Gulyás Gergely: A kormánynak az a megoldás jó, ami Bán Teodórának

2020.02.27. 14:03

"A kormánynak az a megoldás elfogadható, ami Bán Teodórának is" – közölte az ATV kérdésére Gulyás Gergely miniszter a Szabad-Tér Színház vezetésének ügyével kapcsolatban. Bán Teodóra korábban azt nyilatkozta, hogy a közgyűlés által megszavazott kettős ügyvezetést, miszerint a Szabad-Tér-Színház működtetését úgy választanák ketté, hogy

  • a nagyobb, margitszigeti színpadot Bán Teodóra, míg
  • a városmajori színpadot a DK által támogatott Benkő Nóra igazgatná,

nem tudja elfogadni. De amennyiben a két színpad cégszerűen is kettéválna, akkor vállalná a Margitszigeti Szabadtéri Színpad vezetését.

Az a megoldás, ami létrejött, egy szerencsétlen, kapkodást tükröző javaslat, mert van egy alkalmas és egy alkalmatlan vezető, őket összekényszeríteni nem jó megoldás

– mondta még erről Gulyás.

Az ügy előzménye, hogy szerdán hosszú vita után, zárt ülésen megszavazta a fővárosi közgyűlés azt az előterjesztést, amely Karácsony Gergelyék elképzeléseit tartalmazza a budapesti színházakkal kapcsolatban. Így a főváros és a kormány közötti tárgyalás alapja az lesz, hogy Karácsonyék – alkalmazkodva az év végén szakmai egyeztetés nélkül, rohamtempóban elfogadott, komoly tiltakozást kiváltó kultúrtörvényhez – hét, eddig önkormányzati fenntartású színházat félig átengednének az államnak. Ekkor született döntés arról is, hogyan oldanák meg a kormány által sarkalatosnak tartott kérdést a Szabad-Tér Színház vezetésével kapcsolatban.

Az Index több forrása is úgy tudja: Benkő Nóra támogatása a DK számára kardinális kérdés (noha a színésznő férje a TV2 egyik kreatív producere), de emellett Gyurcsány Ferenc pártja arra is használja a kérdést, hogy – már a 2022-es választásokra készülve – az ellenzéki koalíción belüli erőviszonyokat átrendezzék.