Tom Cruise ma félévszázados

2012.07.03. 19:09
A producerek álma, a világ egyik legjövedelmezőbb mozisztárja, akit pletykák lengenek körbe. A szcientológia legismertebb arca néha a kanapén ugrál a tévében, olykor a South Parkban veszik hülyére, és közben saját magán is tud nevetni milliódolláros vigyorával. Mi most születésnapja alkalmából a színészt köszöntjük, aki már háromszor is majdnem Oscart kapott. És akinek Tom Hanks a legnagyobb ellenfele.

Rendhagyó születésnapi köszöntésünkben összeszedtük az 50 éves Tom Cruise karrierjének 50 legjellemzőbb történését exnejekkel, Xenuval, sok adattal, és a nagy konkurensével, Tom Hanks-szel.

1. Tom Cruise egy ideig papnak készült. Nomád életmódot folytató, és emiatt állandóan úton lévő szülők gyermekeként született 1962-ben. Tom érdeklődése középiskolában akkor fordult a színészet felé, amikor a birkózást abba kellett hagynia egy sérülés miatt.

2. Első filmszerepe 1981-ben a Végtelen szerelem című, rosszul sikerült Zeffirelli-filmben volt: a jelenetében félmeztelenre vetkőzött, és még magához képest is irritáló magas hangon viháncolt. Az, hogy az ezutáni években sok színészleckét vett, egészen biztos.

3. Cruise hagyományosan évi egy filmmel jelentkezik. 1981-es debütálása óta, azaz 31 év alatt mindössze 34 mozifilmben bukkant fel. (Hozzá hasonló megfontoltsággal talán csak Tom Hanks vállal szerepet: 1980 óta 35 filmben játszott.)

4. Az 1983 kivételes év: négy főszerepe is volt, és ezek közül a Kockázatos üzlet, a Tökéletes mozdulatok és a Coppola által rendezett A kívülállók sokat tett azért, hogy Cruise kapós fiatal színésszé váljon. A gázsija ekkor még 75 ezer dollár körül mozgott, ám egy évre rá a Legenda főszerepéért már félmilliót kaszált.

Kattintson nagyképes sorozatunkért!
Kattintson nagyképes sorozatunkért!
Fotó: Time Life Pictures / Europress / Getty

5. Az 1985-ös Legenda elhasalt a mozipénztáraknál, de Cruise karrierje addigra már sínen volt, hisz '85 karácsonyán már dobozban volt a Top Gun. Míg a Legendát 30 millióból forgatták és csak 15-öt hozott be Amerikában, addig a 15 millióból forgatott Top Gun 176 milliót termelt, és Cruise gázsija itt már elérte a 2 milliót. Míg a Legenda kultfilm lett, a Top Gun kevésbé időtálló. De ha valaki nem értené, miért kaphatott ilyen sokat érte 23 évesen, az nézze meg a film eredeti előzetesét.

6. Már első filmje, a Végtelen szerelem is kapott Oscar-jelölést, de a Top Gun volt az első Cruise-film, amelyik díjat nyert (igaz, a legjobb betétdalért).

7.  Tom Cruise filmjei eddig mindössze 9 Oscar-díjat nyertek – ebből 4-et az Esőember hozott be, valamint 1-1-et a Top Gun, A pénz színe és a Jerry Maguire, illetve 2-t a Született július 4-én. (Tom Hanks filmjei eddig 18 Oscart nyertek.)

8.  Az Esőember máig az egyetlen Cruise film, amelyik elnyerte a legjobb film Oscarját. A színész 1988-ban azt a szokatlan bravúrt is elérte, hogy a legjobb film Oscarja (Esőember) mellett a legrosszabb filmnek járó Aranymálna-díj (Koktél) is az ő nevéhez fűződik.

9. A legjobb film Oscarját elnyerő mozik közül az Esőember volt a legtöbb bevételt elérő film (172 millió dollár Amerikában) is, ezt a rekordot aztán a Forrest Gump döntötte meg, persze már megint Tom Hanks-szel. Tom Cruise nevéhez fűződik 1986 és 1988 legtöbb bevételt elérő filmje is, természetesen a Top Gunról és az Esőemberről van szó. Tom Hanks volt 1994 és 1998 box office királya, de ha csak a Hanks hangját felszhasználó Toy Story-filmeket is beleszámoljuk, akkor Cruise riválisa összesen négyszeresen lett az év bevételi bajnoka.

