Mundruczót díjazták a kritikusok Cannes-ban

2008.05.24. 18:02
A Nemzetközi Filmkritikusok Szövetsége (FIPRESCI) díját Mundruczó Kornél kapta a Delta című filmjéért a 61. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon, szombat délután.

Susanne Marian, a film fiatal, barna hajú koproducere vette át fehér kosztümben a rendező nevében az elismerést a 17 órakor kezdődő eseményen. "Kornél nagyon sajnálja, hogy nem lehet itt, de a repülőösszeköttetés miatt nem tudott eljönni" - mondta. Mundruczó ugyanis amikor megtudta, hogy a kritikusok az ő filmjét ítélték legjobbnak, már nem tudott visszafordulni a cannes-i díszátadóra.

"Nehéz volt a forgatás, ott volt a tragikus baleset, de a zsűri támogatása jelzi, hogy jó döntés volt újrakezdeni a munkát" - köszönte meg a díjat Susanne az emelvényen a főszereplő Bertók Lajos halálára utalva, ami után Lajkó Félixszel újraforgatták a mozit. "Fogunk még filmeket készíteni" - tette hozzá.

70 film közül választották

A rangos elismerés indokait nem ismertették, de az biztos, hogy esztétikai szempontok vezérelték a 400 tagú szervezet 9 tagú zsűrijét, ami minden jelentősebb fesztiválon ezalapján ítéli oda a kritikusok FIPRESCI-díját. Ezúttal Howard Feinstein, az amerikai Filmmaker Magazine kritikusa volt a zsűri elnöke, a többi tagok portugál, francia, holland, orosz, dán, angol és szerb újságírók.

A világ egyik legjelentősebb filmfesztiválján az Aranypálmára jelölt hivatalos versenyprogram 22 alkotása közül illetve a kísérőprogramok még negyvenvalahány filmje közül választották ki a kedvencüket. A döntésük a Sean Penn vezette cannes-i zsűritől független.

Az angoloknak egyből tetszett

A magyar versenyfilmet egyébként a keddi tapsot aratott bemutató utáni napokban ellentmondásosan fogadták: vagy nagyon magas, vagy nagyon alacsony pontokat kapott a Cannes-ban kiadott filmes lapok értékelésében. A francia kritikusok kevésbé szerették a filmet, mint az angolszász országok képviselői: a Libération napilap például Mundruczó túlzottan pretenciózus hozzáállását, a nagy mű léterhozásának túl erős akarását kárhoztatta. A Cineuropa a dicsérők sorát gyarapította: "A 33 évével az idei versenyprogram legfiatalabb rendezőjének filmje döbbenetesen szép, a minimális történet és párbeszédek ellenére is megragadja a nézőt."

A 39. Magyar Filmszemle az Aranyorsó fődíjat nyert Deltát febuár óta 10 perccel megrövidítették, és javítottak a kép és hang minőségén is, ezért a rendező a cannes-it tekintette a film valódi premierjének.

Még Tóth Orsi is nyerhet

A Croisette-en a legtöbben úgy gondolják, hogy a holnapi záró díjátadón a fesztiválpalota Lumiére termében a Delta főszereplője, Tóth Orsi kapja a legjobb színésznőnek járó díjat. Ebben a versenyben a magyar színésznőnek Angelina Jolie-val kell konkurálnia, az amerikai kritikusok szerint ugyanis az amerikai színésznő eddigi legjobb alakítását hozta Clint Eastwood The Exchange című filmjében.

A Delta még az operatőri díjra is esélyes lehetne, ha lenne operatőri díj. Erdély Mátyás munkáját a külföldi újságírók ugyanis sokat dicsérték.