A fél világot bejárta a magyar tetoválóművész animációs projektje

Interjú Bercsényi Balázs tetoválóművésszel

03balazsbercsenyialifeofarose-combo
2019.04.07. 20:46 Módosítva: 2019.04.07. 22:35
Egyetlen hét alatt hetven ember életét kötötte össze tetoválásaival Bercsényi Balázs, aki mosogatóként kezdett külföldön dolgozni, majd lett népszerű tetoválóművész. Varrt már többek között Lewis Hamilton, Winnie Harlow, Dub Fx vagy Santana lányának bőrére is, illetve olyan magyar hírességek viselik magukon a munkáit, mint Fluor Tomi vagy Kiss Tibor a Quimbyből.

„Az én utam kifejezni a megfoghatatlant és gyengéd ihletet adni” – mondta legutóbbi, A Life of a Rose (azaz: Egy rózsa élete) című projektjéről Bercsényi Balázs, aki hetven ember legkülönbözőbb testrészeire varrt rövid történeteket. A tetoválások egyenként is megállják a helyüket, valódi értelmüket azonban együtt adják: egy rózsa kihajt a földből, felcseperedik, leszakítják, majd egyik kézből a másikba, végül pedig egy vázába kerül, ahol elhervad.

A magyar tetoválóművész „motion tattoo" projektjéről azóta cikkezett többek között a BuzzFeed, a Bored Panda, az Inked Magazine, a PopSugar, a My Modern Met, valamint még számos más külföldi portál is. Az egyénen túlmutató és a legkülönbözőbb életeket összekötő projektben kizárólag magyarok vettek részt, akik korábban nem ismerték egymást, Bercsényi munkái hozták őket össze – immár örökre.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

a life of a rose 🌹

BB (@balazsbercsenyi) által megosztott bejegyzés,

A résztvevők nem tudták pontosan, hogy mire jelentkeztek, menet közben derült csak ki számukra, hogy csupán egy-egy oldalt vagy pillanatot jelentenek majd egy később összeálló történetben, amelyhez szabad bőrfelületeiket adták. Az elmúlást szimbolizáló animációval a Pécsről elszármazott, spiritualitásra fogékony tetoválóművész arra próbálta felhívni a figyelmet, hogy a halál nem is olyan tragikus, mint gondoljuk. A jelenleg is külföldön tartózkodó Bercsényi Balázzsal online készítettünk interjút.

Mennyire egyedi dolog az, amit csináltál? A „motion tattoo” egy új fogalom, amit te találtál ki, vagy létezett már korábban is? 

Már létezett, nem én vagyok az első tetoválóművész, aki ilyet csinált. Viszont ez az eddigi leghosszabb ilyen projekt, az üzenete pedig rengeteget lendített a népszerűségén. 

Miért pont a rózsa? Mit akarsz üzenni ezzel a jelenettel?

A szeretet szimbóluma, könnyen értelmezhető. Mások szolgálatába állni, önzetlenül, mindannyiunk feladata kell hogy legyen. Továbbá nagyon jól tudtam vele szimbolizálni az elmúlást, amivel mi, nyugati emberek nem szeretünk farkasszemet nézni. Azt gondolom, magát a halált nem egy tragikus végnek, inkább csak egy átalakulásnak kellene tekinteni, ami valami új és csodalatos kezdete – akár egy rózsáé, akár egy emberé. 

Hogyan választottad ki, hogy kiket tetoválsz?

Az Instagramon hirdettem meg a projektet, amire hatszázan jelentkeztek, közülük pedig százan kaptak emailt az időpontok lefoglalásához, hetven szabad hellyel. Teljesen vegyes volt a csapat, volt köztük például egyetemista, pszichológus és gyorséttermi eladó is. Rendkívül felemelő volt egy ilyen sokszínű brigáddal találkozni, és adni nekik egy kicsit magamból.

Fontos volt, hogy magyarok legyenek a projekt alanyai?

Igen, mivel a projekt fő célja az volt, hogy visszatérjek a gyökereimhez, és a művészeten keresztül szimbolikusan egyesítsem egy parányi részét Budapestnek.

Hogy ütemezted be ezt a hetven embert?  Mennyi időd jutott egy-egy résztvevőre?

Egy teljes hetem volt az összes tetoválás kivitelezésére. Az első napon, hétfőn, 15-en jöttek, így  nagyjából 30 perc jutott mindegyikőjükre. Keddtől vasárnapig pedig minden nap 9 darab egyórás sessionnel folytattam.

Mindenki elégedett volt azzal, amit a bőrére varrtál?

Abszolút. Hihetetlen élmény volt megtapasztalni a résztvevők odaadását és rugalmasságát. Az adott volt, hogy mi kerül rájuk, a testen való elhelyezésben viszont abszolút szabad kezet adtam mindenkinek.

Hogy figyel fel valakire a BuzzFeed vagy a Bored Panda? Tettél ezért bármit is azon kívül, hogy kitaláltad és megvalósítottad a projektet?

Egy nagyon jó kis csapattal fogtam bele a projektbe, a koncepció mellett ez mindenképpen fontos szerepet játszott.

Változtatott az életeden bármit is a siker? Több munkád lett mondjuk? Vagy csak megszaporodtak az Instagram-követőid?