10. Tom Hanksszel egyébként is érdekes párharcot folytat Cruise. Mindketten a 80-as évek felfedezettjei, és noha Hanks inkább az átlagos fickók alakítójaként ismert, addig Cruise ezekhez általában túl jóképű, mégis gyakran happoltak el egymás elől szerepeket. A Kockázatos üzlet castingján Hanks is megjelent, míg valamivel később épp ő mondott le a Top Gun, illetve a Jerry Maguire főszerepéről, és így jöhetett Cruise a képbe.

11. A Top Gun túlzó militarizmusa miatti bűntudata volt az oka annak, hogy Cruise elvállalta a Született július 4-én című vietnámi háborús dráma főszerepét.

12. Cruise három Oscar-jelöléséből eddig egyet sem tudott díjra váltani. Sokan úgy gondolták, A Született július 4-éért kijárt volna neki a díj, de Daniel Day-Lewisnak kedvezett a szerencse, a Jerry Maguire idején Geoffrey Rush happolta el Cruise és a másik esélyes Ralph Fiennes (Az angol beteg) elől. A Magnóliáért nem főszereplőként indították, de a legjobb mellékszereplő kategóriában sem volt szerencséje, akkor Michael Caine-t díjazta az Akadémia (Golden Globe-ot viszont kapott). Bezzeg Tom Hanksnek öt jelölése van, és ebből kétszer el is nyerte az Oscart (Philadelphia, Forrest Gump).

13. 1988-ban beugrott A vadnyugat fiai című westernbe egy apró szerepre: mivel még soha nem halt meg filmben, ezt is ki akarta próbálni. A felismerhetetlen Cruise egy cowboyt játszik, akit nemes egyszerűséggel lelőnek. 8 évvel később Emilio Estevez visszaadta a szívességet amikor egy cameo szerep erejéig felbukkant (és meghalt) a Mission: Impossible elején.

14. Cruise első két komolyabb, a bulvársajtó által is jócskán kivesézett kapcsolata idősebb nőkkel esett meg. 1983-85 között a nála 3 évvel idősebb Rebecca De Mornay-val élt együtt, majd a 6 évvel idősebb Mimi Rogersszel házasodott össze. A frigy három évig tartott (1987-90).

15. Házasságuk ideje alatt Mimi Rogers vezette be Cruise-t a szcientológia egyházba. Rogers apja, Philip J. Spickler a vallásalapító L. Ron Hubbard egyik első tanítványa volt, és sokáig a szcientológia kiemelt tagjának számított, akárcsak lánya. Azóta mindketten otthagyták az egyházat. Cruise pedig az egyház arca lett.

116316821 10
Fotó: Time Life Pictures / Europress / Getty

16. A Top Gun és az Esőember után Tom Cruise szinte bármit megtehetett. Így történhetett meg, hogy az ő ötletéből elkészült a Mint a villám című mozi, melyet autós Top Gun-ként is emlegetnek, főleg, hogy Cruise mellett még a rendező (Tony Scott) személye is ugyanaz. A filmért már 9 milliós gázsit kapott.

17. A Mint a villám női főszerepét számos színésznő lemondta, míg végül Cruise javaslatára az ausztrál Nicole Kidmant castingolták. A forgatás idején szerettek egymásba, noha akkor még Mimi Rogers férje volt.

18. A bulvársajtó annyira rácuppant Kidman és Cruise románcára, hogy Hollywood is kihasználta ezt. Következő filmjüket is együtt forgatták, ám a Túl az Operencián című két és fél órás történelmi kalandfilm 58 milliós bevételével csak mérsékelt sikert aratott.

19. Cruise szerette magát körbevenni élő legendákkal. A pénz színében Paul Newmannal, az Esőemberben Dustin Hoffmannal, a Mint a villámban Robert Duvallal, az Egy becsületbeli ügyben Jack Nicholsonnal, A cégben pedig Gene Hackmannel játszott együtt. Ezt követően azonban leszokott erről, hogy a kritikák már vele is foglalkozzanak.

