Átvette Szaharov-díját a politikai okokból börtönbe zárt ukrán filmrendező

2019.11.26. 14:07

Átvette a tavalyi évi Szaharov-díjat Oleh Szencov az Európai Parlamentben, írja az MTI.

Oleh Szencov ukrán filmrendező neve főként onnan lehet ismerős, hogy politikai okokból bebörtönözték Oroszországban. Szencovot, aki részt vett a kijevi Euro Majdan tüntetésekben és ellenezte a Krím-félsziget Oroszországhoz csatolását, 2015. augusztus 15-én húszévi szabadságvesztésre ítélte az észak-kaukázusi körzeti katonai bíróság terrorizmus vádjával. Ezt követően közel 5 hónapos éhségsztrájkba kezdett, hogy engedjék ki jogtalanul bebörtönözött társait - magára nem kért felmentést. Ennek az lett a vége, hogy szörnyű állapotba került, végrendeletét is megírta.

Szencov fogva tartása ellen az Európai Parlament korábban tiltakozott, felszólítva Oroszországot arra, hogy azonnal és feltététel nélkül bocsássa őt szabadon. Hasonló követelést fogalmazott meg ekkor közel 300 filmes is. 

2018-ban az Európai Parlament Szaharov-díját is megkapta Szencov, ő azonban nem tudta börtönbüntetése miatt átvenni a díjat, ekkor unokatestvére ment el érte. A gondolat- és véleményszabadságért folytatott harc elismeréseként adományozott kitüntetést végül idén az oroszországi fogságból nemrég szabadult filmrendező is át tudta venni. Beszédében a moszkvai kormány militarista hozzáállását bírálta, a képviselőtestület elnöke, David Sassoli pedig azt mondta:

Ön kiállt az elvei és meggyőződése mellett, és saját szabadságával kellett megfizetnie érte. Soha senkinek nem szabadna az elvei miatt büntetés áldozatául esnie.