Botrány a roma családos magyar koncertplakát miatt

2008.02.26. 09:34

Kisebb botrány kerekedett abból, hogy egy anderlechti parkban ücsörgő cigány család fotójával reklámoztak Belgiumban egy koncertet, amelyen a Flamand Rádiózenekar Bartók és Ligeti műveit adta elő, írja a Népszabadság. A fotón a kamerába mosolygó roma családon kívül ott virított a felirat: Hungary.

A belgiumi magyar nagykövetségen és a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézetnél is többen tiltakoztak a plakát ellen emailben és telefonon, de felháborodott a reklámon Kállay Oszkár, a Belgiumi Magyarok Szövetségének elnöke is. „Biztos vagyok abban, hogy ez nem véletlen. Az a célja, hogy az olykor nem a legdicsőségesebben viselkedő etnikai társasággal összemossák a magyar nemzetet” – mondta Kállay a Népszabadságnak.

„A minket irritáló fénykép… valami Európán kívüliséget, elmaradottat, reménytelenül nem modernet sugall. Olyasmit, amivel nem akarunk azonosulni a külföld felé” – idézi a lap Petőcz Györgyöt, a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézet igazgatóját is.

A lap információi szerint egyébként a képet egy belga művész készítette, és az öröm és az ifjúság kifejeződését látta csak benne a zenekar menedzsmentje. A Hungary szót meg azért írták a plakátra, mert véleményük szerint Bartókot vagy Ligetit nem tudja mindenki rögtön Magyarországhoz kötni.

Robák Ferenc brüsszeli magyar nagykövet szerint nem is biztos, hogy roma családot ábrázol a felvétel, mert akár egy berber família is lehet. "De tegyük fel, hogy romák vannak rajta. Magyarázatot kérve észrevételeztük a flamand kormánynál, hogy mi köze szerintük Ligetinek és Bartóknak a cigányokhoz, a cigányzenéhez. A flamandok elismerték, hogy semmi, de a fotós művészi szabadságára hivatkoztak. Úgy látom, mindkét oldalról sokat kell még dolgoznunk rajta, hogy túllépjünk a sémákon" – mondta a NOL-nak a nagykövet.