20. 1993-ban kipróbálta magát rendezőként: a Fallen Angels című kábeltévés antológia-sorozat egyik epizódját jegyezte. Tom Hanks is rendezője volt az egyik résznek – neki bejöhetett a dolog, hisz azóta mozifilmeket is készít rendezőként, illetve tévéfilmek producere, míg Cruise visszament a kamera elé.

21. Cruise gázsija a 90-es évek elején lépte át a 10 millió dolláros határt, hogy aztán az Interjú a vámpírral főszerepéért már 15 milliót keressen.

22. Élete első Aranymálna-színészdíját akkor nyerte Cruise, amikor az Interjú a vámpírral miatt megválasztották a legrosszabb filmes párnak Brad Pitt-tel. Az MTV Movie Awardson ugyanakkor mint a legjobb párt jelölték őket.

23. Az Interjú a vámpírral forgatásáról már kiszivárogtak kulisszatitkok Cruise sztárallűrjeiről. A forgatási helyszínek között alagutakat építettek, hogy Cruise nyugodtan tudjon közlekedni. Ezt ő azzal indokolta, hogy nem akarta, hogy a vámpírkülsejét idő előtt kiszivárogtassák a paparazzik. Azt már nehezebb kimagyarázni, hogy több jelenetben kis emelvényre állították, vagy magasított cipőt hordott, hogy alig 170 centis magasságával ne törpüljön el nagyon a partnerei, elsősorban a 185 centis Brad Pitt mellett.

24. Mindenható azonban azt követően lett Hollywoodban, amikor a Mission: Impossible főszerepéért nem fix gázsira szerződött, hanem a bevételből kért részesedést. A film 457 milliót hozott, és ebből Cruise összesen 70-et kapott.

130593502 10
Fotó: Murray Close / Europress / Getty

25.  Ügynökével, Paula Wagnerrel összefogva alakította meg a Cruise/Wagner Productions nevű cégét, melyen keresztül néha producerkedik. Első filmjük a Mission: Impossible volt, majd annak világsikere után annak három folytatását, a Vanília égboltot és Az utolsó szamurájt is saját produceri felügyelete mellett forgatta a színész.

27. Cruise néha olyan filmekbe is beszáll producerként, amelyikben ő nem játszik, de ezek rendszerint megbuktak: ilyen a Korlátok nélkül, a Narkó, a Zéró gyanúsított, A hazugsággyáros, az Elizabethtown és a Kárhozott szeretők. Egyedül a Nicole Kidman főszereplésével forgatott Más világ aratott sikert.

28. A Jerry Maguire sikere után három évig nem jelentkezett új filmmel. A távolmaradás nem volt szándékos: a Tágra zárt szemek-et forgatta, csak a forgatás másfél évig tartott. Kubrick utolsó filmje Guinness rekorder, ugyanis a forgatás 400 munkanapból állt. Cruise és Nicole Kidman szerződésükben vállalták, hogy addig állnak a rendező rendelkezésére, amíg a film kész nem lesz, és ezt Kubrick alaposan ki is használta. Végül a legendás rendező a közel egyéves utómunka végeztével, de még 4 hónappal a premier előtt meghalt.

29. 1999-ben Cruise a Tágra zárt szemek hosszan várt premierje mellett a Magnólia sikerének is örülhetett. Utóbbi film ugyan szerényebb anyagi siker lett, ám ezért kapta meg harmadik Oscar- jelölését.

30. 1999 volt az utolsó év, amikor szerzői filmben szerepelt, azóta csak a stúdiófilmekre összpontosít.

31. A 2000-ben bemutatott Mission: Impossible 2. a színész pályájának legnagyobb anyagi nyereségét hozta: még az első résznél is magasabb, 75 millió dollár volt a jussa, hisz ezúttal is a bevételektől tették függővé a részesedését.

32. Nicole Kidmannel 2001 elején szakítottak. Állítólag ekkor a színésznő 3 hónapos terhes volt, de végül elvetélt. Mindez a Vanília égbolt forgatásának idején történt, Cruise egy nappal a sajtóközlemény előtt jelentette be a stábnak a válását. Hamarosan már arról cikkezett a világ bulvársajtója, hogy összejött a forgatáson a még vezetéknevében is rárímelő spanyol színésznővel, Penelope Cruzzal. Kapcsolatuk négy évig tartott.

