Idén lesz 150 éves a Big Ben

2009.01.05. 10:57

Százötven éves lesz idén a londoni a Great Westminster Clock, amit mindenki Big Benként ismer. Pedig ez csak a harang becene volt, amit megrendelője, Sir Benjamin Hall felsőházi képviselő után kapott. Az óratorony 150 éves évfordulójára ünnepségsorozattal készülnek Nagy-Britanniában, és már működik a hivatalos Big Ben-honlap is, a www.bigben.parliament.uk.

London két jelképe: a Big Ben és a piros busz

London egyik leghíresebb szimbólumát, a viktoriánus korszak építészeti és műszaki mesterművét 1859. május 31-én avattak fel. A tervezője, Edmund Beckett Denison eredetileg ügyvéd volt, de szenvedélyesen érdekelték az órák. Még a harang óraművének eredeti tervét is megváltoztatta, hogy az nagy mérete és az időjárási viszontagságok ellenére is másodpercre pontos legyen.

Az óratorony első napjai nem indultak könnyen. Amikor elhelyezték benne a harangot, kétszer is eltört az öntvény. A tervezőt perbe fogták hitelrontás miatt, Denison mindkét pert elveszítette. Az órát egyébként  hetente háromszor, hétfőn, szerdán és pénteken húzzák fel kézzel, az eljárás több mint 60 percig tart. Ha egy kicsit siet vagy késik, egy szerelő a helyzettől függően egy régi egypennys érmét tesz az ingára, vagy elveszi róla: elég ugyanis ez a kis súlyeltérés, hogy lelassítsák vagy felgyorsítsák az óraművet kétötöd másodperccel. (MTI)