Mamapornófilmért lobbizik az Amerikai psycho írója

2012.06.18. 14:39
A szürke ötven árnyalata című bestseller filmváltozatát készítik elő Hollywoodban. Bret Easton Ellis, a Nullánál is kevesebb, A vonzás szabályai és az Amerikai psycho írója a Twitter-oldalán lobbizik azért, hogy ő írhassa a mamapornónak is nevezett regényből a forgatókönyvet.

A brit E. L. James írónő erotikus regénye 2011-ben jelent meg (Fifty Shades of Grey címmel), és azóta két folytatása is követte. A trilógia egy fiatal lány, és egy 30 körüli rejtélyes férfi különös kapcsolatát mutatja be a szado-mazo/bondage világában. A pikáns téma miatt a könyv olyan hatást váltott ki a negyvenes, ötvenes nőkből, mint az Alkonyat-könyvek a tinilányokból, innen ered a mamapornó gúnynév.

Bret Easton Ellis
Bret Easton Ellis
Fotó: Ulf Andersen

Egy ilyen trendteremtő sikersztori Hollywoodot sem hagyhatja hidegen, és az elmúlt évek legnagyobb port kavart filmes aukcióján május végén el is kelt a megfilmesítés joga. A Universal és a Focus Features közös bevásárlása a hírek szerint drága volt, a szakértők szerint A Da Vinci-kód hárommillió dolláros árához közeli összegért kelhetett el az adaptáció joga. Úgy tudni, azért is nyert a Universal, mert ő a többi stúdióval ellentétben nem hangsúlyozta a mielőbbi forgatást. Ezt támasztja alá, hogy az azóta eltelt hetekben sem jelentették be, hogy ki lesz a rendező, a szereplőgárda vagy éppen az író.

Ez utóbbi poszt fog leghamarabb elkelni, és erről Bret Easton Ellis sem akar lemaradni. A szabadszájú, biszexuális író eddig csak saját, Az informátorok című regényét adaptálta a vászonra (a film nagyot bukott), így inkább szépirodalmi munkásságát tudja referenciaként felmutatni. Mindenesetre a Twitteren közel 300 ezer követővel rendelkezik, és itt fogott hozzá ahhoz, hogy felhívja magára a Universal és a Focus Features figyelmét.

Az ötven árnyalat trilógia
Az ötven árnyalat trilógia

Először június 9-én jelentette be, hogy bedobná a saját nevét is a kalapba, másnap pedig arról írt, hogy ügynökével is közölte ezt ("de még semmit nem hallottam vissza tőle. Mondjuk szombat van és melegfelvonulás, szóval: érthető.") Nem sokkal később fontosnak látta megerősíteni csodálkozó követőit azt illetően, hogy nem ironizál, igenis akarja a melót : "Teljesen elkötelezett vagyok. Nem vicc. Remélem E.L. James is tudja, hogy nem csak viccelődöm. Christian Grey karaktere minden író álma."

Ellis az azóta eltelt napokban is ébren tartja twitteres kampányát, többek között a potenciális szereposztáson is agyal. "Tudom, mindenkinek Ian Somerhalder jut eszébe a főszerepre, de észrevettétek a Prometheusban Logan Marshall-Greent?" - írta 12-én, majd aztán korrigált, és közölte, hogy természetesen nagyon kedveli a Vámpírnaplókban Damon Salvatore-t alakító Somerhaldert, de számára túlságosan is A vonzás szabályaiból ismert Paul Denton marad. Somerhalder erre természetesen válaszolt twitteren, biztosítva Ellist, hogy mennyire szívesen dolgozna újra vele, és ne aggódjon, már felnőtt előző közös munkájuk óta.

Ian Somerhalder  és Logan Marshall-Green
Ian Somerhalder és Logan Marshall-Green
Fotó: Taylor Hill / Ian Gavan

Ellis azonban még messze van attól, hogy övé legyen a forgatókönyvírás lehetősége, főleg, hogy saját információi szerint a gyártó stúdió fontolgatja, hogy női írót alkalmaz majd. A filmnek egyelőre rendezője sincs még, de egyes hírek szerint Angelina Jolie neve is felmerült, ami Bret Easton Ellis szerint csak kacsa.

Az Amerikai psycho írója egy másik kampányával is ébren tartotta twitteres rajongótáborát az utóbbi hetekben, és azt sikerre is tudta vinni: The Canyons című filmtervére gyűjtött pénzt a Kickstarteren, és több mint 200 ezer dollár össze is gyűlt. Azóta már be is jelentették, hogy Lindsay Lohan és a pornószínész James Deen alakítja majd a főszerepet a nyáron forgatandó, mai Los Angeles-i fiatalok életét bemutató low-budget filmben. A rendezői székben a Taxisofőr és a Dühöngő bika írója, Paul Schrader ül majd.