Soha nem látott szereposztással érkezik a negyvenéves István, a király

IK40 csoportkép2023.05.18
2023.05.18. 17:55
Novák Péter rendezésében érkezik augusztusban a negyvenéves jubileumát ünneplő István, a király. A Papp László Sportarénában, visszanyúlva a gyökerekhez, vegyesen lépnek színre a hazai művészvilág legismertebb színészei és zenészei. A darab a közönség aktív bevonását tűzi ki célul, látványban pedig az 1983-as királydombi előadás grandiózusságát igyekszik visszaidézni.

Szakadó esőben várt a 13 éves fiú. Azon töprengett, vajon színre vihetik-e az előadást. Vajon részese lehet-e egy olyan grandiózus mű ősbemutatójának, amelyben példaképei, őt inspiráló alkotóművészek formálták újra a magyar történelem szövetét.

Végül elzárták az égi csapokat, és az esőtől átáztatott dombokon megszülethetett a mű, amely a mai magyar kultúra elengedhetetlen alappillére. Ez volt az István, a király.

Közös erő, klasszikus világ

Efféle kis történettel, visszaemlékezéssel vezette fel gondolatait Novák Péter. Azzal a megtisztelő feladattal, embert próbáló kihívással bízták meg, hogy a magyar nép egyik kedvenc színpadi művét elkészítse, annak negyvenedik évfordulója alkalmából.

Ehhez mérten nem csupán a forma, hanem a szereposztás is különleges az elmúlt negyven évhez mérten. Novák Péter kijelentette, hogy példátlan bravúrt szeretne véghez vinni. A Papp László Sportarénába látogató, közel tízezres tömeget ugyanis szeretné bevonni az előadás menetébe.

Erről egyelőre nem árult még el minden részletet, egyebek mellett azért sem, hogy maradjon némi meglepetés is augusztusra. Annyi bizonyos, hogy a tánckar kiemelt funkciót tölt majd be, valamint az sem kizárt, hogy a modern technológiát megidézve a telefonok használatára fogják sarkallni a nézőket.

Egy közönségközpontú, az ő szavaival élve „élményszínházat” szeretnének létrehozni.

Novák Péter úgy látja, ez nem egy kísérletező, elvont alkotás lesz. Mint mitikus darabra tekint az István, a királyra, aminek negyvenedik évfordulója szerinte közös ünnep. Ehhez mérten – a közönség bevonására tett szándéktól függetlenül – a darab klasszikus, kultikus mivoltát igyekszik megfogni és megidézni.

Ennek fejében három színpadot terveznek. Egy István- és egy Koppány-színpadot, valamint egy szakrális teret a kettő közé. Utóbbiban – a makett és tervrajz alapján – megjelenik a kereszt motívuma, míg a két, előreláthatólag 18 méter átmérőjű, kör alakú fő terület a saját világának jegyeit idézi majd.

Az 1983-as darabhoz való visszanyúlás jegyében a szereposztást is fel kellett frissíteni. Míg az elmúlt pár évben főként színészek alakíthatták a szerepeket, ezzel háttérbe szorítva azt a kettős, egyszerre színi és rockzenei világot, ami az ősbemutatót a magyar kultúrtörténelemben egyedülállóvá tette, most újramérték az erőegyensúlyt a jubileum jegyében.

A színi forma helyett a szereplők vegyesen, mondhatni, fele-fele arányban érkeznek a színházi és a zenei körökből.

Példátlan egyensúly

István táborából Saroltot Schell Judit, Asztrikot Orosz Ákos alakítja majd. A zenei körökből Gizella szerepére Horányi Julit, Vecelin szerepére pedig Kardos Horváth Janót kérték fel. A címszerepet ezúttal Koltai-Nagy Balázs formálhatja meg.

Koppány oldaláról Rékát Herczku Ágnes, Laborcot pedig Borbély Richárd viheti színre. Mellettük a rockzenei körökből ismert Köteles Leander áll a közönség elé Torda szerepében, valamint az Irie Maffia énekesnője, Sena Dagadu mint sámánasszony. Koppány karakterét idén nyáron Baricz Gergő játszhatja.

A három magyar főurat Pallag Márton, Krisztik Csaba és Andrássy Máté alakítja majd. Az eredeti, királydombi darab őserejét megidézve mintegy 120 fős tánckar perzseli majd fel a Papp László Sportaréna padlózatát. Mellettük szokásosan megjelenik a rockzenekar, ezúttal hat fővel, valamint idén

a Magyar Állami Operaház Gyermekkara is részt vesz a darabban.

Novák Péter elmondta, hogy mindenképp szeretett volna valami értékteremtőt, közösségi szerepvállalást is megjeleníteni a színen, ezért a jövő nemzedékének szerepeltetése mellett döntött. Az üzenet, hogy a gyermekek buzdítják döntésre az idősebb generációkat, szerinte fontos tartalmi egység, ami komoly gondolatisággal bír.

Az István, a király – amelynek negyvenéves múltjáról korábban itt írtunk – idei előadásaira már a jegyek nagy része elkelt.

(Borítókép: Zikkurat Színpadi Ügynökség)