A Tarr Béla-film nem indul a filmszemlén

2011.03.07. 15:56
Információink szerint Tarr Béla A torinói ló cím filmjét információs blokkban sem indítaná a májusban megrendezendő 42. Magyar Filmszemlén.

A torinói ló című film nincs az idei szemlére nevezett 28 játékfilm között, árulta el kérdésünkre Durst György, a szemle szervezőbizottságának egyik tagja. Az eredetileg februárra tervezett szemle még belerondíthatott volna a Tarr-film berlini fesztiválos világpremierjébe, de a májusra tolt időponttal már ilyen probléma sem lehet, tehát nem tudni, mi a valós indok.

Tarr annak ellenére nem engedi szerepelni filmjét a májusi szemlén, hogy a Mozgókép Közalapítvány támogatása miatt kötelező lenne indítania, igaz csak a bemutatót követő két évben (az idei szemlén lesz is pár ilyen film, ami tavaly versenyzett nemzetközi fesztiválokon). Viszont már előző munkáját, A londoni férfit sem szerepeltette a magyar mustrán.

A Művész moziban már kiplakátolták
A Művész moziban már kiplakátolták

Tarr Béla gyártócége, a TT Filmműhely egy hete halasztotta el a film március 10-ei magyar bemutatóját azzal, hogy felbontotta a Mokép forgalmazó céggel a szerződését. Művészi okai voltak a döntésnek a filmműhely szerint: nem akarták a meglévő kópián kívül e-cinemán is terjeszteni a Berlinben díjazott filmet, ami egyben a vidéki filmszínházak és a budapesti artmozik kiesését jelentette, ahol csak dvd-ről tudták volna projektorra vetíteni. Ahogy a film producere, Téni Gábor fogalmazott: "az összes nemzetközi kritika kiemeli a gyönyörűen fotografált képeket, amelyeket az e-cinema nem képes visszaadni".

Emellett ragaszkodtak az 5 darab 35 mm-es kópiához, de filmforgalmazási pályázat nélkül az állami cég csak egy kópiát tudott volna veszteség nélkül biztosítani a filmműhely már meglévő kópiáján felül. Arról, hogy ez amiatt jelentett-e problémát, hogy a Mokép igazgatója, Gulyás Balázs nyílt levélben határolódott el Tarr Béla Tagesspiegelnek adott interjújától, senki nem nyilatkozik, a szerződésbontásban közös megegyezés szerepel.

Közben a Tagesspiegel oldaláról levették a Tarr Bélával készített interjút, amitől két nappal a február 20-ai megjelenése után a rendező elhatárolódott. Azt írták: a hanganyag rendelkezésükre áll, azon pedig a megjelenteknek megfelelő tartalmú nyilatkozat hallható, mégis leveszik a netről, mivel a rendező úgy látja: az abban megjelent kijelentései miatt hazájában folyamatos támadások érik.