Megkapta a Becsületrendet Elton John

2019.06.21. 22:02 Módosítva: 2019.06.21. 23:30

A legmagasabb francia állami kitüntetés, a Becsületrend birtokosa lett Sir Elton John brit énekes és zeneszerző. Az elismerést Emmanuel Macron francia elnök adományozta a 72 éves sztárnak a Fête de la musique, vagyis a Zene Ünnepe alkalmából, és ezt kimagasló művészi teljesítménye mellett az AIDS elleni küzdelemben játszott szerepével indokolta.

A világ körüli turnén lévő Elton John jelenleg éppen Franciaországban van, és a párizsi Elysée-palotában vette át az érdemrendet az elnöktől. Közös sajtótájékoztatót is tartottak az épület előtt, ahol mindketten a járványos betegségek, különösen az AIDS, a tuberkulózis és a malária elleni harc fontosságáról beszéltek. Ezek a betegségek még ma is évente 2,7 millió halálos áldozatot követelnek. Októberben Lyonban rendeznek globális adománygyűjtő konferenciát az AIDS-, Tuberkulózis- és Maláriaellenes Alap forrásainak feltöltésére, és Macron tervei szerint három év alatt 11,5 milliárd eurónak kellene összegyűlnie ahhoz, hogy a járványok elleni kampány sikeres legyen.

A zenéhez hasonlóan az AIDS elleni harc is régóta szenvedélyes ügyem, és ez a harc nap mint nap emlékeztet az emberi szellem kivételes erejére, és arra, hogy mindaz, ami összeköt minket, erősebb annál, mint ami elválaszt

– mondta köszönőbeszédében az énekes.

Az 1992-ben létrehozott Elton John AIDS Alapítvány több mint 400 millió dollárt gyűjtött össze, és 55 országban finanszíroz prevenciós kampányokat, kezeléseket, valamint felvilágosító és diszkriminációellenes munkát. Az alapítványt Elton John férje, David Furnish producer vezeti.

A sajtótájékoztatón a meghatottnak tűnő Elton John röviden beszélt arról is, hogy Franciaország fontos szerepet játszik az életében:

Nagy-nagy szerelem fűz Franciaországhoz. Van itt egy házam, mindig imádtam idejönni, nagyon szeretem a francia kultúrát, életmódot, az embereket

– mondta el a sztár, akinek fordulatos pályájáról nemrég készült a magyar mozikban is látható életrajzi film Rocketman címmel Taron Egerton főszereplésével.