Ahoj Frodoček, ahoj Dorka!

2004.07.08. 22:02
Elijah Wood tagadja, hogy hobbittal hempergett volna, és szomorú, mikor megtudja, hogy Fellini már meghalt. Harvey Keitel mezítláb, Ben Gazzara pedig részegen nyilatkozik Karlovy Varyban.
"A fesztiválnak köszönhetjük, hogy több helyen kapható kolbász és Staropramen" - foglalta össze egy idegenvezető a magyar turistáknak a rendezvénynek otthont adó Thermal Hotel előtt a 39. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál lényegét. A pihenőkomplexumként szolgáló fürdővárosnak valóban csak egy kiegészítő tevékenysége Közép-Európa egyetlen A-kategóriás mustrája, de mint ilyen, egyszerre hordozza magában a járókeretes német törzsvendégek nyugalmát, a csehek közvetlenséget és - meglepetésszerűen - az orosz újgazdagok luxusát.

Tekintse meg képeinket!
Míg nappal a vörös szőnyeges felüljárón a három-négy soros tömeg ojjé-ojjázása közben egy-két igazi sztárvendég vonul fel, hogy a fogadásokon tojásra pakolt kaviárt egyen, addig éjjelente ugyanitt hálózsákos fiatalok alszanak. Most a július 2-án kezdődött fesztivál félidején túl Jiri Bartoska, a rendezvény színész-elnöke közölte, hogy eddig 178 vetítést tartottak, amit 78 ezren tekintettek meg. Ez a tavalyi rekordnak is a másfélszerese.

A tizenhat versenyfilm ismeretlen rendezői az eddig látottak szerint a jól bevált közhelyes témáknál maradtak. A szereplők is furcsa, de jól megszokott figurák: orosz Frankenstein, lengyel munkanélküli vagy éppen angol Down-kóros tanácsadó. Persze egy-két jó film is becsúszott az élvonalba: a hajáról elnevezett dán dogmaszínésznő, Paprika Steen első rendezése, az Aftermath (Lad de sma born) és a török rendező Fatih Akin berlini Arany Medve-díjas német filmje, a Head On (Gegen Die Wand). Látszólag a legnagyobb közönségsikert a cseh jéghokicsapat világbajnoksági döntőjén izguló falusiakról szóló Champions (Mistri) jelentette. A film ugyanis éppen a döntő idején debütált, és a csehek persze ezúttal nyertek. Janisch Attila filmjét, a Másnapot tegnaptól vetítik. Valószínűleg nagyobb promóciót kapna a szemle-fődíjas alkotás, ha az eredeti francia koprodukciós elképzelést valósítják meg, és Harvey Keitel játssza a főszerepet.

Orosz maffia a kamrában

Főnöki utasításra a fogadásokon végigettem a svédasztalt. A Goethe-sétányon tartott partin ezzel sikerült kiborítanom egy ökumenikus belga zsűritagot: "Afrikában éheznek" - jajongott minden újabb adagomnál. Közben megállapítottam, hogy az oroszok már a fesztivál kamrájában vannak: csirkeszárny, szardella, a kaviár alatt főtt tojás. A Variety fogadására fél órás késéssel érkeztem, de egy-két tányérba lapult uborkát így is észrevehettem. Még két éve olvastam egy leleplező cikket a Právo napilapban az orosz maffia karlovy vary-s terjeszkedéséről. Ennek látható jelei az asztalon kívül a ciril betűs boltfeliratok, vagy a Marx szobor melletti arany kupolás pravoszláv templom. A cikk írója valószínűleg betonnal a lábán végezte a várost átszelő Tepla folyó alján, mert azóta nem olvashattuk az írásait.

