Schoblocher Barbara a Sztárban sztár döntőjéből ül be az ítészek székébe

KARL6558
Szeptemberben ismét megrendezik a Fülesbagoly Tehetségkutató versenyt Martonvásáron, amelyen a Blahalouisiana zenekar frontembere, Schoblocher Barbara lesz az egyik zsűritag. Ennek apropóján beszélgettünk az énekesnővel a tehetségkutatók világáról, a művészet versenyeztetéséről, a közönséggel kialakítható intimitásról és arról, miként ismeri meg önmagát igazán egy előadó.

A tehetségkutatókról lehet mondani jót és rosszat is, de igazán azok tudnak sokat mesélni, akik megélték ezt a világot színpadon innen és túl is. Schoblocher Barbara, a Blahalouisiana zenekar énekesnője még Székesfehérváron mérettette meg magát először a városi énekversenyen. Az ott szerzett tapasztalatok és szakmai tanácsok birtokában alapították meg később a Blahalouisiana zenekart, amelynek népszerűsége több mint tíz éve töretlen.

Azóta a hazai zenei fesztiválok és legnagyobb koncerthelyszínek visszatérő vendégeként mozognak a magyar popkultúrában, most pedig az énekesnő arra készül, hogy az ítészek székébe üljön egy zenei versenyen.

Régi kihívás új köntösben

Esős májusi napon érkezett hozzánk a Blahalouisiana énekesnője: hiába a nyár közelsége, a kabát és a fejfedő elengedhetetlen a nyirkos időben. Schoblocher Barbara színes sapkájában olyan könnyed vidámsággal érkezett hozzánk, mintha kint épp hét ágra sütne a nap. A nyomasztó időjárásra fittyet hányva mesélte, hogy milyen koncertekre készül a közeljövőben, és ha teheti,

igyekszik a legnagyobbaktól inspirálódni, amikor épp nem ő áll a színpadon.

Barbara nem csupán versenyzőként vett részt a székesfehérvári énekversenyen, később zsűritagként is visszatért, így nem a mostani lesz az első eset, hogy ilyen feladattal néz szembe. Az énekesnő, aki épp csak elhagyta a zenés versenyek világát – legutóbb a Sztárban sztár döntőjében láthatta őt a nagyérdemű –, most új kihívással néz szembe.

A Fülesbagoly Tehetségkutató martonvásári körében elmondása szerint nem csupán arra lesz kíváncsi, hogy milyen profin tudja valaki hajlítgatni a hangját, vagy tépni a gitárhúrokat, hanem mennyire tudja átadni azt, ami miatt egyáltalán színpadra lép. A zenében lévő üzenet megtalálása és kendőzetlen átadása számára kiemelten fontos, ami neki sem volt könnyű a kezdetekben.

A podcastben többek között arról is beszélgettünk, hogy

  • mi a különbség, amikor valaki zenei vagy nem zenei közegben nő fel,
  • mikor áll valaki készen egy tehetségkutatóra,
  • milyen érzés versenyzőként és zsűriként részt venni egy efféle megmérettetésen,
  • mikor jött el az életében az a pont, amikor úgy érezte, teljesen át tudta magát adni a színpadi létnek,
  • hogyan születik meg a kapcsolat a zenésztársakkal és a közönséggel intim klubközegben és nagy színpadon,
  • miért nem szeretne színészként dolgozni, és marad mindenképp az éneklésénél, és
  • melyek azok az értékek, amelyekről egy versenyző tanúbizonyságot tehet egy ilyen versenyen.

Aki lemaradt volna az arútluK podcast előző adásáról, amelyben Mészáros Zoltánnal beszélgettünk az idei VeszprémFestről, vagy újra meghallgatná, az ide kattintva megteheti.

(Borítókép: Schoblocher Barbara. Fotó: Karip Tímea / Index)