Springsteen az alkalomból közzétette megjelenés előtt álló memoárjának egy részletét, amelyben Dylanről azt írja, utat mutatott Amerika "új vadonjában". Barack Obama is csatlakozott az ünneplőkhöz, ő Twitteren közölte, gratulál "az egyik kedvenc költőjének a jól megérdemelt Nobelhez".

Ne maradjon le semmiről!