Leszedik a Da Vinci-kód reklámját Rómában

2006.04.26. 15:40
Mona Lisát ábrázoló, hatalmas poszter díszíti a Róma központjában található Szent Pantaleo templom homlokzatát. Az állványokra húzott gigantikus poszter a katolikus egyházat "negatív színben feltüntető" Da Vinci-kód című film reklámja. Az egyház tiltakozása miatt néhány nap múlva el fogják távolítani a posztert.

A poszter

"Problémákat okoz nekünk" - nyilatkozta az AP-nek Marco Fibbi atya a reklámról. Az egyház folyamatosan tiltakozik a Dan Brown bestselleréből készült film ellen. A történet szerint Jézus házasságra lépett Mária Magdolnával és leszármazottaik ma is élnek. Ennek elkendőzésére a katolikus egyház és különösen a konzervatív Opus Dei szervezet minden eszközt bevet. A Tom Hanks főszereplésével készült adaptációnak május 19-én tartják a világpremierjét.

"Ez nem az az alkotás, amit az egyházi körök szívesen promotálnak" - mondta Marco Fibbi az atya.

"A plakát egy olyan művet reklámoz, ami Krisztus és az egyház ellen szól" - nyilatkozta a Szent Pantaleo templom egyik papja. A templomot éppen felújítják, a munkálatokat egy független cég végzi. Az ilyen esetekben felállított állványzat reklámfelületté alakítása bevett gyakorlat a római építkezéseken. A cég szerint véletlen, hogy épp a Da Vinci-kód filmváltozatának reklámja került a templom homlokzatára, de pár napon belül mindenképpen eltávolítják.