Megszűnhet az önálló magyar színház Nagyváradon

2021.05.11. 21:42

Megszűnhet Nagyváradon az önálló magyar színház, miután a fenntartó Bihar megyei önkormányzat a költséghatékonyság jelszava alatt egyetlen nagy közös intézménnyé olvasztaná a Szigligeti Színházat, a román Regina Maria Színházat és a Nagyváradi Állami Filharmóniát − adta hírül az MTI.

A három intézmény összevonásáról a hét végén a helyi román nyelvű sajtóban jelentek meg az első hírek. Kedden a román színház színészei nyílt levélben tiltakoztak a liberális párti Ilie Bolojan által vezetett megyei önkormányzat tervei ellen. Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház főigazgatója arra figyelmeztetett, hogy 

A TERVEZETT VÁLTOZTATÁSOK KÖVETKEZTÉBEN MEGSZŰNHET AZ ÖNÁLLÓ MAGYAR SZÍNHÁZ NAGYVÁRADON.

A művészeket az is aggasztja, hogy ezeknek az intézményeknek megszűnne a repertoárjellege és projektintézménnyé válnának, így a művészek jelentős része elveszítené határozatlan időre szóló munkaszerződését, ez a státus csak a legismertebb művészeknek járna. A határozatlan idejű munkaszerződések nélkül maradt művészeket az újonnan létrejött intézmény csak bizonyos előadásokra, projektekre alkalmazhatná.

A román sajtó szerint május végén tervezi elfogadni a megyei önkormányzat az erről szóló határozattervezetet.