Még Márai is lenyomta a Kis Vukot

2008.04.21. 17:54
A kis Vukot még a Márai-film is megelőzte a héten, pedig előbbi 27 kópiával indult. A több százezres nézettség helyett már 60 ezernek is örülne a forgalmazó, hogy legalább az állami támogatás visszajöjjön "minden idők legrosszabb rajzfilmjére". Ez utóbbi az IMDb moziadatbázis táblázatából derül ki.

A bemutató utáni első négy napban Gát György A kis Vuk című animációs filmje 4882 nézőt érdekelt Budapesten, míg országosan 9306-ot, pedig 27 kópiával indult. A 3D-s rajzfilmet Sipos József Márai-feldolgozása is megelőzte 5319 nézővel Budapesten. A hétvége legnézettebb filmje a fővárosban Az utca királyai lett, bár közönségfilmhez képest gyenge eredménnyel, 8784 nézővel, 2. a Bolondok aranya 8649 nézővel.

"Elég gyenge volt a forgalom az összes film tekintetében is, mert a jó idő miatt sokan inkább a szabadba mennek. Ez jó eredményenk tekinthető" - vélekedett Csurdi Gábor, a Budapestfilm forgalmazási igazgatója. Ennek ellentmond, hogy a szombaton rendezett Mozifanatikusok Éjszakája rendezvényre már az indulásának órájában elkelt a 6000 jegy. Gát György producer korábban több százezres látogatottságot szeretett volna elérni, ami Csurdi szerint túlzás. "30-50 ezer ember között várjuk a végén" - árulta el Csurdi, aki 60 ezres nézőszámban is reménykedik, mert ennyire kértek állami támogatást az MMKA forgalmazási pályázatán.

A 600 millióból készült Macskafogó 2-re az első budapesti hétvégén 23 ezren váltottak jegyet, országosan pedig majdnem elérte a százezres látogatószámot, de Csurdi szerint nincs értelme annak, hogy az 1,4 milliárdos költséggel készült új Vuk népszerűtlenségével vessék össze: "A Macskafogót szélesebb közönségnek szántuk, ráadásul karácsonykor mutattuk be, ami minden forgalmazó álma". A legutóbb a november közepére beharangozott filmet csak most tudták bemutatni, sok moziban néhány hete a trailert még mindig a novemberi premierdátummal játszották. "A 6-12 éves korosztályt céloztuk be, ami feltételezi, hogy a szüleiket is behozzák" - mondta Csurdi, aki ennek tudja be, hogy az első nap, csütörtökön mindössze 560-an vettek jegyet, míg hétvégén már 4800-an.

Végül egy negatív rekord: A kis Vuk lett a nemzetközi filmes adatbázis, IMDb.com olvasói szerint minden idők legrosszabb rajzfilmje 1.1-es átlaggal, ami összecseng az Indexen olvasható kritikákkal.