17 millió dolláros kártérítéshez jutnak Weinstein áldozatai

2021.01.26. 16:52

Az amerikai bíróság döntött: Harvey Weinstein 17,1 millió dollárt fizethet áldozatainak. A filmproducer érdekeltségei három évvel ezelőtt azt követően váltak szinte eladhatatlanná, hogy kiderült: Weinstein nőket zaklatott, mintegy százan meg is vádolták valamilyen szexuális visszaéléssel.

A producer cége, az addig sikeres és jól menő Weinstein Company 2017-ben lényegében lehúzta a rolót. Próbálták eladni, de senkinek nem kellett, így a vállalat 2018-ban csődöt jelentett.

Mindez azért fontos a Weinstein-ügy áldozatainak, mert bár az esküdtszék 2020 februárjában egy rendbeli erőszakos szexuális bűncselekmény és egy rendbeli nemi erőszak elkövetése miatt bűnösnek találta Harvey Weinsteint, és tetteiért 23 évnyi börtönbüntetést rótt ki rá, Weinstein több áldozatával tavaly nyáron peren kívüli megállapodást kötött: ennek értelmében Weinstein cége 18,8 millió dolláros kártérítést fizet nekik.

Ezzel párhuzamosan azonban a Weinstein-cég több alkalmazottja, ügyfele is jelezte, elveszített munkájuk után őket is kártérítés illeti. A BBC már 2018-ban beszámolt arról, hogy a cég korábbi ügyvezetője, David Glasser nem kevesebb, mint 85 millió dollár kártérítést követelt, mert szerinte jogtalanul bocsátották el.

A bíróság most, mintegy három évvel a Weinstein Company csődje után megerősítette azt a felszámolási tervet, amely 17,1 millió dolláros alapot biztosít Weinstein áldozatainak. Egy korábbi változat szerint az összeg 24,3 millió dollár lett volna, de a bíró ezt a keresetet elutasította.

A variety.com beszámolójából most az derül ki, hogy 9,7 millió dolláros keretösszegben a Weinstein Company igazgatóinak és hivatali dolgozóinak is alapot teremtenek arra, hogy kifizessék az elmúlt években keletkezett jogi költség egy részét.

A 17 millió dollárt több mint ötven érintett között osztják szét, és lesznek olyanok, akik akár félmilliós kártérítéshez is juthatnak. 

Számos biztosító ugyanakkor mintegy 35,2 millió dollárnyi összegben téríti meg azokat a követeléseket, amelyeket a Weinstein Company csődje miatt hitelezők támasztottak a vállalattal szemben.