Farkas
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

F. Tóth Benedek

Íme, a felejthetetlen Sir Sean Connery legjobb pillanatai Íme, a felejthetetlen Sir Sean Connery legjobb pillanatai

Játszott sármos ügynököt, professzort, szovjet katonatisztet, szerzetest vagy éppen halhatatlan spanyol nemest.

2 órája

Chaplinék gratuláltak a Játékszín Chaplin-darabjához Chaplinék gratuláltak a Játékszín Chaplin-darabjához

A Chaplin-család levelet írt, odáig vannak a Nagyvárosi fények budapesti színpadi változatáért.

tegnap, 11:48

Gyóni-dokumentumok: hitelesítés nélkül nincs szenzáció Gyóni-dokumentumok: hitelesítés nélkül nincs szenzáció

Csak akkor jelenthető ki, hogy a Szibériában megtalált Gyóni-versek valódiak, ha azt a magyar szakértők megvizsgálták.

október 29. 06:28

Idős asszony toporog a felvágottas pult előtt. Száját, orrát maszk takarja. Szalámik és mortadellák, disznósajtok és roládok pihennek az üvegfal mögött, szépen, sorban, szeletelve. Az eladón maszk. A bolt méhkas, mintha mindenkinek most jutna eszébe, hogy elfelejtett valamit.

– H... d... ......it k...k, lel..m! – mondja az asszony, de hangját elnyomja a zaj.

– Mit szeretne? – szól ki a pultos.

–  ...z ..k. ..r...it, .s..t.sat – pontosít az asszony, de érzi, látja, tudja, ehhez az ő hangja gyönge, és éppen lehúzná a maszkját, amikor a pultos megszakítja a mozdulatot.

– Ne vegye le, drága, mert akkor itt mindenkit megbüntetnek!

Az asszony keze megáll a fülénél. A szeme mosolyog. A maszk a helyén marad. Int a pultosnak, semmi gond, megoldja. Elsétál az előre csomagolt áruk pultjához, levesz két lap párizsit. Nézi, forgatja, beteszi kosarába, és beáll a kasszára várók sorába.

Csoszogva jár. Ráér. Tekintetét az északon gyűlő fellegekbe fúrja, mégis mintha kelet felé haladna. Furcsa, kicsavarodott, oldalazó mozgással közelít a mélybe süllyesztett tartályt fedő vaslaphoz. A rozsdás fém felszínén vékony tócsa remeg. A férfi széles terpeszbe áll, előredől, mint itatásnál az állatok. Háta keskeny deszka. Tenyérével a vaslap peremére támaszkodik, ajkát a víztükörhöz illeszti. Mohón kortyolja a felhők könnyeit, majd elindul, felfelé a lejtőn. Azt reméli, arrafelé talál némi élelmet is.

A Netflix Star Trek sorozata, a Discovery tényleg mindenkire gondolt, még azokra is, akiknek klingon az anyanyelvük, vagy klingonból szereznének közép-, netán felsőfokú nyelvvizsgát. Az epizódokat ugyanis bárki klingon nyelven is követheti, mert ez a lehetőség bekerült a feliratok kínálatába.

A klingon a Star Trek-univerzum egyik kitalált, az embernél jóval harciasabb humanoid faja. Önálló filmbéli, mesterséges nyelvük már az 1970 évek végén megjelent a sci-fi sorozatban, de a nyelvészek (Marc Okrand) csak az 1980-as évek közepétől foglalkoznak vele komolyabban. Mára odáig fejlődött, hogy a Biblia is olvasható klingon nyelven.