Magyar szakembert választottak az Európai Fesztivál Szövetség igazgatótanácsába

2024.05.16. 09:48
A Magyar Turisztikai Program Alapítvány társelnökét, a Művészetek Völgye vezetőjét, Oszkó-Jakab Natáliát választották az Európai Fesztivál Szövetség igazgatótanácsának új tagjává. A magyar szakember a ravennai és edinburghi fesztiválok igazgatóival közösen dolgozhat az európai kulturális élet fejlesztésén, továbbá képviselheti a kelet-közép-európai régió – benne Magyarország – érdekeit.

A magyar rendezvényipari szakma új lépést tett a nemzetközi fejlődés útján. Az elmúlt években elért eredményeknek hála az Európai Fesztivál Szövetség úgy döntött, ezúttal magyar tagot választ igazgatótanácsába.

A Magyar Turisztikai Program Alapítvány (MTPA) az Európai Fesztivál Szövetség, valamint az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) Culture & Creativity partnere lett. Az MTPA társelnöke, a Művészetek Völgye vezetője, Oszkó-Jakab Natália pedig bekerült a szövetség igazgatóságába. 

Az európai, azon belül a magyar fesztiválpiac előtt álló kihívások közös fellépést és szolidaritást tesznek szükségessé. Az igazgatótanácsnak azonban 1952 után most először van magyar tagja, így fő célom a régió és Magyarország képviselete, hogy nézőpontjaink európai szinten is megjelenjenek. Hiszek az együttműködés és a szövetségek erejében, a tudás egyenrangú megosztásának szükségességében. Ezentúl a legfontosabb fórumokon lehetőségem lesz nemcsak a régió nehézségeit, hanem az erősségeit is bemutatni, ami bízom benne, hogy élénkíteni fogja a hazai rendezvénypiacot is. Rugalmasabb, sokszínűbb és kulturálisan élénkebb, fenntartható fesztiválszektor kialakítására törekszem

– idézi Oszkó-Jakab Natáliát a hozzánk eljuttatott közlemény.

Évtizedes tapasztalat

Az MTPA társelnöke tanulmányait Budapesten, az Egyesült Királyságban, Belgiumban és Új-Zélandon folytatta. A szakember 2010 körül a Müpa munkatársa volt, ahol többek közt produkciós menedzserként dolgozott. 2013-tól a Művészetek Völgye igazgatója. 2017-től a Music Hungary Szövetség fesztiválszakosztályának vezetője,

2018 óta az NKA Hangfoglaló Program Induló zenekari pályázatának zsűritagja.

2021-ben vállalta el a Magyar Turisztikai Program Alapítvány kuratóriumi társelnöki tisztjét, amely kutatásokkal, kapcsolatteremtéssel és érdekvédelemmel segíti a szakmát. Az MTPA-t a rendezvényipar Covid utáni helyzetének feloldására hozták létre. Ösztöndíjprogramok keretében dolgoztak többek közt a Werk Akadémiával, a Majdnem Híres Rocksulival, az A38 Akadémiával, a MOE Rendezvényakadémiával vagy a Szent György Hang- és Filmművészeti Technikummal.