Vajna vezeti a filmes adósságok tárgyalásait

2011.04.26. 15:33 Módosítva: 2011.04.26. 15:34
Andrew Vajna filmiparért felelős kormánybiztos vezeti az adósságokkal kapcsolatos tárgyalásokat a Film New Europe szaklap szerint.

Bár hivatalos közlemények ezt nem erősítették meg, a Film New Europe információi szerint Vajna átvette a bankokkal való tárgyalások vezetését, miután a magyar filmproducerek tőle várták a helyzet megoldását. A Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) gazdasági összeomlásának következtében a pénzintézetek az MMKA-adósságait a producereken igyekeztek behajtani; miután a producereknek kellett garanciát vállalniuk a bankok felé a filmfinanszírozásról szóló szerződések aláírásakor az MMKA-val.

Egyesek bankszámláját zárolták, másokat otthonuk elárverezésével fenyegetnek, írja a cikk. Információink szerint összesen 49 filmes céget érint a probléma, és ebből közismerten egy cég számláját zárolták: Szekeres Dénesét a CIB Bank zárolta a tartozások miatt. Ősszel a Raiffeisen banknál történt hasonló eset, négy filmes cég számláját zárolták ideiglenesen, de akkor az alapítvány közbelépett.

Több száz milliós tartozással rendelkeznek például az MMKA akadályoztatott folyósítása miatt a Muhi András, Berger József, Herendi Gábor, Kálomista Gábor és Petrányi Viktória producerekhez tartozó projektek is, és többen valóban a saját ingatlanjaikat ajánlották fedezetnek, holott ez valójában az alapítvány tartozása. Ugyanakkor az alapítvány más, nekik tartozó produceren segített: többüknek a pályáztatás hagyományos keretén kívül, kölcsönként, kamatmentesen osztott támogatást ("visszatáérítendőt") engedett el az alapítvány előző vezetősége, vagy csak feljegyezték a kölcsönbe adott, és már lejárt összeget (táblázat az el nem engedett adósságokról itt).

Miután a kormány visszavonta a költségvetés 20 százalékát 2010-ben, az MMKA fizetésképtelenné vált, és mindössze 4 millió eurót ítéltek meg a működésére a 2011-es évre. Az MMKA 20 millió eurónyi banki adósságot halmozott fel az elmúlt években; hírvivőik szerint a 2011-es költségvetés ezen adósságok kamatainak fedezésére sem elég.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára az Indexnek azt nyilatkozta januárban, hogy tárgyalásokat folytatnak azokkal a bankokkal, melyek felé tartozik az MMKA, de azóta sem érkeztek a tárgyalások sikeréről szóló hírek.

A Film New Europe szerint a filmszakmabeliek nagy reményeket táplálnak Vajna magyar filmipar újjászervezését célzó tervét illetően. Ez pár hét múlva kerül nyilvánosságra, Havas Ágnes a filmszakmai kerekasztalon azt mondta, hogy a közelgő Magyar Filmszemle keretében jelentik be.