Meleg író dicsérte a Nagy Sándor-filmet

2004.11.25. 15:13
Bár a kritikusok támadták a szuperprodukciót, a biszexualitás ábrázolását áttörésnek nevezte az amerikai tabudöntő író.
Nem dicsérték agyon Oliver Stone óriás költségvetésű történelmi filmjét a kritikusok. A szerdai premiereket követően a sajtóban fanyalgó kritikák hívták fel a figyelmet a Nagy Sándor, a hódító gyenge pontjaira. Gore Vidal amerikai író viszont úgy vélte, azzal, hogy a rendező felvállalta Nagy Sándor biszexualitását, fontos filmet készített.

Villámok és mennydörgés

Nagy Sándor
Nagy Sándor
Hatalmas bukásként, érdektelen eposzként jellemezték a kritikák Oliver Stone 160 millió dollárból készült filmjét. "A film az önhittség olyan fokait éri el, amelyet Nagy Sándor korában nyilvánvalóan mennydörgéssel és villámmal büntettek volna az istenek" - írta az Observer.

A Daily Variety "a legjobb esetben is csak értékelendő bukásnak" nevezte a történelmi munkát, olyan "intelligens filmnek, amely azonban híján van a drámai erőnek és az érzelmi töltetnek".

Keményebben fogalmaz a Los Angeles Times, azt állítva, "a Nagy Sándor lehetett volna jó film, de amit kaptunk, az egy érdektelen eposz".

Biszexualitás, mint erény

Gore Vidal
Gore Vidal

Gore Vidal, a tabukat áthágó munkáiról ismert amerikai író ezzel szemben rámutat a rendező bátorságára, amiért nem ijedt meg a hadvezér nemi irányultságának ábrázolásától. A történelmi tényeken alapuló mozi ugyanis nem kerülte meg a biszexualitás témáját, annak ellenére sem, hogy egyesek szerint ez a bevételek rovására is mehet.

"A film áttörés volt abban a tekintetben, hogy miről készülhet film mostanában" - nyilatkozta Vidal a Reutersnek adott interjújában. "A filmek mindig az utolsó jelei a társadalom változásának, és ez a film most megmutatja, hol állunk".

A vállaltan meleg Vidal egyébként ismerős terepen jár: regényei és drámái gyakran foglalkoznak tabunak számító témákkal. Elmondása szerint az amerikai filmek eddig nem mertek a biszexualitás témájához nyúlni, félve attól, hogy elriasztják közönségüket. "Nem értem ugyanakkor, hogy miért kell ennyire felháborodni az ilyesmin, hiszen az emberek egy része számára ez az élet része" - mondta a 79 éves író.