Daryl Hannah a botoxolt magyar nagynéni

2011.07.25. 16:30 Módosítva: 2011.07.25. 16:37
Magyar, amerikai és orosz magántőkéből, amerikai sztárok bevonásával, angol nyelven forog Sas Tamás S.O.S. Love! című romantikus 3d-filmje. Öt Los Angeles-i munkanap után Budapesten kezdik a munkát, jelentették be a film Hotel Zarában tartott sajtótájékoztatóján, hétfőn.

A sajtótájékoztató első meglepetése, hogy Billy Zane és Daryl Hanna is szerepel a magyar filmben. Ők kivetített videóüzenetekkel köszöntötték az egybegyűlt sajtót: "Örülök, hogy itt lehetek az S.O.S szerelem nagyszabású forgatásán" - mondta például Zane, miközben a képbe rángatta a zavartan nevetgélő Sas Tamást, Hannah pedig kicsit bebotoxolt fejjel integetett kedvesen. A társproducerek közül Tom Conigliaro hozta a sztárokat az egyébként nem annyira nagyszabású filmbe, aminek 500 millió forint a költségvetése.

Billy Zane, aki Titanicban viselkedett csúnyán Kate Winslettel, ebben a filmben csak a saját százalékával foglalkozó hollywoodi színészügynököt alakít, a szerepet saját ügynökéről mintázta. Hannah pedig, aki az 1982-es Szárnyas fejvadász óta hengereli le a férfiakat, a most leforgatott jelenetekben az emigráns magyar nagynéni: Mimi néni.

"Ez nem a folytatása Az S.O.S szerelemnek, ami 2007 legnézettebb magyar filmje volt 300 ezer nézővel - szögezte le mindjárt az elején Sas Tamás. Sas egyébként nemcsak rendezője, de producere is a filmnek. A tájékoztató után azért pontosított: "csak annyira folytatása, amennyire az NCIS két évada összefügg". A társközvetítő cég marad ugyanis a történet középpontjában az ezt vezető Kovács Patríciával együtt. "Egy gazdag orosz bízza meg a céget, hogy egy hollywoodi sorozatsztárt (C. J. Thomason) csábítsanak el a lányának (Christine Kelly)" - vázolta a történetet a társforgatókönyvíró Agnes Fernandes, és mutatott rá az amerikai és orosz tőke bevonásának indokaira.

A rendező és filmben szereplő magyar színészek a tájékoztatón inkább a hollywoodi sztárokról beszéltek, akik egyébként a film mindössze 25 percében szerepelnek majd. "Daryl Hannát lényegesen könnyebb kezelni, mint Hujber Ferit, bár egyébként Daryl Hannah-t legobban Hujber Feri kezelte" - mondta Sas. Árpa Attila hozzátette: "Miután Hujber lestoppolta Hannah-t, nekem Billy Zane jutott."

3D-ben lesz romantikus

A második meglepetés a technika: "Ez lesz az első 3d romantikus vígjáték Európában. Speciális technikával dolgozunk, ilyen tükrökkel, nyavalyákkal" - harangozta be a rendező, aki szerint a Los Angeles-i forgatás tapasztalatai alapján használható a "dolog".

Sas szerint az új technika érzékiséget visz a filmképbe. "Amikor egy nindzsacsillag kiugrik a képből, az cirkuszi mutatvány, nem tartozik a 3d lényegéhez, de hatásos. Ha viszont már beépül a filmbe, mint az 5.1-es hangzás, akkor abban segít, hogy a néző  jobban a film részesévé váljon" - fejtegette.

Miklauzic Márton operatőr és a technikai hátteret biztosító Deák család segítségével sikerült eddig a 3d forgatást megoldaniuk, ennyit árultak még el 3d-témában a tájékoztatón. Deák Pétert, a Sysplex cég képviselőjét az esemény után kérdeztük a térhatású forgatás részleteiről: "Másfél éve foglalkozunk 3d-vel, tavaly angol nyelvű játékfilmet és kisebb reklámfilmet is készítettünk, és közben automatizálással tökéletesítettük a technikát".

