Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Gryllus Dorka a holnap egyik sztárja Berlinben

2005.01.10. 11:43
Az 55. Berlinale szervezői nyilvánosságra hozták a február 10-20. közötti filmszemle nagyszabású program egy részét. Mundruczó Kornél rövidfilmje és a tengerentúlon élő Pejó Róbert Adrián Dallas Pashamende című magyar játékfilmje mellett ez utóbbi főszereplőjét Gryllus Dorkát külön is meghívták a fiatal színészeket bemutató EFP Shooting Stars programba - tájékoztatta az Indexet a Magyar Filmunió.
Pejó magyar-osztrák-német koprodukcióban készült Dallas Pashamende című alkotását az elsősorban szerzői filmeket felvonultató Panoráma szekcióba hívták, ahol - ahogy a fesztivál honlapján írják - "kiemelt szerepet kapnak a társadalmi kérdések egyéni, újszerű filmes feldolgozásai".

A közepes költségvetésű mozi a sajtóanyag szerint "egy cigányközösség lázadásába ültetett szerelem története". A film helyszíne egy vegyianyagoktól mérgezett szeméttelep, amit kezdetben Romániában épített fel a stáb. Ebből később a produkciónak sok problémája adódott a hónapokig elhúzódott forgatástól egészen a bírósági perig.

A Dallas Pashamende lesz a 36. Magyar Filmszemle nyitófilmje, a magyar mozikba pedig márciusban kerül.

Shooting Star


Gryllus Dorka
Gryllus a Dallas női főszereplőjeként vesz részt a EFP (European Film Promotion) Shooting Stars programban, ahol a fiatal színészekre irányítják a reflektorokat. A "holnap sztárjai" a filmszakma nagyjainak és a nemzetközi sajtó képviselőinek mutatkozhatnak be.

A színésznőnek ez az első olyan filmszerepe, amiben nem könnyűvérű nőt játszik: "Olyan roma asszonyt alakítok, aki nem tud sem írni, sem olvasni, egy kis cigánytelepülésen él a kisfiával, valahol a világ végén" - mondta az Indexnek.

Az európai filmek nemzetközi promócióját végző programban 2002 óta vesznek részt magyar színészek: a sort Oroszlán Szonja nyitotta a Valami Amerikát képviselve.

Rövid siker

A Rövid ideig tartó csend, Mundruczó Kornél legutóbbi rövidfilmjével a Forum of New Cinema megnyitóján találkozhat a berlini közönség február 11-én este. A Lost and Found című nyitófilm egy rövidfilmfüzér, melyet hat közép-kelet-európai fiatal filmrendező készített a kölni Icon Film gyártásában.

A Berlinale független szekciójaként 1970-ben létrehozott Forum formailag és tematikailag újító alkotásokat mutat be. Felfedezettjei között Jean-Luc Godard, Jacques Rivette, Derek Jarman, Peter Greenaway, vagy Tarr Béla és Fliegauf Benedek nevével találkozhatunk.

A fesztivál keretében megrendezett európai filmek vásárán idén a Magyar Filmunió a MOKÉP - Hungarofilm Divízióval közös standon népszerűsíti Magyarország "tradíciókban gazdag és megújuló" filmművészetét.

Gryllus Dorka
Főiskolásként Az érzékek iskolája című film főszerepében debütált a mozivásznon, majd évekig Kaposvár egykor híres színházának társulatához tartozott. Legutóbb Steven Lovy Mix című filmjében láthattuk fétismodell szerepben.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!