Auguszta
2 °C
8 °C

Botrányok között készült el a Báthory-film

2008.06.15. 09:39
Az angliai elfogadás is hosszas volt, Csehországban meg zsarolók léptek fel a produkcióval szemben, magyarázta a magyar producer, Miskolczi Péter, milyen nehéz volt Juraj Jakubisko szlovák rendezőnek filmre vinnie Báthory Erzsébet valódi történetét. Nála csak a magyar koproducereknek volt nehezebb dolga: egyikük inkább kiszállt, Miskolczinak meg már csak 10 százalékos beleszólása maradt. Két évvel a forgatás után végre bemutatják a filmet júliusban, a Karlovy Vary Filmfesztiválon.

2005 decembere és 2006 augusztusa között forgott a film. A Bathory bemutatóját már a magyar forgalmazó fél, a Budapest Film is tavaly ősztől halogatja, de úgy tűnik, idén szeptember 11-én tényleg mozikba kerül. A világpremiere 2008 júliusában lesz Karlovy Varyban.

Báthory Erzsébet nem volt vámpír

"Ami ellen küzdöttünk, hogy Báthory Erzsébet férje, Nádasdy Ferenc ne alkoholizáló, kemény, asszonyverő férfi legyen, ahogy a forgatókönyvben volt, hisz ez nem hiteles. Ő családcentrikus, feleségéért rajongó férfi volt, akinek egyetlen hibája, hogy a katonáskodás miatt keveset tartózkodott otthon. Úgy tudom, a durvább változat maradt" - mondta Berger József a Mythberg producere, aki a tervben jó egy évig a magyar rész társproducere volt, majd 2005-ban kiszállt. De a projekttel nagyobb problémái voltak: "Miután a cseh és szlovák producerek nem akartak Magyarországon annyit forgatni, mint kezdetben tervezték, magyar színészek sem maradhattak benne, lett számomra érdektelen a dolog. A kért összeg és az igénybe vett szolgáltatások aránya így már nem állt egységben, és így a Magyar Mozgókép Közalapítványnál (MMK) sem pályázhattunk. Pedig magyar díszlettervező is sokat dolgozott benne, meg rengeteg terepszemlét tartottunk. Végül csak a történészünket fizették ki Dr. Várkonyi Gábort, aki az ELTE-n tanít. De ez ilyenkor benne van a pakliban."

Nemcsak a magyar színészek és helyszínek hiánya miatt szállt ki Berger. "Bizonytalannak tűnt a magas költségvetés összeállása, ez a félelmem később igazolódott is: több év alatt jött össze a kívánt pénz. Jakubisko és a felesége voltak a fő producerek, ez főleg nekik éri meg, nem azoknak, akiknek nincs rálátása. Ilyenkor a biztonság a fontos. Az akkori vállalás értelmében ez 25 százalék volt. Ahogy figyelemmel kísértem a következő években a film alakulását, jó néhány fejfájástól megmenekültem. Kelet-európai filmes portálról jöttek az információk sorban, hogy perek vannak, nincsen kifizetve a stáb, és az összes producer, akivel kezdtük, kiszállt. Nem csoda, mert ez egy hihetetlenül magas költségvetésű filmnek számít a térségben, amit nehéz úgy eladni, hogy behozza az árát."

Hogy a magyar producert miért érdekelte a terv? "Az ígért magyar részvétel mellett Báthory Erzsébet megközelítése is tetszett - válaszolta. - Jakubisko Báthory alakjában a mendemondák mögött az igazságot kutatta. Egy jezsuita pap által papírra vetett írás alapján állították be vámpírasszonynak, pedig az 150 évvel a halála után kelt. Valójában Thurzó György nádor a Nádasdy-vagyont akarta, nem volt senki, aki megvédje, és koholt vádakkal jogszerűtlenül vetették börtönbe 1610-ben, ahol négy évvel később elborult elmével hunyt el."

