Rendőri akció Szász Jánosnál: számítógépeket és adathordozókat foglaltak le

2021.02.05. 13:03 Módosítva: 2021.02.05. 13:40

Házkutatás? Megáll az eszem! Ő és az operatőre ott voltak velünk a huszonhat órás műtét alatt, végigszenvedték ők is azt a borzalmasan nehéz huszonhat órát, és az utána következő napokat. Nagyon örültünk, hogy vállalta a felkérésünket arra, hogy filmet készítsen a műtétről. Nyugodtan írja meg, hogy az orvosok kiállnak mellette. A hat idegsebész biztosan, és az aneszteziológusok, valamint a műtőszemélyzet is. Úgy tudom, hogy a plasztikai sebészeknek sincs bajuk a filmrendezővel. Ebben a sziámiügyben kiállunk mellette.

Ezt mondta az Indexnek dr. Csókay András, a bangladesi sziámi ikreket bravúros műtéttel szétválasztó orvoscsoport vezetője, akit mélységesen felháborított a Szász János filmrendező ügyében végrehajtott rendőri intézkedés híre.

Az idegsebész határozottan leszögezte: Szász János a műtétet elvégző orvoscsapat legjobb barátja.

Az előzmények: reggel 6 óra óta házkutatást tartanak Szász János rendező otthonában. A 444 úgy tudja, hogy lefoglalták a családtagok számítógépeit és telefonjait is. Még a gyerekek online tanuláshoz használt gépeit is elvették.

Az Index telefonon hívta Szász Jánost, de nem vette fel. A Telex azt írta, hogy a rendőrség megtiltotta neki, hogy az intézkedés ideje alatt nyilatkozzon az újságíróknak.

Kérdésünkre Kádár András Kristóf, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke azt mondta, hogy a rendőrség jogszerűen nem tilthatja meg a nyilatkozattételt Szász Jánosnak. A vonatkozó jogszabályok a bíróság, az ügyészség és a nyomozó hatóság tekintetében tartalmaznak korlátokat a nyilvánosság tájékoztatásával összefüggésben, az eljárás egyéb szereplői tekintetében nem. Ők tehát nyilatkozhatnak a sajtónak a folyamatban lévő nyomozásról – természetesen mások (pl. az eljárásban szintén részt vevő harmadik személyek) jogainak megfelelő tiszteletben tartása mellett. 

Közben a Telex megtudta a Szász ügyvédjétől, hogy a rendező egyik művészeti tevékenységével kapcsolatban folyik nyomozás, jogi természetű konfliktusról van szó. 

A rendező évek óta dolgozik a magyar orvosok által szétválasztott ikerpár történetén, a jogi konfliktus pedig – információnk szerint – Szász János és egy érintett alapítvány között keletkezett.

A házkutatást egy feljelentés alapján rendelték el, amit az ügyvéd, Fülöp Tamás megalapozatlannak és jogilag nem alátámasztottnak nevezett. Az sem világos, ki a feljelentő, de a tényállás, ami a házkutatási határozatban megjelenik, nem is bűncselekmény – tudatta álláspontját az ügyvéd.

Fülöp Tamás szerint az a bűncselekmény, amelyre hivatkozva a rendőrök megjelentek Száz János otthonában, a büntető törvénykönyv alapján az egyik legenyhébbnek számít. Ezért a rendőri intézkedés az ügyvéd szerint túlzott és indokolatlan. A Telexnek a BRFK sajtóosztálya azt írta, hogy

a Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főosztály személyes adattal visszaélés vétség és más bűncselekmények gyanúja miatt folytat eljárást, amely keretében a helyszínen kutatást hajtott végre a rendőrség. Gyanúsítotti kihallgatás nem történt.

Fülöp Tamás azt is elmondta, hogy a rendőrség a hajnali órákban vonult ki a rendezőhöz, amikor még az egész család otthon volt.