Meghalt a szerepjáték atyja

2008.03.05. 11:56

Kedd reggel wisconsini otthonában 69 éves korában elhunyt Gary Gygax, a szerepjáték egyik feltalálója, a legendás, a világszerte 20 millió játékost és még ennél is több rajongót teremtő Dungeons & Dragons kiötlője, hat gyermek édesapja. Gygax az utóbbi években egészségügyi problémákkal küzdött, többek között aneurizmája, azaz értágulata volt, írja az AP, ettől függetlenül a D&D gyűléseket hetente megtartotta otthonában, egészen januárig.

Gygax már kiskorában nagy rajongója volt a stratégiai játékoknak, majd a negyvenes és ötvenes években közeli kapcsolatba került a sci-fi és fantasy irodalommal, leginkább Ray Bradbury és a Conant megalkotó Robert E. Howard voltak rá nagy hatással. 1967-ben lakása pincéjében szervezett egy 20 fős játékos találkozót, ez volt az első Gen Con O, melyet azóta évente rendeznek meg változó helyszíneken, jelenleg Indianapolisban, 2002-ben 26 ezer látogatója volt, de már van párizsi, londoni, 2008-tól pedig ausztrál rendezvénye is.

Nem sokkal később gyerekkori barátjával, Don Kaye-jel megalapította a Tactical Studies Rules társaságot, 1974-ben pedig kiadta az első Dungeons & Dragons fantasy szerepjátékot. A D&D világ egyre népszerűbb lett, leágazások (pl. a Greyhawk világa), lapozgatós könyvek, táblajátékok, regények, videójátékok és számos utánzat formájában elterjedt az egész világon. 1985-ben Gygax otthagyta a TSR-t, de a Troll Lord Games-en keresztül folytatta a munkát a játékon. Ugyanebben az évben készült el a CBS csatorna számára egy D&D rajzfilmsorozat, 2000-ben pedig élőszereplős film is készült a játékból Jeremy Irons főszereplésével. A kilencvenes években Gygax egy új szerepjátékon kezdett el dolgozni, immár pc-ben gondolkodott, és az 1999-ben megjelent Lejendary Adventures sokan a legjobb munkájának tartják. 2005-ben ismét visszatért a D&D-hoz. Ezt követően visszavonult, pár éve pedig gyógyíthatatlan aorta aneurizmát diagnosztizáltak nála.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport