Akciódús családi mozi lesz az Abigélből

2010.10.06. 12:33
A háború és az összefogás is jobban jelen van az Abigél családi mozijában, mint az 1978-as tévésorozatban. A leendő film rendezője Bánfalvy Ági a tévés adaptációban a főszereplő barátnőjét, Torma Piroskát alakította.
Bánfalvy Ági
Bánfalvy Ági

A három éve elhunyt Kossuth-díjas írónővel, Szabó Magdával Bánfalvy a jó kapcsolat mellett lelki közösséget is érzett, így végezne ugyan kisebb változtatásokat az adaptáláskor, de hű maradna az eredeti írói szándékhoz, mondta el az Indexnek a sajtótájékoztató után. Ugyanakkor frissebb, mozgalmasabb, érdekesebb 100 perces mozit kreálna a tévésorozat után. A forgatókönyvíróként segítő férjével, a Rendőrsztori-sorozatot jegyző Horváth Csabával elhagyják például a 78-as változatban alkalmazott lineáris dramaturgiát.

Még inkább ösztönözte a projektben az, hogy az általa több évtizede alakított Torma Piroska-karakterrel teljesen összenőtt: "elég régóta hordozom magammal ezt a szerepet, és még mindig nem hűlt ki. Máig lengyel újságíróktól kezdve kínai árusig mindenki Tormától kér dedikálást". Még Szabó Magda is Tormissimónak hívta.

A Nagy Könyv versenyben az Egri csillagok után az Abigél volt a második legnépszerűbb magyar alkotás, máig kötelező olvasmány, ez is bátorította a tervre.

"Készen állok erre a feladatra az amerikai szakmai múlt, színházi tapasztalatok és a színiiskolai tanítás után" - válaszolta a színésznőként ismert Bánfalvy kérdésünkre, hogy mennyire tart a rendezői feladattól. "Mozifilmben ez az első rendezésem ugyan, de színházi rendezőként már kipróbáltam magam." Los Angelesben a Vízkereszt vagy amit akartok-at rendezte, Tháliában a Figaro házasságát Rékasi Károllyal a főszerepben. Filmszínészként a Kaméleonban és a Kalandorokban is láthattuk pár éve, emellett színészképzőt vezet. Ez az intézeti egyenruhás lányalak volt főiskola után az első munkáinak egyike.

"Aktuálisnak tartom, hogy a főszereplő kislány újra megbirkózzon a körülötte lévő világgal, és rájöjjön, csak úgy élnek túl, ha elfogadják egymást a többiekkel és összefognak" - magyarázta a terv időszerűségét, miközben leszögezte, a film háborús alaphelyzetén nem változtatna. Mégis más film lesz: "Másként látok rendezőként, mint Zsurzs Éva: a háború sokkal jobban foglalkoztat engem, hiába zárt benne a Matula Lánynevelő Intézet világa. Olyan jellegű akciók persze nem lesznek, mint a Terminátorban, de a háború ott fog dobogni a filmben".

Vitayt keresik

Ugyanakkor személyesebb hangvételt tervez: "A főszereplő szemén át követjük, hogy fogadja el a többieket ebben a fájdalmas, örömteli korszakban, a 14-18 évig tartó kamaszkorban". Vitay Georgina karaktere a legfontosabb: Nyíregyházától Szabadkáig kutatják majd őt helyi színházakban, drámaiskolákban. "Hiszen ő kiválasztása pillanatában azonnal sztár lesz" - hangsúlyozta a rendező.

A hat éve, szakmai mellőzöttség közepette elhunyt Szerencsi Éva egykori alakításához hasonló lázadozó, erőteljes, bátor lányt keresnek, csak épp modernebb kiadásban szeretnék megtalálni, 18 éves korig. Torma szerepére pedig Gina mellé olyan hasonló korú lányt szeretnének, aki hiteles társa tud lenni. A régi lányosztály ugye a Színművészeti után alakította a gimnazista szereplőket.

A film többi szereplőjének válogatása is még folyamatban van. "Ruttkai Éva, Básti Lajos, Nagy Attila után hasonló kaliberű színészeket keresünk, a szakma nagyjait szeretnénk megnyerni" - árulta el erről. Az MMK-nál is pályáznak, és a szponzorok keresése a kereskedelmi tévéktől a köztévékig zajlik.

400-450 millió forint lesz a költségvetés, ami a 300-as átlagnál "kicsit magasabb" ugyan: de ez egy kosztümös film lesz sok színésszel, pesti mellett vidéki helyszínnel. "A milliárdos költségvetésekhez képest ez egy földönálló, reális költségvetés" - mondta erről a rendező.

A forgatás 2011 augusztusában kezdődik, a bemutatót 2012-ben tartják. A film hátterében a Bánfalvy stúdió áll, a szerzői jogokat Tasy Gézától, az író hagyatékának kezelőjétől vették meg. A rendező nem feledkezik meg egykori tévéfilmbeli szereplőtársairól, szeretne velük dolgozni az új filmben is: a régi osztályra például most a tanári karban számít.