Megkurtított IMAX-varázs a Potterben

2009.07.28. 15:38 Módosítva: 2009.07.28. 15:47
Az Aréna Plázában vetített IMAX-es Harry Potteren kiakadt pár néző, vetítés közben meglepetésként érte őket, hogy 12 perc múlva villog az áthúzott szemüveg-ikon, és vége a 3d-nek. A forgalmazó szerint nem kell jelölni az időtartamot, bár a programfüzetekben megtették, a moziüzemeltető pedig tisztázná az alapfogalmakat.

"Mire felfogtuk volna az élményt (amely egyébként sem a legizgalmasabb, kezdő jelenetekre vonatkozott), addigra megjelent az ikon, hogy levehetjük szemüvegünket. A gyerekek végig azt kérdezgették, hogy akkor mikor jön a 3D újra, és még mi, felnőttek is abban reménykedtünk, hogy ha nem is végig az lesz, de lesznek még betétek a látványosabb helyeken" - írta csalódott olvasónk, Horváth Beáta a Harry Potter és a Félvér Herceg pénteki vetítéséről. A hirdetések (az Indexen is futott ilyen banner) nem tüntették fel ugyanis, hogy csak a film eleje lesz a legvarázslatosabb, legizgalmasabb jelenetek 3D-s IMAX élménye.

potterckk

Akik előre foglalták a jegyet, nem kaptak figyelmeztetést sem, mert először a bemutató napján megjelent Pesti Est programajánlójában tüntették fel az időkorlátozást, írta még olvasónk, aki azt a választ kapta az Aréna Plázában, mikor többedmagával reklamált a vetítés után, hogy forduljon a Warnerhez, ez az ő reklámstratégiájuk. Illetve hogy meg kellett volna kérdezne a jegyeladótól, vajon tényleg végig 3d lesz-e. Írtak az Indexnek olyan nézők is, akik a pénztárnál tudták meg, hogy rövid a 3d-s élmény, de mivel vidékiek voltak, vagy már felkészültek a filmre, ez is késői tájékoztatásnak tűnt a számukra, és akkor már inkább megvették a jegyet.

Ez a hivatalos előírt elnevezés

"Azt, hogy hány perc a 3D sehol sem kellett feltüntetnünk, sem nekünk, sem a mozinak" - mondta a film magyarországi forgalmazójának, az Intercomnak a munkatársa, Mersva Alexandra. "A hivatalos, az IMAX és a Warner Bros. stúdió által előírt legalt használtuk, mert az előírásoknak megfelelően, amelyik országban IMAX, ott fel kell tüntetni, hogy IMAX 3D, illetve amelyik országban nem 3D, ott azt, hogy IMAX 2D. Ez a kópia elnevezése, ugyanúgy, ahogy például van 35mm-es kópia is. Amúgy, amelyik újságíró például ott volt a sajtóvetítésen, meg is jelentette az írásában, hogy az első 12 perc - ráadásként - az IMAX mellett 3D is, 'IMAX jegyáron'." A Metropolban és az Exitben is megjelent ez az információ múlt szerdán.

Csak nincs tisztázva itthon, mi a 3d és az IMAX

Tisztázni kell az IMAX és a 3d közötti különbséget a Cinema City Aréna sajtófőnöke, Buda Andrea szerint. "Az IMAX nemcsak háromdimenziós filmeket készít. Talán azért lehet félreértés, mert eddig a budapesti IMAX-ben csak teljes hosszában ilyen filmeket hoztunk be" - írja, és még:

"Az IMAX (a szó rövidítése Image Maximum: maximális képhatás) egyik jellemzője a hatalmas vászon, ami Magyarországon 18*24 méteres vásznat jelent (most a többi specifikumra - képfelbontás, hangrendszer, teremmeredekség, szemüveg, vetítési technológia- nem térek ki). Az IMAX termében megtekinthető Harry Potter és a Félvér Herceg-film IMAX, de nem végig IMAX 3D. Az előző résznek is csak az utolsó 23 percét készítették el 3 dimenziós változatban, de akkor ezt itthon, a mozi hiányában nem lehetett IMAX-ben megtekinteni.

A Cinema City saját, Harry Potter és a Félvér Herceg IMAX változatának kommunikációjában, a film alap kreatívját használja minden módosítás nélkül, amit a magyarországi forgalmazótól kaptunk, és amit a Warner Bros. Stúdió validált részükre. Erre a poszterre helyeztük rá a saját IMAX logónkat (nem IMAX 3D) és a mozi szlogenjét. Valamint a saját anyagainkon a „Legvarázslatosabb részek IMAX 3D-ben” vagy „Varázslatos kezdés IMAX 3D-ben” szöveget (ld. Program magazinok, saját weboldal, plazmák a mozi területén). Ezen kívül a mozi pénztárosainak minden jegyvásárlót világosan tájékoztatniuk kell jegyvásárlás előtt, hogy a film első 12 perce „csak” a 3 dimenziós-szemüveges változat, a többi IMAX, de nem 3D. Ennek tükrében a jegy olcsóbb is az IMAX egészestés filmek jegyárához képest, hiszen 1800 forint helyett a HP6 IMAX változatát 1700 forintos teljes áru jeggyel lehet megtekinteni."