Vérengző amatőrfilm Szabó Jánosokkal

2005.10.04. 16:38
2003-ban egy gimnáziumi némettanár csinált egy egész estés horrorparódiát egy földalattivezető főszereplésével. A Nomen est omen azóta az amatőr fesztiválok kedvence lett, Szalay Kristóf író-rendező-operatőr-vágó pedig most úgy döntött, felteszi a netre is, hadd töltse le mindenki. Elképesztő mennyiségű szórakoztató öldöklés, Michelle Wild, szalonzene és magyar színészóriások, akiket ugyanúgy elér a végzet, mint a jóhiszemű postást, Szabó Jánost.
A Nomen est omenben a néző megtudhatja, mi történik, ha egy átlagos, szelíd földalattivezető veszett dühvel névrokonai ellen fordul, egyszerűen csak azért, mert "egy nap homokszem kerül a gépezetbe". A narrátor bársonyos hangon vezeti fel a fehér trikós, cingár lábú, kopaszodó hős történetét: ő az, Szabó János, aki nem született gyilkosnak, de aztán valahogy mégiscsak az lett belőle. Ötezeregyszázhetvenkilencszer.

Brahiból, komolyan

Szamosi Ferenc/Fezó mint Szabó János
Szamosi Ferenc/Fezó mint Szabó János

Szamosi Ferenc (Fezó) játssza a főszerepet: neki kell a több ezer másik Szabó Jánossal végeznie a film másfél órája alatt, Szabó János postás az első áldozat. Fezó elszántan, humorral, nyugodt profizmussal öldököl tovább, fantasztikus grimaszokkal, élvezettel hajtja végre a feladatot. Csakúgy, mint a vérengző Szabó, ő is tíz évig földalattit vezetett. Most Németországban él, onnan nyilatkozott az Indexnek.

"Gyerekkorom óta hallom, hogy "mi a nyavalyáért nem lettél te színész?". A Nomen est omen előtt voltam néhányszor statiszta, de ez volt az első főszerepem. Kristófon, a rendezőn kívül mindenki brahira vette az egészet, kicsit én is, de megpróbáltam jól játszani. Fél évig egyetlen szabadnapom se volt, Kristóf aztán három hónapig vágta az anyagot. Mindenki teljesen ingyen vállalta a filmet, de ha a befektetett energiát, a rengeteg szereplőt nézzük, egy profi filmnél mindez milliókba került volna" - mondta Fezó.

A Nomen est omen milliók helyett megdöbbentően alacsony költségvetéssel dolgozott: a másfél órás film nyolcvanezer forintba került.

"Alapvetően csak a DV kazettákra kellett költeni" - kezdi a számolást Szalay Kristóf, a film rendezője, írója, vágója és operatőre. "Ja, meg vettünk egy műfület és egy műszemet is, de ez utóbbi végül nem látható a filmben. A világításért két kertilámpa felelt, darabja 1000 forint volt. Semmi másért nem fizettünk. Ha a telefonköltségre számolok úgy ötvenezer forintot, akkor is csak hetven-nyolcvanezer körül mozog az összköltségvetés."

Eperjes, Michelle Wild, és majdnem Schwarzenegger

A rendező, aki civilben a budapesti Álmos vezér gimnázium némettanára, akit csak tudott, elhívott a forgatásra. "Az áldozatok szinte kizárólag haverok és tanítványok, néhány rokon is található közöttük. Volt, aki hatszor halt meg különböző öltözékekben - én csak négyszer" - árulta el Szalay. A Nomen est omenben persze mind elhullanak.

Szabó János senkinek sem kegyelmez, akinek az a neve, hogy Szabó János. Mielőtt az ember agyán átsuhanna, hogy "na, ez egy áldozat-típus", a szereplő máris a földre kerül, a főhős megállíthatlanul irtja a névrokonokat. A számtalan hullastatiszta között feltűnik néhány ismerős arc is: Eperjes Károly, Koltai Róbert, Rudolf Péter, Hirtling István és Nagy-Kálózy Eszter. Kokó és Kovács István "Kovi", a pornórendező is szerepel a filmben.

"Körbekérdeztünk az ismerősöknél, kinek az ismerőse ismer híres embereket, így sikerült őket megkeresni. Legnagyobb meglepetésünkre azonnal vállalták. Szerettük volna a nézőket meghökkenteni, hogy teljesen amatőr szereplők mellett ilyen nagyágyúkat is láthatunk. Már megvolt a kontakt Schwarzeneggerhez is - egyik tanítványom férjének a grazi haverjának a szomszédja -, de macerásabb lett volna, így róla lemondtunk. Pedig vicces lett volna a terminátoros utalás" - meséli Szalay.

Michelle Wild és Szamosi Ferenc a Nomen est omenben
Michelle Wild és Szamosi Ferenc
a Nomen est omenben

A Nomen est omenben Michelle Wild is kapott egy kisebb szerepet. Wild, aki most a TV2 Jóban Rosszban sorozatának hányatott sorsú nővérkéjét játssza, 2002-ben egy baráti társaságban találkozott Szalayékkal, akik hamar rákérdeztek, szerepelne-e a filmjükben.

"Örültem neki, hogy játszhatok. Persze nem a Hollywoodba vezető út lebegett a szemem előtt, inkább a pillanat, az élmény, hogy filmezek. Ezért vállaltam el. A forgatáson aztán nagyon meglepődtem: ez volt életem legolcsóbb filmje. Nagyon kevés pénzből készült, de mindenki a tudása legjavát adta. Nagyon jó lett, különleges. Volt szó róla, hogy újraforgatják, de azt hiszem, nem lenne ekkora ereje" - nyilatkozta Wild az Indexnek.

Fezó, aki Wilddal több ágyjelenetet is felvett, elragadtatva nyilatkozott partneréről: "isteni volt Michelle-lel forgatni. Végtelenül intelligens lány, kellemes társaság." A rendező is szívesen emlékszik vissza a közös munkára: "jól telt a forgatás. Persze az elején zavarban voltunk, de aztán simán ment minden."

Loptak is érte

Poénnak indult, díjeső lett belőle. 2004-ben, a 35. Budapesti Függetlenfilm Szemlén a Nomen est omen hatalmas sikert aratott, a nagydíjat is elhozta, az 51. Országos Függetlenfilm Fesztiválon pedig Fezó kapta a Legjobb színész díját. A Fixen és a Zenit-tévén kétszer vetítették, a Szigeten is siker volt.

Arra a kérdésre, most miért tették fel a netre a filmet, Fezó így válaszolt: "rendszeres tapasztalat volt, hogy mindenki le akarta másolni. Volt olyan tévés megbeszélésünk, ami azért akadt el, mert valaki a tévén belül ellopta a dvd-t. A Szigeten a vetítőfiú ott könyörgött nekünk éjfélkor, hogy még ne vigyük el a betát, hadd vegye át magának a filmet. Pillanatok alatt osztódik és eltűnik."

Szabó János Szabó János ellen
Szabó János Szabó János ellen

Szalay úgy gondolja, a neten még több ember rátalál majd a Nomen est omenre: "az amatőrfilmek, mint például a Bakta Rider, a magyar Knight Rider-paródia, elsősorban a neten terjednek. Reméljük, minél több amatőrfilm-rajongó letölti majd, és a következő filmünkhöz még több hozzánk hasonló elvetemült segítőket találunk."

A rendező jövő nyáron forgat legközelebb. Az új film: egy egész estés pszicho-thriller. Addig is a Nomen est omen itt tölthető le a netről.