33. 2002-ben dolgozott először Steven Spielberggel. 25 millió dollárt kaszált a Különvéleménnyel, majd a következő évben ugyanennyit Az utolsó szamuráj című történelmi kalandfilmmel. A két film amerikai bevételei szolidabban alakultak a vártnál, de világviszonylatban mindkettő bőven nyereséges lett.

34. A mexikói MTV Movie Awards-on Cruise Az utolsó szamurájjal elnyerte a legviccesebb amerikai Japánban-díjat. A kategóriában Bill Murray (Elveszett jelentés) és Uma Thurman (Kill Bill) is érdekelt volt.

35. Első negatív főszerepét 2004-ben vállalta: a Michael Mann által rendezett Collateralban, ráadásul még a haját is őszítették, hogy jobban elüssön a szokásos imidzsétől. Partnere kis híján Adam Sandler lett, de végül Jamie Foxx mellett döntött a rendező.

36. Két évtized után, 2004-ben Tom kirúgta sajtósát, a legendás Pat Kingsley-t, és helyére nővérét fogadta fel. Ekkortól mer nyíltan beszélni a szcientológiáról, és heves lobbitevékenységbe is kezdett mellette. Kingsley korábban óva intette ettől, és a színész karrierje érdekében tartották háttérben a vallását.

Tom Cruise

37. Cruise azt tartja a szcientológia életére mért hatásai közül a legfontosabbnak, hogy kigyógyították diszlexiájából. Hogy valójában mik is történnek a sztárral a székházban, azt nem tudni, mindenesetre a pletyka szerint a szcientológia gondoskodik arról, hogy eltitkolják Cruise állítólagos homoszexualitását. Hasonló vádak érték a szintén szcientológus John Travoltát is, aki az utóbbi időben peches lett: egyre több masszőr jelenti fel szexuális zaklatásért.

38. Andrew Morton hírhedt 2008-as leleplezőnek szánt könyvében Tom Cruise homoszexualitására inkább csak célzások vannak, konkrétumok kevésbé (a színész korábban sikerrel perelte a bulvárlapok ilyen jellegű híreit is). Arról viszont részletesen beszámol, hogy milyen intenzíven részt vesz egyháza életében Cruise, illetve az egyház az ő életében. Morton szerint a szcientológia valóságos castingot szervezett Penelope Cruzzal való szakítása után, hogy megtalálják a tökéletes párt a színésznek. A nyertes Katie Holmes lett, akivel 2006 novemberében házasodtak össze, és aki épp most adta be a válókeresetet, amikor a színész Izlandon forgat.

39. A casting tényét erősíti az azóta a Modern Family vígjátéksorozattal befutott Sofia Vergara beszámolója is, aki randizgatott a színésszel pár héttel Katie Holmes előtt. Úgy érezte, a színész helyett a szcientológia egyházának kell megfelelnie, akik amúgy elfogadóak voltak vele, személyét nyitásként értékelték a latin-amerikai potenciális tagok megnyerésére.

39. A 2005-ös Spielberg-film, a Világok harca sajtókampányának idején Cruise az Oprah Winfrey talkshow-ban boldogságáradatát jelezve kanapén ugrándozott (arról áradozott, hogy mennyire boldog Katie Holmesszal). A nevetségessé vált jelenet a popkultúra részévé vált: utaltak rá a South Park és a Family Guy epizódjaiban és a Horrorra akadva 4.-ben is. A Világok harca ennek ellenére nagy siker lett.

000 PAR2004090302713
Fotó: Vincenzo Pinto / AFP

40. A South Park amúgy is szívesen élcelődik Tom Cruise-on és a szcientológusokon. A rajzfilmsorozat híres, 2005-ös epizódjában az egyház scifi-be illő tanait dolgozták fel Xenut, a galaktika urát sem hagyva ki, és megjelenik a filmben L. Ron Hubbard, Travolta, R. Kelly és maga Cruise is. Utóbbi bezárkózik a szekrénybe, miután Stan a színészi kvalitásait kritizálja. A dolog pikantériája a többször elismételt „Tom Cruise won’t come out of the closet” mondat kétértelműsége.