Harvey Keitel mezitláb

Idén láthatóan nem a filmekre és az ételekre koncentráltak, hanem a sajtótájékoztatókra: nagy sztárok, közvetlen hangulat. Az életműdíjjal jutalmazott Harvey Keitel, aki a fesztiválra nyolc hónapos terhes feleségével érkezett "Mit vártok tőlem?" kérdésére például a filmhus újságíró azt válaszolta, hogy "Rúgd le a cipődet Harvey!", és Harvey megtette. Keitel emlékezett meg a fesztivál első napján elhunyt Marlon Brandóról is, bár, mint mondta, sohasem találkoztak.

Elijah Wood
A Frodóként ismertté vált Elijah Woodnak egy lány egy papírzacskóba tekert homoerotikus fényképet nyújtott át a sajtótájékoztató közepén, pedig a fiatal színész csak Charlie Kaufman forgatókönyvíró filmjét, az Eternal Sunshine-t akarta reklámozni. A Gyűrűk ura trilógiában nem láthatott, photosoppal barkácsolt felvételen Frodo egy másik kis hobittal hempereg. "Hé, ezt nem csináltam!" - mondta vörös fejjel a sztár. - "Ennyire nem nyomtam be a forgatáson". Egy olasz újságírónő a későbbiekben Wood filmes terveit lohasztotta le azzal, hogy közölte: Fellinivel nem dolgozhat együtt, mert az olasz rendező halott. "Ebben nem vagyok otthon!' - mentegetőzött a félszerzet, viszont autogramokat remekül, gyors mozdulatokkal osztott a harminc, karéjba gyűlt tinilánynak, a szerencsésebbekkel este táncolt is a bárban.

Nézett függetlenek

A John Cassavetes filmjeinek retrovetítésére érkezett színész, Ben Gazzara a nosztaligia-sajtótájékoztatón annyira részeg volt, hogy alig hömpölyögtek a mondatai, de az újságírók is rendesen kortyolgatták az ingyenes bort. "Hogy John fura volt-e? Nem. Teljesen őrült volt!" - dadogta Gazzara Cassavetesről, akinek Shadows cimű filmje indította el 1959-ben az amerikai független filmes korszakot. "Te elzálogosítanád a házad, hogy egy olyan filmet csinálj, amit lehet, hogy nem lát senki?" - tette fel a nagy kérdést Gazzara. A fesztiválon persze teltházzal vetítették Cassavetes filmjeit, köztük a 71-es Minnie és Moskowitzot, amit a Moskowitzot alakító Seymour Cassel harangozott be.

Eddig a magyarok közül csak Fliegauf Benedek ülhetett mikrofon mögé. Az Independents szekció központi kérdésköre az volt, hogy más pénzével gazdálkodva, mennyit engedhet egy függetlenfilmes rendező a saját elképzeléseiből. Fliegauf megjegyezte, ha hű marad magához, elijeszti a nézőket. De arról nem beszélt, hogy ez-e a terve. Muhi Andrásnak, a Dealer producerének tudomása szerint ennek ellenére a függetlenek közönségszavazásában a harmadik helyen állnak. Első a mester, Jim Jarmusch új filmje, a Coffee and Cigarettes.

Klikk a képre!
A Magyar Filmunió tegnap esti, hotel tetején rendezett fogadásán Janisch Attila, a versenyfilmek egyetlen nagyjátékfilmes magyar résztvevője válaszolt a Duna tévés riporter halk szavú, filozofikus kérdéseire, Nemes Gyula közben a rövidfilmes dokumentumfilmjéről (A múlandúság gátja) orosz lányokkal beszélgetett. Steven Lovy az East of West szekcióban indult Mixet képviselte egy-két színészével együtt, akik azon értetlenkedtek, hogy miért maradt a fétismodellt alakító Gryllus Dorka inkább lent a hotel bárjában, holott itt is "nagy örömet szerzett volna mindenkinek". Antal Nimród, a variety-s filmkritikusok tíz kiválasztottjának egyike viszont producerével Hutlassa Tamással és pár doboz ostyával, pontosabban Karlovarske oplatkyval már három napja hazament.