Juliette Binoche a legjobb színésznő

2010.05.23. 20:57 Módosítva: 2010.05.23. 21:20
A thaiföldi Apicsatpong Víraszethakul Bunmi bácsi, aki emlékszik előző életeire című filmje nyerte el vasárnap az Aranypálmát a 63. Cannes-i Filmfesztiválon. Sztárparádéval indult a záróesemény: Juliette Binochet-t és Javier Bardemet is díjazták

Charlotte Gainsbourg a zsűrielnökkel, Tim Burtonnel adta át Víraszethakulnak a díjat a Fesztiválpalotában zajló záróünnepélyen. "Szeretném megköszönni a zsűrinek, különösen Tim Burtonnek, akinek nagyon tetszik a frizurája" - mondta a rendező. "Ezt az üzenetet pedig hazaküldöm: A díj a tiétek". A Match Factory forgalmazta mozi egy súlyos veseelégtelenségtől szenvedő férfi utolsó napjait meséli el, amit a főszereplő vidéken, családja körében tölt el. Mundruczó Kornél is ezért a díjért versenyzett a Frankenstein-terv című filmjével 18 másik alkotással.

A legjobb thaiföldi film után a legjobb rendezésért járó díjat a színészként ismert Mathieu Amalricnak a Turné című filmjéért ítélték oda. Amalric a komédia főszerepében egy kiégett párizsi tévéproducerként egy csapatnyi, sztriptízparódiát előadó amerikai táncosnővel turnézik vidéki francia városokban. Kirsten Dunst - akinek rövidfilmje a Kritikusok Hete szekcióban szerepelt idén - adta át a cannes-i veterán színész-rendezőnek az elismerést. A filmes felkérte színésznőit, hogy álljanak mellé a színpadon: "Az az érzésem, hogy újra hazatértem.”

A legjobb forgatókönyvnek járó díjat a dél-koreai Li Csang Dong Költészet című filmjének könyvéért ítélte oda a zsűri.

Juliette Binoche francia színésznő a legjobb színésznő kitüntetéssel
Juliette Binoche francia színésznő a legjobb színésznő kitüntetéssel

Juliette Binoche francia színésznő az iráni Abbász Kiarosztami Olaszországban forgatott Copie Conforme című filmjéért lett a legjobb színésznő. Furcsa köszönőbeszédet mondott: "Továbbra is hiszek a szerelemben. Még mindig hiszek benne, hogy egy nap majd megházasodom. És köszönöm mindazoknak a férfiaknak, akik mind ez idő alatt megbirkóztak velem."

A legjobb férfiszínész díjat megosztva kapta a spanyol Javier Bardem a mexikói Alejandro Gonzalez Inárritu Biutiful című filmjében nyújtott játékáért és Elio Germano az olasz Daniele Luchetti La nostra vita alkotásának főszereplője. Bardem végre Penelopé Cruznak is megköszönte a díjat. "Meg akartam osztani az őszinte örömömet szerelmemmel Penelopéval, akit annyira szeretek, és akinek annyi mindent köszönhetek" - mondta.

Javier Bardem spanyol és Elio Germano olasz megosztott díjjal
Javier Bardem spanyol és Elio Germano olasz megosztott díjjal

A zsűriülések egy villában zajlottak a hegyoldalban, itt választották ki a 19 versenyfilm közül a díjazottakat. Több alkotás, így az öt és fél órás Carlos, a Woody Allen-film, és a Tőzsdecápák 2. versenyen kívül vonzott tömegeket. Sokan úgy vélik, hogy az idei felhozatal elmaradt a tavalyitól: a kritikusok is többnyire 2,5 pont alatt értékelték a filmeket az 5-ből,. 2009-ben például olyan filmek sorakoztak a programban, mint a Becstelen Brigantyk, a Bright Star, A próféta, a The White Ribbon, a Broken Embraces, az Akvárium vagy a hírhedt Antikrisztus.