Az Átriumtól már biztosan elvont 168 millió forintot a kormány

DBELO20121126015
2019.05.16. 18:16

A kulturális államtitkárság csütörtökön értesítette a színházat, hogy a 2018. november 13. előtti törvény szerint járó 218 millió forintos tao-támogatásból 50 millió forintot ítéltek meg, vagyis a 2018-as tao-összeg 77,1 százalékát – 168 millió forintot – az Átriumtól elvette a minisztérium, tudatta a színház a Facebook-oldalán. A közlemény úgy folytatódik:

AZ ÉRTESÍTÉS SZERINT AZ 50 MILLIÓ FORINTOS „KOMPENZÁCIÓT” IS CSAK ABBAN AZ ESETBEN KAPJA MEG A SZÍNHÁZ, HA LESZ RÁ FORRÁS, RÁADÁSUL HÁROM RÉSZLETBEN.

A második két részletet eleve további feltételekhez és beszámolók elfogadásához kötik. A színházi közlemény arról is szól, hogy az Átrium soha nem adott pénzt tao-közvetítésért, és jegybevételének minden egyes forintja valós volt.

A korábbi kormányzati nyilatkozatok fényében, miszerint aki tisztességesen dolgozott, az nem járhat rosszul, a megítélt részösszeg azt sugalmazza, hogy az Átrium valaha is tisztességtelenül használt volna fel közpénzt, ezt pedig határozottan visszautasítjuk. Jelenleg azért van még nyitva a színház, mert közönségünk támogatása ezt lehetővé tette ebben az átmeneti időszakban, azonban a színház további működése érdekében további támogatókat kell szereznünk, mintegy százmillió forint erejéig – ez biztosítaná erre az évre a szükséges fedezetet.

Nyári bemutatójukat, a Kasszasiker című darabot, továbbá a meghirdetett előadásokat megtartják.

Ha azonban a hiányzó százmillió forintot nem tudják egy hónapon belül megszerezni, akkor több előadásuk most, nyáron lesz látható utoljára, a nyár végén pedig legsikeresebb produkcióik utolsó előadásaival búcsúztatják az Átriumot.

A közlemény szerint a cél a munka folytatása, hogy továbbra is működhessen ez a színház, éppen ezért magánszemélyek, cégek, egyesületek, alapítványok és szponzorok jelentkezését várják, és megköszönték az eddigi és remélt támogatásokat.

Nemrég éppen arról írtunk a Válasz Online-ra hivatkozva, hogy a kulturális tao eltörlése mellett régóta kardoskodó Vidnyánszky Attila lesz a rendszer kivezetésének legnagyobb haszonélvezője: a Nemzeti Színház ötszörösét kaphatja vissza annak a pénznek, amelyre taoból jogosult lett volna. Arról is többször beszámoltunk, hogy patinás játszóhelyek, fesztiválok a tao megszüntetése miatt a bezárás szélén egyensúlyoznak, és fogalmuk nincs, mennyit és mikor kaphatnak majd meg a pénzből, amellyel az évüket tavaly ősszel még tervezték.