A koronavírus miatt létrejött fesztivál fődíját a Trafó előadása nyerte

2021.09.27. 14:00

Először rendezték meg az eSzínház Fesztivált Magyarországon szeptember 17. és 26. között. Az online térben tartott tíznapos színházi seregszemlét a koronavírus-járvány miatt keltették életre, a közönség pedig 21 színház 25 produkcióját nézhette meg. A fődíjat a Trafó – Kortárs Művészetek Háza Kutyaportéka című előadása nyerte meg – írja az MTI.

A darabot, amely egy kelet-magyarországi kisváros lakóinak életét mutatja be, Gábor Sára írta és Barcsai Bálint vitte színpadra Békési-Szombati Anett, Hartai Petra, Horváth Dániel Dudu, Martinkovics Máté, Messaoudi Emina és Szabó Zola szereplésével.

A legjobb női főszereplő díjat Kiss Mari nyerte el a Vígszínház Rendes lányok csendben sírnak című előadásában nyújtott alakításáért, míg a legjobb férfi főszereplőnek Pál Andrást választották meg, aki a Radnóti Miklós Színház Molière – the passion című darabjában szerepelt.

Az Európai Szabadúszó Művészek Egyesülete és a FreeSZFE Egyesület közös produkciója, az Orlando kapta meg a legjobb látványtervért járó díjat, a zsűri különdíját pedig a szombathelyi Weöres Sándor Színház Haragossziget című előadása.

A nézők szavazatai alapján az Örkény István Színház Kiváló dolgozók – igaz történetek a gondoskodásról című darabja nyert próza kategóriában, míg gyermek- és ifjúsági kategóriában a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház Emma csöndje című darabja.

Az eSzínház fesztivál eseményeit 31 országból követték nyomon.