Perel, mert ellopta életét a Bombák földjén

2010.03.03. 15:24 Módosítva: 2010.03.04. 14:32
Jeffrey S. Sarver őrmester szerint a Bombák földjén című film az ő életét dolgozza fel, pedig ő ehhez nem adott engedélyt. Sőt állítólag még a film eredeti címét is ő találta ki. Annyi biztos, hogy a forgatókönyv alapjául szolgáló cikk szerzője Irakban ismerte meg a bombaszakértőt.

Pár nappal az Amerikai Filmakadémia díjainak kiosztása előtt már a második buktató gördült A bombák földjén című Oscar-esélyes film elé: egyik producerét kedden negatív kampány miatt kizárták az Oscar-ceremóniáról, majd egy amerikai őrmester beperelte be az iraki háborús dráma alkotóit, mert szerinte róla mintázták a film főszereplőjét.

Jeffrey S. Sarver azt állította, hogy  a vele valóban megtörtént szituációkat alakította Mark Boal forgatókönyvvé, ráadásul a filmben használt "the hurt locker" (kárelhárító) kifejezés is éppen tőle származik. (A film eredeti címe szintén The Hurt Locker.)

A Savert képviselő michigani ügyvéd, Geoffrey Fieger szerdára hívott össze sajtótájékoztatót a megítélése szerint "sok millió dolláros" ügyben.
A filmet forgalmazó Summit Entertainment keddi közleményében megerősítette a produkció állítását, miszerint a film harctéren szolgálatot teljesítő katonákról szóló kitalált történetet ábrázol.

Boal újságíróként jutott el Irakba és egy bombákat hatástalanító egység életét követte nyomon. Tapasztalatairól a Playboy magazinnak írt cikket, amely később a forgatókönyv alapjává vált. A könyv egy Will James nevű tűzszerészt állított a cselekmény középpontjába.

Sarver keresetében arra hivatkozott, hogy Boal az ő egységéhez csatlakozott Irakban és szerinte róla mintázta a főhőst, csak a nevét változtatta Jamesre.

A Kathryn Bigelow rendezte A bombák földjén számos kritikai és szakmai elismerést begyűjtött bemutatása óta. Az egyik legesélyesebbként jegyzik a legjobb film Oscar-díjára és elemzők szerint Bigelow lehet az első nő, aki megkapja az Amerikai Filmakadémia legjobb rendezésért járó elismerését.

Lobbiztak

A vasárnapi ünnepélyes díjkiosztó előtt azonban ez már a második malőr, amellyel a produkciónak szembe kell néznie. A film francia társproducerét, Nicolas Chartier-t negatív kampány miatt azzal a büntetéssel sújtotta kedden a filmakadémia, hogy kizárta az Oscar-ceremóniáról.

Chartier az Oscar-szavazás múlt heti finisében küldött szét a filmakadémia tagjainak egy olyan e-mailt, amelyben arra kérte őket, ne az "ötszáz millió dolláros filmre", vagyis az Avatarra adják voksukat, hanem támogassák inkább a kis költségvetésű A bombák földjént. A producer a filmakadémia szigorú szabályainak megszegéséért nyilvános bocsánatkérésre kényszerült, az Akadémia pedig hibájáért kitiltotta az Oscar-ceremóniáról.