41. Bronson Pinchot színész egy 2009-es interjújában arról mesélt, hogy a nyolcvanas évekbeli közös munkájuk során Cruise-t kimondottan homofóbnak találta. Az akkor még csak 20 éves Tom a Kockázatos üzlet forgatása során random dobálózott homofób megjegyzésekkel, amik igencsak szúrták Pinchot szemét. A színész ma már a homoszexualitás tagadásának frusztrációjával magyarázza Cruise viselkedését.

42. 11 hónappal a kanapéugrálás után megszületett Katie Holmesszal közös kislánya, első biológiai gyermeke, Suri Cruise. A gyereket sokáig rejtegették a nyilvánosság elől, ami számtalan összeesküvés-elméletre okot adott a fogantatás körülményeit, illetve az esetleges valódi apa személyét illetően. Azóta kiderült, Suri nem csak Katie-re, de Tomra is hasonlít.

43. Nicole Kidmannel örökbefogadott két gyerekükből Isabella Jane Cruise (20 éves lesz) nem próbálkozott a színészettel: de Connor Cruise (17 éves) a Hét élet című filmben Will Smith fiatalkori énjét alakította.

44. Will Smith és felesége, Jada Pinkett Smith néhány évvel ezelőtt komolyan flörtölt a gondolattal, hogy csatlakozzon a szcientológia egyházához. Barátjuk, Tom Cruise próbálta őket téríteni, de végül a pr-szempontból is rémes fogadtatás miatt Smith-ék úgy döntöttek, maradnak csak szimpatizánsok.

45. 2006-ban Cruise harmadjára is eljátszotta Ethan Huntot, de a Mission: Impossible 3. bevételein megérződött sztárstátuszának megingása. A Gyávák és hősök című Robert Redford-dráma nagyot bukott a moziban, és a Bryan Singer által rendezett második világháborús, Berlinben forgatott Valkűrtől is nagyobb robbanást vártak. A Trópusi vihar azonban újra (és a kanapés incidense óta először) cool figurává tette Cruise-t. A filmben alaposan elcsúnyítva, dagadtan, kopaszon tűnt fel a főgeci stúdiófőnök Lee Grossmanként. A karaktert aztán mégegyszer elővette: az MTV Movie Awardson ropta így Jennifer Lopezzel.

46. Noha a Kéjjel-nappal című akcióvígjátéka gyenge fogadtatásra talált, 2011-ben a a Mission: Impossible 4.-gyel Cruise újra visszaírta magát a legnagyobb húzónevek közé. A film szereplése minden várakozást felülmúlt: 209 milliós amerikai bevétele még nem annyira impozáns, azonban közel 700 milliós nemzetközi összeredménye azt jelenti, hogy Cruise még mindig világsztár. És ezen az sem változtat, hogy most épp a Mindörökké rock című musicalje teljesít alul a mozipénztáraknál.

47. Tom Cruise filmjei eddig 3,5 milliárd dollárt termeltek az amerikai moziforgalmazások során. Nincs adat a pontos nemzetközi bevételről a 80-as évekbeli filmjeinek hiányos adatai miatt, de valahol 8 milliárd dollár körül járhat. Csak az összehasonlítás kedvéért: Tom Hanks filmjei Amerikában 4,2 milliárd dollárt termeltek, ha nem számítjuk ide az animációs filmjeit, akkor Cruise-ra többen váltottak eddig jegyet Amerikában.

48. Tom Cruise-nak van Twitter-oldala, mégha a bejegyzéseket nem ő, hanem a csapata írja, így is 3 millió követője van. Egyelőre ezzel lemarad Tom Hanks mögött, neki ugyanis 4,3 millió twitteres rajongója van.

49. Noha idén július 3-án mindenütt azt ünneplik, hogy Tom Cruise félévszázados, azt is említsük meg, hogy a sztárral egy napon született a kiváló tévés színész, Thomas Gibson is, így ő is ma 50 éves. A Dharma és Greg sorozattal befutó, jelenleg pedig a Gyilkos elmék Hotchnerjét alakító Gibsonnal két közös filmjük is volt: Túl az Operencián, Tágra zárt szemek.

50. Az, hogy az örökifjú Tom Cruise 50 éves lett, már önmagában döbbenetes, de főleg, ha megnézzük, kik születettek még vele egy évben: Jim Carrey, Steve Carell, Ralph Fiennes, Jodie Foster, Demi Moore, Wesley Snipes, Matthew Broderick és Emilio Estevez.