A hónap magyar asztrofotója: A nagy napfolt

2024.06.08. 12:25

Májusban kuriózumnak számító, nagy felbontású, a május eleji sarkifény-jelenséget előidéző napfoltcsoportról készült képet választott a hónap fotójának a Magyar Asztrofotósok Egyesülete

Aktív Nap

A jelenlegi napciklus maximuma környékén járunk, ilyenkor a naptevékenység felerősödik, azaz a Nap mágneses tevékenységéhez kötődő jelenségek intenzitása növekszik. Előfordulhatnak például erős flerek, melyek jellemzően nagy kiterjedésű, komplex napfoltcsoportokhoz kapcsolódnak.

A nagy napfolt

Május első hetében a napciklus, azaz az elmúlt 10 év eddigi legnagyobb napfoltja alakult ki, ami várhatóan az egyik legnagyobb is lesz az egész ciklusban. Egy ilyen csoport kiterjedése óriási, foltok sokaságából épül fel, és a napfotósok, sőt ilyenkor a teljes amatőrcsillagász-közösség a csodájára jár. Kiterjedése akkora, hogy szabad szemel, napszűrővel is könnyedén látható, távcső nélkül.

Különleges felvétel

Francsics László saját, egyedi tervezésű, új távcsőosztályt képviselő napmegfigyelő műszerével tudott nemzetközi amatőrcsillagász-viszonylatban különleges minőségű és élességű felvételt készíteni a nagy AR3664-es foltról, annak kezdeti, de már látványos stádiumában.

Különleges technika

A rendkívül nagy felbontású felvételhez szokatlan, láthatón túli, ultraibolya spektrumban kellett az adatot gyűjtenie, amire a Soleye300 típusjelzésű saját fejlesztésű távcsövét és az úgynevezett Violet főtükröt használta. Ennek a különleges képalkotó optikának a lényege abban áll, hogy ultraibolya (UV) tartományban felerősíti a napfényt, így olyan részletességű felvétel készíthető vele, amilyen más (nap)távcsövekkel nem.

Kapcsolódó sarkifény-jelenség

Az AR3664 napfolthoz több óriási, X osztályú napkitörés, vagyis fler kapcsolódott, melyek hatással voltak a Föld mágneses terére is. A nagy napfolt egyik ilyen kitörése május 10–11-én rendkívül látványos sarkifény-jelenséget produkált, mely hazánkból is kiválóan megfigyelhető volt.