Nagyon pozitív visszhangja volt a projektnek minden tekintetben. Sok változáson megyünk keresztül mindannyian, de van, amelyik olyan lassú, hogy szinte fel sem tűnik. Azt gondolom, hogy az Insta-követők mennyisége nem feltétlenül függ össze a valódi sikerrel.

Számomra ez a projekt inkább egy fontos mérföldkő, és úgy érzem, elindított egy új irányba, ami tele van bizonytalansággal és izgalommal.

Hogyan lettél tetoválóművész?

19 évesen, 11 évvel ezelőtt, kiköltöztem Nagy-Britanniába, és sikerült találnom egy mosogatói állast. Ebben az időszakban találkoztam egy fantasztikus művésszel Londonban. Tulajdonképpen ő mutatott be ennek a művészeti ágazatnak, előtte egyáltalán nem terveztem sem tetováltatni, sem pedig tetoválni. Majd durván másfél évre rá hazajöttem, és teljesen átadtam magamat a szakmának. 

Hogy kerültél aztán New York-ba? Hogyan talált rád a világ egyik legsikeresebb tetoválóművésze, Bang Bang, akinek a szalonjába bekerültél ? (Keith 'Bang Bang' McCurdy olyan hírességeket tetovált, mint Rihanna, Katy Perry, Justin Bieber, Lebron James, Miley Cyrus, Kylie Jenner és Cara Delevingne.)

A kinti stúdióval kölcsönösen figyeltünk fel egymásra: elküldtem nekik a munkáimat, megtetszett nekik, és munkát ajánlottak. Én pedig megragadtam a lehetőséget, így sikerült kiköltöznöm három évre az Államokba. 

Hogyan alakult a Magyarországon kívüli életed?

Fantasztikus éveket tudhatok magam mögött, rendkívül hálás vagyok a Bang Bangnek az elmúlt három évért, de úgy érzem, az új évvel eljött az ideje, hogy a magam útját járjam, még többet utazzak, tapasztaljak, tanuljak, új projekteken dolgozzak. A Bang Banget tehát full time szinten otthagytam, de vissza fogok még járni vendégtetoválni.

Milyen sűrűn látogatsz vissza Magyarországra? Haza fogsz költözni valaha is?

Próbálok minél többet itthon lenni. Teljesen sosem szeretném elengedi Magyarországot, mert csodalatos helynek tartom, és szeretném, ha a magyarok újra elkezdenének hinni magukban, szeretnék és értékelnék egymást, azt az ősi kultúrát, ami bennünk lakik, és azt az ősi nyelvet, amit beszelünk. A hazaköltözésem mindenesetre még kérdéses, szeretnék kialakítani egy bázist, de hogy erre mikor kerül sor, még nem tudom.

Mit gondolsz, miben vagy más, mint a többi tetoválóművész?

Mindannyian mással vagyunk megajándékozva. Úgy érzem, hogy sikerült relatíve hamar arra az ösvényre tévednem, ahol kamatoztatni tudom az én ajándékomat, ami jelen esetben a tetoválás. Hálás vagyok, hogy csatornája lehetek egy magasabb erőnek, ami mindannyiunkat körülvesz.

Több hazai és külföldi hírességet is tetováltál már. Kiket?

Húha, próbálok visszaemlékezni! Itthon tetováltam például Wolfie-t, Fluor Tomit és Diazt, Dukai Reginát, Metzker Vikit, Andrót, Éder Krisztiánt, Mező Misit, Lotfi Begit vagy Kiss Tibit a Quimbyből. Külföldiek közül dolgoztam már többek között Lewis Hamilton F1-pilótával, valamint Winnie Harlow és Devon Windsor szupermodellekkel, a zenei életből pedig varrtam már például Stella Santanát, Carlos Santana lányát, Bazzit, James McVey-t és Dub Fx-et is.

Másképp viselkedik egy híres ember ilyen szituációban?

Különösebben nem. Egy kicsit talán nehezebb időpontot egyeztetni velük, eléggé be vannak ugyanis táblázva. 

Kit varrnál ki a legszívesebben?

Nem szeretek különbséget tenni ember és ember között, mert szívesen dolgozok együtt bárkivel, aki érti és érzi a mondanivalómat, hasonló frekvencián rezeg esztétikai és minden más szinten is. De ha mindenképpen említenem kellene valakit, akkor Neil Degrasse Tyson asztrofizikust vagy Elon Muskot mondanám.

Hogyan dolgozol? Mi a legfontosabb ilyenkor?

A tér, ahol vagyok. Nagyon fontos, hogy nyugodt környezetben tudjak alkotni. Kicsit olyan ez, mint amikor megszűnik körülötted az idő. Csak ott vagy a pillanatban, nincsenek zavaró tényezők. 

Beszéltél már le bárkit is tetoválásról?

Persze. Olyan ez, mint a szex: ha nincs kémia, akkor nem az igazi, akkor inkább nem kell erőltetni. 

Ha nem tetoválhatnál, milyen hivatást választanál magadnak?

Elmennék asztalosnak. Bár a kettő nem feltétlenül zárja ki egymást.

A life of a rose from Balazs Bercsenyi on Vimeo.

Ne maradjon le semmiről!