Feketemunkások a sárkányfilmben

2005.10.05. 09:30
Egy munkaügyi vizsgálat szerint több feketemunkás is dolgozik az Eragon című koprodukciós film díszlet építésében. Egy névtelenséget kérő filmes gyanúja szerint pedig az amerikai fantasy-szuperprodukció szlovák díszletépítő cége azért dolgoztat magyar alvállalkozókkal, hogy a filmtörvény alapján magyar cégeknek járó adókedvezményben részesüljön. Az Eragon koproducere szerint ez csak pletyka, a Filmiroda pedig módosítja a filmtörvényt.
"40 kommandós vette körül a celldömölki díszletet és az ott dolgozó munkásokat" - jelentette múlt héten egy névtelenséget kérő stábtag az Indexnek az Eragon című film magyarországi munkálatainak jelenlegi állását. - Pénzügyi és munkaügyi ellenőrzés folyik" - tette még hozzá. Megkérdeztük a "kommandós-ügyről" az Eragon koproducerét, Adam Goodmant: "Tényleg ellenőrzés folyt, de csak a biztonsági előírások betartását vizsgálták. Ezt havonta szokták" - válaszolta.

Mint közismert: a John Malkovich és Jeremy Irons főszereplésével készülő fantasyt augusztus elsejétől kilencvenkilenc százalékban Magyarországon forgatják. A 20th Century Fox hatvanmillió dolláros koprodukciójának a fő helyszíne a celldömölki díszlet. Itt októberre tervezték a munkát.

Feketemunkások


Klikk a képre!

A Szombathelyi Határőr Igazgatóság bevetési osztálya volt a helyszínen, tájékoztatta az Indexet később Kenemes Péter az igazgatóság sajtófőnöke: "idegenrendészeti ügy határőrségi tekintetben nem volt, másban viszont igen" - nyilatkozta.

Hogy miben lett "ügy", arról Fekete Istvánt, a szintén vizsgálatot folytató Munkaügyi Főfelügyelőség Vas megyei kirendeltségének igazgatóját kérdeztük: "Munkaügyi ellenőrzést végeztünk, nem biztonságit - mondta. - A díszletépítéssel volt gond, ezt a munkát ellenőriztük. A szlovák építési cég, akinek kiadták a munkát, több alvállalkozónak továbbadta azt. Hogy pontosan hány esetet tudunk bizonyítani, az csak pénteken dől el, de találtunk munkaszerződés, sőt bejelentés nélkül dolgozó feketemunkásokat, és olyat is, akinek volt ugyan alkalmi munkavállalási igazolványa, de nem volt az adott napra érvényesítve." A szlovák céget az igazgató elmondása szerint az "uniós csatlakozás miatt" nem vizsgálták, de egy szlovák állampolgárról kiderült, hogy nem jelentkezett munkavállalási engedélyért.

Szlovákok magyar kedvezménnyel?

A filmtörvény szerint húsz százalékát visszaigényelhetik a koprodukciós filmre szerződött magyar cégek költségeinek és a Magyarországon elköltött pénzeknek. Így a magyar cég olcsóbb lehet, mint a szlovák, az Index információi szerint mégis a látványra fordított összeg nagyrészére, 250 millió forintra szlovák céggel szerződtek. "Mert, ha a szlovák megrendelést magyar számlán futtatják át, takart számlával, máris a szlovák gyártás lesz olcsóbb a magyarnál. És itt ez történt" - mondta a névtelenséget kérő stábtag. A koproducer erre csak annyit reagált, hogy "mindez csak pletyka".

Az Index megkérdezte Dr. Taba Miklóst is, a Nemzeti Filmiroda vezetőjét, hogy ha valóban ez lenne a helyzet, hogyan tudnák kiszűrni. "A Filmiroda minden esetben teljeskörű pénzügyi ellenőrzést végez az adóigazolás kiállítására irányuló eljárásában - válaszolt az igazgató egy közleményben. - Ennek eredményeként megállapítjuk az úgynevezett 'közvetlen filmgyártási költséget', ami a filmtörvénynek megfelelően a film költségvetésének azt a túlnyomó hányadát jelenti, amelyet alapul véve ennek 20 százaléka erejéig kiállítjuk az adókedvezményre jogosító igazolást.

Az a filmes költés 'kvalifikál' ebbe az összegbe, amely - főszabályként - olyan kötelezettség teljesítésével keletkezik, amely hazai adófizetési kötelezettséget von maga után. Sajátos az Ön által kérdezett helyzet, amikor is nem, vagy csak részben ilyen a számla tartalma. Ezt vagy maga az elszámoló jelzi felénk - ahogyan kérjük, feltünteti, a kiállított számla mely hányada erejéig tartalmaz 'közvetített szolgáltatást' - vagy ellenőrzésünk során szűrjük ki ezeket az eseteket. A filmtörvény küszöbönálló módosításával igyekszünk ezt az eljárást még egyértelműbbé tenni."