Esküvői emlékeket gyűjt a Tornyai Múzeum

2021.02.16. 08:48

A 20. század kezdetétől napjainkig várják a Tornyai János Múzeum munkatársai a párok házasságkötésének tárgyi emlékeit. A gyűjtés kiterjed ruhákra, fényképekre és meghívókra is − tájékoztatta a múzeum az MTI-t.

A házasság hete rendezvényein a Tornyai Múzeum néprajzi gyűjteménye számos érdekes és izgalmas fotót, ruhát és egyéb relikviát mutatott be az elmúlt években. A múzeum bejáratánál jelenleg is egy, a múlt század harmincas éveiből származó menyasszonyi ruha, valamint egy évtizeddel későbbi vőlegényöltözet állítja meg eleganciájával az arra járókat. A mostani gyűjtés célja e kollekció bővítése, és azokból egy jövőbeli kiállítás létrehozása.

Az esküvői gyűjtés nem korlátozódik az archív fotókra és ruhákra, az intézmény szakemberei a házasságkötés és az azt követő lakodalom más tárgyi emlékeit is várják, így például cipőket, kiegészítőket, fátylakat, fejdíszeket, csokrokat, bokrétákat, nyakkendőket, valamint meghívókat, táviratokat és kísérőkártyákat, gyűrűpárnákat, illetve köszönőajándékokat. A közelmúlt emlékei közé tartoznak a videófelvételek vagy éppen az esküvői maszk is − áll a közleményben.