Két Red kamerát egyesítő 3d kamerát biztosítanak a produkciónak és egy háromfős asszisztenscsapatot, plusz egy 3d monitort, amin 3d szemüveggel követheti a rendező a felvételt. A térhatású technika miatt 30 százalékkal nő a film költségvetése: több az eszköz, a forgatási nap, drágább az utómunka.

Még Ferenczy Gábornak, a Focus Fox ügyvezetőjének is megköszönték egy mondat erejéig a 100 perces film 3d utómunkáját. "50 százalékkal lesz több munka egy átlagos produkcióénál - mondta már az Indexnek Ferenczy. - A két kamera miatt dupla mennyiségű az anyag, és más, lassabb vágást kell alkalmazni, hogy a szem is követhesse az eseményeket, plusz nagy vásznon kell ellenőrizni a munkát".

Sikeres amerikai sorozatszínész

A tájékoztatón inkább a színészekre koncentráltak: "Sikeres amerikai színész vagyok, akibe beleszeret az orosz lány" - jelentette be a Harper-szigetből ismert C. J. Thomason, akire azért gondoltak, mert jóképű fiú. Jevgenyij Szticskin orosz színész nem tudott megjelenni, de az orosz forgalmazó hosszan méltatta a távollétében is: például, hogy már harminc főszerepe volt fiatal kora ellenére, és a legismertebb orosz komikus. "Nagyon laza okostojás vagyok a filmben, nehéz is volt megformálni a karaktert" - viccelődött Árpa. Szinetár Dóra pedig, aki hisztérikus amerikai színésznőt játszik, eddig nem szerepelt moziban: "egy nagy filmben játszottam 11 évesen, pszichotriller volt, amit végül nem játszottak a mozik".

"Megöregedtem, kitúrtam az összes fiút, fiatal fiúkkal gazdagodott a csapat, akiket folyamatosan próbálok kontrollálni" - ecsetelte Kovács Patrícia a karakterével megesett változásokat. "Van egy újabb szerelmi szál, nem lövöm le, hogy kivel" - mondta, és ezzel le is zárult a tájékoztató. A rendezőtől később megtudtuk, hogy Fenyő Iván helyett Patrícia a filmben már Hujberrel kavar.

Sas búcsúzóul sikeres emigrációt kíván minden magyar filmesnek, aki filmezni akar. Mint elmondta, másfél évnyi napi 12 óra szívás vezetett odáig, hogy forgathasson. De már most megérte, tette hozzá, hisz ugyanabban a stúdióban forgattak kint, ahol kedvenc sorozata, az NCIS is készült. December 15-én lesz a mozikban, a forgalmazó a Fórum Hungary.

A történet maffiózóval és sorozatsztárral:

2011 nyarán a gazdasági válság a társkeresőipart is elérte. Az S.O.S. LOVE! eddig sikeres csapata hosszabb ideje munka nélkül vegetál. A cég két tulajdonosa, Betti (Kovács Patrícia), szerelme, Marci (Hujber Ferenc) valamint Marci régi barátja, Ricsi (Árpa Attila) már a profilváltást fontolgatják. Ezalatt Öcsi (Hevér Gábor) a rá jellemző hebrencs lelkesedéssel külföldi kuncsaftokra vadászik. Az SOS iroda reklámszövegét több nyelvre lefordítva szétküldi a neten, anélkül, hogy Marciéknak szólna. A három fiú egy gazdag orosz maffiózó fényűző házában találja magát, hogy az épp felserdült, elkényeztetett húgának, Zoyának kedveskedjen egy apró ajándékkal: Jake Griffinnel, a fiatal amerikai sorozatsztárral, aki Fóton forgatja első rendezését.