Csak jövőre döntenek Polanski sorsáról

2009.12.16. 14:18
A svájci igazságügyi minisztérium szerint idén már nem döntenek arról, kiadják-e Polanskit az Egyesült Államoknak, vagy sem. A rendező addig házi őrizetbe marad.

Csak jövőre döntenek Roman Polanski kiadatásáról - jelentette be szerdán a svájci igazságügyi minisztérium. Idén már nem lesznek új fejlemények az ügyben. Legkorábban jövő év elején hozzák nyilvánosságra, teljesültek-e a kiadatás feltételei - közölte Folco Galli, a tárca szóvivője. Galli egyúttal elmondta, hogy a filmrendező addig is házi őrizetben marad Gstaadban, a francia határ közelében álló alpesi házában.

A 76 éves Oscar-díjas filmest szeptemberben tartóztatták le Zürichben nemzetközi elfogatóparancs alapján. Az Egyesült Államok kérte a kiadatását, mert Polanski három évtizeddel ezelőtt megszökött az amerikai igazságszolgáltatás elől, amely liliomtiprásért akarta felelősségre vonni.

A rendező két hónapot töltött egy zürichi börtönben, majd december 4-én tetemes óvadék fejében házi őrizetbe kerülhetett. A svájci bíróság döntése szerint ott várhatja meg a kiadatásáról szóló határozatot.

Polanski ügyvédei a múlt héten ismételten kérvényezték egy Los Angeles-i bíróságon az ügy törlését a több mint harminc évvel ezelőtt lezajlott bírósági eljárás hibáira hivatkozva. Korábbi, hasonló kérelmüket az év elején elutasította a bíróság, az új kérelem ügyében pedig még nem döntött.

A zongorista, a Rosemary gyermeke és a Kínai negyed rendezője a szakértők szerint kétéves börtönbüntetésre számíthat Kaliforniában, ha kiadatása után a Los Angeles-i bíróság előtt kell felelnie egykori tetteiért.