Gryllus Dorka a holnap egyik sztárja Berlinben

2005.01.10. 11:43
Az 55. Berlinale szervezői nyilvánosságra hozták a február 10-20. közötti filmszemle nagyszabású program egy részét. Mundruczó Kornél rövidfilmje és a tengerentúlon élő Pejó Róbert Adrián Dallas Pashamende című magyar játékfilmje mellett ez utóbbi főszereplőjét Gryllus Dorkát külön is meghívták a fiatal színészeket bemutató EFP Shooting Stars programba - tájékoztatta az Indexet a Magyar Filmunió.
Pejó magyar-osztrák-német koprodukcióban készült Dallas Pashamende című alkotását az elsősorban szerzői filmeket felvonultató Panoráma szekcióba hívták, ahol - ahogy a fesztivál honlapján írják - "kiemelt szerepet kapnak a társadalmi kérdések egyéni, újszerű filmes feldolgozásai".

A közepes költségvetésű mozi a sajtóanyag szerint "egy cigányközösség lázadásába ültetett szerelem története". A film helyszíne egy vegyianyagoktól mérgezett szeméttelep, amit kezdetben Romániában épített fel a stáb. Ebből később a produkciónak sok problémája adódott a hónapokig elhúzódott forgatástól egészen a bírósági perig.

A Dallas Pashamende lesz a 36. Magyar Filmszemle nyitófilmje, a magyar mozikba pedig márciusban kerül.

Shooting Star


Gryllus Dorka
Gryllus a Dallas női főszereplőjeként vesz részt a EFP (European Film Promotion) Shooting Stars programban, ahol a fiatal színészekre irányítják a reflektorokat. A "holnap sztárjai" a filmszakma nagyjainak és a nemzetközi sajtó képviselőinek mutatkozhatnak be.

A színésznőnek ez az első olyan filmszerepe, amiben nem könnyűvérű nőt játszik: "Olyan roma asszonyt alakítok, aki nem tud sem írni, sem olvasni, egy kis cigánytelepülésen él a kisfiával, valahol a világ végén" - mondta az Indexnek.

Az európai filmek nemzetközi promócióját végző programban 2002 óta vesznek részt magyar színészek: a sort Oroszlán Szonja nyitotta a Valami Amerikát képviselve.

Rövid siker

A Rövid ideig tartó csend, Mundruczó Kornél legutóbbi rövidfilmjével a Forum of New Cinema megnyitóján találkozhat a berlini közönség február 11-én este. A Lost and Found című nyitófilm egy rövidfilmfüzér, melyet hat közép-kelet-európai fiatal filmrendező készített a kölni Icon Film gyártásában.

A Berlinale független szekciójaként 1970-ben létrehozott Forum formailag és tematikailag újító alkotásokat mutat be. Felfedezettjei között Jean-Luc Godard, Jacques Rivette, Derek Jarman, Peter Greenaway, vagy Tarr Béla és Fliegauf Benedek nevével találkozhatunk.

A fesztivál keretében megrendezett európai filmek vásárán idén a Magyar Filmunió a MOKÉP - Hungarofilm Divízióval közös standon népszerűsíti Magyarország "tradíciókban gazdag és megújuló" filmművészetét.

Gryllus Dorka
Főiskolásként Az érzékek iskolája című film főszerepében debütált a mozivásznon, majd évekig Kaposvár egykor híres színházának társulatához tartozott. Legutóbb Steven Lovy Mix című filmjében láthattuk fétismodell szerepben.