A Báthory a legnézettebb szlovák film

2010.01.21. 10:58
Késleltetett thrillerek, egy ijesztő vígjáték és egy szlovákok által összehozott magyar történelmi szuperprodukció kerül a mozikba a héten.

Pokoli édenkert

A Steve Zahn és Milla Jovovich alakította pár nászútra megy Hawaiira, a túra alatt csatlakozik egy másik párhoz. Amikor kiderül, hogy valakik nászutasokat gyilkolnak, gyanakodni kezdenek egymásra. David Twohy dirigálta a thrillert, akinek a nevéhez kötődik a két Riddick-film (Pitch Black-22 évente sötétség és A sötétség krónikája), és jelenleg a harmadik forgatókönyvén dolgozik Vin Diesellel.

A film nem mozgatott tömegeket: 14 millió dollárba került, és 15, 5 milliót termelt Észak-Amerikában, nemzetközileg ehhez 5,2 millió társult. Vegyes kritikák fogadták a bemutatót: "Kellemes hétvégi program, meglepetéssel" - írja a BDK Reviews. A Tri-City Herald szerint a rendezőnek túl sok időbe telt, mire kipipálta az ilyenkor szokásos dolgokat, ám a csavar döbbenetes. Az SSG Syndicat szerint egy ostoba vadász-áldozat történet brutalitással, vérontással és mészárlással.

Báthory - A legenda másik arca:

Juraj Jakubisko rendezésében készült Közép-Európa legdrágább filmje, a  szlovák-cseh-brit-magyar mozi (négymilliárd forintból), amiben a 16. század fordulóján élt magyar grófnőt, Báthory Erzsébetet rehabilitálják. 2005 végén kezdték forgatni a produkciót, majd csehországi zsarolás, angol producercsere és egyéb botrányok után 2008-ban debütált Szlovákiában és Csehországban. Csak hazai pályán 1,5 millió nézőt hozott: minden idők legnézettebb szlovák filmje lett. A cseheknél ez az évtized második legsikeresebb filmje. Nálunk a premier 1,5 évet csúszott, végül a rendező cége, a Jakubisko Film a Budapest Filmtől visszavette a forgalmazást, egy magyar pr-cég segítségével reklámozták, és juttatják el a tervezett 25 moziba.

Eredetileg az X-Men-es Famke Janssent kérték fel a címszerepre, de ő visszaadta a feladatott, így kapta meg a Halottnak a csók sorozat főszereplője, Anna Friel. Magyar színészek nincsenek benne, a férj Nádasdy Ferencet Vincent Regan, Thurzó Györgyöt Karel Roden formálja meg, II. Mátyást pedig Franco Nero. A magyarok részvétele az évek alatt tíz százalékra csökkent: a munka végére egy szakértő (Várkonyi Gábor történész), egy társoperatőr (Kende János) és egy társproducer maradt (Miskolczi Péter). A Czech Lionson négy díjra jelölték, amiből kettőt meg is kapott. A szlovák film és tévéakadémia azért nem ezt a filmet nevezte Oscarra, mert a produkció nem elég nemzeti.

A doboz

Egy dobozt talál a Cameron Diaz és James Marsden alakította házaspár az ajtajuk előtt, amiben egy gomb található. Ha megnyomják, egymillió dollár üti a markukat, viszont cserébe valaki meghal. Frank Langella játssza a különös idegent, aki mindezt levezényli. Richard Kelly, a kultikus Donnie Darko rendezője nagy összegből dolgozhatott (30 millió dollár), viszont csak 15 milliót termelt. 2007-ben forgattak, decemberben be akarták mutatni, végül 2008 novemberében küldték csak mozikba Észak-Amerikában, nálunk meg még később. Ezért is néz ki benne olyan jól Cameron. A filmet a kritikusok 44 százaléka értékelte pozitívan. Roger Ebert például beleélte magát, a New York Post szerint viszont a sci-fi horror egy rossz Jelek-feldolgozásra hasonlít.

Vén csontok

Robin Williamsnek feltűnik az exe, és közli, hogy két nyolcéves gyerekük van: ikrek, akiket pár napra nála hagyna. Williams legjobb barátjával, John Travoltával együtt keveredik ebbe a slamasztikába. A New York Daily News kritikusa azt írta, hogy Travolta lelkesen játszott, és látszik, hogy nem tudott arról, hogy az év legrosszabb alkotásában van. Williams sejheti, mert csak fájdalmas arckifejezését hozza.

A stúdió nem volt megelégedve a film teljesítményével, már karácsony előtt bemutatták, és eddig csak 47,8 millió dollárt kapart össze. Walt Becker rendező és John Travolta ezt forgatta a Faterok motoron folytatása helyett, így lehet, hogy még rosszabb filmtől álltak el. Az IMDb-s 4,9 átlag arra utal, hogy a közönség nem volt megelégedve a filmmel, a kritikusoknak meg csak hat százaléka szerette.

Igazság

77 perces török-magyar dráma. Hogy miben magyar? Az operatőr Miklauzic Márton, a társproducer Kántor László. A történet szerint Asya anyósa képtelen beletörődni, hogy balesetben elvesztette férjét. Az egyetemen diákjainak egy több évtizeddel ezelőtt történt gyilkosság vizsgálatát adja fel feladatul, aminek hatására zaklatni kezdik telefonon, és ismeretlenek követik minden lépését. Ali Özgentürk harminc év alatt 13 filmet rendezett. A filmklubok szövetsége mutatja be itthon.