A második forduló

"A cseh bonyodalmakról én is csak olvastam, hogy elloptak kópiákat, és cserébe pénzt kértek - mondta az Eurofilm Stúdiótól Miskolczi Péter, a produkció második magyar koproducere, aki a hárommilliárd forintból készülő filmnek már csak a tíz százalékát állta, és aki végig benne maradt a vállalkozásban, ha a filmet még nem is látta. - Az angol fél miatti húzódásról már a produkció tájékoztatott - folytatta a producer -, művészi, szerkesztési, vágási gondjaik voltak. Egyébként a szlovák rendező - aki az egyik legismertebb hazájában - is oka lehet a hosszabb munkának, lévén maximalista: erős látásmódú képzőművész, aki maga rajzolta a terveket, és a filmet életműve megkoronázásának szánta."

Báthory-filmek még:

- Az ötmillió eurós Báthory Erzsébetről készülő The Countess című filmet is eredetileg Magyarországon forgatták volna, de végül Berlinben és német kastélyokban kezdtek neki idén február 18-án, mert így olcsóbban kijöttek - írta a Variety. - A filmet July Delphy rendezi, és szerepel is benne William Hurt és Daniel Brühl mellett."
- Mészáros Márta filmterve egyelőre meghiúsult, az Atlantic jegyezte produkció még mindig nem kapott állami támogatást.
- Hódi Jenő Metamorfózis című vámpírfilmje elkerülte a mozikat, dvd-n jelent meg karácsonykor.

A filmet maga a producer csak idén fogja látni, de a forgatókönyv és a muszterek alapján a történetről elmondta: a fiatal lányok legyilkolásairól ismert grófnőnek a vérszomjas imidzs helyett a reneszánsz személyiséget és kor politikáját helyezik előtérbe. "Több férfi is volt az életében, a férjén kívül egy olasz festőhöz, Caravaggióhoz fűzött szentimentális viszonyát emelték ki".

A Báthory angol nyelven készült, de szlovák, cseh és magyar változata is lesz. Az alkotók meghagyták az eredeti neveket, így az angol változatban is lesznek magyar, szlovák nevek és szövegrészek. A közel két és fél órás produkció négyezer statisztát vonultat fel, 45 csehországi és szlovákiai helyszínen forgattak és Báthory életének 40 évét öleli fel.

A magyar fél 10 százalékát állta végül ugye a produkciónak, ami még kevesebb beleszólásra volt elég: "A filmben Kende János volt az egyik kameraman, Patkós Júlia a díszlettervező. Rajtuk kívül a stábban a maszkmester és a fodrász volt egyedül magyar" - mondta el Miskolczi, majd hozzátette: "emellett a technikai szolgáltatást nyújtottuk mi, például a jelmezeket". Igazi sztár nincs a filmben, a producer szerint a főszereplő Anna Friel ismertebb. Thurzó Györgyöt a cseh Karel Roden, Nádasdy Ferencet Vincent Regan, Caravaggiót Hans Matheson, II. Mátyást Franco Nero alakítja.

Lehetőségek itthon

"Az ember általában azért vág bele a koprodukciókba, mert egy jó film születésében bízik. Itt ismeretlen partnerek voltak, kevés beleszólásunk volt, így a film minőségében bízunk látatlanban." Miskolczi még elmondta, ennél a részvétele nagyobb szokott lenni a koprodukcióban: "A Taxidermiát említeném legsikeresebb vállalkozásunknak, és remélem a tavaly forgatott, ősszel mozikba kerülő Holdhercegnő fantasy is a sikeres részvételek közé fog sorolódni."

Berger József jelenleg egy szerb-német-magyar koprodukcióban munkálkodik, a Mamarosh-ban, ami nyáron forog Budapesten. Az MMK 45 millióval támogatta, bár már ennek is majd két éve, "de a szerb kormányváltás miatt csúsztunk, és Emir Kusturica, az egyik társproducer meg a szerb filmközpont elnöke lett, így ki kellett szállnia". A film 1,5 millió euró (370 millió forint), amiből a 45 millió forinton kívül 100 milliót fog itthon elkölteni az Az Állj, vagy lő a mamám! című Stallone-film alaphelyzetére hasonlító fanyarabb páneurópai roadmovie stábja.

Ajándékozzon utazást karácsonyra!

Nem tudja mivel lepje meg kedvesét? Válasszon szállásutalványaink közül egyet!

Értékeljen és nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Mondja el melyik, és nyerjen értékes ajándékaink közül!