Egy felújított kastély áráért került új festmény a Szépművészeti Múzeumba

KARL6591
2022.10.18. 13:44
Nagyszabású El Greco-kiállítás nyílik a Szépművészeti Múzeumban október 28-án, melyben bemutatják a spanyol manierizmus nagy mesterének átfogó életművét. A kiállítás egyik csúcsművének számító festmény egy júniusi árverést követően került a múzeumba mintegy 1,5 milliárd forintért.

A budapesti Szépművészeti Múzeum nagyszabású kiállítást indít a spanyol zseni, El Greco életművének bemutatására, melyen egy nemrég Budapestre került kép is szerepel.

A Szépművészeti Múzeumba frissen érkezett El Greco-festmény,

a Gonzaga Szent Alajos képmása, a Christie’s aukciósház júniusi árverésén 3,6 millió dollárért került a Szépművészeti Múzeumba a MOL-Új Európa Alapítvány jóvoltából. 

A festmény már korábban is magyar kézben volt, Nemes Marcell műgyűjtő 1910-es évek elején több remekművel együtt felajánlotta a magyar államnak és a fővárosi vezetésnek megvételre, mellyel az akkori vezetés nem élt,

ÍGY 1913-BAN EGY PÁRIZSI AUKCIÓN TALÁLT ÚJ GAZDÁRA.

A festményen látható Louis de Gonzaga arisztokrata család sarja volt, aki az egyházi hivatás mellett kötelezte el magát, azonban fiatalon meghalt. A jezsuita rendbe tartozó fiút 1605-ben boldoggá avatták, majd 1726-ban XIII. Benedek pápa a fiatal diákok védőszentjévé, 1926-ban XI. Pius pápa pedig valamennyi keresztény fiatal védőszentjévé nyilvánította.

Az El Greco életművét átfogóan bemutató kiállítás október 28-tól várja a látogatókat a Szépművészeti Múzeumban.  A csaknem hetven művet bemutató tárlaton a spanyol–krétai mester több mint félszáz saját kezű alkotása látható.

A késő reneszánszt és korai barokk festészetet összekötő stílus jellegzetessége, hogy sokkal nagyobb hangsúlyt fektet az egyéni megoldásokra, gyakoriak a meghosszabbított formák, a testeket sokszor természetellenes pózban ábrázolja. A kivitelezést sajátos téralkotás jellemzi, a nyugtalanság érzésével operál. A korszak a 16. század második felére jellemző, mely spanyol vonulatának El Greco volt a legnagyobb alakja.

A görög, aki a spanyol királynak festett

A festő Kréta szigetén született Domenikosz Theotokopulosz néven, közismert művészneve – mely annyit tesz, hogy „a görög” – Olaszországban és Spanyolországban ragadt rá. Fiatal felnőttként először Velencébe, majd Rómába költözött. Nagy elődjei, Michelangelo és Raffaello súlyos árnyékát hátrahagyva Madridba, majd Toledóba utazott. A II. Fülöp spanyol király kérésére készült, Szent Mauitius és a thébai légió mártíromsága című képe már teljes mértékben manierista stílusban készült. Bár sosem élt visszafogottan, valamint gyakorta verte magát adósságokba, mégis rengeteg oltárképre és portréra kapott megbízást. 

(Borítókép: Miklósa Erika és Baán László leplezte le El Greco: Gonzaga Szent Alajos képmása című festményét 2022. október 18-án a Szépművészeti Múzeumban. Fotó: Karip Tímea / Index)